• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Pască cu blat de pandișpan – rețetă rapidă cu brânză dulce și stafide

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 oct. 2025 · Publicată: 15 apr. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
1920 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 5 minute

Această pască cu blat de pandișpan este soluția mea atunci când vreau un desert de sărbătoare, dar fără prea mult efort. Seamănă un pic cu un cheesecake, dar păstrează gustul tradițional, cu brânză dulce, stafide și aromă de vanilie. E gata într-o oră și e atât de bună, încât la noi a devint preferata familiei.

Pasca cu blat de pandispan si umplutura de branza dulce si stafide pe platou albastru din care s-a taiat o felie

Dacă totuși vreți o pască tradițională, găsiți aici rețeta mea de pască cu aluat de cozonac și cruce pe mijloc , iar dacă vreți ceva mai simplu, încercați varianta de pască fără aluat, mai lejeră dar cu aceeași umplutură cremoasă.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru pască cu blat de pandișpan
  • Cum se face pasca cu blat de pandișpan
  • Cum se păstrează pasca proaspătă
  • Sfaturi din bucătăria mea
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de pască pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru pască cu blat de pandișpan

pentru blat:

  • 3 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 1 linguriță pudră de vanilie
  • un praf de sare

pentru umplutură:

  • 250 g brânză de vaci grasă (brânză dulce) - se poate înlocui cu ricotta sau urda, dacă vreți o textură mai fină
  • 120 g smântână - cu 20% grăsime. Se poate înlocui cu iaurt grecesc.
  • 2 ouă
  • 90 g zahăr
  • 50 g stafide - se pot înlocui cu merișoare uscate, curmale tocate, bucăți de caise uscate sau picături de ciocolată termostabilă.
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

Cum se face pasca cu blat de pandișpan

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă rotundă de 18 cm, cu hârtie de copt sau unsă și tapetată cu făină.
  2. Pentru blat:
    • Bateți albușurile spumă.
    • Adăugați zahărul treptat și mixați până devin lucioase.
    • Încorporați gălbenușurile și vanilia.
    • Adăugați făina și sarea, amestecând ușor cu spatula, de jos în sus.
    • Turnați compoziția în tavă și dați la cuptor pentru 15 minute.
  3. Între timp, pregătiți umplutura:
    • Amestecați toate ingredientele.
    • Stafidele trebuie doar spălate și bine scurse, nu e nevoie să le hidratați.
  4. Scoateți blatul după 15 minute - trebuie să fie închegat, dar moale la atingere.
    Puneți umplutura deasupra cu grijă, lingură cu lingură. Marginile blaturilor vor rămâne ridicate, iar mijlocul se va lăsa puțin - așa și trebuie.
  5. Coaceți pasca încă 30-35 de minute, până când umplutura e fermă și ușor rumenită.
  6. Lăsați pasca să se răcorească 15-20 de minute în tavă, apoi îndepărtați inelul.
    E fragedă, așa că manevrați-o cu grijă.
  7. Feliați doar după ce s-a răcit complet. Opțional, presărați cu zahăr pudră.
blat de pandispan copt pe jumatate pentru reteta de pasca cu branza dulce si stafide
blat de pandispan copt pe jumatate
umplutura de branza dulce si stafide turnata peste blatul de pandispan
umplutura de branza turnata peste pandișpan

Cum se păstrează pasca proaspătă

Păstrați pasca cu blat de pandișpan la frigider, acoperită, până la 3-4 zile. Nu vă recomand să o congelați deoarece textura pandișpanului și umplutura își vor pierde textura. Dacă vreți să o pregătiți din timp, faceți-o cu o zi înainte și păstrați-o la rece.

Sfaturi din bucătăria mea

  • Nu amestecați energic când încorporați făina - e important să păstrați aerul în compoziție.
  • Brânza să fie cât mai cremoasă. Dacă pare prea umedă, lăsați-o la scurs câteva ore, apoi o puteți pasa puțin cu blenderul dacă e prea grunjoasă.
  • Tava cu inel detașabil e ideală. Dacă folosiți tavă clasică, puneți hârtie de copt pe margini ca să o puteți scoate ușor.
  • Nu deschideți ușa cuptorului în primele 15 de minute după ce ați pus pasca la copt a doua oară. Umplutura s-ar putea lăsa.
Felie de pasca cu blat pufos pe pandispan pe farfurie inchisa la culoare cu lingurita pentru servire

Întrebări frecvente

Pot face pasca într-o tavă mai mare?

Da, dar ajustați proporțional cantitățile. La 26 cm, dublați ingredientele.

Dacă folosesc brânză de vaci slabă la pască, ce se întâmplă?

Va fi prea apoasă. Se poate scurge sau combina cu o lingură de griș.

Pot coace totul de la început?

Nu, pentru că blatul nu va avea timp să se închege și se va amesteca cu umplutura. Respectați pașii din rețetă.

