Rețeta de colărezi cu lapte sau frecăței cu lapte, desertul simplu și ieftin cu care ne răsfățau bunicii în copilărie. În unele zone ale țării se mai numește și lapte îngroșat pentru că în el se pun cocoloașe de făină care se umflă delicios la fiert.
Colărezii sau frecățeii sunt un fel de tăieței de casă în varianta mai simplă, mai ieftină și mult mai rapidă. Se fac simplu, doar frecând între palme o mână de făină umezită cu apă sau cu lapte rece. Ceea ce rezultă după fierbere seamănă cu niște mici găluște pufoase și extraordinar de gustoase.
Dacă vă e dor și de alte rețete simple și bune ale copilăriei, încercați rețeta mea de griș cu lapte cremos în 3 variante de servire: cu sirop de zahăr ars, dulceață și scorțișoară.
Mergi direct la:
Ingrediente
Rețeta de colărezi cu lapte este exemplul perfect că nu avem nevoie de ingrediente multe, scumpe sau deosebite pentru a face un desert bun și hrănitor.
Sunt sigură că aveți în casă chiar acum cele necesare pentru rețeta aceasta:
- lapte - cu cât mai gras, cu atât va fi mai gustos
- zahăr - după gust, se poate omite dacă nu doriți să puneți
- sare - pentru că scoate în evidență toate aromele
- vanilie - de preferat naturală (extract, păstaie) dar se poate folosi și zahăr vanilat/vanilinat
- făină - tip 000 sau 650, 550
- apă sau lapte rece - cu care vom umezi făina pentru a modela colărezii
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Ca orice desert tradițional și colărezii se fac foarte repede și foarte ușor:
Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).
Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.
Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.
Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- Colărezii se pot face și cu ou, un aluat asemănător tăiețeilor de casă. Metoda de preparare este aceeași: se pune oul bătut peste făină, la nevoie se mai adaugă 1 lingură de apă și se freacă amestecul între palme.
- Pentru aspect, e de preferat să folosiți făină albă de grâu, nu integrală sau de secară.
- Dacă doriți un lapte mai îngroșat, puteți să nu cerneți colărezii prin sită. Excesul de făină va îngroșa laptele.
- Deși colărezii sunt foarte gustoși atât calzi, cât și reci, e de preferat să faceți doar cât puteți mânca imediat. După ce se răcesc se îngroașă foarte mult, iar amestecul devine aproape solid.
- După preferință, puteți servi colărezii presărați cu un praf de scorțișoară.
Întrebări frecvente
Colărezii sunt bucăți mici de cocă care se fierb în lapte. În unele zone ale țării se mai numesc și frecăței, pentru că se prepară frecând între palme făină umezită cu apă sau lapte rece.
În mod obișnuit colărezii se fac din făină de grâu, așadar conțin gluten. Totuși, dacă doriți, puteți face colărezi dintr-o făină fără gluten.
În unele zone ale țarii, mai ales în Muntenia, de Rusalii există obiceiul să se împartă colărezi așezați pe frunze verzi de nuc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 ml lapte (3.5% grăsime)
- 30 g zahăr (sau după gust)
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
pentru colărezi (frecăței)
- 80 g făină
- un praf de sare
- 3 linguri apă sau lapte rece
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un vas făina, sarea și apa sau laptele rece. Frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe - colărezi (frecăței).
- Puneți colărezii într-o sită și cerneți ca să eliminați excesul de făină.
- Puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie. Când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aprox. 8-10 minute.
- Colărezii cu lapte sunt buni și calzi, dar și reci. După ce se răcesc, se îngroașă foarte mult.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona
Si la noi in familie ii facea bunica si mama, doar ca ii numeau "scrob". Ele mai bateau un ou si il amestecau cu apa. Si ii mai preparau si fierti in apa , scursi apoi si amestecati cu ceapa dunstuita cu putina boia si radeam branza deasupra. Buni si asa.
Iuliana Sbîrnea
Foarte interesant! La noi în familie scrob era omleta făcută din ouă bătute și amestecate în tigaie. Excelentă ideea cu brânza rasă deasupra, mulțumesc!