Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 31 oct. 2022 · Publicată: 28 mart. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
94 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Veți găsi în această rețetă de salată de icre de crap și știucă tot ceea ce căutați: ingrediente naturale, gust autentic și multă savoare!

Salata din icre de pește este unul dintre aperitivele tradiționale care nu lipsesc de pe mesele noastre de sărbătoare.

După cum știm, icrele de știucă sunt cele mai gustoase, dar sunt și cele mai scumpe. De aceea vă propun astăzi o rețetă prin care le combinăm cu icrele de crap, care sunt mult mai ieftine, dar în așa fel încât să ne bucurăm din plin de aroma și textura bobițelor portocalii care se sparg delicios pe limbă 😉

Icre de crap si stiuca
Mergi direct la:
  • Cu sau fără miez de pâine și griș în salata de icre?
  • Ingrediente pentru salată de icre de crap și știucă
  • Întrebări frecvente
  • Mici secrete pentru reușita rețetei
  • Cum se servește salata de icre?
  • Cum se păstrează icrele
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cu sau fără miez de pâine și griș în salata de icre?

Nu există un răspuns corect la această întrebare. Așa cum pentru orice mâncare rețetele pot suferi variații în funcție de specificul și tradițiile zonale, tot așa și icrele se pregătesc diferit în regiuni diferite ale țarii.

Noi, dunărenii, am avut dintotdeauna norocul să găsim cu ușurință icre de crap sau de știucă și cred că de aceea rețeta care se face prin părțile noastre nu conține niciun alt adaos. Nu am fost nevoiți să punem nimic în icre care "să le înmulțească".

Pe la noi nu se pune griș, miez de pâine, pesmet sau cartof fiert în icrele frecate cu ulei, astfel încât gustul salatei rămâne nediluat și nealterat. Salata de icre așa cum o facem noi are gust bogat și intens de pește, fără să fie deloc uleioasă.

Firește, în alte părți din țară, unde icrele se găseau greu și erau mai scumpe decât pe la noi, s-au dezvoltat rețete cu griș fiert în apă sau miez de pâine înmuiat în lapte care să imite textura icrelor și să facă salata să pară astfel mai multă și mai bogată.

Fiecare procedează așa cum a moștenit rețeta din familie și nu e nimic greșit în niciunul dintre modurile de preparare.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să încercați rețete diferite și să decideți în cunoștință de cauză care vă place mai mult. Eu vă prezint mai jos rețeta noastră de familie.

Ingrediente pentru salată de icre de crap și știucă

Ingrediente salata de icre crap si stiuca

Acestea sunt toate ingredientele de care avem nevoie pentru o salată cu adevărat savuroasă:

  1. icre de știucă
  2. icre de crap
  3. ulei de floarea soarelui
  4. suc de lămâie
  5. apă minerală
  6. opțional - ceapă

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre icrele de crap și cele de știucă?

Puteți vedea în fotografiile de mai jos diferența de aspect dintre cele două tipuri de icre:
▪️ icrele de crap sunt mărunte, bine legate și maronii
▪️ icrele de știucă sunt mari, aurii, translucide iar bobițele se separă ușor unele de altele Comparatie icre de crap si stiuca

De ce să combinăm icrele de crap cu cele de știucă?

Icrele de crap sunt ieftine, gustoase și se mixează ușor. În schimb, icrele de știucă sunt de aproximativ 4 ori mai scumpe decât cele de crap.
Ar fi destul de costisitor să obținem aceeași cantitate de salată doar din icre de știucă. Combinarea celor două tipuri de icre este compromisul perfect între preț și gust.

Cum facem salata de icre să nu fie uleioasă?

Pentru o salată gustoasă, neuleioasă, raportul dintre cantitatea de icre și cea de ulei trebuie să fie de maxim 1 parte de icre la 2 părți de ulei.
E drept că folosind o cantitate mai mare de ulei se obține mai multă salată de icre, dar asta va fi în detrimentul gustului.

De unde cumpărăm icre?

Găsim icre în pescăriil e din supermarketurile mari. Dacă locuiți într-un oraș apropiat de Dunăre, probabil că veți găsi icre și în pescăriile din piețe. De obicei icrele cumpărate vor fi deja sărate, conținând un procent de 5-10% sare.

Salata de icre se poate face cu mixerul?

Există o mulțime de mituri cu privire la prepararea icrelor, dar ele vin din vremuri în care inoxul nu era un material uzual, iar mixerul nici nu se inventase.
Chiar vă recomand să folosiți mixerul la viteză medie și să păstrați viteza constantă pe toată durata mixării, pentru că în acest fel icrele nu se vor tăia.

Banner selgros

Mici secrete pentru reușita rețetei

Scopul nostru este să obținem o salată de icre de crap și știucă cu gust bogat și intens de pește și cu cât mai multe bobițe întregi. De aceea, icrele de știucă se vor adăuga treptat și se vor mixa mai puțin decât cele de crap.

Iată cum trebuie procedat:

  • la început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
  • adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul.
  • turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
  • după ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
  • când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
  • după ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
  • la final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
salată de icre în castron

Cum se servește salata de icre?

Icrele sunt un preparat cu multe grăsimi și foarte caloric, de aceea se mănâncă cu măsură, în cantități mici. Icrele se servesc doar ca aperitiv, niciodată ca fel principal.

  • puteți servi icrele într-un bol decorat simplu, lângă care așezați felii subțiri de pâine și legume: roșii, castraveți, ardei gras, măsline, ceapă verde, felii de lămâie, etc.
  • dacă nu sunteți siguri că toți mesenii iubesc ceapa, e de preferat să nu o amestecați cu icrele, ci să o tocați mărunt și să o puneți într-un bol separat din care fiecare să se servească după preferințe. În acest caz vă recomand să folosiți ceapă roșie sau ceapă verde. Sunt mai puțin iuți și arată mai bine.
  • de asemenea puteți să faceți tartine din felii mici de pâine prăjită unse cu icre și decorate cu mărar sau pătrunjel și cu felii de legume.
  • foarte frumos arată icrele puse cu poșul pe rondele de legume și decorate cu verdețuri proaspete, așezate eventual pe un platou, printre alte aperitive pe bază de pește.

Icre pe platou festiv

Cum se păstrează icrele

  • Dacă aveți icre proaspete, le curățați de pielițe, le presărați cu sare - proporția: 5 g de sare/100 g icre - le amestecați puțin cât să se desfacă și să ajungă sarea peste tot și le puneți într-un borcan. Turnați deasupra o lingură de ulei care să împiedice oxidarea, apoi înfiletați capacul și păstrați borcanul:
    • la frigider timp de 3-4 luni, sau
    • la congelator chiar și un an de zile.
  • După prepararea cu ulei, icrele pot fi păstrate la frigider, în caserole de sticlă cu capac, pentru 3-4 zile.

Extra-sfaturi

  • Nu preparați niciodată icrele proaspete, imediat după ce au fost scoase de la pește, pentru ca se vor tăia! Ele trebuie ținute cu sare, la frigider, măcar 2-3 zile înainte de preparare.
  • Dacă aveți icre cu procent de sare mai mare de 5% (de exemplu 10-15%), acestea vor trebui desărate înainte de preparare. Puneți icrele într-un tifon curat împăturit în 3-4 straturi și lăsați-le într-un vas cu apă rece pentru jumătate de oră. Apoi le scurgeți bine de apă și le puteți prepara.

Rețete asemănătoare

  • Tartine cu pasta de peste
    Tartine cu pastă de peşte
  • sandvișuri cu unt și scrumbie afumată
    2 rețete cu scrumbie afumată cu care să-ți impresionezi prietenii
  • Pasta de macrou afumat
    Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Icre de crap si stiuca_rețeta

Icre de crap și știucă - de ce să le prepari împreună

Veți găsi în această rețetă de salată de icre de crap și știucă tot ceea ce căutați: doar ingrediente naturale, gust autentic și multă savoare!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 50 g icre de crap sărate (cu 5% sare)
  • 50 g icre de știucă sărate (cu 5% sare)
  • 150 g ulei (cântărit)
  • suc de lămâie (după gust)
  • apă minerală (după gust)
  • ceapă verde sau uscată (după gust)

decor

  • felii de lămâie
  • mărar sau pătrunjel
  • roșii cherry, castraveți, măsline, etc.

Instrucțiuni de preparare
 

  • La început mixați doar icrele de crap simple, fără să adăugați nimic, timp de 5 minute. În acest timp icrele se vor desface și vor începe să se deschidă la culoare.
    mixam icrele de crap
  • Adăugați ulei puțin câte puțin, lăsându-l să se prelingă pe pereții castronului, nu în mijloc. Insistați cu mixerul în locul în care se scurge uleiul. Turnați din nou ulei doar după ce l-ați încorporat foarte bine pe precedentul.
    uleiul se toarna putin cate putin
  • După ce ați încorporat jumătate din cantitatea de ulei, puneți în castron jumătate din icrele de știucă și continuați să adăugați ulei și suc de lămâie, tot puțin câte puțin.
    punem jumatate din icrele de stiuca
  • Când a mai rămas de încorporat doar o lingură de ulei, puneți încă jumătate din icrele de știucă rămase, apoi încorporați mixați și încorporați tot uleiul și sucul de lămâie. Puteți gusta din când în când ca să vă asigurați că puneți prea mult suc de lămâie.
    suc de lamaie
  • După ce ați încorporat tot uleiul, începeți să adăugați apă minerală cu o lingură și mixați. Icrele se vor deschide și mai mult la culoare, se vor relaxa și vor deveni cremoase. Dacă puneți prea multă apă riscați să le faceți prea moi, de aceea e bine să folosiți o lingură pentru dozaj.
    apa minerala
  • La final puneți restul de icre de știucă care au mai rămas. Tot acum puneți și ceapa tocată mărunt (dacă folosiți) și de data aceasta amestecați ușor cu o lingură, nu cu mixerul.
    ceapa tocata marunt
Nutrition Facts
Icre de crap și știucă - de ce să le prepari împreună
Amount per Serving
Calorii
146
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
29
mg
10
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
94 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.