Timp estimat pentru citit: 8 minute
Porumb fiert, o rețetă simplă, tradițională. Află cum să alegi cel mai fraged porumb, cât timp se fierbe porumbul și cum să îl păstrezi!
Porumbul fiert este o gustare tradițională, simplă, ieftină și la îndemâna oricui. Un platou plin cu știuleți de porumb fiert, puțină sare și eventual cuburi de unt rece, e tot ce trebuie pentru a aduce bucurie în întreaga familie sau pentru a organiza un picnic în aer liber.
Mergi direct la:
Ce tipuri de porumb sunt potrivite pentru fiert?
Este recomandat să folosiți porumb proaspăt cules și dacă îl puteți cumpăra de la un fermier local, ar fi perfect. Găsiți de asemenea porumb numai bun pentru fiert și în piețele locale, la aprozarele de cartier, ba chiar și în supermarketuri.
Este important să alegeți porumb sănătos, cu boabe pline și lăptoase. Dați deoparte primul strat de frunze (se numesc pănuși), care este mai uscat Straturile de dedesubt ar trebui să fie de un verde viu, curat, fără urme de mucegai, fără pete sau dăunători.
Dacă îndepărtați frunzele, boabele de porumb crud trebuie să fie pline, rotunde, uniforme, cu o culoare galben deschis, plăcută și curată. Nu trebuie să existe pete sau stricăciuni de niciun fel.
Dacă nu puteți găsi porumb proaspăt, puteți folosi și porumb congelat.
Ce ne trebuie
Dacă aveți câțiva știuleți proaspeți de porumb, pregătiți pentru fierbere, deja putem spune că treaba e pe jumătate făcută!
Iată ce ne trebuie pentru cel mai bun porumb fiert:
- știuleți de porumb, cu tot cu frunze (pănuși)
- apă pentru fiert
- ingrediente pentru servit, la alegere: sare, unt, condimente
Notă: sarea cu care serviți porumbul fiert are mare influență asupra gustului acestuia. Dacă aveți în dulap mai multe tipuri de sare, vă recomand să folosiți sare de mare, sare afumată sau sare roz de Himalaya. De asemenea și sarea neagră, vulcanică, poate adăuga o aromă specială și un aspect deosebit.
Preparare
Modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini.
Curățați porumbul, tăiați vârful și cotorul ca să nu ocupe loc în oală. Aruncați pănușile exterioare și păstrați-le deoparte pe cele interioare.
Pe fundul oalei puneți o mână bună de pănuși, așezați apoi știuleții de porumb. Dacă sunt prea lungi, îi rupeți în jumătăți. Deasupra așezați încă un strat de pănuși.
Turnați apă cât să acopere foarte bine porumbul. Are tendința să se ridice, așa că apăsați-l cu mâna în oală ca să vă dați seama corect câtă apă să puneți. Așezați deasupra o farfurioară cu fața în jos, care să țină porumbul în apă.
Fierbeți porumbul cu capac, între 20-40 de minute, în funcție de soi și de cât de tânăr este. Gustați câteva boabe ca să vă asigurați că e fiert bine.t
Cum se servește porumbul fiert
Porumbul fiert se servește de obicei cald, cu unt și sare. După ce ați scos porumbul din apa în care a fiert, lăsați-l să se scurgă și să se răcorească puțin.
Înainte de a-l servi, adăugați unt și sare după gust. Puteți folosi și alte condimente, cum ar fi: piper, ierburi aromatice, fulgi de chilli, în funcție de preferințele voastre.
Puteți curăța boabele de porumb fiert cu un cuțit și să le serviți ca atare, să îl folosiți în salate, la o pizza cu ton, de exemplu sau ca garnitură alături de alte preparate.
Tot un fel de porumb fiert este și rețeta de păsat cu lapte, doar că aici se folosesc crupe de porumb, adică porumb ajuns la maturitate, uscat și măcinat grosier.
Cum se păstrează porumbul fiert
Porumbul are cel mai bun gust proaspăt, imediat după fierbere.
Dacă totuși ați fiert mai mult și a mai rămas și pentru a doua zi,, îl scoateți din apa în care a fiert, îl lăsați să se răcească până la temperatura camerei, apoi îl înveliți în folie alimentară ca să nu se usuce și îl păstrați la frigider. La fel de bine se păstrează și în caserole de plastic cu capac.
Cum se congelează porumbul
Puteți păstra porumbul crud la congelator pentru a-l fierbe mai târziu.
În acest caz, curățați complet știuleții de pănușe și de mătasea de porumb și așezați-i în pungi groase, potrivite pentru congelare. Puteți păstra porumbul la congelator până la 6 luni.
Puteți congela și porumbul care a fost deja fiert. Când doriți să îl consumați, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte.
Extra-sfaturi
- Nu fierbeți prea mult porumbul, deoarece va deveni moale și fără gust.
- Dacă doriți să adăugați un gust mai intens de unt, puteți topi untul și să-l turnați peste porumb.
- Pentru o variantă vegană sau de post, puteți renunța la unt și să folosiți în schimb ulei de măsline sau unt de cocos.
- Dacă vreți să faceți o variantă picantă, puteți adăuga un sos iute sau să presărați fulgi de ardei iute peste porumb.
Întrebări frecvente
Puteți fierbe porumbul și simplu, dar frunzele și mătasea de porumb adaugă mult gust și aromă. Puneți câteva pănușe la fundul oalei, așezați porumbul și deasupra încă câteva pănușe. Apoi turnați apa și fierbeți.
Da, dacă doriți, puteți pune o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierbe porumbul.
Porumbul are un gust dulce, natural. Nu este nevoie să adăugați zahăr la fiert.
Puteți adăuga piper, fulgi de chilli, cimbru uscat, usturoi pudră, parmezan ras sau alte condimente, după gust.
Timpul de fierbere diferă în funcție de soil de porumb și de gradul de coacere. Porumbul tânăr, la început de sezon fierbe în aprox. 20 de minute. Porumbul mai matur în aprox. 40 de minute.
Da, puteți fierbe porumbul la multicooker pe programul manual, la 110 grade pentru 20 de minute. Gustați și dacă după 20 de minute nu este fiert, prelungiți timpul.
100 de grame de porumb fiert simplu, au 96 kcal.
Rețete de salate cu porumb fiert
Boabele de porumb fiert aduc gust și textură în multe salate. Iată mai jos câteva exemple:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Porumb fiert - rețeta simplă, tradițională. Savurează-l cu unt și sare!
Rețeta Video
Ingrediente
- porumb pentru fiert (cu tot cu pănuși)
- apă
pentru servit
- sare
- unt 82% grăsime (sau ulei de măsline, unt de cocos)
- ate condimente după gust
Instrucțiuni de preparare
- Curățați porumbul, tăiați vârful și cotorul ca să nu ocupe loc în oală. Aruncați pănușile exterioare și păstrați-le deoparte pe cele interioare.
- Pe fundul oalei puneți o mână bună de pănuși, așezați apoi știuleții de porumb. Dacă sunt prea lungi, îi rupeți în jumătăți. Deasupra așezați încă un strat de pănuși.
- Turnați apă cât să acopere foarte bine porumbul. Are tendința să se ridice, așa că apăsați-l cu mâna în oală ca să vă dați seama corect câtă apă să puneți. Așezați deasupra o farfurioară cu fața în jos, care să țină porumbul în apă.
- Fierbeți porumbul cu capac, între 20-40 de minute, în funcție de soi și de cât de tânăr este. Gustați câteva boabe ca să vă asigurați că e fiert bine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu