Această budincă dietetică cu brânză și conopidă la cuptor este ideală pentru prânz sau cină sau o puteți lua la pachetul de la serviciu.
Lauda-mă gură, căci sunt foarte încântată de mine! 😀 Am reușit să inventez din doar câteva ingrediente o minunăție de budincă dietetică cu brânză și conopidă după care te lingi pe degete! Mă rog, te lingi pe degete doar dacă o mănânci cu mâna, dar îmi place vorba asta românească care definește atât de bine ceva din cale-afară de bun.
În general povestea conopidei e pe viață și pe moarte: o iubești sau o urăști. Calea de mijloc ar fi să iubești doar conopida murată. Eu o iubesc mult, dar în privința conopidei eu și jumătatea mea nu suntem deloc pe aceeași lungime de undă, așa că nu intră în meniu atât de des pe cât mi-aș dori.
Pe blog mai găsiți o conopidă în pesmet aromat făcută la cuptor, este rețeta cu conopidă pe care o pregătesc mai cu seamă în perioadele de post și pe care o mănânc singură 😀
Fac în schimb mai des genul acesta de budinci, sufleuri sau frittate cu legume la cuptor pentru că sunt atât de ușor de făcut și atât de spornice și de gustoase. Vezi aici și rețeta de budincă cu dovlecei și ciuperci.
Ce fel de brânză folosim la această rețetă de budincă de conopidă?
Frumusețea rețetei este tocmai versatilitatea ei. Firește că va fi mai gustoasă și mai bogată în arome dacă folosim brânzeturi grase: cașcaval, caș de oi sau de capră, smântână, poate chiar și puțin unt topit.
Dar pentru că am pornit de la ideea unei rețete dietetice, eu am folosit o telemea slabă de vacă și o cutiuță de brânză slabă de casă. Mai puteți folosi brânză dulce de vaci, urdă, ricotta, etc. Iaurtul pe care l-am folosit a fost iaurt degresat. Puteți folosi și un iaurt normal sau unul grecesc.
Cum pregătim conopida pentru budincă?
Budinca de azi se face ușor și rapid, atâta doar că trebuie să spălăm cu atenție conopida și să o opărim 2-3 minute în apă clocotită. Conopida e o legumă greu de igienizat datorită inflorescențelor foarte compacte, în care totuși se mai ascunde și praf și ceva insecte sau larve de prin grădină. Un jet puternic de apă ajută, la fel și prin fierberea scurtă care pe de o parte o înmoaie puțin, iar pe de altă parte dacă a mai rămas ceva nepotrivit ascuns printre buchețele, acum va ieși la iveală.
Cum se servește această budincă dietetică cu brânză și conopidă la cuptor
Budinca pregătită după rețeta de astăzi este la fel de bună și când e caldă, dar și rece. Totuși, trebuie să știți că se feliază mai frumos după ce se răcește.
Budinca de conopidă e genul de mâncare pe care îl servim ca atare, fie la prânz, fie la cină. Dar să știți că este perfectă și de luat la pachetul de la birou. E gustoasă și sățioasă. Excelentă! E o rețetă pe care o recomand din toată inima și sper să o încercați și voi și să-mi spuneți dacă v-a plăcut.
Mod de preparare budincă dietetică cu brânză și conopidă (VIDEO inclus)
Budinca de astăzi se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Budincă dietetică cu brânză și conopidă la cuptor
Tipărește Salvează pe PinterestEchipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- o conopidă micuță (de aprox. 500 g)
- 180 g brânză slabă de casă (brânză de vaci)
- 200 g telemea
- 200 g iaurt
- 4 ouă
- 5 roșii cherry
- pătrunjel sau mărar proaspăt
- sare și piper după gust
- opțional: semințe de chimen, nucșoară
deasupra
- 150 g iaurt
- 1 ou
- 3 roșii cherry
- un praf de sare
în plus
- unt sau ulei pentru uns forma (sau hârtie de copt)
- pătrunjel pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Desfaceți conopida în buchețele și treceți-le de câteva ori sub un jet de apă pentru a îndepărta praful și eventual insectele care mai rămân ascunse.
- Puneți aproximativ 1 litru de apă la fiert cu un praf de sare. Când apa clocotește, puneți conopida și lăsați-o doar 3-4 minute, nu mai mult.
- Scurgeți buchețelele de apa și lăsați-le să se răcorească.
- Între timp aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt sau ulei o formă potrivită ca mărime.
- Dați brânza pe răzătoare dacă este nevoie, apoi tăiați roșiile felii și amestecați toate ingredientele din listă. Adăugați buchetele de conopidă și turnați compoziția în tavă.
- Turnați deasupra oul bătut împreună cu iaurtul și un praf de sare și decorați cu felii sau jumătăți de roșii.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, sau până când budinca e rumenită și bine închegată.
- Se servește rece sau caldă, după cum preferați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Așa-i că-i simplă și ușoară rețeta de azi? Vă doresc poftă bună la budincă dietetică cu brânză și conopidă!
Florina
Minunata aceasta reteta..astazi am incercat o!va felicit!numai potrivita pt un stil de viata sanatos dar si in curele de slabire...in cazul meu😁va multumesc
Iuliana
Ma bucur mult ca v-a placut budinca de conopida! Multumesc pentru feedback! 🙂
Stefan
Tentanta reteta
Iuliana
Nu-i asa? 🙂