Pâine cu sfeclă roșie și nuci, dospită cu maia naturală. O pâine specială, foarte gustoasă și cu un aspect deosebit. Pâine de casă cu maia naturală. Cum se face pâinea de casă cu maia sălbatică.
V-am promis câteva pâini mai speciale, la care m-am jucat cu procentul de hidratare, cu metoda sau timpul de dospire. Iată că vi le aduc pe rând și poate că sunt subiectivă, dar aș zice că sunt și una mai frumoasă și mai interesantă ca alta.
Din seria "pâini speciale" am făcut pâinea dulce cu stafide și șofran care e încă în topul celor mai bune mic dejunuri pe care le știu și pâinea cu roșii uscate și busuioc, care cred că e cea mai aromată dintre toate ale mele.
Pâinea de azi are 75% hidratare și în ciuda aparențelor, conține doar făină albă, dar culoarea ei a fost influențată de cuburile de sfeclă roșie (coaptă în prealabil) și de miezul de nucă. Am reunit cumva într-o singură rețetă 2 dintre pâinile care mi-au plăcut mult și mie, dar și vouă: pâinea cu sfeclă roșie și semințe de chimen (rețeta aici) și pâinea cu nuci (rețeta aici).
Pâinea cu sfeclă și nuci e moale, elastică, are nuanțe superbe de la roșu închis până la mov. Dar mai ales este nemaipomenit de gustoasă! E o plăcere să nimerești câte un cubuleț de sfeclă dulce sau un miez crocant de nucă.
E o pâine de mâncat cu unt la micul dejun - dar fără miere sau dulceață. Sau e de pus lângă orice mâncare ce ar merge cu o salată de sfeclă, cum ar fi de exemplu o mâncare de mazăre, de fasole, o tocăniță, o ciorbă de legume, etc.
Poate că nu e o pâine pe care să o faci prea des, dar cred că orice brutar pasionat își va dori să o încerce. La urma urmei, să te joci cu ingredientele, cu aromele și culorile dintr-o pâine, să faci combinații deosebite, pe care nu le vei găsi de cumpărat nicăieri, este parte din privilegiul de a ști să faci pâine cu maia acasă, nu-i așa? 😉
Mod de preparare pâine cu sfeclă roșie și nuci
Ce mai este diferit la pâinea de azi față de celelalte pâini cu maia de pe Bucate Aromate, e faptul că nu a mai dospit peste noapte la frigider, ci am lăsat-o cam 3 ore în bucătărie, la temperatura camerei. Fiind un aluat cu hidratare ceva mai ridicată, am preferat să o coc în oala de fontă (de fapt în ceaunul de mămăligă, că oala mea de fontă e prea mare 😀 ). Nu e metoda ideală, din punctul meu de vedere, dar o practic din când în când. Am scris despre avantajele și dezavantajele pâinii coapte în oală, aici.
Dacă "ați deschis mai târziu televizoarele" și nu înțelegeți despre ce maia naturală tot vorbesc eu aici, vă recomand să începeți cu acest articol: Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă, cum se păstrează.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 90 g maia naturală cu 100% hidratare
- 170 g apă plată sau filtrată
- 240 g făină albă tip 650
- 1 lingură ulei de măsline
- 5 g sare neiodată
- 65 g sfeclă roșie coaptă sau fiartă, tăiată cuburi
- 30 g miez de nucă tocat grosier
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea, turnați uleiul şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Înainte să vă opriți din frământat, adăugați cuburile de sfeclă și miezul de nucă tocat grosier, după care mai frământați doar cât să se distribuie cele două ingrediente în masa de aluat.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2,5 ore la temperatura camerei.
- În acest timp, la intervale de 50 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch & Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
- Presărați foarte puțină făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Acoperiţi aluatul cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dați forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Băgaţi banetonul sau forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o timp de aproximativ 3 ore la temperatura camerei (21 de grade). Dacă în cameră e mai cald sau mai rece de 21 de grade, va trebui să ajustați timpul de dospire. Aluatul e corect dospit dacă atunci când îl apăsați cu degetule e moale, dar elastic și revine încet la forma inițială. Dacă nu revine, e supradospit (adică a dospit prea mult, nu e bine, dar nici nu e de aruncat, se va mânca). Dacă îl simțiți încă tensionat, înseamnă că mai are nevoie de dospire.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi introduceți în cuptor oala și capacul în care veți coace pâinea.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Scoateți oala din cuptor. Răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt și o mutați imediat în oala încinsă, cu tot cu hârtie.
- Crestați pâinea și turnați cam 50 ml de apă sub hârtia de copt. Puneți capacul și băgați oala în cuptor.
- Coaceți pâinea cu capac la 250 de grade pentru 15 minute.
- După acest timp, deschideți repede ușa cuptorului, îndepăratați capacul, apoi reduceţi temperatura la 220 de grade. Coaceti pâinea în continuare încă 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Lasă un comentariu