Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete fără carne

Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

Publicat la 15 noiembrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

79 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Oricând dorești să pregătești un meniu tradițional, încearcă această mâncare de varză dulce fără carne! O rețetă de varză călită de post, pe cât de ieftină și de ușoară, pe atât de gustoasă!

mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post

Mâncarea de varză dulce fără carne este o rețetă perfectă pentru zilele de post ortodox sau pentru dacă ați adoptat un stil de viață vegan sau vegetarian.

De asemenea, varza călită de post este o garnitură grozavă lângă orice bucată de carne sau cârnați de casă.

În plus, varza este un aliment bogat în fibre, vitamine și minerale, dar sărac în calorii. O porție din această mâncare de varză dulce călită, fără carne are doar 191 kcalorii, așa că este o opțiune excelentă și pentru cei care sunt caută rețete dietetice.

mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru mâncarea de varză dulce
  • Cum facem mâncare de varză dulce fără carne - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi această varză călită de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru mâncarea de varză dulce

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de mâncare de varză dulce fără carne.

ingrediente mancare de varza dulce fara carne
  • varză - folosiți varză dulce proaspătă și sănătoasă
  • ceapă uscată
  • ulei - de floarea soarelui pentru călit ceapa și varza tocată
  • condimente - boia dulce, cimbru uscat, dafin, piper boabe, semințe de chimen, fulgi de ardei iute 
  • suc de roșii - aduce gust culoare și aciditate
  • sare - după gust
  • verdeață - pentru servit. Varza călită merge de minune asezonată cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocate mărunt.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem mâncare de varză dulce fără carne - rețeta pas cu pas

Ca mai toate rețetele tradiționale, și varză călită de post se face foarte ușor. Urmăriți rețeta de mai jos pentru a obține cea mai bună mâncare de varză dulce!

mancare de varza dulce fara carne_cum se toaca varza

1. Curățați varza de frunzele exterioare și îndepărtați cotoarele, apoi o tocați în fâșii subțiri.

mancare de varza dulce fara carne-varza tocata presarata cu sare

2. Puneți varza într-un castron mare, presărați o linguriță de sare și frământați cu mâinile 1-2 minute până când se înmoaie puțin. Lăsați-o deoparte 15-20 de minute, timp în care se va înmuia și mai mult și își va reduce volumul.

mancare de varza dulce - ceapa calita

3. Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici ceapa tocată solzișori sau cuburi, după preferințe. Presărați de la început un praf de sare și gătiți timp de 5-7 minute amestecând des până când ceapa devine translucidă, dar fără să se ardă.

mancare de varza dulce - varza tocata calita in cratita

4. Peste ceapa călită adăugați varza tocată stoarsă bine în pumni ca să mai elimine din apa pe care o conține.

varza calita cu condimente

5. Căliți varza la foc mediu spre mare amestecând continuu timp de 3-4 minute. Când varza s-a înmuiat de tot, puneți: cimbrul, frunza de dafin și boabele de piper.

varza calita -adaugare apa la nevoie

6. Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați varza să se gătească aprox. 30 de minute. Verificați din când în când să nu se lipească de cratiță și dacă are nevoie de lichid, adăugați foarte puțină apă caldă.

suc de rosii si condimente in varza calita

7. Când varza este gătită, gustați și verificați dacă mai este nevoie de sare, apoi adăugați sucul de roșii și restul condimentelor.

mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post

8. Fierbeți varza încă 10 minute pe plită fără capac. O altă variantă ar fi să dați cratița la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 7-8 minute, cât să scadă varza și să se rumenească ușor deasupra.

Ce puteți înlocui în rețetă

Rețeta de varză călită de post poate fi personalizată ușor în funcție de preferințele voastre. Iată câteva exemple:

  • Varză - puteți face mâncarea și cu varză murată lăsată în prealabil la desărat și apoi stoarsă bine între palme.
  • Legume - pe lângă varză și ceapă, mai puteți adăuga și alte legume, cum ar fi morcovi sau ardei gras, pentru a îmbogăți gustul mâncării.
  • Suc de roșii - puteți renunța la sucul de roșii dacă nu doriți să îl folosiți sau îl puteți înlocui cu o lingură de bulion care va aduce mult gust și culoare în mâncarea de varză fără carne.
  • Boia - dacă mâncați picant, puteți folosi boia iute în locul celei dulci. De asemenea și boiaua afumată dă gust foarte bun în mâncarea de varză.
  • Ulei - dacă nu țineți post, puteți înlocui uleiul cu untură de porc sau de rață.
  • Smântână - pentru o variantă mai cremoasă a acestei rețete, puteți adăuga la finalul procesului de gătire câteva linguri de smântână grasă.

Cum se păstrează

Mâncarea de varză dulce fără carne poate fi păstrată în frigider timp de 3-4 zile într-un recipient cu capac ermetic.

Poate fi încălzită la microunde sau în cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute.

Varza călită stă foarte bine și la congelator, ambalată în pungi sau caserole. O puteți păstra 2-3 luni. Când doriți să o serviți, o lăsați să se decongeleze lent, peste noapte în frigider, apoi o încălziți așa cum am arătat mai sus.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Dacă nu doriți un preparat de post, puteți căli ceapa și varza în untură sau în grăsimea lăsată de câteva fâșii de slănină.
  • Dacă se întâmplă ca varza să se prindă de cratiță, mutați-o imediat într-o cratiță curată unsă cu puțin ulei.
  • Dacă doriți o mâncare mai consistentă, la final, odată cu sucul de roșii puteți adăuga în mâncarea de varză câteva paste sau orez fiert.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • lasagna de post cu ciuperci
    Lasagna de post cu ciuperci și sos bechamel - rețeta simplă și delicioasă
  • reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc
    Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
  • Musaca de post cu ciuperci
    Musaca de post cu ciuperci
  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră

Cu ce poți servi această varză călită de post

Mâncarea de varză dulce călită merge perfect atât cu pâine, cât și cu mămăliguță. Și neapărat să puneți alături niște ardei iute pentru doritori.

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • mamaliga
    Cum se face mămăliga?
  • Chifle de casă pufoase şi minunate
    Chifle de casă pufoase şi minunate
  • Ardei iuți în oțet
    Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post

Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

Oricând dorești să pregătești un meniu tradițional, încearcă această mâncare de varză dulce fără carne! O rețetă de varză călită de post, pe cât de ieftină și de ușoară, pe atât de gustoasă!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 varză dulce (max. 1 kg)
  • 1 ceapă mare
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță boia dulce (sau iute, afumată, combinate)
  • 1 crenguță cimbru uscat
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță piper boabe (opțional)
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 1 linguriță fulgi de ardei iute (optional)
  • 200 ml suc de roșii
  • sare și piper (după gust)
  • pătrunjel sau mărar proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați varza de frunzele exterioare și îndepărtați cotoarele, apoi o tocați în fâșii subțiri.
    mancare de varza dulce fara carne_cum se toaca varza
  • Puneți varza într-un castron mare, presărați o linguriță de sare și frământați cu mâinile 1-2 minute până când se înmoaie puțin. Lăsați-o deoparte 15-20 de minute, timp în care se va înmuia și mai mult și își va reduce volumul.
    mancare de varza dulce fara carne-varza tocata presarata cu sare
  • Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici ceapa tocată solzișori sau cuburi, după preferințe. Presărați de la început un praf de sare și gătiți timp de 5-7 minute amestecând des până când ceapa devine translucidă, dar fără să se ardă.
    mancare de varza dulce - ceapa calita
  • Peste ceapa călită adăugați varza tocată stoarsă bine în pumni ca să mai elimine din apa pe care o conține.
    mancare de varza dulce - varza tocata calita in cratita
  • Căliți varza la foc mediu spre mare amestecând continuu timp de 3-4 minute. Când varza s-a înmuiat de tot, puneți: cimbrul, frunza de dafin și boabele de piper.
    varza calita cu condimente
  • Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați varza să se gătească aprox. 30 de minute. Verificați din când în când să nu se lipească de cratiță și dacă are nevoie de lichid, adăugați foarte puțină apă caldă.
    varza calita -adaugare apa la nevoie
  • Când varza este gătită, gustați și verificați dacă mai este nevoie de sare, apoi adăugați sucul de roșii și restul condimentelor.
    suc de rosii si condimente in varza calita
  • Fierbeți varza încă 10 minute pe plită fără capac. O altă variantă ar fi să dați cratița la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 7-8 minute, cât să scadă varza și să se rumenească ușor deasupra.
    mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
Valori nutriționale
Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
Valori per porție
Calorii
191
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
8
g
33
%
Zahăr
 
11
g
12
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
608
IU
12
%
Calciu
 
117
mg
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
79 shares

Comentarii

  1. Catrinoiu a zis

    aprilie 23, 2025 at 3:03 pm

    5 stars
    Foarte bună rețetă !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 25, 2025 at 7:03 am

      Mulțumesc, mă bucur că v-a plăcut!

      Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x