• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de casa

    Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

    Publicat la 13 septembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie. În unele zone ale țării se mai numește și lapte îngroșat pentru că în el se pun cocoloașe de făină care se umflă delicios la fiert.

    lingura de lemn cu lapte si frecatei

    Colărezii sau frecățeii sunt un fel de tăieței de casă în varianta mai simplă, mai ieftină și mult mai rapidă. Se fac simplu, doar frecând între palme o mână de făină umezită cu apă sau cu lapte rece. Ceea ce rezultă după fierbere seamănă cu niște mici găluște pufoase și extraordinar de gustoase.

    Dacă vă e dor și de alte rețete simple și bune ale copilăriei, încercați rețeta mea de griș cu lapte cremos în 3 variante de servire: cu sirop de zahăr ars, dulceață și scorțișoară.

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
    • Întrebări frecvente
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Rețeta de colărezi cu lapte este exemplul perfect că nu avem nevoie de ingrediente multe, scumpe sau deosebite pentru a face un desert bun și hrănitor.

    Sunt sigură că aveți în casă chiar acum cele necesare pentru rețeta aceasta:

    • lapte - cu cât mai gras, cu atât va fi mai gustos
    • zahăr - după gust, se poate omite dacă nu doriți să puneți
    • sare - pentru că scoate în evidență toate aromele
    • vanilie - de preferat naturală (extract, păstaie) dar se poate folosi și zahăr vanilat/vanilinat
    • făină - tip 000 sau 650, 550
    • apă sau lapte rece - cu care vom umezi făina pentru a modela colărezii

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Preparare

    Ca orice desert tradițional și colărezii se fac foarte repede și foarte ușor:

    cum se fac colarezii

    Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).

    frecatei cernuti prin sita

    Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.

    oala neagra cu lapte si colarezi in lingura de lemn

    Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.

    strachina traditionala cu lapte si colarezi pe panza de sac

    Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.

    Extra-sfaturi pentru reușita rețetei

    • Colărezii se pot face și cu ou, un aluat asemănător tăiețeilor de casă. Metoda de preparare este aceeași: se pune oul bătut peste făină, la nevoie se mai adaugă 1 lingură de apă și se freacă amestecul între palme.
    • Pentru aspect, e de preferat să folosiți făină albă de grâu, nu integrală sau de secară.
    • Dacă doriți un lapte mai îngroșat, puteți să nu cerneți colărezii prin sită. Excesul de făină va îngroșa laptele.
    • Deși colărezii sunt foarte gustoși atât calzi, cât și reci, e de preferat să faceți doar cât puteți mânca imediat. După ce se răcesc se îngroașă foarte mult, iar amestecul devine aproape solid.
    • După preferință, puteți servi colărezii presărați cu un praf de scorțișoară.
    strachina cu dungi albastre cu lapte

    Întrebări frecvente

    Ce înseamnă colărezi?

    Colărezii sunt bucăți mici de cocă care se fierb în lapte. În unele zone ale țării se mai numesc și frecăței, pentru că se prepară frecând între palme făină umezită cu apă sau lapte rece.

    Colărezii au gluten?

    În mod obișnuit colărezii se fac din făină de grâu, așadar conțin gluten. Totuși, dacă doriți, puteți face colărezi dintr-o făină fără gluten.

    Când se împart colărezi pe frunze de nuc?

    În unele zone ale țarii, mai ales în Muntenia, de Rusalii există obiceiul să se împartă colărezi așezați pe frunze verzi de nuc.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    lingura de lemn cu lapte si frecatei

    Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor

    Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie.
    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 10 minutes minutes
    Timp total: 20 minutes minutes
    Număr de porții: 2
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 500 ml lapte (3.5% grăsime)
    • 30 g zahăr (sau după gust)
    • un praf de sare
    • 1 linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat)

    pentru colărezi (frecăței)

    • 80 g făină
    • un praf de sare
    • 3 linguri apă sau lapte rece

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).
    • Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.
    • Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.
    • Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
    Valori per porție
    Calorii
    359
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    9
    g
    14
    %
    Colesterol
     
    31
    mg
    10
    %
    Carbohidrați
     
    58
    g
    19
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    28
    g
    31
    %
    Proteine
     
    13
    g
    26
    %
    Vitamina A
     
    418
    IU
    8
    %
    Calciu
     
    323
    mg
    32
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    strachina cu lapte si lingura traditionala din lemn

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • pasat cu lapte si unt
      Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Simona

      septembrie 13, 2022 at 1:17 pm

      Si la noi in familie ii facea bunica si mama, doar ca ii numeau "scrob". Ele mai bateau un ou si il amestecau cu apa. Si ii mai preparau si fierti in apa , scursi apoi si amestecati cu ceapa dunstuita cu putina boia si radeam branza deasupra. Buni si asa.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        septembrie 13, 2022 at 2:09 pm

        Foarte interesant! La noi în familie scrob era omleta făcută din ouă bătute și amestecate în tigaie. Excelentă ideea cu brânza rasă deasupra, mulțumesc!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.