Încearcă această rețetă de grisine cu ulei de măsline! E ușoară și spornică! Vei avea 3 tăvi de grisine crocante. Pentru toată familia!
Vă mai amintiți grisinele acelea lungi și crocante pe care ni le cumpăram uneori în pauza de la școală? Veți regăsi exact gustul lor în această rețetă simplă de grisine de casă cu ulei de măsline și ierburi aromatice.
Se fac foarte ușor și sunt gustarea potrivită în atât de multe situații! Le putem face în locul clasicelor sărățele pentru sărbători, sunt numai bune de ronțăit atunci când ne uităm la un film, când ne vin prieteni în vizită sau le putem lua la pachet.
În plus, aluatul grisinelor nu conține ingrediente de origine animală, așadar sunt potrivite și în perioadele de post sau pentru cei care au un regim de viață vegan.
Sper că v-am convins să încercați și voi rețeta de grisine cu ulei de măsline și griș!
Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de grisine cu ulei de măsline
Pentru o textură crocantă și plăcută, la grisine avem nevoie de o făină cu procent mai mare de proteină, deci vom folosi o făină tip 650, adică făină pentru pâine.
Grisinele se fac din aluat dospit, deci la această rețeta vom folosi drojdie, nu praf de copt. Puteți folosi drojdie instant, drojdie activă sau drojdie proaspătă. Rezultatele vor fi la fel de bune cu oricare dintre ele. Vedeți aici tipurile de drojdie și cum se face conversia între ele.
Grișul din aluat dă acea textură crocantă și aerată care ne place atât de mult la acest gen de aperitive uscate. Vă sfătuiesc să nu renunțați la el!
Uleiul de măsline dă mare parte din gustul bun și din aroma deosebită a grisinelor. Vă recomand să folosiți un ulei de măsline extravirgin și nu ulei obișnuit de floarea soarelui. Eu am folosit un ulei de măsline Kalamata, presat la rece, de la Solaris. Este exact ce trebuie pentru a obține grisine delicioase!
Grisinele de casă nu vor fi perfect rotunde și nu vor avea toate exact aceeași dimensiune cum sunt cele cumpărate și nici nu trebuie să fie așa. Grisinele sunt un produs rustic, se modelează manual în formă de bastonașe subțiri cât un creion și lungi cât vă permite tava cuptorului în care le veți coace.
Puteți face grisinele simple, doar cu aroma uleiului de măsline, dar dacă doriți grisine cu adevărat delicioase, adăugați în aluat 2 lingurițe de ierburi de Provence de la Solaris! Au proporția perfectă între: busuioc, cimbru, oregano, măghiran, rozmarin și dau o aromă foarte plăcută în aluaturi.
După gust, înainte să băgați grisinele în cuptor le puteți presăra cu: sare grunjoasă, puțină boia de ardei dulce, semințe de chimen, de mac, de susan, etc .
Alte rețete de sărățele pe care să le încercați
Dacă sunteți în căutarea unor rețete de sărățele, covrigei sau alte aperitive uscate numai bune de ronțăit, vă las mai jos încă câteva idei care sper să vă inspire:
- sărățele (saleuri) cu unt și brânză de vaci
- sărățele rapide cu telemea și smântână
- pogăcele cu cașcaval
- crochete din cartofi la cuptor
Mod de preparare grisine cu ulei de măsline și griș
Rețeta de grisine este minunată! Aluatul se face ușor și nu necesită multă frământare. Iar după dospire, trebuie doar să ne jucăm puțin cu aluatul, precum copiii cu plastilina, veți vedea! 🙂
Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, așa că veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video postată pe canalul de YouTube.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Grisine cu ulei de măsline și griș
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 g făină tip 650
- 100 g griș
- 250 g apă călduță
- 60 g ulei de măsline extravirgin Solaris
- 5 g drojdie instant
- 5 g zahăr
- 10 g sare
- 2 lingurițe ierburi de Provence Solaris
deasupra
- 50 ml ulei de măsline
- sare grunjoasă
- boia de ardei dulce
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți faina într-un castron. Adăugați restul ingredientelor uscate: grișul, drojdia instant, sarea, zahărul și ierburile de Provence. Apoi turnați apa călduță și uleiul.
- Frământați aluatul timp de 10 minute la mână. Trebuie să obțineți un aluat omogen, ușor moale, care nu se mai lipește de mâini și nici de castron.
- Lăsați aluatul să dospească acoperit cu o folie de plastic timp de 1 oră sau până când își dublează volumul.
- Rupeți bucățele de aluat de aproximativ 25 de grame din care formați biluțe. Pe măsură ce le formați, așezați-le pe un platou sau o tavă. Acoperiți biluțele cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 15 minute.
- Modelați biluțele de aluat în bastonașe lungi de 25-30 cm sau cât de lungi vă permite tava cuptorului.
- Așezați grisinele în tavă și ungeți-le pe fiecare cu ulei de măsline. Le acoperiți din nou cu folie de plastic și le lăsați să se odihnească încă 15 minute.
- Înainte să băgați tava la cuptor presărați grisinele cu boia de ardei, sare grunjoasă, ierburi de Provence, semințe etc.
- Coaceți grisinele în cuptorul pre încins la 200 de grade timp de aproximativ 20 de minute sau până când se rumenesc și se usucă puțin. Aveți în vedere că se vor mai usca și după ce se răcesc. Din ingredientele de mai sus, veți coace 3 tăvi de grisine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu