• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 feb. 2022 · Publicată: 28 dec. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 7 comentarii
991 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de tort festiv cu cremă de mascarpone și caramel sărat. Cum se face crema de mascarpone cu caramel. Cum se face tortul spirală cu nuci.

Dacă vă place caramelul sărat și dacă vă plac nucile crocante, atunci tortul ăsta e pentru voi! 🙂

Combinația de caramel cu nuci inclusă într-un tort pentru sărbători nu are cum să fie decât câștigătoare, de aceea am ales-o pentru o masă când am avut musafiri foarte dragi cărora am vrut să le ofer ce știu eu să fac mai bun.

Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Ca să fie mai deosebit, eu am făcut tortul ăsta în formă de "spirală". Dacă nu vă surâde ideea, din aceleași cantități puteți face un blat rotund într-o formă de 18-20 cm pe care să îl tăiați în 3 straturi.

Mai am pe blog și alte torturi spirală la care puteți vedea cât de frumoase sunt în secțiune:

  • tort spirală cu cremă de ciocolată
  • tort spirală cu mascarpone și vișine

Găsiți de asemenea pe blog și rețeta de caramel sărat, absolut delicios, gata în 10 minute.

Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru acest sos de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici explozii se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.

Totuși un tort spirală nu e deloc greu de făcut și arată foarte frumos în secțiune. Mie îmi place mereu întrebarea aia venită din partea musafirilor: "wow, cum ai făcut blaturile așa, pe verticală?" E foarte simplu! Vă povestesc mai jos modul de preparare 😉

Sectiune tort cu crema de caramel sarat
Tort cu crema de mascarpone si caramel sarat

Mod de preparare tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Am copt blatul în tava cea mare a cuptorului. I-am tăiat marginile, apoi l-am măsurat. Al meu a avut 35 cm lățime și am vrut să obțin 4 fâșii egale. Am împărțit 35 la 4 și mi-au rezultat fâșii de blat de 8.75 cm. Am folosit un metru de croitorie. Puteți folosi o riglă, o ruletă sau ce aveți la îndemână. Scopul scuză mijloacele tehnice 😀

blat pentru tort spirala

Am făcut sosul de caramel sărat, am prăjit nucile în cuptor și le-am tocat. Am amestecat mascarpone cu caramelul, apoi am adăugat nucile tocate și am omogenizat crema.

crema de mascarpone si caramel sarat
crema de caramel sarat cu nuci

Am păstrat un sfert din cantitatea de cremă pentru ornat tortul, restul am întins-o peste blatul tăiat fâșii și însiropat ușor. Am rulat prima fâșie și am așezat-o vertical pe un platou. Următoarea fâșie am așezat-o în continuarea primei și așa am procedat cu toate. Am obținut o spirală de blat și cremă 🙂

cum se face tortul spirala
tort spirala cu caramel

Am îmbrăcat tortul cu crema rămasă și l-am tapetat cu nucă prăjită și măcinată fin. Pentru decor, am făcut niște brăduți din ciocolată topită, ninși cu puțină nucă de cocos. Am arătat cum se fac brăduții la rețeta de ruladă cu cremă de ciocolată și frișcă.

Sectiune tort cu crema de caramel sarat

Vă las mai jos rețeta cu cantități și pașii de preparare. Nu uitați că o puteți printa ca să o aveți la îndemână atunci când preparați tortul. Abia aștept să îmi spuneți cum v-a ieșit! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Rețeta de tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat. Cum se face crema de mascarpone cu caramel. Cum se face tortul spirală cu nuci.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 20 minutes minutes
la rece: 4 hours hours
Timp total: 5 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 12 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Ingrediente
 

blatul - în tava cuptorului aprox. 40x40cm

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 40 g unt topit și răcit
  • 120 g făină tip 000
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • 80 g miez de nucă măcinat fin
  • un praf de sare

siropul

  • 100 ml apă
  • 75 g zahăr
  • 25 ml coniac - opțional, dacă aveți copii înlocuiți cu o esență la alegere

crema de mascarpone cu caramel sărat

  • 200 g zahăr
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 90 g unt cu 82% grăsime
  • 7 g sare
  • 500 g mascarpone la temperatura camerei
  • 40 g zahăr pudră
  • 1 linguriță pudră de vanilie (sau extract de vanilie, sau semințele unei păstăi)
  • 100 g miez de nucă prăjit și tocat grosier

decor

  • 150 g miez de nucă prăjit și măcinat
  • 20 g ciocolată neagră
  • 1 linguriță de ulei
  • ½ linguriță fulgi fini de cocos

