O rețetă simplă pentru un desert fin și deosebit: ruladă cu zmeură și cremă caramel. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema caramel.
Am făcut rulada aceasta pentru o după amiază de vară petrecută alături de prieteni. Am mai spus de multe ori pe blog că atunci când am de făcut un desert pentru mai multe persoane, eu prefer întotdeauna să fac o ruladă.
O ruladă e suficient de rapidă, suficient de spornică și suficient de elegantă ca să fie desertul perfect pentru multe ocazii.
În plus, decorul unei rulade nu este deloc la fel de pretențios ca cel al unui tort. O ruladă reușește să arate drăguț chiar și cu un decor minimal sau ușor stângaci 😉
Așa a fost și decorul ruladei de astăzi, pe care l-am făcut foarte simplu din câteva aveline de cremă, zmeură proaspătă și frunzulițe de busuioc roșu.
Cât despre aromele din această ruladă, oare mai e nevoie să le descriu? Caramelul sărat combinat cu zmeură proaspătă e tot ce poate fi mai bun pe lume!
Aici găsiți rețeta sosului de caramel sărat, iar mai jos vă las și rețeta video dacă vreți să vedeți exact cum am procedat.
Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube al blogului, unde găsiți multe rețete delicioase sau tehnici de gătit utile.
Click aici pentru abonare la canalul de YouTube!
Dacă și voi iubiți cremele cu caramel, vă las mai jos alte câteva rețete delicioase la care am folosit o astfel de cremă:
- tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
- napolitane cu caramel
- cupe cu cremă de ciocolată și caramel sărat
- cheesecake fără coacere cu nuci pecan și caramel
Mod de preparare ruladă cu zmeură și cremă caramel
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu zmeură și cremă caramel
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul de ruladă - tavă de 40x30 cm
- 6 ouă
- 125 g zahăr
- 125 g făină
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
umplutura
- 500 g mascarpone
- 300 ml sos de caramel sărat
- 20 g zahăr pudră
- 300 g zmeură
decor
- 50 g zmeură
- frunze de busuioc roșu sau mentă
- puțin zahăr pudră - opțional
Instrucțiuni de preparare
blatul de ruladă
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Încorporați făina cu o spatulă și mișcăru ușoare, de jos în sus, pentru a păstra cât mai mult din aerul înglobat în ouă. El este cel care va face să crească blatul de ruladă și să fie pufos.
- Turnați compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-17 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
- Desprindeţi cu răbdare blatul de hârtia de copt. Ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt și lăsați-l așa, rulat până se răcește foarte bine.
umplutura
- La acest pas ar trebui să aveți deja sosul de caramel sărat conform rețetei video de mai sus. Rețeta o găsiți și pe blog, aici.
- Amestecati brânza mascarpone cu sosul de caramel și zahărul pudră. Păstrați deoparte cam 3 linguri din cremă pentru decor. La final, adăugați zmeura și amestecați ușor.
asamblare și decor
- Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema de șerbet în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
- Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior și așezați rulada pe un platou.
- Decorați rulada cu crema păstrată deoparte folosind un poș cu dui stelat. Presărați deasupra zahăr pudră, apoi puneți zmeură proaspătă și frunzulițe de busioc sau de mentă.
- Rulada se păstrează la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ela a zis
Esti grozava!
Iuliana a zis
Hehe, rulada asta e și mai grozavă! 😀