Timp estimat pentru citit: 6 minute
Cauți să cumperi foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau cu julfă? Eu îți propun să le faci acasă! Se fac foarte ușor și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple! Promit că vor fi mult mai bune decât cele cumpărate!
Turtele însiropate, umplute cu miez de nucă care se mănâncă tradițional în Ajunul Crăciunului se mai numesc și "scutecele sau pelincile Domnului" și sunt printre deserturile cele mai iubite și mai încărcate de emoții. Turtele acestea ne amintesc de bunici, de copilărie, aduc bucurie în casele noastre și ne introduc în atmosfera specifică sărbătorilor.
La fel de bune și în mod asemănător se pregătesc și turtele de Crăciun cu semințe de cânepă măcinate (julfă) care se servesc în zona Bucovinei.
Turtele sunt deserturi simple și ceea ce sperie cel mai mult gospodinele sunt foile numeroase care trebuiesc întinse și coapte.
Totuși, foile se fac atât de repede și de ușor, dintr-un aluat simplu ca de pâine. Durează mai mult să colinzi pe la cofetării și patiserii în căutarea lor decât să le faci acasă!
În plus, nu vei regăsi gustul turtelor făcute de bunica dacă le faci cu foi de plăcintă sau lipii cumpărate cum am mai auzit!
Vă arăt mai jos o rețetă simplă pentru a prepara foi pentru turte tradiționale, astfel încât să vă puteți bucura cu adeărat de aromele autentice ale Crăciunului.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de foi pentru turte de Crăciun
Așa cum spuneam, avem nevoie de cele mai simple ingrediente pe care cred că oricine le are în casă în orice moment:
- 500 g făină - puteți folosi făină albă de patiserie, tip 000 sau făină pentru pâine, tip 650
- 300 ml apă - trebuie să fie ușor călduţă
- un praf de sare - echilibrează gustul. Fără sare foile nu vor avea gust așa că nu o omiteți!
Cum facem foi pentru turte de Crăciun - rețeta pas cu pas
Foile pentru turte se fac din aluat nedospit, care are în compoziție doar făină, apă și sare. Deci fără drojdie sau praf de copt. Se întind cu sucitorul, de formă rotundă și trebuie să fie foarte subțiri. La țară foile se coc pe plita sobei. La oraș, se pot coace într-o tigaie sau în cuptor.
Foile pentru turte se pregătesc cu câteva zile înainte de Ajunul Crăciunului și se lasă câteva zile să se usuce foarte bine. Cu cât vor fi mai uscate, cu atât mai bine vor absorbi siropul delicios de cânepă.
Ca mai toate rețetele tradiționale și cea de foi pentru turte este foarte ușoară. Nu e nevoie de cine știe ce abilități, ci doar de puțină răbdare. Iată mai jos rețeta în imagini ușor de urmărit:
1. Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneţi un praf de sare peste făină, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat. Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini (aprox. 15 minute).
2. Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu o folie alimentară. Glutenul se va relaxa, iar aluatul va fi mai ușor de întins.
3. Presăraţi făină pe blatul de lucru. Împărțiți aluatul în 20 de bucăți egale. Întindeţi cu sucitorul foi cât mai subţiri cu diametrul de aprox. 25 cm.
4. Coaceţi foile pe ambele părți într-o tigaie antiaderentă. Dacă doriți să le coaceți în cuptor, le puteți întinde la dimensiunea tăvii de la cuptor și imediat după coacere le tăiați la dimensiuni mai mici. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare (180 de grade).
5. Foile pentru turte trebuie coapte cu măcar 3-4 zile înainte de umplere ca să aibă timp să se usuce foarte bine. Păstraţi-le acoperite cu un prosop de bumbac, într-un loc uscat, până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Din cantitățile prezentate în rețetă eu am făcut 20 de foi de aprox. 25 cm diametru pe care le-am copt în tigaie.
- Ca să meargă mai repede, puteți coace foile în 2-3 tigăi, dacă aveți.
- Nu puneți ulei în tigaie! Foile pentru turte se coc în tigaia uscată!
- Scuturați bine foile de făină înainte să le puneți la copt în tigaie, deoarece făina se arde repede, fumegă și dă un gust amar.
- Coaceți foile în tigaie la foc mediu, astfel încât să aibă timp să se gătească și în interior dar să nu se rumenească prea tare la suprafață pentru că devin amare.
- Eu am făcut 2 turte, fiecare cu câte 10 foi însiropate, una cu julfă și una cu nucă. Puteți face ca mine, 2 turte cu umpluturi diferite sau puteți face o singură turtă mai mare, cu o singură umplutură, după cum doriți.
Alte rețete vechi de deserturi tradiționale
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Nu le cumpăra! Uite cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun!
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină (tip 000 sau 650)
- aprox. 250-300 ml de apă călduţă
- 1 praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneţi un praf de sare peste făină, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat. Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini (aprox. 15 minute).
- Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu o folie alimentară. Glutenul se va relaxa, iar aluatul va fi mai ușor de întins.
- Presăraţi făină pe blatul de lucru. Împărțiți aluatul în 20 de bucăți egale. Întindeţi cu sucitorul foi cât mai subţiri cu diametrul de aprox. 25 cm.
- Coaceţi foile pe ambele părți într-o tigaie antiaderentă. Dacă doriți să le coaceți în cuptor, le puteți întinde la dimensiunea tăvii de la cuptor și imediat după coacere le tăiați la dimensiuni mai mici. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare (180 de grade).
- Foile pentru turte trebuie coapte cu măcar 3-4 zile înainte de umplere ca să aibă timp să se usuce foarte bine. Păstraţi-le acoperite cu un prosop de bumbac, într-un loc uscat, până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
Bine de știut:
- Din cantitățile prezentate în rețetă eu am făcut 20 de foi de aprox. 25 cm diametru pe care le-am copt în tigaie.
- Ca să meargă mai repede, puteți coace foile în 2-3 tigăi, dacă aveți.
- Nu puneți ulei în tigaie! Foile pentru turte se coc în tigaia uscată!
- Scuturați bine foile de făină înainte să le puneți la copt în tigaie, deoarece făina se arde repede, fumegă și dă un gust amar.
- Coaceți foile în tigaie la foc mediu, astfel încât să aibă timp să se gătească și în interior dar să nu se rumenească prea tare la suprafață pentru că devin amare.
- Eu am făcut 2 turte, fiecare cu câte 10 foi însiropate, una cu julfă și una cu nucă. Puteți face ca mine, 2 turte cu umpluturi diferite sau puteți face o singură turtă mai mare, cu o singură umplutură, după cum doriți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Madalina Ciot a zis
....mierea fiarta este toxica. Chiar daca nu prefer zaharul, in aceasta reteta il recomand.
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, e toxică rău! Mor oamenii pe capete de la turta dulce, prăjitura Albinița și tortul Medovik.
Mai toxic e internetul ăsta unde citiți tot felul de prostii și nu le discerneți!