Pască cu blat de pandișpan, o rețetă simplă și rapidă. Pască cu blat aerat și umplutură delicioasă de brânză dulce și stafide.
Rețeta de azi nu e o pască tradițională, ci aș zice că e mai degrabă un compromis, sau mai bine zis, o combinație dintre chec și cheesecake. Dar e un compromis prietenos cu timpul nostru și cu rezultat delicios, așa că....de ce nu? 🙂
Cum în apropierea marilor sărbători mereu ne trezim cu prea multe de făcut și prea puțin timp și prea obosite, pasca aceasta simplă, gata într-o oră poate fi exact ce ne trebuie.
Recunosc că pentru mine, pasca cu aluat de cozonac și brânză dulce, cea rumenă, lucioasă și cu cruce pe mijloc are o semnificație aparte. O văd mai apropiată de sărbătoarea pascală, iar crucea aceea de pe mijloc parcă nu mă lasă să uit ce anume sărbătorim de fapt. Rețeta mea o puteți citi cu un click pe fotografia de mai jos.
Uneori mai fac și pască fără aluat cu brânză de vaci tot din același motiv: e simplă, rapidă și ca un bonus: are și mai puține calorii decât cea tradițională 😉
Mod de preparare pască cu blat de pandișpan
Modul de preparare pentru pasca asta e foarte simpatic. Plecăm de la un aluat de pandișpan pe care nu îl lăsăm să se coacă integral. După vreo 15 minute de stat la cuptor, cât pandișpanul e încă moale, îl scoatem și turnăm peste el umplutura de brânză.
Baza pandișapanului se va lăsa, dar marginile vor rămâne ridicate pe forma de copt, astfel că în secțiune pasca noastră arată aproape ca o tartă 🙂
Pe mijloc umplutura se amestecă cu pandișpanul și rezultă o chestie umedă, aromată și delicioasă. Chiar dacă și voi sunteți mai tradiționaliști și nu veți vrea o pască de compromis pe masa de Paște, rețineți ideea pentru atunci când veți dori un desert cu brânză ușor de făcut.
Că e sau că nu e pască, e o discuție lungă, dar că e delicioasă nu încape nici o îndoială! Să îmi spuneți cum v-a ieșit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pască cu blat de pandișpan
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă cu diametrul de 18 cm
blatul
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de făină
- 1 linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
umplutura
- 50 g stafide
- 250 g brânză de vaci grasă
- 120 smântână grasă (20%)
- 2 ouă
- 90 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați forma cu hârtie de copt, sau o ungeți cu unt/ulei și o pudrați cu făină. Ideal ar fi să folosiți o formă rotundă cu inel detașabil ca să puteți scoate cu ușurință pasca.
- Bateți spumă albușurile, adăugați apoi zahărul și mixați până spuma se îngroașă din nou, e lucioasă, iar zahărul e dizolvat.
- Încorporați gălbenușurile și vanilia.
- La final încorporati făina și sarea, amestecând cu o spatulă ușor de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în spuma de gălbenușuri.
- Turnați pandișpanul în formă, nivelați și îl dați la cuptor pentru 15 minute.
- Pentru umplutură, amestecați toate ingredientele din listă. Nu e nevoie ca stafidele să fie hidratate înainte, ele vor prelua din umiditatea lăsată de smântână și se vor umfla în cuptor. E suficient doar să le spălați și să le scurgeți foarte bine de apă.
- După cele 15 minute, scoateți blatul din cuptor. Ar trebui să fie închegat, dar moale, dacă îl apăsați cu degetul va rămâne urma.
- Puneți umplutura de brânză cu o lingură peste pandișpan. Baza se va lăsa puțin, dar marginile vor rămâne ridicate.
- Dați pasca la cuptor pentru încă 30-35 de minute sau până când umplutura de brânză este închegată și ușor rumenită.
- Scoateți pasca din cuptor și lăsați-o 15-20 de minute în formă, apoi cu grijă îndepărtați inelul metalic. Pasca e foarte fragedă și dacă nu o manevrați cu atenție se poate rupe
- Feliați pasca doar după ce s-a răcit. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela birsan a zis
Mi-a placut mult pasca facuta dupa aceasta reteta....si am avut la dispozitie multe retete.....cred ca o voi pastra in familie de acum.
Numai bine!
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu pot decât să mă bucur că v-a plăcut rețeta mea!
Mulțumesc pentru feedback! Numai bine!
Sinziana a zis
Hristos a inviat! Multumesc pentru aceasta reteta, am preparat pasca de Paste si a fost extraordinara si foarte apreciata de familie. Cremoasa, plina de umplutura, aromata... intra direct in retetarul de familie.
Apreciez mult acest site cu retete deosebite pentru oameni normali si un strop de ironie ca sarea in bucate. 😊
Salutari din Elvetia si multa sanatate!
Iuliana a zis
Adevărat a Înviat!
Ce mă bucur că v-a plăcut rețeta mea de pască!
Numai bine, acolo, departe! Sănătate multă!