Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cozonac cu nucă pufos și aromat

Publicat la 13 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

755 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de cozonac cu nucă. Cozonac tradițional, foarte pufos, cu multă umplutură de nucă. Cum se face aluatul pentru un cozonac pufos.

Priviți în fotografia de mai jos ce pufoșenie de cozonac pliiin-plin de nucă avem noi aici! O felie din cozonacul ăsta e aerată și moale ca un norișor.

Aroma de rom din umplutură este irezistibilă și umple bucătăria în timp ce cozonacii sunt în cuptor. Tare greu mi-a fost să aștept să se răcească cozonacul ăsta!

Cozonac cu nuca

Pe blog veți mai găsi și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată și nuci, un cozonac frumos și delicios, cu mult unt și cu miez mai dens decât la cozonacii noștri tradiționali.

O altă rețetă deosebită este cea de cozonac cu smântână și stafide , foarte fin și pufos.

Dacă v-ați încumetat să vă cultivați propria maia naturală pentru pâine, să știți că o puteți folosi cu același succes și la cozonaci. Am făcut de curând un cozonac cu maia naturală și stafide care mi-a întrecut toate așteptările. A crescut minunat și a fost foarte extraordinar de gustos, o încântare! Găsiți rețeta lui cu un click pe fotografia de mai jos.

Cozonac cu nuca

Revenind la rețeta noastră de astăzi, avem un cozonac clasic, tradițional, dospit cu drojdie. Cozonacul acesta va fi o bucurie pe orice masă de sărbătoare. Din același aluat puteți face și melci cu nucă (aici rețeta). Sunt grozavi la micul dejun sau de luat la pachet.

Mod de preparare cozonac cu nucă pufos și aromat

Rețeta acestui cozonac este aceeași cu cea de cozonac cu gem (vezi rețeta), doar umplutura diferă. Din ingredientele scrise mai jos, ies doi cozonaci. Puteți umple unul cu gem și unul cu nucă. De fapt așa am făcut și eu, dar am preferat să scriu rețetele separat pentru ca cititorii să găsească mai usor exact rețeta de cozonac pe care o caută.

Aluat de cozonac
Aluat de cozonac după prima dospire
Umplutura de nucă pentru cozonac
Umplutură de nucă cu rom
Aluat umplut cu cremă de nucă
Cum se umple cozonacul

Pentru că mi-a plăcut mult aspectul răsucit al cozonacului Babka am încercat și aici să tai la fel sulurile, dar nu a fost o idee prea bună, pentru că aluatul este diferit. La acest cozonac aluatul este mai moale, nu așa dens ca la Babka , așa că pe voi vă sfătuiesc să nu încercați. Lăsați sulurile întregi și veți avea cozonac minunați 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac cu nuca

Cozonac cu nucă pufos și aromat

Rețeta de cozonac cu nucă. Cozonac tradițional, foarte pufos, cu multă umplutură de nucă. Cum se face aluatul pentru un cozonac pufos.
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 1 hour hour
Dospire: 1 hour hour 45 minutes minutes
Timp total: 3 hours hours 45 minutes minutes
Număr de porții: 2 cozonaci
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
tava chec sau cozonac
tavă chec
hârtie de copt

Ingrediente
 

am folosit 2 tăvi cu dimensiunile 23x10x10 cm

aluatul

  • 650 g făină tip 000
  • 10 g drojdie uscată (de la Dr Oetker)
  • 5 g sare
  • 360 ml lapte călduț
  • 50 g unt cu 82% grăsime, topit și răcit
  • 50 ml ulei
  • 160 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 2 lingurițe coajă de lămâie
  • 2 lingurițe extract de vanilie

umplutura

  • 300 g nucă
  • 140 g zahăr
  • 20 g cacao
  • 6 albușuri
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri rom (esență de rom)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Încălziți ușor laptele, împreună cu zahărul, până când acesta este complet dizolvat, apoi adăugați extractul de vanilie.
  • Topiți untul, lăsați-l să se răcească și amestecați-l cu uleiul.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător sau în cel al robotului. Adăugați sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată, dacă folosiți drojdie de la dr Oetker sau alta cu mod de lucru similar.
  • Începeți să frământați aluatul cu mâna, sau la robot, încorporând câte un gălbenuș, pe rând și turnând puțin câte puțin din laptele îndulcit. Veți obține un aluat lipicios.
  • Începeți să încorporați grăsimea în aluat, turnând puțin câte puțin din untul amestecat cu ulei și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
  • Dacă frământați cu mâna, continuați cel puțin 40 de minute, de preferat chiar 60 de minute. Dacă frământați la robot cam 30 de minute vor fi suficiente cu o pauză de 5 minute să se odihnească motorul.
  • Ungeți palmele cu ulei, curățați pereții bolului și adunați tot aluatul în formă de bilă. Acoperiți bolul cu folie sau o pungă de plastic care nu va lăsa aluatul să se usuce.
  • Lăsați aluatul la dospit la cald, până își dublează volumul. Dacă am cuptorul liber, eu bag bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) pentru că acolo are temperatură constantă și este ferit de curent. În funcție de temperatură, aluatul își poate dubla volumul într-o oră sau poate în 3 ore.
  • Cât timp stă aluatul la dospit, pregătiți formele. Fie le ungeți cu unt, fie puneți hârtie de copt.
  • După ce aluatul și-a dublat volumul, îl răsturnați pe blatul de lucru uns cu ulei, îl apăsați puțin cu palmele ca să în degazați și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Le cântăriți sau din ochi, cum doriți.
  • Întindeți pe rând, fiecare din cele 4 bucăți de aluat într-o foaie cu lungimea egală cu lungimea tăvii de copt.
  • Întindeți pe fiecare foaie umplutura de nucă (vezi mai jos cum se face), lăsând loc liber pe margini cam de 1 cm, apoi rulați.
  • Împletiți 2 câte două sulurile de aluat și așezați-le cu grijă în tăvile pregătite. Ar trebui să ocupe cam ¾ din înălțimea tăvilor. Băgați tăvile în pungi de plastic.
  • Lăsați cozonacii să mai dospească în tăvi cam 45-50 de minute, timp în care încingeți cuptorul la 180 de grade.
  • Înainte să băgați cozonacii la cuptor, îi ungeți cu ou bătut și opțional îi presărați cu zahăr tos.
  • Pentru copt nu pot da indicații foarte exacte, fiecare ar trebui să își cunoască cuptorul. Eu, la cuptorul pe gaz, coc cozonacii la 180 de grade timp de 20 de minute, apoi reduc focul la 170 de grade și îi mai coc încă 40-45 de minute. Spre finalul timpului stau cu ochii pe ei să nu se rumenească prea tare și îi verific din când în când cu un băț pentru frigărui să văd dacă sunt copți până jos. Dacă dau semne că se rumenesc prea mult dar încă nu sunt copți bine, îi acopăr cu o hârtie de copt și îi las în continuare în cuptor.
  • Scoateți cozonacii din cuptor, lăsați-i cam 3-5 minute în tavă, apoi îi scoateți și îndepărtați cu grijă hârtia de copt. Lăsați cozonacii să se răcească pe un grătar, culcați, nu în picioare, întorcându-i când pe o parte, când pe alta cam la 10 minute, ca să își păstreze forma frumoasă.
  • Tăiați cozonacii numai după ce s-au răcit.

umplutura

  • Rumeniți nuca în tigaie timp de 3-5 minute. Lăsați-o să se răcească, apoi o mărunțiți cu un chopper electric/blender.
  • Într-un castron, amestecați toate ingredientele din lista pentru umplutură, mai puțin albușurile.
  • Bateți albușurile spumă, apoi le încorporați în compoziția de mai sus.

Bine de știut:

  1. Eu am folosit drojdie uscată de la dr. Oetker, care se pune odată cu făina și nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați instrucțiunile producătorului. Dacă e nevoie de hidratare sau zahăr, folosiți o parte din ingredientele deja cântărite.
  2. Atenție la dimensiunile tăvilor, măsurați-le și orientați-vă înainte în funcție de cât de mari sunt tăvile voastre! Eu am folosit 2 tăvi puțin mai micuțe, dar mai adânci decât sunt, în mod obișnuit, cele de cozonac. Au dimensiunile: 23x10x10 cm. 
Valori nutriționale
Cozonac cu nucă pufos și aromat
Valori per porție
Calorii
3538
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
172
g
265
%
Colesterol
 
663
mg
221
%
Carbohidrați
 
428
g
143
%
Fibre
 
23
g
96
%
Zahăr
 
168
g
187
%
Proteine
 
92
g
184
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.

Cozonac cu nuca

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
  • Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.
  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
755 shares

Comentarii

  1. Mariana a zis

    decembrie 23, 2023 at 5:20 pm

    Am incercat reteta.. Am mai pregatit cozonac . Consider ca unele ingrediente recomandate in reteta sunt valabile pentru un kilogram de faina, nu pentru 650 grame . Respectiv laptele, nr. de oua. Aluatul foarte moale. A trebuit sa improvizez.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 23, 2023 at 8:50 pm

      Este rețeta pe care o fac de ani de zile, mie mi se pare perfectă.

      Răspunde
  2. Bușu a zis

    decembrie 22, 2022 at 7:09 pm

    Excelent cozonac,acum l-am scos din cuptor,abia aștept să-l gust!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 22, 2022 at 7:30 pm

      Cred că miroase minunat la dumneavoastră! Mulțumesc că ați incercat rețeta. Sărbători fericite!

      Răspunde
5 from 10 votes (10 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x