Alte rețete de pască pe care să le încercați

  • Pască cu ciocolată
    Pască delicioasă cu ciocolată - rețeta simplă pe care o vei face tot anul
  • Pasca cu visine. Cheesecake cu visine.
    Cheesecake cu vișine la cuptor. Pască cu vișine.
  • Pascute cu branza dulce si stafide
    Păscuțe cu brânză dulce și stafide, cu aluat de cozonac
  • reteta pasca fara faina 3 linguri
    Pască fără făină, cu brânză dulce și stafide - rețeta "3 linguri"

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pasca cu blat de pandispan

Pască cu blat de pandișpan - rețetă rapidă cu brânză dulce și stafide

Rețetă de pască cu blat pufos de pandișpan și umplutură cremoasă de brânză dulce și stafide. Rapidă, gata într-o oră, perfectă pentru Paște.
5 from 17 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă
formă rotundă cu inel

Ingrediente
 

pentru o tavă cu diametrul de 18 cm

blatul

  • 3 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 1 linguriță pudră de vanilie
  • un praf de sare

umplutura

  • 50 g stafide
  • 250 g brânză de vaci grasă
  • 120 smântână grasă (20%)
  • 2 ouă
  • 90 g zahăr
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați forma cu hârtie de copt, sau o ungeți cu unt/ulei și o pudrați cu făină. Ideal ar fi să folosiți o formă rotundă cu inel detașabil ca să puteți scoate cu ușurință pasca.
  • Bateți spumă albușurile, adăugați apoi zahărul și mixați până spuma se îngroașă din nou, e lucioasă, iar zahărul e dizolvat.
  • Încorporați gălbenușurile și vanilia.
  • La final încorporati făina și sarea, amestecând cu o spatulă ușor de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în spuma de gălbenușuri.
  • Turnați pandișpanul în formă, nivelați și îl dați la cuptor pentru 15 minute.
  • Pentru umplutură, amestecați toate ingredientele din listă. Nu e nevoie ca stafidele să fie hidratate înainte, ele vor prelua din umiditatea lăsată de smântână și se vor umfla în cuptor. E suficient doar să le spălați și să le scurgeți foarte bine de apă.
  • După cele 15 minute, scoateți blatul din cuptor. Ar trebui să fie închegat, dar moale, dacă îl apăsați cu degetul va rămâne urma.
  • Puneți umplutura de brânză cu o lingură peste pandișpan. Baza se va lăsa puțin, dar marginile vor rămâne ridicate.
  • Dați pasca la cuptor pentru încă 30-35 de minute sau până când umplutura de brânză este închegată și ușor rumenită.
  • Scoateți pasca din cuptor și lăsați-o 15-20 de minute în formă, apoi cu grijă îndepărtați inelul metalic. Pasca e foarte fragedă și dacă nu o manevrați cu atenție se poate rupe
  • Feliați pasca doar după ce s-a răcit. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră.

Bine de știut:

  • Nu amestecați energic când încorporați făina - e important să păstrați aerul în compoziție.
  • Brânza să fie cât mai cremoasă. Dacă pare prea umedă, lăsați-o la scurs câteva ore, apoi o puteți pasa puțin cu blenderul dacă e prea grunjoasă.
  • Tava cu inel detașabil e ideală. Dacă folosiți tavă clasică, puneți hârtie de copt pe margini ca să o puteți scoate ușor.
  • Nu deschideți ușa cuptorului în primele 15 de minute după ce ați pus pasca la copt a doua oară. Umplutura s-ar putea lăsa.
Nutrition Facts
Pască cu blat de pandișpan - rețetă rapidă cu brânză dulce și stafide
Amount per Serving
Calorii
357
% Daily Value*
Grăsimi
 
20
g
31
%
Colesterol
 
178
mg
59
%
Carbohidrați
 
33
g
11
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
23
g
26
%
Proteine
 
14
g
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sper să încercați și voi rețeta mea de pască ușoară și rapidă! Dacă v-a plăcut, lăsați-mi un comentariu sau distribuiți rețeta ca să ajungă la cât mai multe gospodine grăbite și pofticioase 😊

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
1920 shares

Comentarii

  1. Mihaela birsan a zis

    aprilie 19, 2023 at 7:33 pm

    5 stars
    Mi-a placut mult pasca facuta dupa aceasta reteta....si am avut la dispozitie multe retete.....cred ca o voi pastra in familie de acum.
    Numai bine!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 19, 2023 at 7:43 pm

      Nu pot decât să mă bucur că v-a plăcut rețeta mea!
      Mulțumesc pentru feedback! Numai bine!

      Răspunde
  2. Sinziana a zis

    aprilie 19, 2020 at 3:34 pm

    Hristos a inviat! Multumesc pentru aceasta reteta, am preparat pasca de Paste si a fost extraordinara si foarte apreciata de familie. Cremoasa, plina de umplutura, aromata... intra direct in retetarul de familie.
    Apreciez mult acest site cu retete deosebite pentru oameni normali si un strop de ironie ca sarea in bucate. 😊
    Salutari din Elvetia si multa sanatate!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 20, 2020 at 9:00 am

      Adevărat a Înviat!
      Ce mă bucur că v-a plăcut rețeta mea de pască!
      Numai bine, acolo, departe! Sănătate multă!

      Răspunde
5 from 17 votes (16 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.