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Rumeniți nucile câteva minute într-o tigaie, sau la cuptor, lăsați-le să se răcească, apoi măcinați-le fin.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie în tavă.
  • Mixați albușurile până devin spumă. Adaugați zahărul și mixați din nou până când acesta se topește și bezeaua devine lucioasă.
  • Adaugati gălbenușurile si mixați din nou, apoi untul topit și răcit.
  • La final adăugați făina, pudra de cacao, sarea și nucile măcinate. Omogenizați.
  • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați tava la cuptor pentru 12-15 minute. Verificați cu scobitoarea ca blatul să fie bine copt.
  • După ce blatul se răcește, îndepărtați marginile, măsurați și tăiați-l în 4 fâșii egale.

siropul

  • Puneți la fiert apa împreună cu zahărul. Când siropul a fiert și s-a îngroșat puțin, stingeți focul și lăsați-l să se răcească. Puneți coniacul doar în siropul rece.
  • Însiropați ușor blatul de tort. Nu insistați pentru că dacă udați prea mult fâșiile, acestea se vor rupe când veți vrea să le rulați. Trebuie doar să le umezim puțin și să prindă gustul special de coniac.

crema de mascarpone cu caramel sărat

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte și sarea. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Lăsați caramelul să se răcească foarte bine, eventual în balcon sau într-un alt loc răcoros.
  • După ce caramelul s-a răcit, îl amestecați cu mascarpone, zahărul pudră și pudra de vanilie.
  • La final, încorporați miezul de nucă prăjit și tocat grosier.

asamblare

  • Păstrați deoparte ¼ din cremă pentru decor.
  • Restul de ¾ de cremă o întindeți uniform peste fâșiile de blat însiropate ușor.
  • Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
  • Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
  • Îmbrăcați tortul în crema păstrată deoparte.
  • Prăjiți nuca, lăsați-o să se răcească apoi o măcinați fin. Tapetați tortul cu nuca măcinată.

decor - brăduți de ciocolată

  • Mărunțiți ciocolata, adăugați uleiul și topiți-o la bain marie sau la microunde.
  • Puneţi ciocolata topită într-un poş cu dui subţire sau într-o pungă de plastic pe care o înţepaţi într-un colț cu vârful unui cuţit.
  • Cât ciocolata e încă moale, desenaţi brăduţii cât de frumos vă pricepeţi.
  • Aşezaţi o scobitoare în loc de tulpină, pe care o veţi înfinge în stratul de cremă de pe tort.
  • Cât ciocolata e înca moale presăraţi câţiva fulgi de nucă de cocos pentru ca brăduţii să pară ninşi cu zăpadă.

păstrare și servire

  • Țineți tortul la rece cel puțin 4 ore înainte de servire. Ideal ar fi să îl faceți cu o zi înainte.
  • Feliați tortul cu un cuțit cu lama fină și bine ascuțită. Pentru un aspect frumos, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare felie.
Nutrition Facts
Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
Amount per Serving
Calorii
714
% Daily Value*
Grăsimi
 
54
g
83
%
Colesterol
 
156
mg
52
%
Carbohidrați
 
48
g
16
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
36
g
40
%
Proteine
 
11
g
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
991 shares

Comentarii

  1. Nada a zis

    decembrie 08, 2021 at 7:43 pm

    Ati gresit cantitatea de sare la reteta de caramel sarat.

    Răspunde
  2. Oana a zis

    ianuarie 06, 2021 at 6:13 pm

    5 stars
    Acum l-am asamblat, abia astept sa il taiem maine, de ziua sotului meu. Gustand atat o bucatica de blat cat si un pic de crema, pot spune ca este deosebit de bun! Combinatia va fi minunata, sunt sigura!
    *eu am ales sa il fac in format clasic si am lasat blatul cam 45’ la copt.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 06, 2021 at 6:24 pm

      Mă bucur că ați ales acest tort. E și printre preferatele noastre, iar caramelul sărat e mereu o alegere bună 🙂
      La mulți ani fericiți soțului și dumneavoastră numai bine!

      Răspunde
  3. Emilia Chiriac a zis

    decembrie 29, 2019 at 9:42 am

    Este un tort minunat, l-am gustat, o combinație de arome care îți încântă papilele gustative. Un gust fin, rafinat. Merita încercat!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 29, 2019 at 9:43 am

      Mulțumesc mult 🙂

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    decembrie 28, 2019 at 10:03 pm

    Ma bate gândul... foto sectiune avem?😊

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 29, 2019 at 9:41 am

      Am adăugat acum în articol și două fotografii cu secțiunea 🙂

      Răspunde
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.