Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

Publicat la 28 martie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

80 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Veți găsi în această rețetă de salată de icre de crap și știucă tot ceea ce căutați: ingrediente naturale, gust autentic și multă savoare!

Salata din icre de pește este unul dintre aperitivele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele noastre de sărbătoare.

După cum știm, icrele de știucă sunt cele mai gustoase, dar sunt și cele mai scumpe. De aceea vă propun astăzi o rețetă prin care le combinăm cu icrele de crap, care sunt mult mai ieftine, dar în așa fel încât să ne bucurăm din plin de aroma și textura bobițelor portocalii care se sparg delicios pe limbă 😉

Icre de crap si stiuca
Mergi direct la:
  • Cu sau fără miez de pâine și griș în salata de icre?
  • Ingrediente pentru salată de icre de crap și știucă
  • Întrebări frecvente
  • Mici secrete pentru reușita rețetei
  • Cum se servește salata de icre?
  • Cum se păstrează icrele
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cu sau fără miez de pâine și griș în salata de icre?

Nu există un răspuns corect la această întrebare. Așa cum pentru orice mâncare rețetele pot suferi variații în funcție de specificul și tradițiile zonale, tot așa și icrele se pregătesc diferit în regiuni diferite ale țarii.

Noi, dunărenii, am avut dintotdeauna norocul să găsim cu ușurință icre de crap sau de știucă și cred că de aceea rețeta care se face prin părțile noastre nu conține niciun alt adaos. Nu am fost nevoiți să punem nimic în icre care "să le înmulțească".

Pe la noi nu se pune griș, miez de pâine, pesmet sau cartof fiert în icrele frecate cu ulei, astfel încât gustul salatei rămâne nediluat și nealterat. Salata de icre așa cum o facem noi are gust bogat și intens de pește, fără să fie deloc uleioasă.

Firește, în alte părți din țară, unde icrele se găseau greu și erau mai scumpe decât pe la noi, s-au dezvoltat rețete cu griș fiert în apă sau miez de pâine înmuiat în lapte care să imite textura icrelor și să facă salata să pară astfel mai multă și mai bogată.

Fiecare procedează așa cum a moștenit rețeta din familie și nu e nimic greșit în niciunul dintre modurile de preparare.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să încercați rețete diferite și să decideți în cunoștință de cauză care vă place mai mult. Eu vă prezint mai jos rețeta noastră de familie.

Ingrediente pentru salată de icre de crap și știucă

Ingrediente salata de icre crap si stiuca

Acestea sunt toate ingredientele de care avem nevoie pentru o salată cu adevărat savuroasă:

  1. icre de știucă
  2. icre de crap
  3. ulei de floarea soarelui
  4. suc de lămâie
  5. apă minerală
  6. opțional - ceapă

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre icrele de crap și cele de știucă?

Puteți vedea în fotografiile de mai jos diferența de aspect dintre cele două tipuri de icre:
▪️ icrele de crap sunt mărunte, bine legate și maronii
▪️ icrele de știucă sunt mari, aurii, translucide iar bobițele se separă ușor unele de altele Comparatie icre de crap si stiuca

De ce să combinăm icrele de crap cu cele de știucă?

Icrele de crap sunt ieftine, gustoase și se mixează ușor. În schimb, icrele de știucă sunt de aproximativ 4 ori mai scumpe decât cele de crap.
Ar fi destul de costisitor să obținem aceeași cantitate de salată doar din icre de știucă. Combinarea celor două tipuri de icre este compromisul perfect între preț și gust.

Cum facem salata de icre să nu fie uleioasă?

Pentru o salată gustoasă, neuleioasă, raportul dintre cantitatea de icre și cea de ulei trebuie să fie de maxim 1 parte de icre la 2 părți de ulei.
E drept că folosind o cantitate mai mare de ulei se obține mai multă salată de icre, dar asta va fi în detrimentul gustului.

De unde cumpărăm icre?

Găsim icre în pescăriil e din supermarketurile mari. Dacă locuiți într-un oraș apropiat de Dunăre, probabil că veți găsi icre și în pescăriile din piețe. De obicei icrele cumpărate vor fi deja sărate, conținând un procent de 5-10% sare.

Salata de icre se poate face cu mixerul?

Există o mulțime de mituri cu privire la prepararea icrelor, dar ele vin din vremuri în care inoxul nu era un material uzual, iar mixerul nici nu se inventase.
Chiar vă recomand să folosiți mixerul la viteză medie și să păstrați viteza constantă pe toată durata mixării, pentru că în acest fel icrele nu se vor tăia.

Banner selgros

Mici secrete pentru reușita rețetei

Scopul nostru este să obținem o salată de icre de crap și știucă cu gust bogat și intens de pește și cu cât mai multe bobițe întregi. De aceea, icrele de știucă se vor adăuga treptat și se vor mixa mai puțin decât cele de crap.

Iată cum trebuie procedat:

  • la început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
  • adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul.
  • turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
  • după ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
  • când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
  • după ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
  • la final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
salată de icre în castron

Cum se servește salata de icre?

Icrele sunt un preparat cu multe grăsimi și foarte caloric, de aceea se mănâncă cu măsură, în cantități mici. Icrele se servesc doar ca aperitiv, niciodată ca fel principal.

  • puteți servi icrele într-un bol decorat simplu, lângă care așezați felii subțiri de pâine și legume: roșii, castraveți, ardei gras, măsline, ceapă verde, felii de lămâie, etc.
  • dacă nu sunteți siguri că toți mesenii iubesc ceapa, e de preferat să nu o amestecați cu icrele, ci să o tocați mărunt și să o puneți într-un bol separat din care fiecare să se servească după preferințe. În acest caz vă recomand să folosiți ceapă roșie sau ceapă verde. Sunt mai puțin iuți și arată mai bine.
  • de asemenea puteți să faceți tartine din felii mici de pâine prăjită unse cu icre și decorate cu mărar sau pătrunjel și cu felii de legume.
  • foarte frumos arată icrele puse cu poșul pe rondele de legume și decorate cu verdețuri proaspete, așezate eventual pe un platou, printre alte aperitive pe bază de pește.

Icre pe platou festiv

Cum se păstrează icrele

  • Dacă aveți icre proaspete, le curățați de pielițe, le presărați cu sare - proporția: 5 g de sare/100 g icre - le amestecați puțin cât să se desfacă și să ajungă sarea peste tot și le puneți într-un borcan. Turnați deasupra o lingură de ulei care să împiedice oxidarea, apoi înfiletați capacul și păstrați borcanul:
    • la frigider timp de 3-4 luni, sau
    • la congelator chiar și un an de zile.
  • După prepararea cu ulei, icrele pot fi păstrate la frigider, în caserole de sticlă cu capac, pentru 3-4 zile.

Extra-sfaturi

  • Nu preparați niciodată icrele proaspete, imediat după ce au fost scoase de la pește, pentru ca se vor tăia! Ele trebuie ținute cu sare, la frigider, măcar 2-3 zile înainte de preparare.
  • Dacă aveți icre cu procent de sare mai mare de 5% (de exemplu 10-15%), acestea vor trebui desărate înainte de preparare. Puneți icrele într-un tifon curat împăturit în 3-4 straturi și lăsați-le într-un vas cu apă rece pentru jumătate de oră. Apoi le scurgeți bine de apă și le puteți prepara.

Rețete asemănătoare

  • Tartine cu pasta de peste
    Tartine cu pastă de peşte
  • sandvișuri cu unt și scrumbie afumată
    2 rețete cu scrumbie afumată cu care să-ți impresionezi prietenii
  • Pasta de macrou afumat
    Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări
  • Pastă de ton cu muştar pentru tartine sau ouă umplute
    Pastă de ton cu muştar pentru tartine sau ouă umplute

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Icre de crap si stiuca_rețeta

Icre de crap și știucă - de ce să le prepari împreună

Veți găsi în această rețetă de salată de icre de crap și știucă tot ceea ce căutați: doar ingrediente naturale, gust autentic și multă savoare!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 50 g icre de crap sărate (cu 5% sare)
  • 50 g icre de știucă sărate (cu 5% sare)
  • 150 g ulei (cântărit)
  • suc de lămâie (după gust)
  • apă minerală (după gust)
  • ceapă verde sau uscată (după gust)

decor

  • felii de lămâie
  • mărar sau pătrunjel
  • roșii cherry, castraveți, măsline, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

  • La început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
    mixam icrele de crap
  • Adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul. Turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
    uleiul se toarna putin cate putin
  • După ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
    punem jumatate din icrele de stiuca
  • Când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi încorporați mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
    suc de lamaie
  • După ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
    apa minerala
  • La final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
    ceapa tocata marunt
Valori nutriționale
Icre de crap și știucă - de ce să le prepari împreună
Valori per porție
Calorii
146
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
29
mg
10
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Proteine
 
1
g
2
%
Vitamina A
 
45
IU
1
%
Calciu
 
14
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
80 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x