Astăzi vă arăt un tort piramidă cu cremă de ciocolată albă şi mascarpone, foarte elegant şi delicios. Foi fine de pandişpan umplute cu o cremă fină şi bogată pe bază de frişcă naturală. O reţetă foarte potrivită pentru orice masă de sărbătoare în familie sau cu prietenii.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - de dimensiunea unei tăvi clasice de aragaz
- 5 ouă
- 5 linguri de făină
- 5 linguri de zahăr
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
crema
- 250 g mascarpone
- 200 g ciocolata albă
- 400 ml de smântână pentru frișcă (32% grăsime)
- 1 linguriță de zahăr pudră vanilat
decor
- 200 ml de smântână pentru frișcă
- 1 lingură de zahăr pudră vanilat
- fulgi de ciocolată albă
- confetti de zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Mixăm într-un bol gălbenuşurile, cu zahărul, uleiul şi extractul de vanilie până când amestecul îşi dublează volumul şi obţinem o consistenţă cremoasă.
- Adăugăm făina cernută şi un praf de sare în crema de gălbenuşuri şi amestecăm.
- Batem albuşurile spumă tare şi le încorporăm şi pe ele în aluat, amestecând cu mişcări uşoare de jos în sus.
- Turnăm compoziţia în tavă şi o dăm la cuptor pentru 15-20 de minute. Nu trebuie să se usuce. Puteţi să faceţi testul cu scobitoarea şi când aceasta iese curata, puteţi scoate blatul din cuptor.
- Îndepărtaţi marginile blatului, apoi tăiaţi 4 fâşii de lăţimi diferite, astfel încât suprapuse să puteti forma o piramidă. Eu am tăiat fâşii de 10 - 8 - 6 - 4 cm pe care în lipsă de altă ustensilă, le-am măsurat cu ruleta spre amuzamentul soţului 😀
- Topim ciocolata caldă la bain marie, o lăsăm să se răcească apoi o încorporăm în brânza mascarpone.
- Batem smântâna împreună cu zahărul vanilat până când obţinem o frişcă fermă care nu mai cade de pe teluri. Nu insistăm mai mult ca să nu transformăm frişca în unt.
- Încorporăm frişca în amestecul de mascarpone şi ciocoată albă.
- Suprapunem una peste alta cele 4 fâşii de blat şi repartizăm crema de mascarpone şi ciocolată albă între ele.
- Pentru decor batem smântâna cu zahărul pudră până obţinem frişca şi decorăm piramida pe toate laturile. Presărăm cu fulgi de ciocolată albă şi confetti de zahăr colorat.
- Lăsăm tortul la rece până în momentul servirii şi îl feliem cu un cuţit cu lama subţire.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tort piramidă cu cremă de ciocolată albă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Ca alternativă la tortul piramidă puteţi încerca reţeta de tort cu cremă de lămâie şi ciocolată albă sau reţeta de tort cu cremă de iaurt şi bezea cu migdale. Click pe pozele de mai jos pentru reţete.
Poftă bună!
Alexandra a zis
Concluzia este ca si noi avem nevoie de o trusă de meseriasi: cu ruleta si tot tacamul ☺ Foarte interesant tortul si cel mai important, nu e greu deloc de facut.
Iuliana a zis
Ruleta s-a dovedit utila. Dar sper sa nu ne trebuiasca si ciocan, patent, fierastrau, etc :)) La multi ani, Alexandra! Un an nou delicios iti doresc!
Claudia a zis
Mmmm, ce buna idee treaba cu piramida 🙂
Poate incerc si eu acum, pentru Revelion 😉
Iuliana a zis
La cat de usor se face, ar fi pacat sa nu il incerci 🙂