Ai nevoie de o rețetă simplă de colac și prescuri pentru parastas? Încearcă acest aluat pufos ca de cozonac care se păstrează moale și proaspăt mai multe zile!
Mult timp am comandat colac și prescuri pentru parastas la patiseriile din oraș și am fost dezamăgită de fiecare dată. În ciuda împletiturilor măiastre, aluatul era sec, fără gust, uscat și sfărâmicios.
La un moment dat mi-am făcut curaj și am făcut eu un colac de casă împletit foarte simplu și două prescuri, din aluat de cozonac, cu ingrediente naturale și la îndemână.
Totul e foarte simplu! Acest aluat pentru colac și prescuri e moale și elastic, se frământă ușor, iar modelarea lui e floare la ureche. Am conceput un model atât de simplu, cu care nu poți da greș, care crește și se rumenește frumos și iese impecabil de fiecare dată!
Mai jos veți găsi explicații pas cu pas, în varianta scrisă și video, pentru ca și voi să puteți face cel mai bun și mai frumos colac pentru parastas!
Mergi direct la:
- Ce fel de aluat folosim la colac și prescuri pentru parastas
- Ingrediente
- Cum se face aluatul pentru colac și prescuri - rețeta pas cu pas
- Cum se modelează un colac pentru parastas
- La ce temperatură se coace colacul
- Două modele de prescuri
- Cum se coc prescurile
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Extra-sfaturi
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce fel de aluat folosim la colac și prescuri pentru parastas
În zona mea, la parastase se merge la biserică cu tradiționala colivă, un colac și două prescuri.
Dacă nu este perioadă de post, colacii și prescurile se fac din aluat cu ouă, unt și lapte, foarte asemănător cu aluatul pentru cozonac. În felul acesta obținem un colac moale, pufos, cu o culoare minunată, care se rămâne proaspăt 2-3 zile, dacă îl păstrați acoperit.
Puteți face aluatul dulce, eventual puteți pune în aluat stafide sau bucățele de rahat sau îl puteți umple cu cremă de nuci sau cacao.
Eu am observat însă, că la parastas desertul este coliva, iar colacul rămâne adesea nemâncat. De aceea, prefer să las aluatul cu gust neutru, neîndulcit, pentru a-l putea servi la masă în loc de pâine.
Ingrediente
Mai jos puteți vedea dintr-o privire de ce ingrediente simple avem nevoie. Pentru cantități exacte, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.
aluat
- făină - tip 000 sau făină specială pentru cozonac
- lapte - integral, cu 3,5% grăsime. Să fie ușor călduț, dar la max. 40 de grade.
- ouă - mărime medie
- unt - 82% grăsime, topit și răcit
- drojdie uscată instant sau drojdie proaspătă
- zahăr
- sare
opțional - pentru varianta dulce
- zahăr tos
- arome: coajă de lămâie, portocală, vanilie
- umpluturi: stafide, rahat, nuci
în plus - pentru deasupra
- ou
- ulei
- semințe de mac
Cum se face aluatul pentru colac și prescuri - rețeta pas cu pas
Cu o furculiță bateți cele 4 ouă cu sarea și zahărul, cât să facă spumă și să se dizolve puțin zahărul, apoi puneți aici untul topit și răcit.
Cerneți făina într-un castron, puneți drojdia și frământați (10 min. la robot sau 20 de min. la mână) turnând puțin câte puțin din lichidele pregătite: amestecul de ouă și laptele călduț. Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.
După dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să îl degazați. Dacă faceți varianta dulce, încorporați acum stafidele, nucile sau bucățele mici de rahat.
Împărțiți aluatul în 2 părți: 65% (aprox. 1100 g) pentru colac și 35% (aprox. 550 g) pentru cele două prescuri.
Modelați întâi colacul, iar aluatul pentru prescuri, păstrați-l acoperit, într-un loc răcoros.
Cum se modelează un colac pentru parastas
Întindeți o foaie rotundă cât diametrul tăvii pe care o așezați în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și pudrată cu făină.
Formați o bilă de aluat cu diametrul de aprox. 15 cm (400 g) . Din 20 g de aluat, modelați o cruce, răsucită ca o sfoară pe care o montați peste bila de aluat, prinzând capetele dedesubt.
Restul de aluat (400 g) îl împărțiți în 2 părți egale și îl întindeți în 2 suluri de aprox. 80 cm lungime. Împletiți cele 2 suluri ca pe o sfoară și o așezați în tavă, în jurul bilei de aluat.
Acoperiți colacul cu un șervet și lăsați-l să dospească încă 30 de minute.
La ce temperatură se coace colacul
Cu o furculiță, bateți un ou peste care puneți o lingură de ulei și cu acest amestec ungeți colacul înainte să îl băgați la cuptor. Presărați semințe de mac.
Coaceți colacul timp de aprox. 45 de minute (cuptorul pre încălzit!), apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească pe un grătar.
Două modele de prescuri
Împărțiți aluatul pentru prescuri (aprox. 550 g) în 2 părți egale. Pentru prima prescură împărțiți aluatul (270 g) în 6 parți egale. Fiecare parte o întindeți la 25 cm. Faceți 2 împletituri de câte 3 pe care le suprapuneți în cruce.
Pentru a doua prescură împărțiți aluatul în 6 părți. Modelați 5 bile de mărimea unei mingii de tenis pe care le așezați în cruce. Peste bila din mijloc montați o cruce subțire
Din aluatul care a rămas modelați o sfoară, pe care o puneți în jurul celor 5 bile de aluat.
Puneți prescurile în tavă, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să mai dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
Cum se coc prescurile
Ungeți prescurile cu ou bătut și presărați semințe de mac.
Coaceți prescurile tot la 175 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație), pentru 35 de minute.
Echipamente necesare
Rețeta de colac împletit pentru biserică este la fel de ușoară că orice rețetă de cozonac.
Deși aluatul este moale și ușor de lucrat, totuși, e de mare ajutor un robot care să frământe în locul vostru, așa că dacă aveți unul, nu vă sfiiți să îl puneți la treabă!
Cum se păstrează
Deoarece aluatul conține multe grăsimi, colacul se menține moale și pufos mai multe zile, cu condiția să îl păstrați acoperit cu un șervet sau împachetat în folie alimentară sau într-o pungă de hârtie.
Dacă totuși au trecut mai multe zile și nu s-a mâncat, îl puteți încălzi ușor la microunde, timp de 1-2 minute sau îl puteți transforma în crutoane pentru supă sau în budincă de cozonac.
Extra-sfaturi
- Nu e o problemă dacă tava folosită este puțin mai mică sau puțin mai mare (25-27 cm). Colacul va fi doar puțin mai mic sau mai înalt.
- Nu împletiți aluatul prea strâns! Împletiți sfoara lejer, ca să aibă loc să crească frumos în cuptor.
- Dacă puneți o lingură de ulei în oul cu care ungeți colacul și prescurile, acestea vor avea un luciu mai frumos.
- Puteți înlocui semințele de mac cu semințe de susan sau negrilică.
Întrebări frecvente
Depinde de zonă, dar în general este nevoie de un colac mare, împletit și de 2 prescuri.
Colacul pentru parastas se face din aluat de pâine dacă e perioadă de post sau se poate face din aluat de cozonac în restul perioadelor din an.
Colacul are aproximativ aceeași simbolistică ca și coliva. Forma lui rotundă semnifică continuitatea, legătura neîntreruptă de iubire între noi și cei mutați în veșnicie.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Colac și prescuri pentru parastas - rețeta cu aluat de cozonac
Rețeta Video
Ingrediente
aluat pentru 1 colac (26 cm, aprox. 1 kg) și 2 prescuri
- 1 kg făină pentru cozonac
- 360 ml lapte 3,5% grăsime (ușor călduț, max. 40 de grade)
- 4 ouă (mărime M)
- 120 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
- 20 g drojdie uscată instant (68 g drojdie proaspătă)
- 35 g zahăr (aprox. 2 linguri)
- 20 g sare
opțional - pentru varianta dulce
- 150-180 g zahăr tos
- coajă de lămâie sau portocală, vanilie
- umpluturi: stafide, rahat, nuci
în plus - pentru uns deasupra
- 1 ou
- 1 lingură ulei
- semințe de mac
Instrucțiuni de preparare
frământare și dospire aluat
- Cu o furculiță bateți cele 4 ouă cu sarea și zahărul, cât să facă spumă și să se dizolve puțin zahărul, apoi puneți aici untul topit și răcit.
