Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Mucenici moldovenești de post - sfințișori

64 shares
Mergi la rețetă

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post, sau sfințișori, pufoși, aromați, unși cu miere de albine și presărați cu nucă rumenită.

Zilele acestea o mare forfotă plutește în aer: se apropie 9 Martie, ziua mucenicilor sau a sfințișorilor cum mai sunt numiți. În această zi Biserica a rânduit să îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei pentru că au refuzat să renunțe la credința lor.

Mucenici moldovenesti de post

Recunosc că mucenicii nu sunt chiar genul meu de desert, nici să îi fac, nici să îi mănânc, dar cu toate astea au și pentru mine un farmec aparte și nu aș putea să las ziua asta să treacă fără ei, chiar dacă nu fac niciodată 40 de mucenici, ci mult mai puțini.

Aluatul acela mirosind din cuptor a vanilie și a coajă de lămâie, opturile pufoase, lipicioase, și pline de nucă, faptul că e doar o zi pe an când ținem în mână un sfințișor dulce și bun...totul are parfum de Românie, de ceea ce ne definește și ne e cel mai aproape de suflet.

Mucenici moldovenesti de post

Mucenicii sunt mai mult un simbol , decât un desert. Un simbol al credinței, al primăverii și al renașterii. Nu lăsați să treacă ziua de 9 Martie fără ei, fie că preferați mucenicii muntenești sau mucenicii moldovenești!

Dacă preferați mucenicii muntenești fierți în sirop aromat, găsiți pe blog o rețetă în care am explicat modul în care îi pregătesc eu, ce arome folosesc, cât îi fierb, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru rețetă.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Mucenici muntenești fierți în sirop aromat

Mod de preparare mucenici moldovenești de post - sfințișori

Pentru că anul acesta ziua de 9 Martie pică în Postul Paștelui, firește, aluatul din care se fac mucenicii trebuie să fie unul de post.

Secretele aluatului de post pentru mucenici

Orice aluat de post crește frumos datorită drojdiei care face minuni, dar ca să fie nu doar pufos, ci și foarte bun la gust, acesta are nevoie de arome mai pronunțate decât un aluat care conține unt, lapte și ouă. Nu vă zgârciți, așadar cu vanilia și coaja rasă de lămâie! Puteți pune și coajă de portocală, dacă o preferați.

  • Mucenici la dospit
  • Mucenici inainte de copt

Cum ungem mucenicii cu miere, cum pregătim nuca

După ce coacem mucenicii,cât sunt încă fierbinți, aceștia trebuie unși cu miere. Dacă nu vă aveți sau nu vă place mierea, puteți face un sirop concentrat din apă și zahăr.

Mucenicii sunt cu atât mai buni cu cât sunt presărați cu mai multă nucă mărunțită. Pentru un gust mai bun, eu rumenesc miezul de nucă câteva minute în tigaie. Nuca devine mai uscată, mai crocantă și cu o aromă mai intensă.

  • Mucenici presarati cu nuca
  • Mucenici de post

Cum se păstrează mucenicii de post

Mucenicii de post....nu prea se păstrează proaspeți de pe o zi pe alta. De aceea spuneam că eu nu fac niciodată 40 de mucenici, ci maxim 15. Mâncăm noi câțiva atunci, calzi și a doua zi, iar câțiva îi împart la cimitir sau vecinilor mai în vârstă.

Oricum, în această zi cam toată lumea are mucenici, fie că îi face acasă sau îi cumpără de la o patiserie, așa că nu vă bazați pe faptul că veți avea cui să împărțiți prea mulți. Faceți exact câți puteți mânca în primele două zile și câți sțiti că aveți cui să îi împărțiți.

Fiind făcuți dintr-un aluat fără ouă, unt și lapte, mucenicii de post se usucă repede. Dacă totuși ajung să se usuce, îi puteți încălzi 1-2 minute la microunde sau la cuptor.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici moldovenesti de post

Mucenici moldovenești de post

Rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post, sau sfințișori, pufoși, aromați, unși cu miere de albine și presărați cu nucă rumenită.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Dospire: 1 hour hour
Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 15 bucăți
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată (dr Oetker)
  • 120 g zahăr
  • 3 pliculețe zahăr vanilat Bourbon
  • 350 ml apă ușor călduță
  • 80 ml ulei
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • un praf de sare

în plus

  • 5-6 linguri de miere
  • aprox. 200 g miez de nucă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
  • Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
  • Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
  • Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute, lăsați-l să se răcească si măcinați-l folosind un chopper.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
  • Fiecare bucată, o împărțiți în două părți egale pe care le întindeți la o lungime de aprox. 35-40 cm și apoi le împletiți ca o sfoară. Uniți capetele sforii, apoi răsuciți și formați mucenicii în forma cifrei 8.
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
  • Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
  • Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
  • Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mucenici moldovenesti de post

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
64 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.