Timp estimat pentru citit: 8 minute
Oricând dorești să pregătești un meniu tradițional, încearcă această mâncare de varză dulce fără carne! O rețetă de varză călită de post, pe cât de ieftină și de ușoară, pe atât de gustoasă!
Mâncarea de varză dulce fără carne este o rețetă perfectă pentru zilele de post ortodox sau pentru dacă ați adoptat un stil de viață vegan sau vegetarian.
De asemenea, varza călită de post este o garnitură grozavă lângă orice bucată de carne sau cârnați de casă.
În plus, varza este un aliment bogat în fibre, vitamine și minerale, dar sărac în calorii. O porție din această mâncare de varză dulce călită, fără carne are doar 191 kcalorii, așa că este o opțiune excelentă și pentru cei care sunt caută rețete dietetice.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru mâncarea de varză dulce
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de mâncare de varză dulce fără carne.
- varză - folosiți varză dulce proaspătă și sănătoasă
- ceapă uscată
- ulei - de floarea soarelui pentru călit ceapa și varza tocată
- condimente - boia dulce, cimbru uscat, dafin, piper boabe, semințe de chimen, fulgi de ardei iute
- suc de roșii - aduce gust culoare și aciditate
- sare - după gust
- verdeață - pentru servit. Varza călită merge de minune asezonată cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocate mărunt.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem mâncare de varză dulce fără carne - rețeta pas cu pas
Ca mai toate rețetele tradiționale, și varză călită de post se face foarte ușor. Urmăriți rețeta de mai jos pentru a obține cea mai bună mâncare de varză dulce!
1. Curățați varza de frunzele exterioare și îndepărtați cotoarele, apoi o tocați în fâșii subțiri.
2. Puneți varza într-un castron mare, presărați o linguriță de sare și frământați cu mâinile 1-2 minute până când se înmoaie puțin. Lăsați-o deoparte 15-20 de minute, timp în care se va înmuia și mai mult și își va reduce volumul.
3. Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici ceapa tocată solzișori sau cuburi, după preferințe. Presărați de la început un praf de sare și gătiți timp de 5-7 minute amestecând des până când ceapa devine translucidă, dar fără să se ardă.
4. Peste ceapa călită adăugați varza tocată stoarsă bine în pumni ca să mai elimine din apa pe care o conține.
5. Căliți varza la foc mediu spre mare amestecând continuu timp de 3-4 minute. Când varza s-a înmuiat de tot, puneți: cimbrul, frunza de dafin și boabele de piper.
6. Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați varza să se gătească aprox. 30 de minute. Verificați din când în când să nu se lipească de cratiță și dacă are nevoie de lichid, adăugați foarte puțină apă caldă.
7. Când varza este gătită, gustați și verificați dacă mai este nevoie de sare, apoi adăugați sucul de roșii și restul condimentelor.
8. Fierbeți varza încă 10 minute pe plită fără capac. O altă variantă ar fi să dați cratița la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 7-8 minute, cât să scadă varza și să se rumenească ușor deasupra.
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta de varză călită de post poate fi personalizată ușor în funcție de preferințele voastre. Iată câteva exemple:
- Varză - puteți face mâncarea și cu varză murată lăsată în prealabil la desărat și apoi stoarsă bine între palme.
- Legume - pe lângă varză și ceapă, mai puteți adăuga și alte legume, cum ar fi morcovi sau ardei gras, pentru a îmbogăți gustul mâncării.
- Suc de roșii - puteți renunța la sucul de roșii dacă nu doriți să îl folosiți sau îl puteți înlocui cu o lingură de bulion care va aduce mult gust și culoare în mâncarea de varză fără carne.
- Boia - dacă mâncați picant, puteți folosi boia iute în locul celei dulci. De asemenea și boiaua afumată dă gust foarte bun în mâncarea de varză.
- Ulei - dacă nu țineți post, puteți înlocui uleiul cu untură de porc sau de rață.
- Smântână - pentru o variantă mai cremoasă a acestei rețete, puteți adăuga la finalul procesului de gătire câteva linguri de smântână grasă.
Cum se păstrează
Mâncarea de varză dulce fără carne poate fi păstrată în frigider timp de 3-4 zile într-un recipient cu capac ermetic.
Poate fi încălzită la microunde sau în cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute.
Varza călită stă foarte bine și la congelator, ambalată în pungi sau caserole. O puteți păstra 2-3 luni. Când doriți să o serviți, o lăsați să se decongeleze lent, peste noapte în frigider, apoi o încălziți așa cum am arătat mai sus.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Dacă nu doriți un preparat de post, puteți căli ceapa și varza în untură sau în grăsimea lăsată de câteva fâșii de slănină.
- Dacă se întâmplă ca varza să se prindă de cratiță, mutați-o imediat într-o cratiță curată unsă cu puțin ulei.
- Dacă doriți o mâncare mai consistentă, la final, odată cu sucul de roșii puteți adăuga în mâncarea de varză câteva paste sau orez fiert.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi această varză călită de post
Mâncarea de varză dulce călită merge perfect atât cu pâine, cât și cu mămăliguță. Și neapărat să puneți alături niște ardei iute pentru doritori.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 varză dulce (max. 1 kg)
- 1 ceapă mare
- 50 ml ulei
- 1 linguriță boia dulce (sau iute, afumată, combinate)
- 1 crenguță cimbru uscat
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță piper boabe (opțional)
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță fulgi de ardei iute (optional)
- 200 ml suc de roșii
- sare și piper (după gust)
- pătrunjel sau mărar proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Curățați varza de frunzele exterioare și îndepărtați cotoarele, apoi o tocați în fâșii subțiri.
- Puneți varza într-un castron mare, presărați o linguriță de sare și frământați cu mâinile 1-2 minute până când se înmoaie puțin. Lăsați-o deoparte 15-20 de minute, timp în care se va înmuia și mai mult și își va reduce volumul.
- Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și căliți aici ceapa tocată solzișori sau cuburi, după preferințe. Presărați de la început un praf de sare și gătiți timp de 5-7 minute amestecând des până când ceapa devine translucidă, dar fără să se ardă.
- Peste ceapa călită adăugați varza tocată stoarsă bine în pumni ca să mai elimine din apa pe care o conține.
- Căliți varza la foc mediu spre mare amestecând continuu timp de 3-4 minute. Când varza s-a înmuiat de tot, puneți: cimbrul, frunza de dafin și boabele de piper.
- Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați varza să se gătească aprox. 30 de minute. Verificați din când în când să nu se lipească de cratiță și dacă are nevoie de lichid, adăugați foarte puțină apă caldă.
- Când varza este gătită, gustați și verificați dacă mai este nevoie de sare, apoi adăugați sucul de roșii și restul condimentelor.
- Fierbeți varza încă 10 minute pe plită fără capac. O altă variantă ar fi să dați cratița la cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 7-8 minute, cât să scadă varza și să se rumenească ușor deasupra.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu