Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Napolitane cu cremă caramel în foi Lica

13139 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de napolitane cu cremă caramel în foi Lica. Cum se fac napolitanele de casă. Rețeta tradițională de prăjitură cu foi Lica.

Cel puțin pentru mine, asta e una dintre cele mai irezistibile prăjituri de pe Pământ. Crema de caramel cu multe nuci prăjite, strânsă între foile crocante de napolitană, este minunată!

Mama mea nu făcea această prăjitură când eu eram mică și aveam parte de ea doar când mergeam în vizite și atunci era cu porția, nu pe săturate, cum aș fi vrut eu.

Mama mea este, în schimb, specialistă în prăjituri cu foi făcute în casă . Face cea mai bună prăjitură Albă ca Zăpada (vezi aici rețeta) și cea mai bună prăjitură Albinița (rețeta aici) din câte am mâncat eu vreodată.

Napolitane cu crema carmel in foi Lica

După ce m-am măritat și am ajuns la casa mea, napolitanele de casă au fost una dintre primele rețetele pe care am vrut neapărat să învăț să le fac. Acum am căzut în extrema cealaltă: o fac rar pentru că nu mă pot abține și mănânc mai mult decât ar trebui 😀

Dar de sărbători uităm de calorii și zahăr și ne răsfățăm musafirii (sau pe noi înșine) cu tot ce știm să facem mai bun, nu-i așa?

Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri delicioase!

Mod de preparare napolitane cu cremă caramel în foi Lica (scris+video)

Rețeta este foarte ușoară, ingredientele sunt destul de puține și de banale: unt, nuci, ouă, zahăr, iar foile de napolitană sau "Lica" sunt ușor de găsit cam în orice magazin.

Ca la cele mai multe prăjituri cu nuci, acestea trebuiesc mai întâi rumenite pentru un gust mai intens. Le-am tocat apoi din cuțit în bucăți nu prea mici și le-am "cernut" printr-o sită de paste ca să scap de toate cojițele fine.

  • Cum se prăjește nuca pentru napolitane
  • Nucă prăjită tocată
  • Cum se cerne nuca prăjită coji

Am pus zahărul la topit. Când acesta a căpătat o culoare brun deschis, plăcută, am adăugat untul, apoi ouăle bătute și la final nuca și esența de rom.

Deși unora le poate părea curios să găsească printre ingredientele unei prăjituri o linguriță întreagă de sare, eu una vă sfătuiesc să nu renunțați la ea, pentru că exact sarea dă gustul irezistibil al cremei de caramel.

Știți cât e de bun caramelul sărat (vezi aici rețeta), nu-i așa? Ei bine, imaginați-vă că prăjitura asta are cremă de caramel sărat cu nuci. E minunată! 🙂

  • Zahăr ars cu unt
  • Cremă caramel pentru napolitane
  • Cremă caramel cu nucă

Foile de napolitane sunt ușor de găsit, chiar și în magazinele de cartier. Eu le-am luat de la Selgros și am avut de ales între 3-4 branduri de foi, foarte asemănătoare între ele, atât ca aspect cât și ca preț. Nu am găsit nici un criteriu după care să le departajez, așa că le-am luat pe cele pe care scria "foi Lica" pentru că așa știam eu că se numesc încă de când eram mică.

Foi Lica pentru napolitane

În pachetul meu erau 8 foi cu dimensiunile de 20x30 cm. Alte pachete au dimensiunile ușor diferite și au mai multe sau mai puține foi. Pentru prăjitura de azi am folosit doar 4 foi. Au fost 3 straturi de cremă între 4 foi.

  • Cum se fac napolitanele cu cremă caramel
  • Cum se fac napolitanele cu cremă caramel
  • Cum se fac napolitanele cu cremă caramel

Ca mai toate prăjiturile tradiționale, și napolitanele cu caramel se fac foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Napolitane cu crema carmel in foi Lica

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Napolitane cu crema carmel in foi Lica

Napolitane cu cremă caramel în foi Lica

Rețeta simplă de napolitane cu cremă caramel în foi Lica. Cum se fac napolitanele de casă. Rețeta tradițională de prăjitură cu foi Lica.
5 from 26 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
La rece: 12 hours hours
Timp total: 12 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 15 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 300 g miez de nucă
  • 390 g zahăr (350 caramelizat+40 g în cremă)
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 5 ouă
  • 30 ml rom (sau o sticluță de esență de rom)
  • 1 linguriță de sare
  • 4 foi de napolitană (foi Lica) - ale mele au avut 20x30 cm

Instrucțiuni de preparare
 

  • Rumeniți miezul de nucă pentru câteva minute în tigaie sau la cuptor. Dacă îl rumeniți la tigaie, amestecați continuu să nu se ardă pentru că devine amar.
  • Tocați miezul de nucă din cuțit, în bucăți mai mari.
  • Puneți miezul de nucă tocat într-o sită, amestecați cu mâna și cerneți ca să cadă toate cojile fine (vezi fotografia din galeria de mai sus)
  • Puneți 350 g de zahăr la topit într-o cratiță încăpătoare cu fund mai gros. Nu amestecați pentru că se va lipi de lingură. E suficient să rotiți cratița pentru ca tot zahărul să ajungă să se topească fără să fumege.
  • Când zahărul este topit și are o culoare brun deschis, puneți untul tăiat cuburi.
  • Bateți ouăle împreună cu restul de 40 g de zahăr.
  • Turnați ouăle bătute în cratiță peste untul topit și zahărul caramelizat, amestecând continuu.
  • Adăugați sarea și amestecați cu o lingură de lemn până când simțiți la mână că se îngroașă crema.
  • Dați cratița deoparte și turnați nucile mărunțite și romul (sau esența de rom). Omogenizați.
  • Lăsați crema să se răcorească puțin, dar să nu se răcească de tot pentru că se va întări. Crema trebuie să fie puțin călduță, dar să rămână fluidă și ușor de întins. Dacă cumva o scăpați și se întărește, încălziți-o puțin la bain marie sau la foc foarte mic, până se înmoaie.
  • Turnați o treime din cremă peste prima foaie de napolitană, apoi acoperiți cu o altă foaie și tot așa. Vor fi 4 foi și 3 straturi de cremă.
  • Acoperiți prăjitura cu o folie alimentară, puneți peste ea un fund de lemn sau o tavă și deasupra o greutate. Lăsați prăjitura la presat timp de 6-8 ore sau peste noapte, apoi e bine să o mai lăsați la rece câteva ore înainte să o tăiați.
  • Tăiați prăjitura cuburi sau romburi și e gata de servit.
Valori nutriționale
Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
Valori per porție
Calorii
377
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Colesterol
 
90
mg
30
%
Carbohidrați
 
30
g
10
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
27
g
30
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Napolitane cu crema carmel in foi Lica

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
13139 shares

Comentarii

  1. Lore a zis

    decembrie 21, 2024 at 12:46 pm

    5 stars
    Din pacate si eu am irosit zahar si unt pt ca mi-a iesit papara. Nu m-am uitat la video, ci doar la instructiunile scrise de unde nu reiesea momentul exact in care trebuia pusa combinatia de oua si zahar

    Răspunde
  2. Mihăilă Elena a zis

    ianuarie 18, 2022 at 4:44 pm

    Pot folosi margarina?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 18, 2022 at 5:07 pm

      Nu! Pierdeți tot farmecul acestei prăjituri, gustul fin și bogat de unt nu se poate înlocui cu nimic.

      Răspunde
  3. Oti a zis

    iunie 05, 2021 at 7:19 pm

    Am făcut și eu astăzi. Maine degustam. Abia aștept sa vad cum mi.a ieșit. 😀

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 06, 2021 at 8:13 am

      Nu au cum să fie decât foarte bune. Sper să vă placă! Numai bine! 🙂

      Răspunde
      • Cristina a zis

        aprilie 13, 2023 at 6:32 pm

        De ce nu ați pus în descriere faptul că ouăle se bat cu mixerul spuma...eu le-am bătut normal cu o furculiță și s-au făcut omleta când le-am adăugat în compoziție....

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          aprilie 14, 2023 at 7:25 am

          Nu e nevoie să bateți ouăle cu mixerul, cu un tel de mână e suficient sau chiar și cu furculița. Dar trebuie turnate imediat după ce s-a topit untul și să amestecați repede și continuu.
          Se vede mai bine cum am procedat eu în videoclip.

          Răspunde
          • Ina Frimu a zis

            iulie 22, 2024 at 5:31 am

            Ha,ha,ha ! Întrebārile care vi se pun,sunt distractive….
            Consider foarte explicite retetele d-voastrā.
            Va doresc succes în continuare !

          • Iuliana Sbîrnea a zis

            iulie 22, 2024 at 9:02 am

            Da, la unele din ele reușesc să mă distrez și eu...
            Vă mulțumesc foarte mult!

    • Pascu Sanda a zis

      decembrie 15, 2022 at 1:21 pm

      Bună ziua! Am încercat rețetă. Cred ca este o scăpare în etapele de lucru. Ouăle bătute nu se pot adăuga în caramelul fierbinte! Nu este clar momentul în care se adaugă ouăle. Riști o combinație de caramel cu omletă! Îmi pare rău, dar nu am reușit sa fac prăjitura.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 15, 2022 at 2:58 pm

        Îmi pare rău că ați renunțat, dar nu e nicio scăpare, rețeta este corectă. Înainte să adăugați ouăle, se pune untul, ceea ce face ca temperatura caramelului să scadă. Imediat se pun ouăle bătute și se amestecă constant. În felul acesta nu se transformă în omletă.
        Dacă urmăreați rețeta video, vedeați că exact așa am procedat.

        Răspunde
    • Al a zis

      decembrie 31, 2023 at 12:00 am

      5 stars
      Ar trebui sa redenumiti reteta sa fie mai descriptiva: 'Omleta cu caramel'. Daca instrucțiunile ar fi corecte ar trebui sa spuneti ca dupa ce se pune untul si se incorporeaza, la foc mic, se lasa sa se raceasca vreo 10-15 minute caramelul inainte de a pune ouale turnate foarte usor, un pic cate un pic, pentru a le incorpora si a nu se transforma totul in omleta. Vad ca aveti nenumarate cometarii referitor la problema asta dar nu va pasa sa fixati reteta.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 31, 2023 at 8:01 am

        Nu știu unde vedeți acele nenumărate comentarii, că eu una văd, cel puțin la rețeta filmată pe YouTube, vreo 1700 de aprecieri și într-adevăr nenumărate comentarii de la oameni care au reușit să facă prăjitura și mi-au mulțumit pentru rețetă.
        Rețeta e bună așa cum e și îmi pare rău că dumneavoastră nu ați înțeles-o sau nu v-a reușit.
        Numai bine!

        Răspunde
  4. Delia a zis

    mai 10, 2021 at 8:39 pm

    Se înmoaie prăjitura sau rămân dure foile de napolitana ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 11, 2021 at 7:03 am

      Preiau umiditatea din cremă și se înmoaie.

      Răspunde
  5. Nicoleta a zis

    aprilie 16, 2020 at 5:44 am

    Buna ziua , as vrea sa stiu daca este posibil sa faceți un video cu aceasta rețeta . Am încercat de vreo câteva ori sa fac aceasta rețeta ( nu a dumneavoastră ) si nu mi-a ieșit ( adică crema a ieșit numai ca nu s-a lipit de foi chiar daca am respectat perioada de timp de presat si timp la rece ), si ma gândeam ca rețeta dumneavoastră arată foarte bine in poze si poate ca as avea un video ar fi mai ușor.
    Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 16, 2020 at 7:14 am

      Găsiți rețeta pe canalul meu de YouTube. Videoclipul este inclus și mai sus, în postare.

      Răspunde
  6. Doina a zis

    ianuarie 01, 2020 at 6:50 pm

    Le-am făcut și eu acum pentru prima dată și sunt un deliciu irezistibil! Și soacra mea le făcea, dar nu am folosit rețeta ei, ci m-am bazat pe asta, foarte detaliată. M-am îngrijorat puțin că untul nu prea vroia să se încorporeze omogen în caramel (deși am folosit un unt de calitate, 82%), dar a ieșit totul bine, până la urmă. Mulțumesc pentru rețetă! La mulți ani și multă inspirație și pentru anul nou, pe care să o împărtășiți cu noi!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 01, 2020 at 8:38 pm

      Mă bucur mult că v-au plăcut napolitanele. Într-adevăr, sunt irezistibile 🙂
      Vă mulțumesc pentru mesaj. La mulți ani și un 2020 plin de bucurii vă doresc!

      Răspunde
5 from 26 votes (24 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.