Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Brânză de casă fără cheag - rețeta rapidă de brânză dulce "Almette de casă"

Publicat la 27 februarie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

602 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară foarte ușor din doar 2-3 ingrediente simple și naturale. Veți obține în câteva minute o brânzică de vaci tartinabilă, proaspătă și pufoasă, ideală pentru micul dejun sau gustări.

branza de casa fara cheag - Almette de casa

Rețeta mea de cremă de brânză de casă nu te ține mult în bucătărie , dar îți garantează un rezultat moale și cremos, atât de asemănător cu crema de brânza cumpărată din magazin. Tocmai de aceea, mai în glumă, mai în serios, i-am spus "Almette de casă".

Avantaje? O mulțime!

  • Brânza de vaci făcută în casă e la îndemână mereu și o ai gata de consum în jumătate de oră! Ar dura mai mult să te duci până la magazin să o cumperi!
  • Nu va avea conservanți sau acidifianți adăugați.
  • Va conține mai puține grăsimi.
  • Puteți regla consistența după preferințe, obținând o brânză mai moale sau mai fermă.
  • O poți personaliza după cum îți place, adăugând condimente și ingrediente după gustul tău.
  • Brânza de casă fără cheag e potrivită și pentru bebeluși pentru că e proaspătă și 100% naturală.
felii de paine unse cu crema de branza de casa - Almette de casa
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem brânză de casă fără cheag - rețeta pas cu pas
  • Câtă brânză de casă se obține din 1 litru de lapte?
  • Cum puteți modifica rețeta
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Las cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de brânză dulce de vaci fără cheag .

ingrediente reteta branza dulce de casă fara cheag
  • lapte - folosiți cel mai bun și mai gras, lapte de vacă pe care îl puteți găsi. Dacă aveți o sursă de unde să cumpărați lapte proaspăt de țară, ar fi minunat. Puteți folosi și lapte cumpărat din magazin, dar să nu fie lapte UHT.
  • oțet - de 9 grade sau sucul de la o lămâie mare. Nu se va simți deloc în brânză, ne trebuie un acid doar ca să coaguleze grăsimile și să separe zerul.
  • smântână - aduce un pic de grăsime, dă cremozitate și face brânzica de casă tartinabilă. Folosiți smântână fermentată (acră). Eu am folosit o smântână cu 20% grăsime.
  • sare - evidențiază gustul, fără ea brânza va fi fadă. Totuși, dacă urmați un regim fără sare (hiposodat), o puteți omite.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem brânză de casă fără cheag - rețeta pas cu pas

Puține rețete sunt mai ușor de făcut decât brânzica proaspătă de casă cu oțet! Iată mai jos rețeta în 4 pași, cu imagini ușor de urmărit:

lapte fiert și separat pentru branza de casa

1. Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratiță deoparte.

branza strecurata

2. Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.

branza de casa stoarsa in tifon

3. În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.

branza de vaci pasata cu blenderul

4. Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.

Câtă brânză de casă se obține din 1 litru de lapte?

Asta depinde și de calitatea laptelui, dar și de cât de umedă va fi brânza, adică de cât de mult o stoarceți de er. Eu am folosit la rețeta de astăzi 2 litri de lapte și nu am stors foarte tare brânza pentru că am vrut-o pufoasă ca să o pot transforma în cremă de brânză (brânză tartinabilă.

Din 2 litri de lapte am obținut 270 g brânză de casă fără cheag. Peste cele 270 g de brânză am adăugat apoi 100 g smântână și astfel am făcut brânza tartinabilă pe care o vedeți în caserolă în fotografia de mai jos.

caserola de sticla cu branzica de casa tartinabila

Cum puteți modifica rețeta

Vreți să personalizați rețeta? Iată câteva sugestii:

  • Lapte - în locul laptelui de vacă puteți folosi lapte de capră sau de bivoliță
  • Smântâna - puteți folosi iaurt grecesc cremos, care are mai puține grăsimi decât smântâna și care va da o a aromă acrișoară, foarte plăcută
  • Condimente - puteți adăuga: boia de ardei, semințe de chimen, semințe de negrilică, chiar și puțin usturoi trecut prin presă
  • Verdețuri - mărar, pătrunjel, codițe de ceapă verde

Cum se servește

Puteți mânca această brânză proaspătă făcută în casă ca atare, la micul dejun, întinsă pe felii de pâine prăjită.

Este foarte bună și în sandvișuri, cu mămăliguță, la produse de patiserie umplute cu brânză (cornuri, cozonaci, plăcinte, etc), la prăjituri sau la pasca pentru Paște. De fapt o puteți folosi cam în orice rețetă care cere brânză de vaci.

Vă las mai jos câteva rețete pentru inspirație:

  • Trigoane cu branza de vaci
    Trigoane cu brânză de vaci în foi de plăcintă
  • prajitura cu branza de vaci si zmeura
    Prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
  • reteta pasca fara faina 3 linguri
    Pască fără făină, cu brânză dulce și stafide - rețeta "3 linguri"
  • branzoaice in tava
    Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu

Cum se păstrează

Puneți crema de brânză "Almette de casă" într-o caserolă de sticlă cu capac etanș și păstrați-o la frigider 3-4 zile.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
  • Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
  • Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
  • Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
  • Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
  • Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
  • Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
    Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
  • Maioneza dietetica cu iaurt-
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!
  • pesto de busuioc
    Pesto de busuioc - rețeta italiană alla Genovese
  • Pasta de macrou afumat
    Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

branza de casa fara cheag - Almette de casa

Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"

Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară ușor din doar 2 ingrediente simple și naturale. Brânzică de vaci proaspătă și pufoasă!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 3 porții (300 g brânză)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 litri lapte gras (să nu fie UHT)
  • 40 ml otet de 9 grade (sau sucul de la o lămâie mare)
  • 100 g smântână acră (cu min. 20% grăsime)
  • sare după gust (eu am pus 3 g, adică ~ 1 g sare/100 g cremă de brânză)

opțional

  • mărar
  • pătrunjel
  • codițe de ceapă verde
  • semințe de chimen
  • boia de ardei

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratița deoparte.
    branza de casa fara cheag - Almette de casa
  • Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.
    branza fara cheag strecurata
  • În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.
    branza de casa stoarsa in tifon
  • Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.
    branza de casa pasata cu blenderul

Bine de știut:

  • Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
  • Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
  • Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
  • Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
  • Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
  • Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
  • Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!
Valori nutriționale
Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"
Valori per porție
Calorii
275
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Colesterol
 
61
mg
20
%
Carbohidrați
 
18
g
6
%
Zahăr
 
18
g
20
%
Proteine
 
12
g
24
%
Vitamina A
 
765
IU
15
%
Calciu
 
457
mg
46
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
602 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.