Timp estimat pentru citit: 13 minute
Această pâine fără frământare cu făină de secară se face ușor și este delicioasă. Doar combinați ingredientele și lăsați timpul să facă magia. Și pentru că este coaptă într-o oală fierbinte, această pâine cu secară are o coajă superbă, groasă și frumos rumenită.
Pâinea de secară are reputația de a fi densă și grea, cu o aromă deosebită pe care nu toată lumea o agrează. Mai ales amatorii de pâini albe și pufoase ca un norișor, e foarte posibil să strâmbe din nas la o pâine rustică de secară.
La polul opus, sunt persoanele cărora le place foarte mult pâinea de secară tocmai pentru că e atât de robustă, deloc pufoasă. De gustibus!
Personal, am ales calea de mijloc: îmi plac pâinile consistente și îmi place foarte mult aroma secarei, atâta timp cât e suficient de subtilă, iar pâinea nu seamănă cu o cărămidă.
Ca să obțin pâinea exact așa cum mi-o doresc, moale, densă și potrivit de aromată, m-am tot jucat cu proporțiile dintre făinuri până când am ajuns la cea ideală pentru mine: 40% făină integrală de secară și 60% făină albă pentru pâine, tip 650.
Această proporție, precum și modul de preparare fără frământare, dospită la frigider, îmi asigură o pâine cu textura perfectă, aerată, ideală pentru sandvișuri sau pâine prăjită la toaster.
Haideți să vă arăt pas cu pas rețeta mea. Sunt convinsă că dacă o încercați, vă veți îndrăgosti și voi de această pâine fără frământare coaptă în oală!
Dacă aveți o maia sălbatică activă, pe blog găsiți și o rețetă de pâine cu secară și maia naturală, absolut fabuloasă!
Mergi direct la:
- Câteva cuvinte despre făina de secară
- Ce ne trebuie pentru pâine cu făină de secară fără frământare
- Cum facem pâine fără frământare cu făină de secară
- Echipamente necesare
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Câteva cuvinte despre făina de secară
Făina de secară este diferită de făina de grâu în mai multe moduri, și anume:
- Făina de secară are mai puțin gluten decât cea de grâu, de aceea nu este potrivită pentru produse de patiserie cu textură elastică și aerată, cum ar fi: cozonacul, cornurile sau aluaturile pufoase, de exemplu pandișpanul. Făina de secară ne oferă produse de patiserie mai dense și mai grele.
- Făina de secară conține mai multe tărâțe și minerale. Tărâțele sunt dure și "taie" rețeaua de gluten, de aceea produsele cu secară nu cresc foarte mult în volum și nu devin pufoase.
- Făina de secară are o aromă distinctă și pregnantă, ușor de recunoscut, în timp ce făina de grâu are un gust mai neutru.
- Făina de secară și cea de grâu au profiluri nutriționale diferite. De exemplu, făina de secară conține mai multe fibre decât făina de grâu.
- Are cu 20% mai puține calorii decât făina albă de grâu
- Aluaturile cu făină de secară necesită o proporție mai mare de apă decât aluturile cu făină de grâu.
Este important să ținem cont de toate aceste diferențe atunci când alegem făina potrivită pentru rețetele de pâine, în funcție de textura și gustul pe care dorim să le obținem.
Ce ne trebuie pentru pâine cu făină de secară fără frământare
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. De acolo puteți multiplica cantitățile dacă vreți să faceți o pâine mai mare, puteți salva rețeta sau o puteți scoate la imprimantă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- făină albă -alegeți făină specială pentru pâine, tip 650 și verificați pe pachet procentul de proteine. Acesta trebuie să fie de cel puțin 11%. Cu cât e mai mare, cu atât mai bine. O folosim pentru a compensa conținutul scăzut de gluten al secarei.
- făină de secară - eu am folosit o făină integrală de secară măcinată lent pe o moară cu pietre pentru a-i păstra toate calitățile.
- apă plată - sau de la robinet, ușor călduță, dar la maxim 40 de grade! Apa prea fierbinte periclitează acțiunea drojdiei
- drojdie - puteți folosi drojdie proaspătă sau uscată. Pe blog găsiți explicații și un tabel de echivalență între tipurile de drojdie.
- zahăr brun - se poate înlocui cu miere, melasă sau zahăr tos, alb. Are rolul de a echilibrea aciditatea, în plus stimulează acțiunea drojdiei și potențează gustul.
