Sub orice denumire l-ați cunoaște: ouă jumări, scrob, papară sau scrambled eggs, este un mic dejun sățios, hrănitor și pe gustul oricui.
Atâtea denumiri are rețeta aceasta, încât nici nu am știut ce titlu să îi dau. Ca să evităm orice controversă, o să las pe voi să vă alegeți numele cu care cunoașteți aceste ouă amestecate în tigaie.
Eu una, am crescut cu ea la micul dejun, dar nu o știam după nici una din denumirile de mai sus. La noi în casă, orice ouă bătute și puse în tigaie se numeau omletă, fie că rămânea întreagă sau ajungea ciufulită. Adică scrambled 😀
Aici găsești toate rețetele de omletă de pe blog. Vezi care te inspiră!
Există mai multe teorii cu privire la cum se fac ouăle jumări perfecte. E genul de rețetă care naște pasiuni, așa că fiecare vă va spune că numai cum știe el se fac corect și bine și bune. Și adevărul e că sunt bune toate variantele, dar după ce încercați mai multe, una dintre ele vă va rămâne la suflet mai mult decât celelalte și aceea va deveni rețeta familiei voastre.
Eu vă dau mai jos rețeta familiei mele, cum le facem noi, iar în varianta video de pe Youtube vedeți foarte bine cum le prepar și consistența care ne place nouă.
Mod de preparare ouă jumări, scrob, papară sau scrambled eggs | VIDEO inclus
Pentru mine, ouă jumări fără unt, nu există! Refuz să le fac cu ulei sau fără nici un fel de grăsime, la tigaia de teflon. Decât așa, mai bine mănânc ouă fierte și gata.
Cum procedez eu:
- Pun tigaia la încins și în ea un cubuleț de unt de vreo 20 de grame.
- Adaug cele 2 ouă întregi, fără să le bat înainte și încep să le amestec împreună cu untul care se topește în tigaie. În felul ăsta încorporez untul în ouă și acestea devin cremoase și pufoase.
- Sarea o adaug spre finalul gătirii, nu de la început.
- Este foarte ușor să "scapi" ouăle prea gătite. Granița dintre ouă cremoase și ouă gumate e destul de fină, de aceea din când în când ridic tigaia de pe foc și continui să amestec ca să întârzii procesul de gătire și să îl pot controla. Mă opresc atunci când am consistența pe care mi-o doresc.
Mie îmi place scrobul de ouă gătit mediu, nu moale și cleios, dar nici prea bine gătit, așa că mă opresc întotdeauna undeva pe la mijloc.
Soțului meu îi place scrobul mai uscat, chiar ușor rumenit, de aceea îl fac întotdeauna separat, pentru mine, și pentru el. Având în vedere că ale mele sunt gata cam în 3 minute, mă descurc perfect să le fac pe rând.
Până la urmă important e ca fiecare să primească micul dejun așa cum îl preferă, nu-i așa? 😉
Cum servim ouăle jumări la micul dejun
Ouăle jumări se așează foarte bine pe o felie de pâine cu maia făcută în casă (vezi aici toate rețetele) și rumenită puțin pe grill sau la prăjitorul electric.
După toate regulile de nutriție, genul acesta de mic dejun e musai să fie însoțit și de o porție generoasă de legume, de preferat proaspete.
Eu am ales sparanghel și roșii cherry. Le-am rumenit împreună pe grillul de fontă. Ce aromă grozavă au roșiile coapte! Ați încercat vreodată? 😉
Am cumpărat de curând un grill de fontă ca acesta de aici și sunt foarte încântată de el. Nu e deloc scump, se întreține ușor și face toți banii!
La final am presărat și puțin cașcaval ras, mai mult ca să vă inspir și să vă arăt că se poate și așa. De obicei nu sunt mare fan cașcaval ras peste orice și mai ales la ouă prefer un caș de oi uscat sau o telemea cinstită. De gustibus, alegeți ce vă place vouă mai mult și va fi minunat.
Și nu uitați de legume, da? Dați o șansă sparanghelului și roșiilor coapte pe grill. O să-mi mulțumiți! 🙂
Vezi aici rețeta de roșii cherry uscate în cuptor. O să-ți placă! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ouă jumări, scrob, papară sau scrambled eggs
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 ouă
- 20 g unt
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți tigaia la încins și în ea un cubuleț de unt de vreo 20 de grame.
- Adăugați cele 2 ouă întregi, fără să le bateți înainte și începeți să le amestecați împreună cu untul care se topește în tigaie. În felul ăsta încorporați untul în ouă și acestea devin cremoase și pufoase.
- Adăugați sarea spre finalul gătirii, nu de la început.
- Din când în când ridicați tigaia de pe foc și continuați să amestecați ca să întârziați procesul de gătire și să îl puteți controla. Opriți-vă atunci când ouăle ajung la consistența care vă place.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu