• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Gustări

Brânză de casă fără cheag - rețeta rapidă de brânză dulce "Almette de casă"

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 aug. 2024 · Publicată: 27 feb. 2024 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
680 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară foarte ușor din doar 2-3 ingrediente simple și naturale. Veți obține în câteva minute o brânzică de vaci tartinabilă, proaspătă și pufoasă, ideală pentru micul dejun sau gustări.

branza de casa fara cheag - Almette de casa

Rețeta mea de cremă de brânză de casă nu te ține mult în bucătărie , dar îți garantează un rezultat moale și cremos, atât de asemănător cu crema de brânza cumpărată din magazin. Tocmai de aceea, mai în glumă, mai în serios, i-am spus "Almette de casă".

Avantaje? O mulțime!

  • Brânza de vaci făcută în casă e la îndemână mereu și o ai gata de consum în jumătate de oră! Ar dura mai mult să te duci până la magazin să o cumperi!
  • Nu va avea conservanți sau acidifianți adăugați.
  • Va conține mai puține grăsimi.
  • Puteți regla consistența după preferințe, obținând o brânză mai moale sau mai fermă.
  • O poți personaliza după cum îți place, adăugând condimente și ingrediente după gustul tău.
  • Brânza de casă fără cheag e potrivită și pentru bebeluși pentru că e proaspătă și 100% naturală.
felii de paine unse cu crema de branza de casa - Almette de casa
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem brânză de casă fără cheag - rețeta pas cu pas
  • Câtă brânză de casă se obține din 1 litru de lapte?
  • Cum puteți modifica rețeta
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Las cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de brânză dulce de vaci fără cheag .

ingrediente reteta branza dulce de casă fara cheag
  • lapte - folosiți cel mai bun și mai gras, lapte de vacă pe care îl puteți găsi. Dacă aveți o sursă de unde să cumpărați lapte proaspăt de țară, ar fi minunat. Puteți folosi și lapte cumpărat din magazin, dar să nu fie lapte UHT.
  • oțet - de 9 grade sau sucul de la o lămâie mare. Nu se va simți deloc în brânză, ne trebuie un acid doar ca să coaguleze grăsimile și să separe zerul.
  • smântână - aduce un pic de grăsime, dă cremozitate și face brânzica de casă tartinabilă. Folosiți smântână fermentată (acră). Eu am folosit o smântână cu 20% grăsime.
  • sare - evidențiază gustul, fără ea brânza va fi fadă. Totuși, dacă urmați un regim fără sare (hiposodat), o puteți omite.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem brânză de casă fără cheag - rețeta pas cu pas

Puține rețete sunt mai ușor de făcut decât brânzica proaspătă de casă cu oțet! Iată mai jos rețeta în 4 pași, cu imagini ușor de urmărit:

lapte fiert și separat pentru branza de casa

1. Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratiță deoparte.

branza strecurata

2. Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.

branza de casa stoarsa in tifon

3. În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.

branza de vaci pasata cu blenderul

4. Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.

Câtă brânză de casă se obține din 1 litru de lapte?

Asta depinde și de calitatea laptelui, dar și de cât de umedă va fi brânza, adică de cât de mult o stoarceți de er. Eu am folosit la rețeta de astăzi 2 litri de lapte și nu am stors foarte tare brânza pentru că am vrut-o pufoasă ca să o pot transforma în cremă de brânză (brânză tartinabilă.

Din 2 litri de lapte am obținut 270 g brânză de casă fără cheag. Peste cele 270 g de brânză am adăugat apoi 100 g smântână și astfel am făcut brânza tartinabilă pe care o vedeți în caserolă în fotografia de mai jos.

caserola de sticla cu branzica de casa tartinabila

Cum puteți modifica rețeta

Vreți să personalizați rețeta? Iată câteva sugestii:

  • Lapte - în locul laptelui de vacă puteți folosi lapte de capră sau de bivoliță
  • Smântâna - puteți folosi iaurt grecesc cremos, care are mai puține grăsimi decât smântâna și care va da o a aromă acrișoară, foarte plăcută
  • Condimente - puteți adăuga: boia de ardei, semințe de chimen, semințe de negrilică, chiar și puțin usturoi trecut prin presă
  • Verdețuri - mărar, pătrunjel, codițe de ceapă verde

Cum se servește

Puteți mânca această brânză proaspătă făcută în casă ca atare, la micul dejun, întinsă pe felii de pâine prăjită.

Este foarte bună și în sandvișuri, cu mămăliguță, la produse de patiserie umplute cu brânză (cornuri, cozonaci, plăcinte, etc), la prăjituri sau la pasca pentru Paște. De fapt o puteți folosi cam în orice rețetă care cere brânză de vaci.

Vă las mai jos câteva rețete pentru inspirație:

  • Trigoane cu branza de vaci
    Trigoane cu brânză de vaci în foi de plăcintă
  • prajitura cu branza de vaci si zmeura
    Prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
  • reteta pasca fara faina 3 linguri
    Pască fără făină, cu brânză dulce și stafide - rețeta "3 linguri"
  • branzoaice in tava
    Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu

Cum se păstrează

Puneți crema de brânză "Almette de casă" într-o caserolă de sticlă cu capac etanș și păstrați-o la frigider 3-4 zile.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
  • Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
  • Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
  • Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
  • Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
  • Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
  • Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
    Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
  • Maioneza dietetica cu iaurt-
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!
  • pesto de busuioc
    Pesto de busuioc - rețeta italiană alla Genovese
  • Pasta de macrou afumat
    Pastă de macrou afumat - pentru mic dejun și gustări

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

branza de casa fara cheag - Almette de casa

Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"

Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară ușor din doar 2 ingrediente simple și naturale. Brânzică de vaci proaspătă și pufoasă!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 3 porții (300 g brânză)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 litri lapte gras (să nu fie UHT)
  • 40 ml otet de 9 grade (sau sucul de la o lămâie mare)
  • 100 g smântână acră (cu min. 20% grăsime)
  • sare după gust (eu am pus 3 g, adică ~ 1 g sare/100 g cremă de brânză)

opțional

  • mărar
  • pătrunjel
  • codițe de ceapă verde
  • semințe de chimen
  • boia de ardei

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratița deoparte.
    branza de casa fara cheag - Almette de casa
  • Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.
    branza fara cheag strecurata
  • În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.
    branza de casa stoarsa in tifon
  • Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.
    branza de casa pasata cu blenderul

Bine de știut:

  • Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
  • Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
  • Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
  • Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
  • Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
  • Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
  • Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!
Nutrition Facts
Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"
Amount per Serving
Calorii
275
% Daily Value*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Colesterol
 
61
mg
20
%
Carbohidrați
 
18
g
6
%
Zahăr
 
18
g
20
%
Proteine
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
680 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.