Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară, un desert tradițional, delicios și ușor de făcut. Cât se fierb mucenicii, ce arome se folosesc la sirop, cum se servesc mucenicii muntenești fierți.
Galațiul fiind situat la granița dintre Muntenia și Moldova, aici, la noi, se fac aproape în egală măsură și mucenici muntenești fierți, dar și din cei moldovenești, copți din aluat dospit.
Dacă ar fi să aleg între cele două feluri de mucenici, nu cred că aș ști să spun care sunt mai buni. Mucenicii moldovenești (rețeta aici) sunt minunați, aurii și pufoși, dar cei fierți se fac mai ușor și mai rapid.
Iar dacă siropul este îndeajuns de aromat și mai ales dacă îi servim cu multă nucă, mucenicii muntenești fierți sunt într-adevăr un desert absolut deosebit.
Mergi direct la:
Tradiția mucenicilor
După cum probabil știți, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 9 martie, atunci când se încheie perioada babelor. Mucenicii fierți în supa dulce și aromată simbolizează jertfa celor 40 de soldați creștini care au fost aruncați în apele înghețate ale Sevastiei.
De ce au mucenicii noștri forma cifrei 8? Ei bine, sunt mai multe ipoteze, dar cea care m-a convins și cu care eu una am căzut de acord este aceea că cifra 8 reprezintă o stilizare a formei umane.
Din ce se fac mucenicii fierți
Mucenicii care se folosesc la fiert se pot face și acasă, dintr-un aluat simplu, cu apă și făină sau dacă nu este post, îi puteți face după rețeta de tăieței de casă cu ou.
Totuși, cel mai simplu este, să cumperi o punguță de mucenici uscați, care sunt, la urma urmei, niște paste în forma cifrei 8. Eu am cumpărat o pungă de 200 de grame din care au rezultat 4 porții generoase de mucenici fierți în sirop aromat.
Ce arome folosim la siropul pentru mucenici?
Reușita rețetei de mucenici fierți are 2 mari componente care pot face diferența între o ciorbă dulce și fără noimă și un desert delicios: siropul în care fierbem mucenicii și nuca.
Firește, pentru sirop nu poate fi o rețetă standard, ci e o problemă de gust. Unii vor mai mult lichid, alții mai puțin. Pentru unii - așa ca mine 🙂 - aromele nu-s niciodată prea multe sau prea intense, alții însă îl doresc mai light sau nu agrează anumite arome. Înainte să mă apuc de treabă mi-am aliniat mirodeniile și am decis ce anume să folosesc pentru sirop. Am ales: semințele unei păstăi de vanilie (puteți înlocui cu zahăr vanilat Bourbon), coji de citrice și un baton de scorțișoară. La final am turnat și puțin rom, ca să fie tacâmul complet. Siropul meu a fost minunat de aromat!
Vezi aici cum se face coaja de lămâie rasă păstrată la borcan. În mod similar se poate păstra și coaja de portocală. Iar aici vedeți cum se face coaja uscată și măcinată de portocală. La fel se poate usca și măcina și coaja de lămâie. Desigur, dacă găsiți citrice bio e cel mai bine.
Vă sfătuiesc să folosiți și voi exact aromele care vă plac cel mai mult, eventual să gustați siropul și să mai suplimentați una sau alta, după gustul vostru. Eu una aș zice că dintre toate, scorțișoara nu trebuie să lipsească, dar voi faceți cum vă place. Siropul este exact cheia succesului. Dacă siropul vă place, vă vor plăcea și mucenicii! 😉
Cum pregătim nuca pentru mucenicii fierți?
La rețeta de mucenici fierți, mai mult decât la cei copți, nuca este foarte importantă. Dacă la cei copți ne bucurăm mai mult de aluatul pufos și parfumat, iar nucă avem doar deasupra, presărată în strat subțire, la varianta mucenicilor fierți, nuca este esențială.
Cât timp stau mucenicii la umflat, rumeniți miezul de nucă în tigaie sau la cuptor. Lăsați-l să se răcească, apoi frecați miezul între palme ca să îndepărtați coaja amară, care după coacere se desprinde destul de ușor.
Acum miezul de nucă va fi crocant, aroma se intensifică după coacere și va avea un gust perfect! Măcinați-l la chopper, dar nu foarte mărunt, ci un pic mai grosier.
Eu obișnuiesc să pun în oala cu sirop cam ⅓ din miezul de nucă măcinat, cât să dau ceva mai multă consistență siropului.
Restul o pun într-un bol pe care îl duc la masă și fiecare își pune în farfurie atât cât dorește. În acest fel, miezul de nucă nu se înmoaie, ci rămâne crocant și delicios.
Rețete asemănătoare
Mod de preparare mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g mucenici uscați
- 200 g zahăr ((sau mai mult, mai puțin, după gust))
- semințele unei păstăi de vanilie ((sau zahăr vanilat Bourbon))
- 20 g coajă rasă de lămâie ((cam 2 lingurițe))
- 20 g coajă rasă de portocală ((2 lingurițe))
- un baton de scorțișoară ((sau 1 linguriță pudră))
- 2 lingurițe de rom ((sau esență de rom))
- 1 linguriță rasă de sare
- 2 litri de apă
- aprox. 250 g miez de nucă
Instrucțiuni de preparare
- Puneți zahărul și mirodeniile (mai puțin romul) într-o crăticioară încăpătoare, de preferat cu pereți mai groși (eu am folosit un ceaun mic de fontă în care fac mămăliga).
- Turnați apa și puneți vasul pe foc mediu și lăsați siropul să dea câteva clocote. Acum este momentul să gustați și să decideți dacă vă place gustul sau doriți să mai adăugați zahăr sau vreo mirodenie aromată.
- Adăugați mucenicii uscați în siropul clocotit și lăsați-i la fiert timp de 5-10 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească unul de altul. Eu așa am procedat, dar e bine să citiți și instrucțiunile de pe pachetul cumpărat. Fiecare producător poate are alte instrucțiuni.
- Stingeți focul, acoperiți vasul cu un capac și lăsați siropul și mucenicii să se răcească lent. Mai amestecați din când în când pentru că au tendința să se lipească între ei.
- Între timp prăjiți puțin miezul de nucă într-o tigaie, lăsați-l să se răcească, apoi frecați-l între palme pentru a îndepărta coaja care este ușor amăruie. Măcinați miezul de nucă grosier folosind un chopper sau o râșniță.
- Înainte de servire îndepărtați batonul de scorțișoară și adăugați în sirop romul și cam ⅓ din nuca prăjită și măcinată.
- Puneți restul de nucă măcinată într-un bol și duceți-l la masă odată cu mucenicii, astfel încât fiecare să își poată pune nucă crocantă după pofta inimii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sincer, nu știu ce se urează de sărbătoarea mucenicilor, dar eu vă doresc să faceți mucenici după gustul vostru și să vă bucurați de ei împreună cu cei dragi.
Și de veți împărți unui sărman vreo străchioară de mucenici în amintirea celor dragi plecați într-o lume mai bună, și mai bine va fi! 🙂
Loredana
Foarte buni mi-au ieșit. Mulțumesc pentru rețetă. Voi incerca și altele.
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag! Mulțumesc și eu!
Antonia
Buna! Cata nuca se pune, poate scrie undeva si nu vad eu.... mersi!
Iuliana
Cam 250g am folosit eu.