- Cerneți făina într-un castron încăpător, puneți drojdia uscată și începeți să frământați turnând puțin câte puțin din lichidele pregătite mai sus: amestecul de ouă și laptele călduț. Dacă faceți varianta dulce, puneți acum tot zahărul. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
- Lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră la 20 de grade).
- După dospire, răsturnați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați puțin ca să îl degazați. Dacă faceți varianta dulce, încorporați acum stafidele, nucile sau bucățele mici de rahat.
- Împărțiți aluatul în 2 părți: 65% (aprox. 1100 g) pentru colac și 35% (aprox. 550 g) pentru cele două prescuri.
- Vă veți ocupa întâi de modelarea colacului, așadar aluatul pentru prescuri, păstrați-l deoparte, acoperit, într-un loc răcoros ca să încetinim dospirea.
modelare și coacere colac
- Aluatul pentru colac (aprox. 1100 g) îl împărțiți astfel:> foaia de bază - 270 g> bila din mijloc - 400 g> sfoara - 400 g (2x200g)> cruce - 20 g (2x10g)Notă: greutățile sunt aproximative, doar pentru orientare.
- Modelați la început o foaie rotundă de 26 cm (diametrul tăvii) pe care o așezați în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și pudrată cu făină.
- Formați o bilă de aluat cu diametrul de aprox. 15 cm (400 g) . Din 20 g de aluat, modelați o cruce, răsucită ca o sfoară pe care o montați peste bila de aluat, prinzând capetele dedesubt.
- Așezați bila de aluat, cu crucea pe ea, în mijlocul tăvii, peste foaia de aluat.
- Restul de aluat (400 g) îl împărțiți în 2 părți egale și îl întindeți în 2 suluri de aprox. 80 cm lungime. Împletiți cele 2 suluri ca pe o sfoară și o așezați în tavă, în jurul bilei de aluat.
- Acoperiți colacul cu un șervet și lăsați-l să dospească încă 30 de minute. În acest timp încălziți cuptorul la 175 de grade (cuptor electric - căldură sus și jos, fără ventilație).
- Bateți un ou cu o lingură de ulei și cu acest amestec ungeți colacul înainte să îl băgați la cuptor. Presărați semințe de mac.
- Coaceți colacul timp de aprox. 45 de minute, apoi îl scoateți din tavă și îl lăsați să se răcească pe un grătar.
modelare și coacere prescuri
- Împărțiți aluatul pentru prescuri (aprox. 550 g) în 2 părți egale.
- Pentru prima prescură împărțiți aluatul (270 g) în 6 parți egale. Fiecare parte o întindeți la 25 cm. Faceți 2 împletituri de câte 3 pe care le suprapuneți în cruce.
- Pentru a doua prescură împărțiți aluatul în 6 părți. Modelați 5 bile de mărimea unei mingii de tenis pe care le așezați în cruce. Peste bila din mijloc montați o cruce subțire.
- Din aluatul care a rămas modelați o sfoară, pe care o puneți în jurul celor 5 bile de aluat.
- Puneți prescurile în tavă, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să mai dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
- După ce scoateți colacul din cuptor, ungeți prescurile cu ou bătut și presărați semințe de mac.
- Coaceți prescurile tot la 175 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație), pentru 35 de minute.
Bine de știut:
- Nu e o problemă dacă tava folosită este puțin mai mică sau puțin mai mare (25-27 cm). Colacul va fi doar puțin mai mic sau mai înalt.
- Nu împletiți aluatul prea strâns! Împletiți sfoara lejer, ca să aibă loc să crească frumos în cuptor.
- Dacă puneți o lingură de ulei în oul cu care ungeți colacul și prescurile, acestea vor avea un luciu mai frumos.
- Puteți înlocui semințele de mac cu semințe de susan sau negrilică.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nico a zis
20 gr de sare??? Este ok?
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, este corect. În brutărie, la aluaturi sarea se calculează ca 2% din cantitatea de făină. Bineînțeles, puteți pune mai puțină dacă doriți, dar riscați ca aluatul să fie fad.