Rețeta de turte la tigaie, lipii sau plăcinte simple făcute din excesul de maia naturală rămasă după hrănire. Turte fragede coapte la tigaie.
Dragii mei, știu că în perioada asta mulți dintre voi v-ați făcut curaj și ați început să vă creșteți propria cultură de maia naturală pentru pâine.
Așa cum am explicat în acel articol, după ce avem o maia matură pe care o folosim la dospit, la fiecare hrănire, păstrăm o parte pe care o hrănim pentru pâinile viitoare, iar o parte... o aruncăm 🙁
>>> Vezi aici cum se face maiaua naturală pentru pâine <<<
Eu mi-am făcut maiaua acum 3 ani și multă vreme, cred că timp de un an și ceva, am aruncat acest exces pentru că nu știam ce să fac cu el, nu credeam că e bun la ceva.
Între timp am aflat că brutarii cu experiență numesc acest exces de maia "discard" în engleză, și nu îl aruncă, ci îl folosesc în alte aluaturi care nu au nevoie să crească prea mult: turte, lipii, plăcinte, blat de pizza, clătite, waffles, etc. Atunci am început să îl folosesc și eu.
Practic, de fiecare dată când îmi rămâne maia pe care nu o folosesc, o pun într-un borcan de 800 g pe care îl păstrez la frigider. Nu hrănesc această maia, pur și simplu o pun acolo, una după alta, până găsesc un preparat la care să folosesc tot ce s-a adunat.
Am folosit acest exces și la pâinea cu drojdie, la clătite sau la checuri. Dar cel mai mult îmi place să fac cu el turte crocante pe care să le mâncăm cu hummus sau guacamole. Este deja pe blog rețeta acestor turte crocante cu maia naturală. Click pe fotografia de mai jos dacă doriți să o citiți.
Diferența dintre turtele de mai sus și rețeta de astăzi, este că unele sunt crocante, iar la rețeta de azi am folosit ulei care frăgezește aluatul, iar turtele sunt moi, fine, catifelate. Cele crocante sunt perfecte să le rupi și să întingi cu ele într-un castron cu hummus, pe când cele fragede sunt mai potrivite să le ungi cu dulceață, zacuscă, cremă de brânză sau smântână, etc.
Din același aluat fac și plăcinte cu gem la tigaie. Plăcintele acestea se pot face și cu alte umpluturi dulci sau sărate: brânză, varză călită, etc. Click pe fotografia de mai jos pentru a vedea rețeta.
>>> Aici găsești toate rețetele de pâine cu maia naturală de pe blog <<<
Mod de preparare turte fragede la tigaie - cu maia naturală
Modul de preparare este foarte simplu, practic facem un aluat din ingredientele specificate în lista de mai jos pe care îl lăsăm să se odihnească o oră pentru a se relaxa glutenul.
Aluatul obținut este foarte fin, maleabil, ușor de modelat și de întins, o plăcere să lucrezi cu el.
Deși nu conține deloc drojdie, bacteriile harnice din maia, cele care au supraviețuit în borcan, acționează totuși și turtele noastre mai fac bășicuțe pe ici, pe colo atunci când le coacem în tigaie.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turte la tigaie - cu maia naturală
Rețeta Video
Ingrediente
varianta cu exces de maia naturală (discard)
- 240 g exces de maia naturală cu 100% hidratare
- 280 g făină (tip 650 sau 000)
- 90 ml apă
- 30 ml ulei
- 7 g sare neiodată (un vârf de linguriță)
varianta simplă
- 400 g făină tip 650 sau 000
- 210 ml apă
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 7 g sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți toate ingredientele din lista de mai sus într-un bol și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot.
- Strângeți aluatul în formă de bilă și lăsați-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie.
- Ungeți blatul de lucru cu foarte puțin ulei și răsturnați aluatul.
- Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi fiecare bucată din nou în două părți. Veți obține astfel 16 bucăți de aluat pe care le modelați în formă de bilă.
- Lăsați bilele de aluat să se odihnească pe blatul de lucru încă 15 minute, acoperite cu un prosop.
- Puneți la încins o tigaie antiaderentă și începeți să întindeți turtele pe măsură ce le coaceți. Le puteți întinde cu sucitorul sau cu palmele ușor unse cu ulei.
- Coaceți turtele la foc mediu, câte un minut pe fiecare parte.
- Scoateți turtele pe o farfurie, unele peste altele. Dacă vreți să se mențină fragede, acoperiți-le cu un prosop de bumbac.
- Dacă rămân de pe o zi pe alta, turtele se mai întăresc, dar pot fi încălzite în tigaie, la cuptor sau la microunde.
- Turtele se servesc simple, în loc de pâine sau se pot unge cu dulceață, brânză, smântână, etc.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vilcu Carmen a zis
Și eu folosesc mereu excesul de maia pentru a face lipii subțiri. Le ador. In primăvara aceasta am crescut prima maia . Are câteva săptămâni deja și e perfecta,
Iuliana a zis
Felicitări pentru maia! Să faci pâini magice! 🙂