Rețeta de cozonac cu nucă. Cozonac tradițional, foarte pufos, cu multă umplutură de nucă. Cum se face aluatul pentru un cozonac pufos.
Priviți în fotografia de mai jos ce pufoșenie de cozonac pliiin-plin de nucă avem noi aici! O felie din cozonacul ăsta e aerată și moale ca un norișor.
Aroma de rom din umplutură este irezistibilă și umple bucătăria în timp ce cozonacii sunt în cuptor. Tare greu mi-a fost să aștept să se răcească cozonacul ăsta!
Pe blog veți mai găsi și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată și nuci, un cozonac frumos și delicios, cu mult unt și cu miez mai dens decât la cozonacii noștri tradiționali.
O altă rețetă deosebită este cea de cozonac cu smântână și stafide, foarte fin și pufos.
Dacă v-ați încumetat să vă cultivați propria maia naturală pentru pâine, să știți că o puteți folosi cu același succes și la cozonaci. Am făcut de curând un cozonac cu maia naturală și stafide care mi-a întrecut toate așteptările. A crescut minunat și a fost foarte extraordinar de gustos, o încântare! Găsiți rețeta lui cu un click pe fotografia de mai jos.
Revenind la rețeta noastră de astăzi, avem un cozonac clasic, tradițional, dospit cu drojdie. Cozonacul acesta va fi o bucurie pe orice masă de sărbătoare. Din același aluat puteți face și melci cu nucă (aici rețeta). Sunt grozavi la micul dejun sau de luat la pachet.
Mod de preparare cozonac cu nucă pufos și aromat
Rețeta acestui cozonac este aceeași cu cea de cozonac cu gem (vezi rețeta), doar umplutura diferă. Din ingredientele scrise mai jos, ies doi cozonaci. Puteți umple unul cu gem și unul cu nucă. De fapt așa am făcut și eu, dar am preferat să scriu rețetele separat pentru ca cititorii să găsească mai usor exact rețeta de cozonac pe care o caută.
Pentru că mi-a plăcut mult aspectul răsucit al cozonacului Babka am încercat și aici să tai la fel sulurile, dar nu a fost o idee prea bună, pentru că aluatul este diferit. La acest cozonac aluatul este mai moale, nu așa dens ca la Babka, așa că pe voi vă sfătuiesc să nu încercați. Lăsați sulurile întregi și veți avea cozonac minunați 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cozonac cu nucă pufos și aromat
Echipamente necesare
Ingrediente
am folosit 2 tăvi cu dimensiunile 23x10x10 cm
aluatul
- 650 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată (de la Dr Oetker)
- 5 g sare
- 360 ml lapte călduț
- 50 g unt cu 82% grăsime, topit și răcit
- 50 ml ulei
- 160 g zahăr
- 6 gălbenușuri
- 2 lingurițe coajă de lămâie
- 2 lingurițe extract de vanilie
umplutura
- 300 g nucă
- 140 g zahăr
- 20 g cacao
- 6 albușuri
- 100 ml lapte
- 2 linguri rom (esență de rom)
Instrucțiuni de preparare
- Încălziți ușor laptele, împreună cu zahărul, până când acesta este complet dizolvat, apoi adăugați extractul de vanilie.
- Topiți untul, lăsați-l să se răcească și amestecați-l cu uleiul.
- Cerneți făina într-un bol încăpător sau în cel al robotului. Adăugați sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată, dacă folosiți drojdie de la dr Oetker sau alta cu mod de lucru similar.
- Începeți să frământați aluatul cu mâna, sau la robot, încorporând câte un gălbenuș, pe rând și turnând puțin câte puțin din laptele îndulcit. Veți obține un aluat lipicios.
- Începeți să încorporați grăsimea în aluat, turnând puțin câte puțin din untul amestecat cu ulei și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
- Dacă frământați cu mâna, continuați cel puțin 40 de minute, de preferat chiar 60 de minute. Dacă frământați la robot cam 30 de minute vor fi suficiente cu o pauză de 5 minute să se odihnească motorul.
- Ungeți palmele cu ulei, curățați pereții bolului și adunați tot aluatul în formă de bilă. Acoperiți bolul cu folie sau o pungă de plastic care nu va lăsa aluatul să se usuce.
- Lăsați aluatul la dospit la cald, până își dublează volumul. Dacă am cuptorul liber, eu bag bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) pentru că acolo are temperatură constantă și este ferit de curent. În funcție de temperatură, aluatul își poate dubla volumul într-o oră sau poate în 3 ore.
- Cât timp stă aluatul la dospit, pregătiți formele. Fie le ungeți cu unt, fie puneți hârtie de copt.
- După ce aluatul și-a dublat volumul, îl răsturnați pe blatul de lucru uns cu ulei, îl apăsați puțin cu palmele ca să în degazați și îl împărțiți în 4 bucăți egale. Le cântăriți sau din ochi, cum doriți.
- Întindeți pe rând, fiecare din cele 4 bucăți de aluat într-o foaie cu lungimea egală cu lungimea tăvii de copt.
- Întindeți pe fiecare foaie umplutura de nucă (vezi mai jos cum se face), lăsând loc liber pe margini cam de 1 cm, apoi rulați.
- Împletiți 2 câte două sulurile de aluat și așezați-le cu grijă în tăvile pregătite. Ar trebui să ocupe cam ¾ din înălțimea tăvilor. Băgați tăvile în pungi de plastic.
- Lăsați cozonacii să mai dospească în tăvi cam 45-50 de minute, timp în care încingeți cuptorul la 180 de grade.
- Înainte să băgați cozonacii la cuptor, îi ungeți cu ou bătut și opțional îi presărați cu zahăr tos.
- Pentru copt nu pot da indicații foarte exacte, fiecare ar trebui să își cunoască cuptorul. Eu, la cuptorul pe gaz, coc cozonacii la 180 de grade timp de 20 de minute, apoi reduc focul la 170 de grade și îi mai coc încă 40-45 de minute. Spre finalul timpului stau cu ochii pe ei să nu se rumenească prea tare și îi verific din când în când cu un băț pentru frigărui să văd dacă sunt copți până jos. Dacă dau semne că se rumenesc prea mult dar încă nu sunt copți bine, îi acopăr cu o hârtie de copt și îi las în continuare în cuptor.
- Scoateți cozonacii din cuptor, lăsați-i cam 3-5 minute în tavă, apoi îi scoateți și îndepărtați cu grijă hârtia de copt. Lăsați cozonacii să se răcească pe un grătar, culcați, nu în picioare, întorcându-i când pe o parte, când pe alta cam la 10 minute, ca să își păstreze forma frumoasă.
- Tăiați cozonacii numai după ce s-au răcit.
umplutura
- Rumeniți nuca în tigaie timp de 3-5 minute. Lăsați-o să se răcească, apoi o mărunțiți cu un chopper electric/blender.
- Într-un castron, amestecați toate ingredientele din lista pentru umplutură, mai puțin albușurile.
- Bateți albușurile spumă, apoi le încorporați în compoziția de mai sus.
Bine de știut:
- Eu am folosit drojdie uscată de la dr. Oetker, care se pune odată cu făina și nu necesită hidratare prealabilă. Dacă folosiți alt tip de drojdie, urmați instrucțiunile producătorului. Dacă e nevoie de hidratare sau zahăr, folosiți o parte din ingredientele deja cântărite.
- Atenție la dimensiunile tăvilor, măsurați-le și orientați-vă înainte în funcție de cât de mari sunt tăvile voastre! Eu am folosit 2 tăvi puțin mai micuțe, dar mai adânci decât sunt, în mod obișnuit, cele de cozonac. Au dimensiunile: 23x10x10 cm.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.
Mariana a zis
Am incercat reteta.. Am mai pregatit cozonac . Consider ca unele ingrediente recomandate in reteta sunt valabile pentru un kilogram de faina, nu pentru 650 grame . Respectiv laptele, nr. de oua. Aluatul foarte moale. A trebuit sa improvizez.
Iuliana Sbîrnea a zis
Este rețeta pe care o fac de ani de zile, mie mi se pare perfectă.
Bușu a zis
Excelent cozonac,acum l-am scos din cuptor,abia aștept să-l gust!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cred că miroase minunat la dumneavoastră! Mulțumesc că ați incercat rețeta. Sărbători fericite!