Citește rețeta în 5 minute
Această pască cu blat de pandișpan este soluția mea atunci când vreau un desert de sărbătoare, dar fără prea mult efort. Seamănă un pic cu un cheesecake, dar păstrează gustul tradițional, cu brânză dulce, stafide și aromă de vanilie. E gata într-o oră și e atât de bună, încât la noi a devint preferata familiei.

Dacă totuși vreți o pască tradițională, găsiți aici rețeta mea de pască cu aluat de cozonac și cruce pe mijloc, iar dacă vreți ceva mai simplu, încercați varianta de pască fără aluat, mai lejeră dar cu aceeași umplutură cremoasă.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru pască cu blat de pandișpan
pentru blat:
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de făină
- 1 linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
pentru umplutură:
- 250 g brânză de vaci grasă (brânză dulce) - se poate înlocui cu ricotta sau urda, dacă vreți o textură mai fină
- 120 g smântână - cu 20% grăsime. Se poate înlocui cu iaurt grecesc.
- 2 ouă
- 90 g zahăr
- 50 g stafide - se pot înlocui cu merișoare uscate, curmale tocate, bucăți de caise uscate sau picături de ciocolată termostabilă.
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Cum se face pasca cu blat de pandișpan
- Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă rotundă de 18 cm, cu hârtie de copt sau unsă și tapetată cu făină.
- Pentru blat:
- Bateți albușurile spumă.
- Adăugați zahărul treptat și mixați până devin lucioase.
- Încorporați gălbenușurile și vanilia.
- Adăugați făina și sarea, amestecând ușor cu spatula, de jos în sus.
- Turnați compoziția în tavă și dați la cuptor pentru 15 minute.
- Între timp, pregătiți umplutura:
- Amestecați toate ingredientele.
- Stafidele trebuie doar spălate și bine scurse, nu e nevoie să le hidratați.
- Scoateți blatul după 15 minute – trebuie să fie închegat, dar moale la atingere.
Puneți umplutura deasupra cu grijă, lingură cu lingură. Marginile blaturilor vor rămâne ridicate, iar mijlocul se va lăsa puțin – așa și trebuie. - Coaceți pasca încă 30-35 de minute, până când umplutura e fermă și ușor rumenită.
- Lăsați pasca să se răcorească 15-20 de minute în tavă, apoi îndepărtați inelul.
E fragedă, așa că manevrați-o cu grijă. - Feliați doar după ce s-a răcit complet. Opțional, presărați cu zahăr pudră.


Cum se păstrează pasca proaspătă
Păstrați pasca cu blat de pandișpan la frigider, acoperită, până la 3-4 zile. Nu vă recomand să o congelați deoarece textura pandișpanului și umplutura își vor pierde textura. Dacă vreți să o pregătiți din timp, faceți-o cu o zi înainte și păstrați-o la rece.
Sfaturi din bucătăria mea
- Nu amestecați energic când încorporați făina – e important să păstrați aerul în compoziție.
- Brânza să fie cât mai cremoasă. Dacă pare prea umedă, lăsați-o la scurs câteva ore, apoi o puteți pasa puțin cu blenderul dacă e prea grunjoasă.
- Tava cu inel detașabil e ideală. Dacă folosiți tavă clasică, puneți hârtie de copt pe margini ca să o puteți scoate ușor.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 15 de minute după ce ați pus pasca la copt a doua oară. Umplutura s-ar putea lăsa.

Întrebări frecvente
Da, dar ajustați proporțional cantitățile. La 26 cm, dublați ingredientele.
Va fi prea apoasă. Se poate scurge sau combina cu o lingură de griș.
Nu, pentru că blatul nu va avea timp să se închege și se va amesteca cu umplutura. Respectați pașii din rețetă.
Alte rețete de pască pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pască cu blat de pandișpan – rețetă rapidă cu brânză dulce și stafide
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă cu diametrul de 18 cm
blatul
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de făină
- 1 linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
umplutura
- 50 g stafide
- 250 g brânză de vaci grasă
- 120 smântână grasă (20%)
- 2 ouă
- 90 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați forma cu hârtie de copt, sau o ungeți cu unt/ulei și o pudrați cu făină. Ideal ar fi să folosiți o formă rotundă cu inel detașabil ca să puteți scoate cu ușurință pasca.
- Bateți spumă albușurile, adăugați apoi zahărul și mixați până spuma se îngroașă din nou, e lucioasă, iar zahărul e dizolvat.
- Încorporați gălbenușurile și vanilia.
- La final încorporati făina și sarea, amestecând cu o spatulă ușor de jos în sus, pentru a nu scoate aerul înglobat în spuma de gălbenușuri.
- Turnați pandișpanul în formă, nivelați și îl dați la cuptor pentru 15 minute.
- Pentru umplutură, amestecați toate ingredientele din listă. Nu e nevoie ca stafidele să fie hidratate înainte, ele vor prelua din umiditatea lăsată de smântână și se vor umfla în cuptor. E suficient doar să le spălați și să le scurgeți foarte bine de apă.
- După cele 15 minute, scoateți blatul din cuptor. Ar trebui să fie închegat, dar moale, dacă îl apăsați cu degetul va rămâne urma.
- Puneți umplutura de brânză cu o lingură peste pandișpan. Baza se va lăsa puțin, dar marginile vor rămâne ridicate.
- Dați pasca la cuptor pentru încă 30-35 de minute sau până când umplutura de brânză este închegată și ușor rumenită.
- Scoateți pasca din cuptor și lăsați-o 15-20 de minute în formă, apoi cu grijă îndepărtați inelul metalic. Pasca e foarte fragedă și dacă nu o manevrați cu atenție se poate rupe
- Feliați pasca doar după ce s-a răcit. Opțional o puteți presăra cu zahăr pudră.
Bine de știut:
- Nu amestecați energic când încorporați făina – e important să păstrați aerul în compoziție.
- Brânza să fie cât mai cremoasă. Dacă pare prea umedă, lăsați-o la scurs câteva ore, apoi o puteți pasa puțin cu blenderul dacă e prea grunjoasă.
- Tava cu inel detașabil e ideală. Dacă folosiți tavă clasică, puneți hârtie de copt pe margini ca să o puteți scoate ușor.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 15 de minute după ce ați pus pasca la copt a doua oară. Umplutura s-ar putea lăsa.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailSper să încercați și voi rețeta mea de pască ușoară și rapidă! Dacă v-a plăcut, lăsați-mi un comentariu sau distribuiți rețeta ca să ajungă la cât mai multe gospodine grăbite și pofticioase 😊
Mihaela birsan a zis
Mi-a placut mult pasca facuta dupa aceasta reteta....si am avut la dispozitie multe retete.....cred ca o voi pastra in familie de acum.
Numai bine!
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu pot decât să mă bucur că v-a plăcut rețeta mea!
Mulțumesc pentru feedback! Numai bine!
Sinziana a zis
Hristos a inviat! Multumesc pentru aceasta reteta, am preparat pasca de Paste si a fost extraordinara si foarte apreciata de familie. Cremoasa, plina de umplutura, aromata... intra direct in retetarul de familie.
Apreciez mult acest site cu retete deosebite pentru oameni normali si un strop de ironie ca sarea in bucate. 😊
Salutari din Elvetia si multa sanatate!
Iuliana a zis
Adevărat a Înviat!
Ce mă bucur că v-a plăcut rețeta mea de pască!
Numai bine, acolo, departe! Sănătate multă!