Rețeta de tort festiv cu cremă de mascarpone și caramel sărat. Cum se face crema de mascarpone cu caramel. Cum se face tortul spirală cu nuci.
Dacă vă place caramelul sărat și dacă vă plac nucile crocante, atunci tortul ăsta e pentru voi! 🙂
Combinația de caramel cu nuci inclusă într-un tort pentru sărbători nu are cum să fie decât câștigătoare, de aceea am ales-o pentru o masă când am avut musafiri foarte dragi cărora am vrut să le ofer ce știu eu să fac mai bun.
Ca să fie mai deosebit, eu am făcut tortul ăsta în formă de "spirală". Dacă nu vă surâde ideea, din aceleași cantități puteți face un blat rotund într-o formă de 18-20 cm pe care să îl tăiați în 3 straturi.
Mai am pe blog și alte torturi spirală la care puteți vedea cât de frumoase sunt în secțiune:
Găsiți de asemenea pe blog și rețeta de caramel sărat, absolut delicios, gata în 10 minute.
Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru acest sos de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici explozii se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.
Totuși un tort spirală nu e deloc greu de făcut și arată foarte frumos în secțiune. Mie îmi place mereu întrebarea aia venită din partea musafirilor: "wow, cum ai făcut blaturile așa, pe verticală?" E foarte simplu! Vă povestesc mai jos modul de preparare 😉
Mod de preparare tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
Am copt blatul în tava cea mare a cuptorului. I-am tăiat marginile, apoi l-am măsurat. Al meu a avut 35 cm lățime și am vrut să obțin 4 fâșii egale. Am împărțit 35 la 4 și mi-au rezultat fâșii de blat de 8.75 cm. Am folosit un metru de croitorie. Puteți folosi o riglă, o ruletă sau ce aveți la îndemână. Scopul scuză mijloacele tehnice 😀
Am făcut sosul de caramel sărat, am prăjit nucile în cuptor și le-am tocat. Am amestecat mascarpone cu caramelul, apoi am adăugat nucile tocate și am omogenizat crema.
Am păstrat un sfert din cantitatea de cremă pentru ornat tortul, restul am întins-o peste blatul tăiat fâșii și însiropat ușor. Am rulat prima fâșie și am așezat-o vertical pe un platou. Următoarea fâșie am așezat-o în continuarea primei și așa am procedat cu toate. Am obținut o spirală de blat și cremă 🙂
Am îmbrăcat tortul cu crema rămasă și l-am tapetat cu nucă prăjită și măcinată fin. Pentru decor, am făcut niște brăduți din ciocolată topită, ninși cu puțină nucă de cocos. Am arătat cum se fac brăduții la rețeta de ruladă cu cremă de ciocolată și frișcă.
Vă las mai jos rețeta cu cantități și pașii de preparare. Nu uitați că o puteți printa ca să o aveți la îndemână atunci când preparați tortul. Abia aștept să îmi spuneți cum v-a ieșit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul - în tava cuptorului aprox. 40x40cm
- 5 ouă
- 100 g zahăr
- 40 g unt topit și răcit
- 120 g făină tip 000
- 1 lingură cu vârf de cacao
- 80 g miez de nucă măcinat fin
- un praf de sare
siropul
- 100 ml apă
- 75 g zahăr
- 25 ml coniac - opțional, dacă aveți copii înlocuiți cu o esență la alegere
crema de mascarpone cu caramel sărat
- 200 g zahăr
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 90 g unt cu 82% grăsime
- 7 g sare
- 500 g mascarpone la temperatura camerei
- 40 g zahăr pudră
- 1 linguriță pudră de vanilie (sau extract de vanilie, sau semințele unei păstăi)
- 100 g miez de nucă prăjit și tocat grosier
decor
- 150 g miez de nucă prăjit și măcinat
- 20 g ciocolată neagră
- 1 linguriță de ulei
- ½ linguriță fulgi fini de cocos
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Rumeniți nucile câteva minute într-o tigaie, sau la cuptor, lăsați-le să se răcească, apoi măcinați-le fin.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie în tavă.
- Mixați albușurile până devin spumă. Adaugați zahărul și mixați din nou până când acesta se topește și bezeaua devine lucioasă.
- Adaugati gălbenușurile si mixați din nou, apoi untul topit și răcit.
- La final adăugați făina, pudra de cacao, sarea și nucile măcinate. Omogenizați.
- Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați tava la cuptor pentru 12-15 minute. Verificați cu scobitoarea ca blatul să fie bine copt.
- După ce blatul se răcește, îndepărtați marginile, măsurați și tăiați-l în 4 fâșii egale.
siropul
- Puneți la fiert apa împreună cu zahărul. Când siropul a fiert și s-a îngroșat puțin, stingeți focul și lăsați-l să se răcească. Puneți coniacul doar în siropul rece.
- Însiropați ușor blatul de tort. Nu insistați pentru că dacă udați prea mult fâșiile, acestea se vor rupe când veți vrea să le rulați. Trebuie doar să le umezim puțin și să prindă gustul special de coniac.
crema de mascarpone cu caramel sărat
- Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
- Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
- Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
- După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte și sarea. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
- Lăsați caramelul să se răcească foarte bine, eventual în balcon sau într-un alt loc răcoros.
- După ce caramelul s-a răcit, îl amestecați cu mascarpone, zahărul pudră și pudra de vanilie.
- La final, încorporați miezul de nucă prăjit și tocat grosier.
asamblare
- Păstrați deoparte ¼ din cremă pentru decor.
- Restul de ¾ de cremă o întindeți uniform peste fâșiile de blat însiropate ușor.
- Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
- Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
- Îmbrăcați tortul în crema păstrată deoparte.
- Prăjiți nuca, lăsați-o să se răcească apoi o măcinați fin. Tapetați tortul cu nuca măcinată.
decor - brăduți de ciocolată
- Mărunțiți ciocolata, adăugați uleiul și topiți-o la bain marie sau la microunde.
- Puneţi ciocolata topită într-un poş cu dui subţire sau într-o pungă de plastic pe care o înţepaţi într-un colț cu vârful unui cuţit.
- Cât ciocolata e încă moale, desenaţi brăduţii cât de frumos vă pricepeţi.
- Aşezaţi o scobitoare în loc de tulpină, pe care o veţi înfinge în stratul de cremă de pe tort.
- Cât ciocolata e înca moale presăraţi câţiva fulgi de nucă de cocos pentru ca brăduţii să pară ninşi cu zăpadă.
păstrare și servire
- Țineți tortul la rece cel puțin 4 ore înainte de servire. Ideal ar fi să îl faceți cu o zi înainte.
- Feliați tortul cu un cuțit cu lama fină și bine ascuțită. Pentru un aspect frumos, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare felie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nada a zis
Ati gresit cantitatea de sare la reteta de caramel sarat.
Oana a zis
Acum l-am asamblat, abia astept sa il taiem maine, de ziua sotului meu. Gustand atat o bucatica de blat cat si un pic de crema, pot spune ca este deosebit de bun! Combinatia va fi minunata, sunt sigura!
*eu am ales sa il fac in format clasic si am lasat blatul cam 45’ la copt.
Iuliana a zis
Mă bucur că ați ales acest tort. E și printre preferatele noastre, iar caramelul sărat e mereu o alegere bună 🙂
La mulți ani fericiți soțului și dumneavoastră numai bine!
Emilia Chiriac a zis
Este un tort minunat, l-am gustat, o combinație de arome care îți încântă papilele gustative. Un gust fin, rafinat. Merita încercat!
Iuliana a zis
Mulțumesc mult 🙂
Claudia a zis
Ma bate gândul... foto sectiune avem?😊
Iuliana a zis
Am adăugat acum în articol și două fotografii cu secțiunea 🙂