- sare - pentru o pâine cu gust echilibrat, cantitatea de sare trebuie să fie 2% din cantitatea de făină.
- mix de semințe - este opțional, doar dacă vă place. Eu am folosit un mix de: susan, in, semințe de dovleac și de floarea soarelui. Puteți folosi în schimb câteva semințe de chimen obișnuit sau de chimen negru (negrilică) a căror aromă se potrivește minunat cu secara.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem pâine fără frământare cu făină de secară
Vă arăt mai jos pas cu pas, în imagini cât de ușor este să faci acasă o pâine artizanală cu făină de secară, moale și delicioasă. Rețeta se face fără frământare, așadar nu aveți nevoie de robot! Tot ce vă trebuie e un castron, un coș pentru dospit și o oală de fontă cu capac în care să coaceți pâinea!
1. Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător (în care să poată crește aluatul) și amestecați-le pur și simplu cu o lingură.
2. Acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 1 oră la ~20-21 grade Celsius sau doar 45 de minute dacă temperatura e mai mare ~23-24 grade.
3. Cu mâna umedă sau cu o lingură de lemn, amestecați aluatul timp de aprox. 20 de secunde, apoi acoperiți castronul și îl băgați la frigider pentru 6-10 ore.
4. Răsturnați aluatul rece pe blatul presărat cu făină, îl împăturiți puțin ajutndu-vă de o racletă de plastic, apoi îl acoperiți cu castronul pus invers sau cu un prosop și îl lăsați să se odinească timp de 20 minute la temperatura camerei.
5. Într-un baneton sau într-un coș de nuiele puneți un șervet de bumbac și îl presărați generos cu făină. Dați formă pâinii ajutându-vă de racletă și așezați-o în coș. Acoperiți-o cu o pungă de plastic și lăsați-o să dospească timp de 45-60 minute, acoperită cu un șervet.
6. Între timp băgați oala de fontă cu tot cu capac în cuptor și încingeți cuptorul la 230 de grade (treapta maximă la cuptoarele pe gaz).
7. Răsturnați pâinea pe o hârtie de copt și o crestați cu o lamă sau cu un cuțit foarte ascuțit.
8. Scoateți oala din cuptor, puneți pâinea în oală ajutându-vă de colțurile hârtiei de copt, puneți capacul și băgați oala cu pâine în cuptor.
9. După 20 de minute, deschideți ușa cuptorului și îndepărtați capacul. Coaceți pâinea încă 25 de minute la aceeași temperatură.
10. Scoateți cu grijă pâinea din oală și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar înainte să o tăiați.
Echipamente necesare
Cum spuneam, pentru această rețetă de pâine nu aveți nevoie de robot sau de mașină de făcut pâine. Iată ce vă trebuie:
- un castron încăpător cu capac, în care veți frământa și veți dospi pâinea în frigider. Dacă nu aveți unul cu capac, puteți improviza acoperindu-l cu folie alimentară.
- o spatulă rezistentă de silicon sau o lingură de lemn
- un baneton din ratan sau un coș de nuiele și un șervet de bumbac pentru a doua dospire, la temperatura camerei
- hârtie de copt, care vă ajută să mutați pâinea în oala fierbinte
- o oală de fontă cu capac (cuptor olandez), de aprox. 4-5 litri, în care să coaceți pâinea. Dacă nu aveți oală de fontă, puteți folosi și o oală smălțuită cu capac sau un vas roman din lut, totuși trebuie să știți că cele mai bune rezultate se obțin în vase de fontă.
Cum se păstrează
Pâinea de secară poate fi păstrată proaspătă pentru mai mult timp dacă o păstrați într-un loc răcoros și uscat, de preferat într-o pungă de hârtie sau învelită într-un prosop de bucătărie din bumbac.
Păstrarea pâinii de secară la temperatura camerei poate duce la uscarea sa mai rapidă, de aceea este bine să o păstrați într-un loc răcoros sau chiar în frigider.
Dacă doriți să o păstrați pentru o perioadă mai lungă de timp, o puteți congela ambalată în pungi de plastic groase, speciale pentru congelator.
Puteți congela pâinea întreagă, tăiată jumătăți, sferturi sau chiar feliată. Când vreți să o consumați, o lăsați să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru a nu strica echilibrul dintre făină și lichid, vă recomand să cântăriți toate ingredientele pe un cântar de bucătărie, nu le puneți din ochi!
- Puteți lăsa aluatul la frigider între 6 și 10 ore, așadar vă puteți organiza cum vă convine: să coaceți pâinea seara sau dimineața.
- Aluatul este foarte lipicios și moale, așa că nu vă stresați prea mult să dați ormă pâinii. E suficient să formați cât de cât o bilă.
- Când puneți pâinea în oala fiebinte, trebuie să vă mișcați foarte repede, pentru ca oala să nu apuce să se răcească prea mult!
- În primele 12 ore după coacere, miezul pâinii poate să vi se pară ușor umed. Este normal, nu înseamnă că pâinea nu e coaptă bine. Peste câteva ore se va usca și nu mai pare atât de umedă.
- Pâinea cu făină de secară își intensifică aroma în timp, așa că întârziați cât puteți momentul tăierii. Cu cât are mai mult timp de odină, cu atât e mai aromată și mai bună!
Întrebări frecvente
Pâinea de secară este considerată o opțiune sănătoasă, deoarece făina de secară este mai hrănitoare și o sursă mai bună de vitamine și minerale decât făina de grâu simplă. Unele studii arată că pâinea de secară oferă un control mai bun al zahărului din sânge și beneficii pentru sistemul digestiv.
Da, secara conține gluten, așadar nici măcar pâinea făcută 100% din făină de secară nu este potrivită pentru persoanele cu boala Celiacă
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g făină albă tip 650 (cu min. 11 g proteine)
- 200 g făină de secară
- 450 ml apă ușor căldută (maxim 40 de grade!)
- 7 g drojdie uscată instant
- 10 g sare
- 1 linguriță zahăr brun
- 25 g mix de semințe (in, floarea soarelui, dovleac, susan)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător (în care să poată crește aluatul) și amestecați-le pur și simplu cu o lingură.
- Acoperiți castronul cu un capac sau cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 1 oră la ~20-21 grade Celsius sau doar 45 de minute dacă temperatura e mai mare ~23-24 grade.
- Cu mâna umedă sau cu o lingură de lemn, amestecați aluatul timp de aprox. 20 de secunde, apoi acoperiți castronul și îl băgați la frigider pentru 6-10 ore.
- Răsturnați aluatul rece pe blatul presărat cu făină, îl împăturiți puțin ajutndu-vă de o racletă de plastic, apoi îl acoperiți cu castronul pus invers sau cu un prosop și îl lăsați să se odinească timp de 20 minute la temperatura camerei.
- Într-un baneton sau într-un coș de nuiele puneți un șervet de bumbac și îl presărați generos cu făină. Dați formă pâinii ajutându-vă de racletă și așezați-o în coș. Acoperiți-o cu o pungă de plastic și lăsați-o să dospească timp de 45-60 minute, acoperită cu un șervet.
- Între timp băgați oala de fontă cu tot cu capac în cuptor și încingeți cuptorul la 230 de grade (treapta maximă la cuptoarele pe gaz).
- Răsturnați pâinea pe o hârtie de copt și o crestați cu o lamă sau cu un cuțit foarte ascuțit.
- Scoateți oala din cuptor, puneți pâinea în oală ajutându-vă de colțurile hârtiei de copt, puneți capacul și băgați oala cu pâine în cuptor.
- După 20 de minute, deschideți ușa cuptorului și îndepărtați capacul. Coaceți pâinea încă 25 de minute la aceeași temperatură.
- Scoateți cu grijă pâinea din oală și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar înainte să o tăiați.
Bine de știut:
- Pentru a nu strica echilibrul dintre făină și lichid, vă recomand să cântăriți toate ingredientele pe un cântar de bucătărie, nu le puneți din ochi!
- Puteți lăsa aluatul la frigider între 6 și 10 ore, așadar vă puteți organiza cum vă convine: să coaceți pâinea seara sau dimineața.
- Aluatul este foarte lipicios și moale, așa că nu vă stresați prea mult să dați ormă pâinii. E suficient să formați cât de cât o bilă.
- Când puneți pâinea în oala fiebinte, trebuie să vă mișcați foarte repede, pentru ca oala să nu apuce să se răcească prea mult!
- În primele 12 ore după coacere, miezul pâinii poate să vi se pară ușor umed. Este normal, nu înseamnă că pâinea nu e coaptă bine. Peste câteva ore se va usca și nu mai pare atât de umedă.
- Pâinea cu făină de secară își intensifică aroma în timp, așa că întârziați cât puteți momentul tăierii. Cu cât are mai mult timp de odină, cu atât e mai aromată și mai bună!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu