Pe vremea copilăriei mele, aceste tartine cu pastă de peşte erau o rețeta de facut la mari sărbători, ca de exemplu la aniversari sau de revelion. Pe atunci repertoriul de sarbatoare al gospodinelor era ceva mai restrâns și mai lipsit de originalitate. Cel puțin pe la noi, pe la Galați, întâlneai astfel de tartine pe platourile din multe case. Acum, când avem la îndemână infinite bunătăți și combinații, rețeta de tartine cu pastă de peşte a căzut parcă într-un nemeritat dezinteres, deși e atât de ușor de făcut, arată excelent pe orice masă, ca să nu mai spun că e delicioasă și hrănitoare.
Pasta de pește pentru tartinele de azi se poate face foarte ușor cu pește din conservă, fie el ton, sardine, macrou sau hering. Am folosit o pastă asemănătoare și pentru a face ouă umplute, vezi aici rețeta.
Ca și la rețeta de șalău cu maioneză, eu obișnuiesc să fac tartinele folosind pește proaspăt, gătit de mine la grătar sau la cuptor. Locuind pe malul Dunării, atunci când am musafiri sau la sărbători, de obicei gătesc pește, așa ca îmi e ușor sa dau deoparte ceva carne - desigur aleg ceva fără oase - pentru a o amesteca cu unt și a o folosi la tartine.
Preparată în acest fel, pasta e mult mai gustoasă decât cu pește din conservă, dar da, cere ceva timp de preparare în plus, timp pe care de cele mai multe ori nu îl avem. Ce să facem, compromisul a început să devină o artă în bucătărie și trebuie să o stăpânim cum ne pricepem mai bine 🙂
Mod de preparare tartine cu pastă de pește
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 100 g pește fiert (făcut la cuptor sau din conservă (sardine sau ton de preferat în suc propriu))
- 100 g unt la temperatura camerei
- sucul de la ½ de lămâie
- sare și piper după gust (de preferat piper alb)
pentru servit
- felii subțiri de pâine prăjită (biscuiți sărați, crackers, rondele de castraveți, felii de ardei gras, felii de roșii, etc.)
decor
- capere (gogoșari în oțet, frunze de pătrunjel sau mărar, frunze de chives, etc)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți pește din conserva, acesta trebuie scurs foarte bine de ulei sau de sucul propriu în care a stat.
- Mărunțiți peștele dacă este cazul și amestecați-l cu untul moale.
- Adăugați sucul de lămâie, sare și piper după gust și pasați totul cu un blender de mână.
- Pasta obținută este destul de moale în acest moment. Transferați-o într-un castronel potrivit ca mărime, acoperiți castronul cu folie alimentară și dați-l la frigider timp de 30 de minute, pentru a se întări untul și a fi mai ușor de ornat.
- Dacă serviți pasta de pește mai târziu, păstrați-o la frigider și o scoateți cu 20-30 de minute înainte de servire.
- Folosiți un poș cu dui stelat și decorați feliile de pâine prăjită cu pasta de pește, capere, cubulețe de gogoșar, frunze de mărar, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Laura
Delicioase, perfecte pentru o masa festiva, dar chiar si pentru o gustare intr-o zi de joi. Imi plac mult!
Iuliana
Multumesc mult, Laura! 🙂