• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Mucenici moldovenești de post - sfințișori

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 feb. 2025 · Publicată: 4 mart. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
65 shares
Mergi la rețetă

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post, sau sfințișori, pufoși, aromați, unși cu miere de albine și presărați cu nucă rumenită.

Zilele acestea o mare forfotă plutește în aer: se apropie 9 Martie, ziua mucenicilor sau a sfințișorilor cum mai sunt numiți. În această zi Biserica a rânduit să îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei pentru că au refuzat să renunțe la credința lor.

Mucenici moldovenesti de post

Recunosc că mucenicii nu sunt chiar genul meu de desert, nici să îi fac, nici să îi mănânc, dar cu toate astea au și pentru mine un farmec aparte și nu aș putea să las ziua asta să treacă fără ei, chiar dacă nu fac niciodată 40 de mucenici, ci mult mai puțini.

Aluatul acela mirosind din cuptor a vanilie și a coajă de lămâie, opturile pufoase, lipicioase, și pline de nucă, faptul că e doar o zi pe an când ținem în mână un sfințișor dulce și bun...totul are parfum de Românie, de ceea ce ne definește și ne e cel mai aproape de suflet.

Mucenici moldovenesti de post

Mucenicii sunt mai mult un simbol , decât un desert. Un simbol al credinței, al primăverii și al renașterii. Nu lăsați să treacă ziua de 9 Martie fără ei, fie că preferați mucenicii muntenești sau mucenicii moldovenești!

Dacă preferați mucenicii muntenești fierți în sirop aromat, găsiți pe blog o rețetă în care am explicat modul în care îi pregătesc eu, ce arome folosesc, cât îi fierb, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru rețetă.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Mucenici muntenești fierți în sirop aromat

Mod de preparare mucenici moldovenești de post - sfințișori

Pentru că anul acesta ziua de 9 Martie pică în Postul Paștelui, firește, aluatul din care se fac mucenicii trebuie să fie unul de post.

Secretele aluatului de post pentru mucenici

Orice aluat de post crește frumos datorită drojdiei care face minuni, dar ca să fie nu doar pufos, ci și foarte bun la gust, acesta are nevoie de arome mai pronunțate decât un aluat care conține unt, lapte și ouă. Nu vă zgârciți, așadar cu vanilia și coaja rasă de lămâie! Puteți pune și coajă de portocală, dacă o preferați.

  • Mucenici la dospit
  • Mucenici inainte de copt

Cum ungem mucenicii cu miere, cum pregătim nuca

După ce coacem mucenicii,cât sunt încă fierbinți, aceștia trebuie unși cu miere. Dacă nu vă aveți sau nu vă place mierea, puteți face un sirop concentrat din apă și zahăr.

Mucenicii sunt cu atât mai buni cu cât sunt presărați cu mai multă nucă mărunțită. Pentru un gust mai bun, eu rumenesc miezul de nucă câteva minute în tigaie. Nuca devine mai uscată, mai crocantă și cu o aromă mai intensă.

  • Mucenici presarati cu nuca
  • Mucenici de post

Cum se păstrează mucenicii de post

Mucenicii de post....nu prea se păstrează proaspeți de pe o zi pe alta. De aceea spuneam că eu nu fac niciodată 40 de mucenici, ci maxim 15. Mâncăm noi câțiva atunci, calzi și a doua zi, iar câțiva îi împart la cimitir sau vecinilor mai în vârstă.

Oricum, în această zi cam toată lumea are mucenici, fie că îi face acasă sau îi cumpără de la o patiserie, așa că nu vă bazați pe faptul că veți avea cui să împărțiți prea mulți. Faceți exact câți puteți mânca în primele două zile și câți sțiti că aveți cui să îi împărțiți.

Fiind făcuți dintr-un aluat fără ouă, unt și lapte, mucenicii de post se usucă repede. Dacă totuși ajung să se usuce, îi puteți încălzi 1-2 minute la microunde sau la cuptor.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici moldovenesti de post

Mucenici moldovenești de post

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post, sau sfințișori, pufoși, aromați, unși cu miere de albine și presărați cu nucă rumenită.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Dospire: 1 hour hour
Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 15 bucăți
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată (dr Oetker)
  • 120 g zahăr
  • 3 pliculețe zahăr vanilat Bourbon
  • 350 ml apă ușor călduță
  • 80 ml ulei
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • un praf de sare

în plus

  • 5-6 linguri de miere
  • aprox. 200 g miez de nucă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
  • Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
  • Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
  • Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute, lăsați-l să se răcească si măcinați-l folosind un chopper.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
  • Fiecare bucată, o împărțiți în două părți egale pe care le întindeți la o lungime de aprox. 35-40 cm și apoi le împletiți ca o sfoară. Uniți capetele sforii, apoi răsuciți și formați mucenicii în forma cifrei 8.
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
  • Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
  • Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
  • Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mucenici moldovenesti de post

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
65 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.