V-am adus încă o reţetă simplă şi bună, care rămăsese nescrisă în culisele blogului din perioada sărbătorilor de iarnă. Dar mai întâi voi începe postarea de azi cu un fel de pledoarie pentru reţeta de crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor, de fapt pentru orice fel de aperitive şi gustărele făcute în casă.
Am 2 chestii care mă revoltă teribil la obiceiurile noastre (ale românilor, unora dintre ei...) legate de mesele de sărbătoare sau de întâlnirile cu prietenii:
- covrigeii, sticks-urile, snacks-urile, foietajele cumparate pe post de ronţăieli, cu scuza că-s ieftine şi bune şi că să faci ceva acasă te ajunge mai scump şi că nu ai timp. Dar să stai la coadă la casă la supermarket să le plăteşti nu e tot timp consumat?
- faptul că încă mai dăm banii pe sucurile din comerţ deşi ştim bine că nici n-au trecut în viaţa lor pe lângă vreun fruct şi nu-s decât apă colorată şi îndulcită peste măsură. O fi aşa de greu să storci o lămâie sau o portocală într-un litru de apă şi să faci o limonadă sau o oranjadă? Nu pot pricepe, zău! Să faci un suc, oarecare acasă e şi mai ieftin, şi mai rapid decât să te duci până la magazin după el. Dacă faptul că nu e sănătos nu ne convinge, măcar economia de timp şi bani să ne convingă!
Acum, să nu vă imaginaţi că eu am fost aşa harnică, înţeleaptă şi destoinică dintotdeauna. "Been there, done that" cum ar zice englezul, adică am tot dat şi eu banii pe prostii şi tocmai de-aia mi-am promis să nu mai fac! La mine sucurile şi snacks-urile de orice fel vor fi veşnic făcute în casă. Am zis! N-am mâncat vreodată covrigei cumpăraţi mai buni decât covrigeii cu mac făcuţi de mine, nici sărăţele mai bune decât sărăţelele mele rapide cu telemea şi smântână, aşa că cele ambalate n-au şanse să mă mai convingă vreodată.
Tot din categoria snacks-urilor uşor şi rapid de făcut sunt şi crochetele de cartofi cu caşcaval din reţeta de azi. Mama mea le făcea prăjite în ulei. Erau foarte bune! Dar cum eu nu-s deloc prietenă cu prăjitul din mai multe motive, m-am obişnuit să le fac la cuptor. Scap de miros, de ulei sărit în toate părţile şi poate şi de câteva calorii în plus, ceea ce nu-i chiar puţin lucru.
E drept că pentru reţeta asta trebuie să aveţi cartofii fierţi în prealabil, dar poate v-a mai rămas nişte piure de cartofi nemâncat de alatăieri. Sau poate tot aveai de gând să faci o salată de cartofi pentru cină, poţi fierbe câţiva în plus. Hai, că nu e aşa greu şi merită tot efortul!
Crochetele astea sunt nemaipomenite! Aurii, ferme la exterior, dar rămân moi la interior şi aromate de la boiaua de ardei şi de la seminţele de chimen. Nu fac aşa întotdeauna, dar de data asta am ascuns în crochete şi nişte bucăţele de cârnăciori afumaţi. Adică am făcut un fel de crochete cu surprize. Dacă nu vă place ideea cu cârnăciorii, puteţi "ascunde" cuburi de caşcaval, care se vor topi şi va fi minunat când veţi servi prietenilor crochetele calde, abia scoase din cuptor. Şi să vedeţi ce bine merge berea după ele! 😉
Mod de preparare crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 350 - 400 g cartofi fierţi (3-4 cartofi de mărime medie)
- 100 g caşcaval ras
- 50 g brânză de vaci grasă
- 2 ouă
- 100-120 g făină
- ½ linguriţă de nucşoară măcinată
- ½ linguriţă de seminţe de chimen
- un vârf de linguriţă de turmeric - pentru culoare
- sare şi piper după gust
- 1-2 cârnăciori afumaţi sau cuburi de caşcaval - opţional
pentru uns deasupra
- 1 ou bătut
- 1 linguriţă de boia de ardei iute (sau dulce)
- 1 linguriţă de seminţe de chimen
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
- Zdrobiţi cartofii fierţi aşa cum faceţi de obicei pentru piureul de cartofi.
- Amestecaţi cartofii cu restul ingredientelor. Veţi obţine un aluat moale, uşor lipicios.
- În funcţie de tipul de cartofi folosiţi, e posibil să aveţi nevoie de ceva mai multă făină.
- Taiaţi cârnăciorii în bucăţele mici de aproximativ 1 cm.
- Cu palmele uşor umezite, formaţi biluţe din aluat în mijlocul cărora "ascundeţi" câte o bucăţică de cârnat sau un cubuleţ de caşcaval.
- Pe măsură ce le modelaţi, aşezaţi crochetele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Ungeţi crochetele cu ou bătut în care aţi adăugat puţină boia de ardei, apoi presăraţi-le cu seminţe de chimen.
- Daţi tava la cuptor pentru 20 de minute.
- Sunt bune şi calde, dar si reci, alături de un pahar de bere sau de vin.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor!
violeta
Merci mult.Am sa le fac si eu.Arata foarte bine.
violeta
Iuliana, poate-mi spui ce cuptor ai?pe gaz sau electric.Produsul finit este diferit fct de aragaz ,grade, nivel tava etc.Cu stima,Violeta
Nu mai fac nici o reteta unde este specificat cuptor electric.
Iuliana
Cuptor pe gaz, tava la mijlocul cuptorului.
lontzika
Buna seara, draga Iuliana !
Deacord si cu morala, dar si cu crochetele.
Am incercat sa trag cu mausul Galaţiul mai aproape de mine.
N-am reusit.
Aceste crochete sunt super minunate, am sa le fac si eu zilele astea. Ador si eu semintele de chimen si le pun in oooorice, fac si supe chioare numai cu chimen si ceai cu chimen si lamaie, dar aceste minuni coapte, pe care le propui tu sunt chiar facute pentru a fi aromate cu chimen.
Imagineaza-ti, ca la mine in familie se facea bere de casa (hamei, cafea malţ, porumb si zahar), mama ce buna ar fi fost acuma cu niste crochete caldute mmmmm.
Minunate crochetele, minunata Iuliana , care le face.
Iuliana
Multumesc, Luminita draga! 🙂