Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu maia naturală

Pâine cu mălai și făină albă - cu maia naturală

Publicat la 8 aprilie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 13 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

103 shares
Mergi la rețetă

Cum se face o pâine cu mălai și făină albă cu miez pufos și elastic și coajă crocantă? Pâine cu mălai fără drojdie, dospită cu maia naturală.

Vorbind la telefon cu mama mea - căci momentan izolarea socială ne separă - îmi spunea că îi rămăsese niște mămăligă rece și că a mărunțit-o și a pus-o în aluatul de pâine dospită cu drojdie. Ne-am amintit amândouă că așa făcea și mamaia 🙂

Atunci mi-a venit ideea să încerc să pun și eu mămăligă rece în pâinea mea dospită cu maia naturală, să vedem ce iese.

Vezi aici cum se face maiaua naturală pas cu pas

Paine cu malai

Ce a ieșit, vedeți și voi în fotografii. Eu sunt foarte încântată de rezultat. E o pâine aurie, frumoasă, cu miez pufos, extraordinar de gustoasă și ușor mai dulce decât în mod obișnuit. Mălaiul aproape că nu se mai vede în feliile de pâine, dar este totuși acolo, îl simți foarte plăcut în textura miezului.

Cu toate că miezul este foarte aerat și elastic, aș zice că nu este la fel de fin și de catifelat ca cel de la pâinea cu cartofi (rețeta aici) pe care am făcut-o săptămâna trecută. Probabil că aceasta, cu mălai, nici nu va rămâne moale și proaspătă la fel de mult timp cum a fost aceea, dar oricum la noi se mănâncă repede, nu apucă să se învechească.

Paine cu malai

Aluatul a fost ușor lipicios și mai greu de lucrat. Poate și din cauza făinii, căci în vremurile astea lucrăm cu ce găsim, nu mai e pe alese. De data aceasta am avut o făină 650 cumpărată din Carrefour, marca lor proprie.

Bănuiesc că particulele de mălai, mai dure fiind, au cam "spart" rețeaua de gluten. Fără ele poate că pâinile mele ar fi crescut mai bine, dar până la urmă, eu fac pâine să o mâncăm, nu de frumusețe.

Paine cu malai

Deși îmi doresc de fiecare dată să scot din cuptor pâini spectaculoase, trebuie să admit că până la urmă ce mă bucură cel mai mult este faptul că nu cumpăr pâine și că cea făcută de mine este cea mai gustoasă pâine pe care am mâncat-o vreodată.

Aici găsești toate pâinile mele dospite cu maia naturală. Vezi care te inspiră! 🙂

Mod de preparare pâine cu mălai și făină albă

Bun, dacă te-am făcut curios cu privire la pâinea mea cu mălai sau dacă ți-am trezit amintiri cu bunici care puneau mămăliga rămasă de ieri în aluatul de pâine, hai să vedem cum se face minunea asta aurie.

Chiar îmi rămăsese niște mămăligă rece, intenționat făcusem una mai mare, ca să-mi mai rămână. Am curățat-o de coajă și am dat-o pe răzătoarea cu găuri mari. O poți mărunți și cu furculița, dacă nu e prea tare.

  • Mamaliga rece data pe razatoare
    Mămăligă rece, dată pe răzătoare
  • Aluat de paine dupa autoliza
    Aluatul după autoliză

Mai departe, am plecat de la formula 1:2:3 (detalii aici) pe care am adaptat-o puțin. Pe parcursul dospirii am făcut 2 întinderi/stretch and fold. Vezi în clipul de mai jos cum face stretch and fold.

Deci metoda nu e nouă față de celelalte pâini ale mele. Dacă ați mai făcut pâine cu maia, deja cunoașteți toate tehnicile. Din cantitățile de mai jos, veți obține 2 pâini, cele pe care le vedeți în fotografii.

  • Aluat de paine dupa stretch and fold
    Aluatul după o întindere
  • Paini in banetoane
    Aluatul pus la dospit în banetoane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paine cu malai

Pâine cu mălai și faină albă

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Număr de porții: 2 pâini de aprox. 650 g fiecare
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
baneton rotund
baneton rotund
oală fontă cu capac

Ingrediente
 

  • 200 g maia naturală cu hidratare 100%
  • 450 g apă plată sau filtrată
  • 620 g făină tip 650
  • 185 g mămăligă rece
  • 14 g sare neiodată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dați mămăliga rece pe răzătoarea cu găuri mari sau o mărunțiți cu furculița.
  • Dizolvaţi maiaua în apă, puneți mămăliga rasă, apoi încorporaţi făina.
  • Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute (autoliză), acoperit cu un capac sau cu folie alimentară ca să nu se usuce aluatul.
  • Presăraţi sarea şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed.
  • Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
  • Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
  • În acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
  • Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinile. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
  • După cele 20 de minute dați forma finală pâinilor şi aşezaţi-le cu sigiliul în sus în banetoane sau în forme de dospit (de exemplu coșulețe de răchită) în care aţi pus în prealabil o pânză de in sau bumbac bine înfăinată.
  • Băgaţi forme;e în pungi de plastic şi lăsaţi-le încă o oră la temperatura camerei.
  • Introduceţi formele (cu tot cu pungi) la frigider pentru 8-10 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinile, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
    Tot acum scoateți banetoanele din frigider și din pungi și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
  • Dacă aveți un cuptor bun, eventual electric, puteți coace pâinile împreună. Dacă știți că nu prea vă ajută cuptorul, e mai bine să le coaceți pe rând, într-o oală de fontă cu capac.
  • Răsturnaţi pâinile în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-le cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-le în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
  • Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.

Paine cu malai

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pâine cu maia coaptă în oală
    Stretch & fold - tehnica pentru pâinea cu maia naturală
  • Pâine cu cartofi și maia naturală
    Pâine cu cartofi și maia naturală - coaptă în oală
  • Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc
    Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc (cu maia naturală)
  • Paine dulce cu seminte de chia si fructe goji
    Pâine dulce cu semințe de chia și fructe goji (cu maia naturală)
103 shares

Comentarii

  1. Bogdan a zis

    octombrie 23, 2020 at 10:44 pm

    5 stars
    Foarte usoara reteta!Mult succes in continuare!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 23, 2020 at 10:52 pm

      Mulțumesc! 🙂

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    aprilie 11, 2020 at 1:35 pm

    Doamna Iuliana, pâinea din această dimineață mă mulțumește deplin: coaja subțire, miez umed și aerat, am jonglat puțin cu temperatura si aburul. Vă mulțumesc pentru sfaturi! Zi frumoasă!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 11, 2020 at 1:39 pm

      Mă bucur mult că ați reușit! Să rețineți formula câștigătoare.
      O zi frumoasă și numai bine!

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    aprilie 10, 2020 at 10:34 am

    Bună ziua! O coc în tava si pun pe fundul cuptorului un castron cu apa clocotita...m-am gândit că poate nu e suficient aburul sau o tin prea mult în cuptor....am un cuptor electric. Acum am pus-o la dospit...astept cu emoție de fiecare dată rezultatul final. Va multumesc fin suflet pentru ca, scriind în detaliu, am prins curaj sa fac pâine cu maia! Zile liniștite!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2020 at 11:18 am

      Da, poate că aveți un cuptor mai puternic decât al meu. Al meu e pe gaz.
      Puteți să mai jonglați cu mai puțin abur (nu mai mult!) și puțin cu timpul de coacere ca să vedeți ce se întâmplă.
      Când o scoateți o acoperiți cu un prosop și tot așa, urmăriți diferența.
      Oricum, pâinea cu maia are coaja crocantă, dar reușim să o mai înmuiem cu unele mici trucuri 🙂
      Sănătate și numai bine vă doresc!

      Răspunde
    • PRODAN MITICA a zis

      aprilie 10, 2020 at 12:21 pm

      Si mie imi iese painea cu coaja crocanta si am observat ca daca o tin, dupa ce se raceste, intr-o tava speciala cu o cupola de plastic care videaza interiorul, cand o scot pt consum , nu mai e asa crocanta. Nu cred ca aveti o asemenea tava (o sa pun odata si poza cu ea pe grup)E cumparata online de o reclama care se poate urmari pe emisiunea fishing and hunting (pescuit si vanatoare)Cred ca daca o tineti intr-o punga de plastic inchisa ermetic o sa obtineti acelasi efect.
      Cat despre copt, si eu tot la cuptor electric o coc (cuptor electric incorpotat in mobilierul de bucatarie, nu cuptor electric tip cuptor cu microunde, ca sa nu fie confuzie) Preincalzit la 250 C fara ventilatie,cu o tavita pe fundul cuptorului in care am pus piatra vulcanica( daca nu aveti, puneti numai tava goala), cam 50-60 min, pt ca am si o placa pt pizza pe care coc painea(fara piatra cam 30 min). Dv ati zis ca o coaceti in tava. Deschideti cuptorul, bagati tava, turnati o cana cu apa calda(fierbinte) in tavita de pe fundul cuptorului si lasati 15-20 min dupa care scoateti tavita cu apaDaca mai e apa in ea) si mai coaceti 30-35-40 min in functie de greutatea painii urmarind prin geam culoarea, sa nu fie prea inchisa. Ca sa vedeti daca e coapta, o scoateti cu o manusa si o ciocaniti pe fund. Tre ca sune a gol, daca suna a plin, o mai lasati la copt

      Răspunde
  4. Claudia a zis

    aprilie 09, 2020 at 10:38 pm

    Bună seara! Am crescut maia de la zero si va sunt recunoscătoare pentru sfaturi. Am făcut paini frumoase, zic eu, însă mi se întărește destul de repede coaja. Oare greșesc undeva?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2020 at 7:30 am

      Bună Claudia!
      Cum coci pâinea, în oală sau liber, în tavă?
      Cu abur sau fără?
      Dacă o coci în oală, poți pune un pic de apă (100 ml) sub hârtia de copt și coaja va fi puțin mai moale.
      Sau, deși nu este recomandat, încearcă să acoperi pâinea cu un prosop imediat după ce o scoți din cuptor.
      Se va aburi și se va înmuia coaja.

      Răspunde
  5. PRODAN MITICA a zis

    aprilie 08, 2020 at 10:06 am

    In loc de mamaliga nu se poate folosi malai? Desigur, malaiul fiind uscat , cred ca necesita mai multa apa, dar nu stiu cum facem cu timpul de coacere, pt ca la mamaliga malaiul e gata fiert?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 08, 2020 at 10:11 am

      Dar de ce să ne complicăm inutil, când e atât de simplu să faci un pic de mămăligă și să o lași să se răcească? 🙂

      Răspunde
      • PRODAN MITICA a zis

        aprilie 10, 2020 at 11:52 am

        Pai tocamai ca mi se pare mai usor sa presar niste malai peste faina, decat sa fierb o mamaliga... sa o las sa se raceasca.... Eu o sa incerc cu jumatate din cantitatea din reteta. Cu cantitatea de malai nu stiu cum o sa fac.... Sunt curios cum o sa arate dupa autoliza, pt ca cred ca malaiul o sa cam absoarba din apa si el. Sau incerc cu el gata umezit.... Ma mai documentez si vad eu cum o rezolv si daca imi iese, o pun pe grup

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          aprilie 10, 2020 at 2:22 pm

          E și asta o idee. Succes!

          Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x