Timp estimat pentru citit: 10 minute
Prăjitura deșteaptă cu vanilie este chiar magică! Un aluat aproape lichid, făcut cu cele mai simple ingrediente, care în cuptor se separă ca prin magie în trei straturi delicioase cu texturi atât de diferite! Fără îndoială, această rețetă de prăjitură inteligentă cu vanilie este una dintre cele mai impresionane pe care le poți încerca acasă!
Cred că deja aveți în casă tot ce vă trebuie pentru a încerca această prăjitură deșteaptă! Cât despre modul de preparare...nimic mai simplu! Prăjitura aceasta minunată se face foarte ușor, cu cel mai ieftin mixer de mână.
Și pe cât de ușor se face, pe atât de spectaculoasă și de delicioasă este! Nu va ști nimeni că ați muncit așa de puțin la un desert care arată atât de sofisticat 😉
Puteți face prăjitura inteligentă în orice formă doriți, dar mie îmi place foarte mult să o coc într-o tavă rotundă și să o transform într-un desert festiv decorând fiecare felie cu câte un moț de frișcă naturală.
Mergi direct la:
Ce este prăjitura deșteaptă?
Prăjitura deșteaptă este un desert simplu, făcut cu ingrediente ieftine și la îndemână: ouă, zahăr, unt, lapte și făină.
Așadar magia nu constă în ingrediente, ci mai degrabă în modul în care acestea se combină într-un singur aluat și se separă apoi în timpul coacerii.
Veți face un singur aluat, cu o consistență aproape lichidă, care va fi gătit lent, la temperatură scăzută. Are astfel timp să se separe în 3 straturi: untul, fiind mai greu se așează la baza tăvii într-un strat dens, ușor gumat. În mijloc rămân ouăle și laptele, într-un strat ca o budincă, foarte asemănător cu o cremă de zahăr ars. Iar albușurile bătute spumă și făina se ridică la suprafață formând un strat pufos, ca un pandișpan.
Până la urmă e vorba despre puțină chimie și de ingrediente cu densități diferite care se așează singure în cuptor.
Singurul "dezavantaj" al acestei prăjituri magice este faptul că ne solicită foarte mult răbdarea. Ca să se închege bine și să se taie frumos, prăjitura deșteaptă are nevoie de odihnă la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă de prăjitură deșteaptă cu vanilie.
- ouă - la temperatura camerei, separate în albușuri și gălbenușuri
- făină - folosiți făină albă pentru patiserie, tip 000
- unt - cu 82% grăsime, care trebuie în prealabil topit și răcit
- zahăr - tos, alb
- lapte - integral, cu 3.5% grasime, să fie ușor călduț (dar la max. 40 de grade!) sau măcar la temperatura camerei
- arome - extract de vanilie și coajă rasă de lămâie
- sare - nu o omiteți! Exchilibrează gustul și scoate în evidență aromele fine de vanilie și citrice
- opțional - zahăr pudră sau frișcă naturală pentru servit
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face prăjitura deșteaptă cu vanilie
Pregatiri: topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dacă este nevoie, tot acum încălziți puțin laptele. Separați ouăle. Puneți albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite.
Peste gălbenușuri puneți zahărul și mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul.
Adaugați untul topit, vanilia și coaja rasă de lămâie și mixați până se omogenizează.
Cerneți făină și o încorporați scurt, cu mixerul, apoi turnați laptele puțin câte puțin și mixați 1 minut, doar până când aveți un amestec omogen.
Puneți sarea peste albușuri și mixați până când obțineți o spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
Încorporați puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecați ușor, cu o spatulă. La final veți obține un aluat aproape lichid, în care se mai văd încă grămăjoare mici de albuș.
Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți prăjitura la 160 C pentru 50-60 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit! Când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată dar încă moale în mijloc.
Stingeți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mutați apoi tava pe blatul de lucru și lăsați prăjitura să se răcească complet.
Acoperiți tava cu un capac sau cu folie alimentară și dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt sau răsturnați-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu fața în sus.
Cum se servește prăjitura deșteaptă
Puteți servi prăjitura deșteaptă simplă, pentru că este absolut delicioasă, cu aromă blândă și plăcută de vanilie.
Dacă doriți, o puteți presăra cu zahăr pudră și pentru un aspect mai festiv, o puteți decora cu câteva aveline de frișcă naturală.
De asemenea, poate fi decorată și cu fructe proaspete, de exemplu cu zmeură, mure, afine sau felii de căpșuni proaspete.
Cum se păstrează
Puteți păstra prăjitura magică la frigider, pentru 2-3 zile, într-un vas cu capac sau acoperită cu folie alimentară ca să nu prindă miros sau gust de la alte alimente.
De asemenea poate fi făcută cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider. O răsturnați pe platou înainte de servire și o pudrați cu zahăr sau o decorați după preferință.
Sfaturi pentru cea mai bună prăjitură
- Asigurați-vă că ingredientele sunt la temperatura camerei. Vă recomand să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de vă apuca de lucru.
- Când încorporați albușurile, folosiți o spatulă sau un tel de mână, nu mixerul!
- Nu deschideți ușa cuptorului timp de 60 de minute. După 60 de minute, verificați prăjitura și dacă e încă foarte moale, mai coaceți câteva minute.
Întrebări frecvente
Puteți folosi lapte vegetal, dar gustul și textura vor fi diferite față de rețeta originală.
Pot fi câteva explicații pentru care aluatul nu s-a separat:
1. proporția dintre ingrediente - este o prăjitură care nu se face "din ochi". Asigurați-vă că ați măsurat corect toate ingredientele înainte să vă apucați de lucru.
2. nu ați bătut suficient albușurile - asigurați-vă că le mixați până devin spumă fermă, care nu cade de pe telurile mixerului.
3. ați amestecat prea mult - amestecarea excesivă sau prea energică a aluatului va avea ca rezultat scoaterea aerului înglobat în albușuri și de aceea stratul superior nu se va forma corespunzător.
4. temperatura cuptorului - acest desert are nevoie de temperatură mai mică și de timp mai lung de coacere decât majoritatea deserturilor. Asigurați-vă că setați corect cuporul sau folosiți un termometru cu care să monitorizați temperatura.
Laptele integral nu poate fi înlocuit cu lapte condensat în această rețetă. Laptele condensat este mai greu decât cel obișnuit, este deja îndulcit și schimbă toată chimia ingredientelor.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura deșteaptă cu vanilie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă rotundă de 24 cm
- 4 ouă
- 120 g făină (tip 000)
- 120 g unt (82% grăsime)
- 120 g zahăr (tos, alb)
- 500 ml lapte (3,5% grăsime)
- 2 lingurițe extract natural de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- opțional - zahăr pudră, frișcă pentru servit
Instrucțiuni de preparare
pentru o tavă rotundă de 24 cm
- Pregatiri: topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dacă este nevoie, tot acum încălziți puțin laptele. Separați ouăle. Puneți albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite.
- Peste gălbenușuri puneți zahărul și mixați până când se deschid la culoare și își măresc volumul.
- Adaugați vanilia, coaja rasă de lămâie, apoi untul topit, puțin câte puțin și mixați până se omogenizează compoziția.
- Cerneți făina și o încorporați scurt, cu mixerul, apoi turnați laptele puțin câte puțin și mixați 1 minut, doar până când aveți un amestec omogen.
- Puneți sarea peste albușuri și mixați până când obțineți o spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
- Încorporați puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecați ușor, cu o spatulă. La final veți obține un aluat aproape lichid, în care se mai văd încă grămăjoare mici de albuș.
- Turnați compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coaceți prăjitura la 160 C pentru 50-60 de minute. Cuptorul să fie preîncălzit! Când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată dar încă moale în mijloc.
- Stingeți cuptorul și lăsați prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mutați apoi tava pe blatul de lucru și lăsați prăjitura să se răcească complet.
- Acoperiți tava cu un capac sau cu folie alimentară și dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
- Scoateți prăjitura din tavă ajutându-vă de hârtia de copt sau răsturnați-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu fața în sus.
- Serviți prăjitura deșteaptă pudrată cu zahăr sau decorată cu frișcă naturală, fructe, etc.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că ingredientele sunt la temperatura camerei. Vă recomand să le scoateți din frigider cu cel puțin o oră înainte de vă apuca de lucru.
- Când încorporați albușurile, folosiți o spatulă sau un tel de mână, nu mixerul!
- Nu deschideți ușa cuptorului timp de 60 de minute. După 60 de minute, verificați prăjitura și dacă e încă foarte moale, mai coaceți câteva minute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu