Timp estimat pentru citit: 8 minute
Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară foarte ușor din doar 2-3 ingrediente simple și naturale. Veți obține în câteva minute o brânzică de vaci tartinabilă, proaspătă și pufoasă, ideală pentru micul dejun sau gustări.
Rețeta mea de cremă de brânză de casă nu te ține mult în bucătărie, dar îți garantează un rezultat moale și cremos, atât de asemănător cu crema de brânza cumpărată din magazin. Tocmai de aceea, mai în glumă, mai în serios, i-am spus "Almette de casă".
Avantaje? O mulțime!
- Brânza de vaci făcută în casă e la îndemână mereu și o ai gata de consum în jumătate de oră! Ar dura mai mult să te duci până la magazin să o cumperi!
- Nu va avea conservanți sau acidifianți adăugați.
- Va conține mai puține grăsimi.
- Puteți regla consistența după preferințe, obținând o brânză mai moale sau mai fermă.
- O poți personaliza după cum îți place, adăugând condimente și ingrediente după gustul tău.
- Brânza de casă fără cheag e potrivită și pentru bebeluși pentru că e proaspătă și 100% naturală.
Mergi direct la:
Ingrediente
Las cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de brânză dulce de vaci fără cheag.
- lapte - folosiți cel mai bun și mai gras, lapte de vacă pe care îl puteți găsi. Dacă aveți o sursă de unde să cumpărați lapte proaspăt de țară, ar fi minunat. Puteți folosi și lapte cumpărat din magazin, dar să nu fie lapte UHT.
- oțet - de 9 grade sau sucul de la o lămâie mare. Nu se va simți deloc în brânză, ne trebuie un acid doar ca să coaguleze grăsimile și să separe zerul.
- smântână - aduce un pic de grăsime, dă cremozitate și face brânzica de casă tartinabilă. Folosiți smântână fermentată (acră). Eu am folosit o smântână cu 20% grăsime.
- sare - evidențiază gustul, fără ea brânza va fi fadă. Totuși, dacă urmați un regim fără sare (hiposodat), o puteți omite.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem brânză de casă fără cheag - rețeta pas cu pas
Puține rețete sunt mai ușor de făcut decât brânzica proaspătă de casă cu oțet! Iată mai jos rețeta în 4 pași, cu imagini ușor de urmărit:
1. Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratiță deoparte.
2. Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.
3. În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.
4. Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.
Câtă brânză de casă se obține din 1 litru de lapte?
Asta depinde și de calitatea laptelui, dar și de cât de umedă va fi brânza, adică de cât de mult o stoarceți de er. Eu am folosit la rețeta de astăzi 2 litri de lapte și nu am stors foarte tare brânza pentru că am vrut-o pufoasă ca să o pot transforma în cremă de brânză (brânză tartinabilă.
Din 2 litri de lapte am obținut 270 g brânză de casă fără cheag. Peste cele 270 g de brânză am adăugat apoi 100 g smântână și astfel am făcut brânza tartinabilă pe care o vedeți în caserolă în fotografia de mai jos.
Cum puteți modifica rețeta
Vreți să personalizați rețeta? Iată câteva sugestii:
- Lapte - în locul laptelui de vacă puteți folosi lapte de capră sau de bivoliță
- Smântâna - puteți folosi iaurt grecesc cremos, care are mai puține grăsimi decât smântâna și care va da o a aromă acrișoară, foarte plăcută
- Condimente - puteți adăuga: boia de ardei, semințe de chimen, semințe de negrilică, chiar și puțin usturoi trecut prin presă
- Verdețuri - mărar, pătrunjel, codițe de ceapă verde
Cum se servește
Puteți mânca această brânză proaspătă făcută în casă ca atare, la micul dejun, întinsă pe felii de pâine prăjită.
Este foarte bună și în sandvișuri, cu mămăliguță, la produse de patiserie umplute cu brânză (cornuri, cozonaci, plăcinte, etc), la prăjituri sau la pasca pentru Paște. De fapt o puteți folosi cam în orice rețetă care cere brânză de vaci.
Vă las mai jos câteva rețete pentru inspirație:
Cum se păstrează
Puneți crema de brânză "Almette de casă" într-o caserolă de sticlă cu capac etanș și păstrați-o la frigider 3-4 zile.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
- Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
- Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
- Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
- Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
- Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
- Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 litri lapte gras (să nu fie UHT)
- 40 ml otet de 9 grade (sau sucul de la o lămâie mare)
- 100 g smântână acră (cu min. 20% grăsime)
- sare după gust (eu am pus 3 g, adică ~ 1 g sare/100 g cremă de brânză)
opțional
- mărar
- pătrunjel
- codițe de ceapă verde
- semințe de chimen
- boia de ardei
Instrucțiuni de preparare
- Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratița deoparte.
- Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.
- În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.
- Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.
Bine de știut:
- Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
- Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
- Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
- Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
- Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
- Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
- Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu