Rețeta tradițională de mucenici moldovenești de post, sau sfințișori, pufoși, aromați, unși cu miere de albine și presărați cu nucă rumenită.
Zilele acestea o mare forfotă plutește în aer: se apropie 9 Martie, ziua mucenicilor sau a sfințișorilor cum mai sunt numiți. În această zi Biserica a rânduit să îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei pentru că au refuzat să renunțe la credința lor.

Recunosc că mucenicii nu sunt chiar genul meu de desert, nici să îi fac, nici să îi mănânc, dar cu toate astea au și pentru mine un farmec aparte și nu aș putea să las ziua asta să treacă fără ei, chiar dacă nu fac niciodată 40 de mucenici, ci mult mai puțini.
Aluatul acela mirosind din cuptor a vanilie și a coajă de lămâie, opturile pufoase, lipicioase, și pline de nucă, faptul că e doar o zi pe an când ținem în mână un sfințișor dulce și bun...totul are parfum de Românie, de ceea ce ne definește și ne e cel mai aproape de suflet.

Mucenicii sunt mai mult un simbol, decât un desert. Un simbol al credinței, al primăverii și al renașterii. Nu lăsați să treacă ziua de 9 Martie fără ei, fie că preferați mucenicii muntenești sau mucenicii moldovenești!
Dacă preferați mucenicii muntenești fierți în sirop aromat, găsiți pe blog o rețetă în care am explicat modul în care îi pregătesc eu, ce arome folosesc, cât îi fierb, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru rețetă.
Mod de preparare mucenici moldovenești de post - sfințișori
Pentru că anul acesta ziua de 9 Martie pică în Postul Paștelui, firește, aluatul din care se fac mucenicii trebuie să fie unul de post.
Secretele aluatului de post pentru mucenici
Orice aluat de post crește frumos datorită drojdiei care face minuni, dar ca să fie nu doar pufos, ci și foarte bun la gust, acesta are nevoie de arome mai pronunțate decât un aluat care conține unt, lapte și ouă. Nu vă zgârciți, așadar cu vanilia și coaja rasă de lămâie! Puteți pune și coajă de portocală, dacă o preferați.
Cum ungem mucenicii cu miere, cum pregătim nuca
După ce coacem mucenicii,cât sunt încă fierbinți, aceștia trebuie unși cu miere. Dacă nu vă aveți sau nu vă place mierea, puteți face un sirop concentrat din apă și zahăr.
Mucenicii sunt cu atât mai buni cu cât sunt presărați cu mai multă nucă mărunțită. Pentru un gust mai bun, eu rumenesc miezul de nucă câteva minute în tigaie. Nuca devine mai uscată, mai crocantă și cu o aromă mai intensă.
Cum se păstrează mucenicii de post
Mucenicii de post....nu prea se păstrează proaspeți de pe o zi pe alta. De aceea spuneam că eu nu fac niciodată 40 de mucenici, ci maxim 15. Mâncăm noi câțiva atunci, calzi și a doua zi, iar câțiva îi împart la cimitir sau vecinilor mai în vârstă.
Oricum, în această zi cam toată lumea are mucenici, fie că îi face acasă sau îi cumpără de la o patiserie, așa că nu vă bazați pe faptul că veți avea cui să împărțiți prea mulți. Faceți exact câți puteți mânca în primele două zile și câți sțiti că aveți cui să îi împărțiți.
Fiind făcuți dintr-un aluat fără ouă, unt și lapte, mucenicii de post se usucă repede. Dacă totuși ajung să se usuce, îi puteți încălzi 1-2 minute la microunde sau la cuptor.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici moldovenești de post
Ingrediente
aluatul
- 600 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată (dr Oetker)
- 120 g zahăr
- 3 pliculețe zahăr vanilat Bourbon
- 350 ml apă ușor călduță
- 80 ml ulei
- coaja rasă de la o lămâie mare
- un praf de sare
în plus
- 5-6 linguri de miere
- aprox. 200 g miez de nucă
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
- Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
- Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
- Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute, lăsați-l să se răcească si măcinați-l folosind un chopper.
- Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
- Fiecare bucată, o împărțiți în două părți egale pe care le întindeți la o lungime de aprox. 35-40 cm și apoi le împletiți ca o sfoară. Uniți capetele sforii, apoi răsuciți și formați mucenicii în forma cifrei 8.
- Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
- Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
- Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
- Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
- Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu