Cum să faci cele mai bune brioșe sărate cu ce ai prin frigider și cum să salvezi resturile alimentare pe care nu le mai mănâncă nimeni.
Știți toate acele cutii, cutiuțe și punguțe în care a rămas câte un rest "de ceva" prin frigider și pe care toți ai casei le împing de colo-colo pe raft și niciunul nu vrea să le mai mănânce?
Sau cele câteva ouă vechi pe care nici nu mai știi când le-ai cumpărat? Sau niște legume care au început să se veștejească? Ei bine, toate astea la un loc se pot transforma miraculos în câteva brioșe pe care, culmea, se vor bate toți ai casei imediat ce le scoți din cuptor! Da, da, exact aceleași persoane care strâmbau din nas la brânza și șunca uitată pe raft! ?
În fotografia de mai jos puteți vedea cam ce am găsit eu la o inspecție prin frigider: un pic de iaurt într-o gălețică, o folie de șuncă tăiată cuburi pe care nu mai știu pentru ce o cumpărasem, 4 ouă care expirau peste 2 zile, un ardei kapia veștejit... nimicuri, câte puțin din toate. Ba am avut chiar și un fir de ceapă verde rătăcit și el în lada cu legume.
Le-am tăiat, tocat, amestecat, am făcut un aluat rapid, cam ca cel de clătite și la cuptor cu ele! Eu am ales să fac brioșe pentru că forma lor simpatică le face irezistibile pentru oricine. Nimeni nu refuză o brioșele, mai când miros atât de apetisant în cuptor. Dar la fel de bine puteți turna aluatul în orice fel de tavă, chiar și una de chec.
Ce alte ingrediente mai putem pune în aceste brioșe sărate
Păstrând aluatul de bază, mai putem adăuga în rețetă și alte ingrediente care poate că staționează de ceva timp în frigider sau în dulap. Iată câteva sugestii:
- ciuperci - proaspete, congelate sau din conservă
- măsline
- ton din conservă
- baby spanac
- boabe de porumb fiert
- boabe de mazăre
- roșii uscate tăiate cubulețe
Cum și când servim brioșele sărate
- la micul dejun
- la prânz sau cină, alături de o salată
- la pachetul pentru școală sau serviciu
- la picnic
- la un drum lung cu mașina
Cum se păstrează brioșele. Se pot congela?
Brioșele sărate se pot servi și calde, și reci. Se păstrează foarte bine la temperatura camerei 1-2 zile sau la frigider 3-4 zile.
Se pot încălzi la microunde.
Dacă faceți mai multe, puteți congela o parte din ele pentru mai târziu. Le puneți în caserole sau în pungi și le păstrați la congelator pentru 2 luni. Nu uitați să scrieți data congelării! Pentru decongelare, doar le scoateți din pungi și le lăsați să ajungă la temperatura camerei.
Alte rețete prin care se pot salva resturile alimentare
Pe blog mai găsiți câteva rețete care pot fi adaptate în așa fel încât să includem în ele fie un rest de brânză sau iaurt, fie preparatele din carne sau legume care nu se mai mănâncă. Vă las mai jos câteva astfel de rețete:
- budincă de dovlecei cu brânză și ciuperci
- cartofi umpluți cu brânză și șunculiță
- paste cu cârnați și brânză de burduf
- frittata cu dovlecei și telemea
- budincă ce brânză și conopidă
Mod de preparare brioșe sărate (VIDEO inclus)
Se fac foarte rapid și ușor aceste brioșe sărate, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip cum au fost preparate, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brioșe sărate
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g iaurt
- 130 g brânză de vaci
- 120 g șunculiță de porc
- 4 ouă
- sare, piper, oregano - după gust
- 2 linguri de ulei
- 150 g făină
- ½ linguriță praf de copt
- 1 ardei kapia
- 1 fir ceapă verde
- pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Puneți iaurtul la scurs într-o sită. Va lăsa mult zer pe care nu ni-l dorim în aluat.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă potrivită. Fie o ungeți cu unt, fie folosiți hârtii pentru brioșe sau hârtie de copt, după caz.
- Tăiați mărunt: ardeiul gras, ceapa, șunca și pătrunjelul. Brânza o dați pe răzătoare sau o zdrobiți cu dinții unei furculițe.
- Mixați ouăle până se albesc la culoare și își triplează volumul.
- Peste crema de ouă puneți: iaurtul scurs de zer, legumele tocate, pătrunjelul, șunca și brânza.
- Amestecați, apoi condimentați cu sare, piper și oregano uscat, după gust.
- La final încorporați în compoziția de mai sus făina și praful de copt.
- Puneți compoziția în tava de brioșe. Mie mi-au rezultat 8 brioșe. În funcție de tava voastră, pot fi mai multe sau mai puține.
- Coaceți brioșele timp de aproximativ 40 de minute, până se rumenesc ușor și trec testul cu scobitoarea.
- Lăsați brioșele să se răcească în tavă cam 5-7 minute, apoi le scoateți cu grijă să se răcească pe un grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Diana a zis
Cu ce ați uns tava?
Am mai văzut prin videouri de gătit ceva spray, dar nu știu cum se numește și unde sa îl caut. Dacă ma puteți ajuta cu aceasta informație, va mulțumesc!
O zi buna,
Diana 🙂
Iuliana a zis
Bună Diana,
Spray-ul l-am comandat online de la Anyta Cooking.
Uite aici: https://anytacooking.ro/spray-pulverizator-pentru-pentru-ungerea-formelor-si-tavilor/
E foarte bun, îl recomand. Nu am găsit ceva similar în magazine sau supermarket.
O zi frumoasă și ție!
Diana a zis
Mulțumesc mult!
lena a zis
Ce idee buna !! Multumim!
Cred ca sunt numai bune pentru pachetelul de la scoala si reducem si risipa de mancare.
O sa le incerc azi
Doar o mica observatie: cred ca daca am pune compozitia in hartiute pentru briose s-ar lipi tare, nu cred ca are destula grasime; de aceea o sa folosesc tot unt topit, ca tine.
Iuliana a zis
Sunt niște hârtiuțe de brioșe cu strat antiadeziv. Dacă aveți din acelea, le puteți folosi. Eu aveam doar hârtiuțe simple, de aceea am preferat să ung tava.
Mă bucur că vă place ideea, sper să iasă bine brioșele și să placă școlarilor 🙂