M-am jucat cu nişte roşioare şi atât de mult mi-a plăcut ce a ieşit, încât era musai să vin să vă arăt şi vouă ce ispravă am făcut! 🙂
Tare mult îmi place să folosesc roşiile uscate în reţetele de paste şi în salate, doar că…nah, eu stau la bloc, mai greu cu uscatul la soare. De fapt ce zic eu greu, că e de-a dreptul imposibil date fiind condiţiile. Aşa că uneori cumpăram roşii uscate de la supermarket, de la raionul unde se vând vrac brânzeturi şi măsline. Mi s-a întâmplat de vreo două ori să constat acasă că aveau un gust cam ciudat. Nu le-am putut folosi, au fost bani aruncaţi. Pe urmă am început să le cumpăr ambalate la borcan. Sunt bune, dar cam scumpe. În cele din urmă, vara asta mi-am pus în gând să usuc roşii pur şi simplu în cuptor. Simplu ca bună ziua!
Am aşteptat să treacă canicula şi în prima zi mai răcoroasă am purces la treabă. Am ales roşii cherry, mici şi dulci. Mi s-a părut simpatic să fie de culori diferite, dar nu-i musai să faceţi şi voi ca mine. Cum nu-i musai nici să fie roşii cherry, pot fi şi roşii prunişoare sau de alt soi nu prea zemos, doar că vor trebui tăiate felii, pentru că se usucă mai greu.
Cum ziceam, roşioarele le-am tăiat în jumătăţi şi le-am aliniat în tava de la aragaz pe o hârtie de copt cu seminţele în sus. Le-am presărat cu sare grunjoasă, usturoi dat pe răzătoarea minusculă, busuioc uscat şi le-am stropit cu ulei de măsline extravirgin. Apoi le-am lăsat la cuptor (cuptor normal, pe gaz) la cel mai mic foc posibil (100 de grade Celsius) vreo 3 ore şi ceva, aproape 4 ore. Dacă aveţi un cuptor cu ventilaţie e şi mai bine. Le-am lăsat acolo până le-am văzut că s-au uscat şi au început să se rumenească pe spate, partea în care au fost în contact cu tava.
Ce să vă spun, arătau ca nişte mărgeluţe şi miroseau incredibil de bine. A roşii coapte, a usturoi, a busuioc, minunat! Numa’ priviţi-le cât sunt de frumoase şi încercaţi să vă imaginaţi ce parfum răspândeşte tava asta în bucătărie! N-am rezistat şi m-am premiat gustând câteva chiar atunci, pe loc. Prin uscare gustul roşiilor se intensifică, devin dulci-acrişoare şi înglobează toate aromele presărate pe ele. Interiorul rămâne totuşi puţin moale, nu sunt deloc gumoase cum sunt cele cumpărate.
Frumuseţea reţetei nu s-a terminat! Le-am aşezat în borcan, cu frunze de busuioc proaspăt printre ele şi am turnat ulei de măsline până am umplut borcanul. Da, ştiu, şi eu am avut iniţial o strângere de inimă consumând atâta ulei extravirgin, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu e ulei consumat, ci e ulei investit! 😀 Peste 2-3 zile uleiul din borcan va căpăta şi el arome superbe de roşii, usturoi şi busuioc şi va fi de nepreţuit în salate, paste sau bruschette. La urma urmei e tot un ulei aromatizat, nu-i aşa? Îl vom folosi cu succes în diferite reţete.
Borcanul cu roşii uscate l-am lăsat la frigider 2 zile, n-am rezistat mai mult ispitei. Dacă intenţionaţi să îl păstraţi mai mult timp, cred că ar fi bine să folosiţi doar busuioc uscat. Nu ştiu să vă spun cât ţin roşiile uscate în acest fel, dar nu aş risca mai mult de 10-14 zile.
Cam asta e reţeta. Nu-i aşa că e uşoară şi frumoasă? O puteţi îmbunătăţi după gustul vostru adăugând şi alte mirodenii în borcan: cimbru, fulgi de ardei iute, boabe de piper, etc. Eu nu le-am vrut picante, ci cât mai simple ca să le simt cât mai bine gustul minunat.
Şi ştiţi ce-i fain? Reţeta asta o putem face oricând dorim. Dacă nu avem grădină cu roşii, nu e nevoie să ne facem stocuri. Roşii cherry găsim şi iarna, la nevoie, imediat băgăm o tavă la uscat în cuptor! 😉
Mod de preparare roşii uscate în cuptor

Ingrediente
- 500 g roşii eu am folosit roşii cherry
- 2 linguriţe de sare grunjoasă
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguriţe de busuioc uscat
- aprox. 350 ml ulei de măsline
- 3-4 frunze de busuioc proaspat
Instrucțiuni de preparare
- Tăiaţi roşiile jumătăţi şi aşezaţi-le cu seminţele în sus în tava de la aragaz, peste o hârtie de copt.
- Presăraţi sare, busuioc uscat, usturoiul dat pe răzătoarea mică şi treceţi cu un fir subţire de ulei de măsline peste fiecare rând de roşii.
- Daţi tava la cuptor, la foc mic (100 de grade) pentru 3-4 ore, până când vedeţi că roşiile s-au uscat şi încep să se rumenească pe partea care vine în contact cu tava.
- Lăsaţi roşiile să se răcească, apoi aşezaţi-le într-un borcan potrivit ca mărime cu frunze de busuioc proaspăt printre ele.
- Umpleţi borcanul cu ulei de măsline şi păstraţi la rece până la servire.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Alte sugestii:
Există niște tăvi perforate (cum este aceasta) care se folosesc și la produsele de patiserie. Unele cuptoare vin cu astfel de tăvi în dotare. Dacă aveți, folosiți-o. Datorită curenților de aer care se formează prin perforații, roșiile se usucă mai repede și mai frumos într-o astfel de tavă.
- Dacă sunteți atât de norocoși încât puteți/aveți unde usca roșiile la soare, vă puteți inspira de la Adina (Cat’s Kitchen).
- Pentru cuptor electric, vedeți cum a procedat Catalina (Kiss the cook).
- Dacă aveți un deshidratator (norocoșilor! 🙂 ) luați legătura cu Dia (Retetele mele dragi) și vedeți cum usucă ea roșiile.
Exact la fel am facut acum 2 zile de proba , un borcan pe care l am lsat apoi la dunts in ideea ca rezista pe /peste iarna. Fara frunza verde de busuioc,doar cu bucati de usturoi
Eu n-am rezistat sa las borcanul mai mult de 2 zile 🙂
Cred ca mi-ar placea si cu bucati de usturoi puse in borcan. Data viitoare incerc asa.
Sigur, sigur uleiul acela nu este irosit. El va fi perfect in salate, sosuri, paste 😉
Oh, uleiul ala e la fel de pretios ca rosiile uscate 🙂
Am si eu o intrebare. 🙂
Mie si borcanul mi-a placut mult.
De unde putem achizitiona aceste borcane supeeerbe?
Va multumesc.
Buna Olgutz 🙂
Borcanul asta din fotografiile cu rosii uscate l-am cumparat cu miere.
Dupa ce am terminat mierea l-am pastrat pentru ca si mie mi-a placut.
Borcane frumoase am mai cumparat de la Selgros (din cele cu garnitura si arc metalic mai ales) si din magazinele Pepco.
Acestea nu sunt rosii uscate ca cele de la magazin ( alta reteta, se usuca la soare , mai multe zile la rand, etc, etc) . Acestea se numesc rosii confit si sunt o reteta clasica italiana
Aveti dreptate. Acestea nu sunt rosii uscate ca cele de la magazin. Sunt mai bune! 🙂