Rețeta italiană de paste (spaghete) cu ulei de măsline și usturoi, "Pasta all'aglio e olio" este o mâncare rapidă, de o simplitate cuceritoare. Secretul reușitei constă în calitatea ingredientelor și în tehnica de preparare, așa că e bine să învățați să le pregătiți corect ca să vă bucurați cu adevărat de savoarea lor.
Este incredibil cum o mâncare cu doar 3-4 ingrediente banale poate fi atât de savuroasă, sau dimpotrivă, cât e de ușor să o strici într-un minut.
La aceste paste simple cu usturoi și ulei de măsline, cheia întregii rețete este prăjirea lentă a feliilor de usturoi în ulei de măsline până când devin aurii și aroma lor trece în uleiul încins. Dacă feliile de usturoi sunt prea deschise la culoare, nu se va extrage din ele întreaga savoare. Dacă este le-ați lăsat prea mult timp sau la foc prea mare, feliile de usturoi devin maro și cu gust amar. Așadar, avem aici o rețetă simplă, dar care ne pune răbdarea, atenția și tehnica la încercare. Haideți să vedem cum se face corect!
Iar dacă vă plac rețetele rapide cu paste, încercați și rețeta celor mai bune paste bolognese sau rețeta mea de tortellini cu sos alb, gata în 15 minute!
Mergi direct la:
Ingrediente - câteva lucruri importante
Ca de obicei, la rețetele cu puține ingrediente, calitatea lor este cheia reușitei pentru că fiecare ingredient este vedetă și fiecare se simte în ecuația gustului.
Iată mai jos ce ne trebuie pentru rețeta de pase cu ulei de măsline și usturoi. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
- paste - tradițional, italienii folosesc spaghete pentru această rețetă. Puteți folosi și alte paste lungi, de exemplu tagliatelle.
- ulei de măsline - fiind unul dintre ingredientele principale, firește că trebuie să folosim un ulei extravirgin, bun, cu aromă intensă de măsline. În niciun caz nu îl înlocuiți cu unt sau cu altfel de ulei!
- usturoi - curățat și tăiat felii subțiri, nu trecut prin presă. Feliile subțiri de usturoi vor lăsa aroma în ulei fără să se ardă foarte repede.
- ardei iute - firește, adăugați după gust. Italienii folosesc ardei iute tăiat felii subțiri, dar eu prefer să folosesc fulgi de chilli pentru că îi am mereu în casă, m-am obișnuit cu ei și îmi este mai ușor să îi dozez.
- sare și piper - după gust
- parmezan ras - este opțional. Dacă țineți post sau aveți un stil de viață vegan puteți să nu îl puneți.
- pătrunjel - proaspăt, pentru servit. Este tot opțional dar eu îl pun mereu pentru că dă o notă de prospețime și aduce o pată de culoare în farfurie.
Cum facem paste (spaghete) cu ulei de măsline și usturoi. Rețeta italiană Pasta all'aglio e olio".
Puneți la fiert 2 litri de apă cu o linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți spaghetele și le fierbeți al dente, în timpul indicat pe pachet.
Într-o tigaie adâncă puneți uleiul de măsline și usturoiul tăiat felii. Usturoiul îl puneți în uleiul rece, nu cald! Puneți apoi și ardeiul iute feliat sau fulgii de chilli. Gătiți la foc mediu spre mic, aproximativ 10 minute. Usturoiul trebuie să devină galben-auriu dar să nu se ardă.
Scurgeți pastele de apa în care au fiert și le puneți în tigaia cu ulei. Puneți acum sare și piper după gust și amestecați bine pentru ca aromele și uleiul să pătrundă în paste.
Serviți imediat, opțional cu parmezan ras și pătrunjel proaspăt tăiat fin.
Ce puteți înlocui în rețetă
De obicei încerc ca la fiecare rețetă să sugerez modificări care pot fi făcute în funcție de gusturi sau de ceea ce poate fi înlocuit fără ca gustul preparatului să fie afectat.
De data asta aș zice că la rețeta aceasta nu se poate înlocui nimic. Poate doar să folosiți paste fără gluten dacă aveți probleme de sănătate care să ceară acest lucru.
Cum se păstrează
Aceste spaghete cu usturoi și ulei de măsline se mănâncă pe loc, imediat după gătire. Reîncălzite nu mai au același gust și aceeași savoare, așa încât nu faceți mai multe decât puteți mânca la o masă!
Extra-sfaturi
- Pregătiți-vă dinainte toate ingredientele pentru a putea apoi să vă ocupați exclusiv de călirea usturoiului. În acest fel sunteți siguri că nu îl scăpați din ochi și nu se rumenește prea tare.
- Puteți scoate feliile de usturoi din ulei după ce au devenit aurii sau le puteți lăsa, după dorință. Eu le las, pentru că îmi place să dau de ele prin farfurie.
- În unele rețete la final, în tigaie se adaugă și puțin din apa în care au fiert pastele. Amidonul din apă ajută aromele să intre în paste. Eu am testat în ambele feluri și am decis că prefer fără apă, doar pastele îmbrăcate în ulei.
Întrebări frecvente
Această rețetă poate fi personalizată la final în funcție de preferințe. De exemplu, puteți adăuga parmezan ras, oregano, pătrunjel sau busuioc proaspăt.
Această rețetă se potrivește bine cu vinul alb sec, cum ar fi Pinot Grigio, Sauvignon Blanc sau Chardonnay. Dacă preferați vinul roșu, puteți încerca un Chianti sau un Barbera.
Rețeta este tradițional făcută cu spaghete, dar puteți folosi și alte tipuri de paste lungi, cum ar fi linguine, fettuccine sau tagliatelle. Este important să alegeți o pastă lungă care să se potrivească bine cu sosul. Pastile scurte, cum ar fi penne sau fusilli, nu sunt recomandate pentru această rețetă, deoarece sosul nu se va lipi bine de acestea.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete simple cu paste? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Paste cu ulei de măsline și usturoi (Pasta all'aglio e olio)
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g spaghete
- 50 ml ulei de măsline
- 4 căței usturoi
- fulgi de chilli sau ardei iute (după gust)
- sare și piper (după gust)
- 20-30 g parmezan ras (opțional)
- pătrunjel (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la fiert 2 litri de apă cu o linguriță de sare. Când apa începe să fiarbă, puneți spaghetele și le fierbeți al dente, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Într-o tigaie adâncă puneți uleiul de măsline și usturoiul tăiat felii. Usturoiul îl puneți în uleiul rece, nu cald! Puneți apoi și ardeiul iute feliat sau fulgii de chilli. Gătiți la foc mediu spre mic, aproximativ 10 minute. Usturoiul trebuie să devină galben-auriu dar să nu se ardă.
- Scurgeți pastele de apa în care au fiert și le puneți în tigaia cu ulei. Puneți acum sare și piper după gust și amestecați bine pentru ca aromele și uleiul să pătrundă în paste.
- Serviți imediat, opțional cu parmezan ras și pătrunjel proaspăt tăiat fin.
Bine de știut:
- Pregătiți-vă dinainte toate ingredientele pentru a putea apoi să vă ocupați exclusiv de călirea usturoiului. În acest fel sunteți siguri că nu îl scăpați din ochi și nu se rumenește prea tare.
- Puteți scoate feliile de usturoi din ulei după ce au devenit aurii sau le puteți lăsa, după dorință. Eu le las, pentru că îmi place să dau de ele prin farfurie.
- În unele rețete la final, în tigaie se adaugă și puțin din apa în care au fiert pastele. Amidonul din apă ajută aromele să intre în paste. Eu am testat în ambele feluri și am decis că prefer fără apă, doar pastele îmbrăcate în ulei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu