E vară, e cald și stăm des pe terasă cu familia și prietenii. Sangria este o băutură tradițională spaniolă, pe bază de vin în amestec cu fructe de sezon. Se servește rece și e numai bună de împărțit cu cei dragi într-o zi fierbinte.
Oricând aveți musafiri într-o zi de vară, îi puteți surprinde plăcut și delicios oferindu-le un pahar cu sangria rece. Băutura aceasta slab alcoolizată arată luxuriant, este foarte aromată și revigorantă!
Dacă totuși doriți să vă răcoriți cu o băutură fără alcool, încercați rețeta mea de limonadă de casă cu aromă și culoare intensă sau un ayran turcesc cu mentă.
Mergi direct la:
Sangria - scurt și amuzant istoric
Numele acestei băuturi provine de la „sangre” (sânge în spaniolă), făcând aluzie la culoarea roșie a băuturii.
Istoria sangriei este destul de simplă - când romanii au locuit în Peninsula Iberică în urmă cu peste 2.000 de ani, au plantat o mulțime de struguri pentru a face vin. La acel moment, apa nu era întotdeauna sigură de băut, așa că era o practică obișnuită să i se adauge puțin alcool pentru a ucide bacteriile.
Sangria a fost un produs al acestei practici și probabil un amestec de vin, apă, fructe de sezon și condimente. Orice pentru ca băutura să aibă un gust mai bun!
Amuzant este faptul că deși se mândresc cu această băutură, totuși, spaniolii de rând nu sunt mari amatori de sangria. La terasele din Spania se poate lesne observa că mai mult turiștii au în față pahare cu sangria, spaniolii preferând să se răcorească cu alte băuturi.
Ingrediente pentru sangria
Dacă îi întrebați pe barmanii din Spania cum se face sangria, ei vor fi primii care vă vor spune că, nu există o modalitate standard de a face această băutură răcoritoare alcoolizată. Este doar un amestec de vin și fructe de sezon, îndulcit după gust, poate cu ceva extra alcool adăugat (de exemplu vermut sau coniac) și, eventual, cu apă carbogazoasă sau sifon. Dar, dincolo de asta, ingredientele țin 100% de preferințe!
Am inclus mai jos o mulțime de sfaturi despre cum să-ți personalizezi propria rețetă de sangria. Dar, ca punct de plecare, iată ingredientele care sunt folosite cel mai frecvent în Spania:
- vin roșu - folosiți un vin de masă decent, care nu este prea complex sau scump. Este important să fie un vin de bună calitate pentru a evita durerile de cap și părerile de rău ulterioare. Un vin roșu, fructat, de exemplu un Pinot Noir, merge foarte mai bine. Vinul trebuie neapărat să fie rece!
- alcool suplimentar - nu este obligatoriu, dar dacă doriți o băutură cu mai mult alcool puteți adăuga în sangria și 150-200 ml dintr-o băutură alcoolică mai tare: coniac, vermut, vodka.
- fructe proaspete - cele trei fructe standard pe care le veți vedea cel mai des în carafele cu sangria spaniolă sunt: portocalele, lămâile și merele verzi. Dar, așa cum menționez mai jos, nu ezitați să adăugați și alte fructe suculente pe care se întâmplă să le aveți la îndemână: căpșuni, piersici, afine, zmeură, etc.
- scorțișoară - un baton de scorțișoară pus în carafa cu sangria va lăsa o aromă subtilă, dar pregnantă.
- îndulcitor - îndulciți sangria după gust cu zahăr brun, miere de albine sau sirop de arțar. Puteți folosi și îndulcitorul vostru preferat, dacă nu folosiți zahăr.
- apă minerală sau sifon - dacă vă plac băuturile acidulate, puteți completa carafa cu apă minerală sau sifon rece
- cuburi de gheață - vor menține băutura rece și delicioasă.
- decor - câteva frunze de mentă sau o rămurică de rozmarin vor face minuni în momentul servirii, atât ca aromă, cât mai ales ca aspect.
Pentru cantități exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă mai jos.
Preparare
- Stoarceți 1 lămâie și 1 portocală.
- Tăiați fructele mari în bucăți egale. Pe cele mici, cum sunt afinele, le lăsați întregi.
- Într-o carafă combinați vinul, sucul de citrice, vodka sau coniacul și fructele întregi sau tăiate. Tot aici puneți și1 baton de scorțișoară.
- Dacă preferați o sangria mai dulce, adăugați zahăr, miere de albine sau îndulcitorul preferat, după gust.
- Acoperiți vasul și dați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute, de preferat pentru 4 ore înainte de servire, pentru a da timp aromelor să se combine.
- Serviți sangria cu cuburi de gheață și frunze proaspete de mentă sau rozmarin.
- Dacă doriți o băutură acidulată, puteți adăuga apă carbogazoasă foarte rece.
Ce puteți înlocui în rețetă
După cum am menționat mai sus, frumusețea rețetei de sangria este că este că de fpat nu are nicio rețetă. Așa că adunați orice ingrediente aveți la îndemână și personalizați această băutură spaniolă după bunul plac. Iată ce puteți schimba:
- Vinul - traditional, spaniolii folosesc vin roșu, dar nu trebuie să vă descurajați deloc dacă nu aveți în casă decât vin alb sau rose. Vă asigur ca veți obține o băutură excelentă!
- Alcool suplimentar - mai mult, mai puțin sau deloc, oricum e bine. Spaniolii pun coniac sau vermut, dar dacă tot ce aveți la îndemână e niște vișinată de casă, vă asigur că va fi absolut minunată!
- Fructe - tradițional, nu ar trebui să lipsească lămâile și portocalele, dar în rest nu ezitați să puneți în carafă orice fructe aveți, fie ele proaspete sau congelate. Totuși, cu cât veți folosi fructe mai suculente și mai aromate, cu atât va fi mai bine!
- Arome - în Spania veți vedea un băț de scorțișoară plutind în orice vas cu sangria, dar puteți încerca și alte arome: păstaie de vanilie, ghimbir ras, cardamon, etc.
Întrebări frecvente
Sangria este o băutură tradițională spaniolă făcută cu vin roșu, fructe și condimente. Există o mare varietate de ingrediente și fiecare rețetă este diferită.
Cel mai bun vin pentru a face sangria este un vin roșu tânăr și fructat. Există însă și variante de sangria cu vin alb sau rose.
Rețetele tradiționale spaniole de sangria nu includ coniac. Acesta este un ingredient opțional în sangria care va face cocktailul mai puternic datorită conținutului mai mare de alcool.
Sangria conține mai puțin alcool decât un pahar de vin pentru că această băutură este de fapt vin diluat.
Dacă adăugați alcool tare, cum ar fi coniacul sau vodka, totuși, conținutul de alcool crește.
Extra sfaturi pentru cea mai reușită sangria
Sangria are un gust mai bun dacă o faceți din timp. Vă recomand să faceți sangria cu o seară înainte de servire, ceea ce oferă fructelor suficient timp să se macereze și să-și elibereze aromele. Apoi, chiar înainte de servire, adăugați apă carbogazoasă (dacă folosiți) și gheața .
Nu păstrați sangria mai mult de două zile la frigider deoarece fructele pot începe să fermenteze și schimbă gustul băuturii.
Alte băuturi cu alcool pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Sangria - băutura spaniolă cu vin roșu și fructe
Ingrediente
- 750 ml vin roșu, rece (de ex. Pinot Noir)
- sucul de la 1 lămâie
- sucul de la 1 portocală
- 1 lămâie
- 1 portocală
- 200 g fructe proaspete: mere, căpșuni, afine, caise, piersici, struguri, etc.
- 1 baton de scorțișoară
- 50 g zahăr (sau după gust) (miere, sirop de arțar, îndulcitor)
- 50 ml coniac (opțional)
- 200 ml apă plată sau carbogazoasă (foarte rece)
- cuburi de gheață
- frunze de mentă sau rozmarin
Instrucțiuni de preparare
- Stoarceți 1 lămâie și 1 portocală.
- Tăiați fructele mari în bucăți egale. Pe cele mici, cum sunt afinele, le lăsați întregi.
- Într-o carafă combinați vinul, sucul de citrice, coniacul și fructele întregi sau tăiate. Tot aici puneți și1 baton de scorțișoară.
- Dacă preferați o sangria mai dulce, adăugați zahăr, miere de albine sau îndulcitorul preferat, după gust.
- Acoperiți vasul și dați sangria la frigider pentru cel puțin 30 de minute, de preferat pentru 4 ore înainte de servire, pentru a da timp aromelor să se combine.
- Adăugați apa carbogazoasă rece și serviți sangria cu cuburi de gheață și frunze proaspete de mentă sau rozmarin.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu