Află cum să faci cele mai bune crutoane aromate din pâine pentru supe și supe-creme delicioase! Ce condimente se folosesc și cum se usucă crutoanele.
În opinia mea, supă-cremă fără crutoane aromate din pâine prăjită nu ar trebui să existe! Dacă mai sunt şi stropite cu un fir de ulei de măsline şi apoi presărate cu ierburi aromate după plac, e şi mai bine! 🙂
Textura fină și catifelată a supelor-creme face un contrast delicios cu crutoanele bine uscate, aromate și crocante. La noi nu există supă-cremă servită cu pâine sau altfel decât cu crutoane.
Mergi direct la:
Mod de preparare crutoane aromate
Nimic mai simplu: tăiaţi cubuleţe din pâinea preferată, apoi stropiți-le cu ulei de măsline. Presărați fără zgârcenie ierburi aromatice la alegere: busuioc, pătrunjel, oregano, cimbru uscat sau pe toate la un loc, plus un pic de paprika iurte sau dulce, câteva semințe de chimen și mai ales, nu uitați să puneți un căţel de usturoi tocat bine de tot sau fulgi de usturoi uscat.
Amestecaţi foarte bine pentru ca uleiul și ierburile să ajungă peste tot, așezați-le rasfirate într-o tavă şi băgaţi crutoanele în cuptorul încins. Mişcaţi tava din când în când ca să se facă uniform pe toate părţile. Sunt gata cam în 15 de minute, când devin rumene şi crocante.
Ca să vă conving cât de ușor se fac, puteți urmări rețeta video de mai jos.
Ce fel de pâine se folosește la crutoane?
Puteți folosi orice fel de pâine doriți: albă, neagră, intermediară, de secară, graham, etc.
Eu în general pentru crutoane cumpăr o pâine albă, feliată. Pâinea albă de la magazin este în general foarte pufoasă și aerată, ca un burete. Nu îmi place să o consum ca atare, dar pentru crutoane e perfectă, pentru că se usucă repede, iar crutoanele au o textură plăcută, sunt foarte crocante și se înmoaie ușor în supă.
Pentru noi, o familie de 2 persoane este suficient dacă fac crutoane din ½ de pâine. Cealaltă jumătate de pâine o bag la congelator și o scot altădată când am supă-cremă în meniu și am nevoie de crutoane.
Ce condimente folosim pentru crutoane aromate?
În fotografia de mai jos vedeți condimentele pe care eu le folosesc de obicei:
- piper
- semințe de chimen
- busuioc uscat
- fulgi de usturoi
- boia dulce sau afumată
Puteți folosi și alte condimente pe care le preferați: cimbru, oregano, rozmarin, chilli, etc.
Rețete de supe cremă pe care să le servești cu crutoane
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Crutoane aromate din pâine
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g pâine
- 20 ml ulei de măsline
- 1 linguriță busuioc uscat/cimbru/oregano
- ½ linguriță piper
- 1 linguriță paprika dulce/iute/afumată
- 1 linguriță usturoi sau fulgi de usturoi
- 1 linguriță semințe de chimen
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
- Tăiați pâinea cubulețe. Puneți-le într-un castron încăpător.
- Stropiți cuburile de pâine cu ulei de măsline.
- Puneți peste pâine toate condimentele.
- Amestecați pentru ca uleiul și condimentele să ajungă peste tot.
- Puneți cuburile condimentate de pâine într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați tava la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute, până când crutoanele sunt uscate și rumenite.
- Păstrați crutoanele într-un loc uscat, în pungi de hârtie sau în borcane de sticlă cu capac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
vavaly
ei uite asta chiar cautam de ceva vreme. eu am mai facut in tigaie de ceramica pe aragaz. au iesit bune si asa dar daca se ard frimiturile se face fum.
am mai citit o chestie undeva, referitor la folosirea untului pentru calit : cica e bine sa adaugi si cateva picaturi de ulei, ptr ca untul se arde, ca are alt punct e topire, era o explicatie logica si chiar tin cont de asta. tu ce crezi?
Iuliana
Da, am citit si eu ca e bine sa le combini, dar nu stiu de ce eu nu prea procedez asa, obisnuinta, cred... Pe de o parte din ce in ce mai rar calesc ceva si atunci doar 2-3 minute, pe de alta parte de obicei, daca e sa fie, calesc in ulei, nu in unt.
vavaly
nu doar la călire mă gândesc ci si la trasul la tigaie, ca sa-i spun asa. de exemplu legumele mexicane, mie imi place sa le fac cu unt. sau brocoli. dar untul simplu se arde imediat. daca pun si un pic de ulei se schimba situatia. in bine :).