Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aperitive

Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică

Publicat la 28 iunie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

6512 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Rețeta autentică de sos tzatziki grecesc. Aflați cum să pregătiți acest sos de iaurt grecesc cremos, cu castraveți și usturoi, servit în cele mai bune taverne!

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Grecii mănâncă de obicei tzatziki cu pâine. Este folosit de asemenea și pentru faimosul souvlaki învelit într-o lipie și, desigur, în gyros. Aproape tuturor grecilor le place să aibă tzatziki alături de pâine sau și cartofi prăjiți sau cartofi la cuptor, de aceea acest sos este servit în fiecare tavernă sau restaurant tradițional. 

Tzatziki este, de asemenea, acompaniamentul ideal pentru dovlecei pane și orice fel de chifteluțe din carne sau legume.

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt
Mergi direct la:
  • Ce este sosul grecesc tzatziki?
  • Ce gust are sosul grecesc Tzatziki?
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Sugestii de servire
  • Cum se păstrează sosul tzatziki
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi acest sos tzatziki
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este sosul grecesc tzatziki?

Tzatziki este un sos tradițional grecesc de usturoi, iaurt și castraveți, care este cunoscut și iubit în întreaga lume. Este cunoscut și sub denumirea de „sos gyro”, deoarece este folosit în mod obișnuit în pita umplută cu carne gyro (souvlaki).

Ce gust are sosul grecesc Tzatziki?

Tzatziki este un sos foarte răcoritor, foarte popular mai ales în timpul verii. Ingredientele folosite în această rețetă de tzatziki sunt iaurt grecesc, castraveți, usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie. 

Tzatziki are un gust acru și cremos, cu o textură ușor crocantă dată de castraveții rași. Aciditatea se poate regla din cantitatea de suc de lămâie folosită (în unele zone se înlocuiește cu oțet), iar aromele sunt de usturoi, mentă și opțional, mărar.

Ingrediente

Ingredientele principale pentru prepararea unei rețete autentice de tzatziki grecesc sunt: iaurtul gros și foarte cremos, castraveți crocanți și usturoiul. Un sos Tzatziki are aromă pregnantă de usturoi, așadar nu vă sfiiți să folosiți cât de mult vă place.

În majoritatea rețetelor de tzatziki din afara Greciei, pentru aromatizare se folosește mărar. Cu toate acestea, în rețeta autentică de sos tzatziki grecesc, acesta este rar folosit! Tzatziki autentic se face cu mentă proaspătă sau uscată.

Ingrediente Sos tzatziki reteta autentica
  • castraveți - de preferat castraveți lungi, Fabio, pentru că au mai puține semințe și o textură mai fermă. Dacă folosiți castraveți de grădină, e bine să îndepărtați semințele
  • iaurt grecesc - cât mai gras, cremos și bine scurs de zer
  • ulei de măsline - de preferat ulei extravirgin pentru o aromă autentică
  • suc de lămâie - proaspăt stors. Se poate înlocui cu oțet după gust.
  • usturoi
  • verdețuri - rețeta originală conține neapărat mentă proaspătă (sau uscată). Opțional puteți adăuga și mărar.
  • sare - un praf de sare, după gust

Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Preparare

Modul de preparare pentru sosul tzatziki este foarte simplu și intuitiv iar pregătirea lui nu durează mai mult de 10 minute!

  1. Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
  2. Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
  3. Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
  4. Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.

Sugestii de servire

Acest sos tzatziki se potrivește bine cu carne, legume sau doar pâine sau lipii. Este mult mai sănătos decât sosurile pe bază de maioneză, deoarece este are mai puține grăsimi. Nouă ne place să-l avem alături la:

  • Carne la gratar
  • Legume la gratar
  • Pâine și lipii
  • Legume crude precum bețișoarele de morcovi
  • Ca sos în salate și sandvișuri
Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Cum se păstrează sosul tzatziki

Sosul tzatziki de casă este cel mai bine să fie consumat proaspăt, în ziua preparării. 

Puteți păstra sosul tzatziki la frigider într-un recipient cu capac. Se păstrează bine timp de 2-3 zile înainte de a începe să își piardă calitățile. 

Nu vă recomand să congelați sosul tzatziki.

Extra-sfaturi

Deși această rețetă de tzatziki este foarte simplu de făcut, pentru a obține textura perfectă, trebuie să fii atent la detalii:

  • folosiți usturoiul trecut prin presă sau ras pe răzătoarea cu găuri mici. Dacă tocați usturoiul din cuțit – chiar dacă îl tocați mărunt - sosul tău Tzatziki nu va avea o textură fină și e posibil să gustați o bucată de usturoi mai mare care să acopere celelalte arome.
  • pentru a obține textura perfectă pentru sosul tzatziki trebuie să folosiți iaurt grecesc, deoarece este mai fin și mai cremos decât alte iaurturi. De asemenea, iaurtul trebuie să fie rece, de la frigider.
  • alegeți mai degrabă castraveți lungi, Fabio pentru că sunt mai puțin apoși și au mai puține semințe. Dacă folosiți castraveți mici, de grădină, îndepărtați semințele. 
  • După ce radeți castravetele pe răzătoarea cu găuri mari, scurgeți foarte bine pulpa într-un șervet de bucătărie curat. Cu cât eliminați mai multă umiditate, cu atât sosul tzatziki va fi mai cremos, cu o aromă mai concentrată.

Întrebări frecvente

Ce tip de iaurt ar trebui să folosesc?

Cel mai bun tip de iaurt pentru tzatziki este iaurtul grecesc, deoarece are o consistență groasă și cremoasă. Dacă nu aveți iaurt grecesc, puteți folosi și iaurt natural obișnuit.

Pot să folosesc castraveți murați în loc de castraveți proaspeți?

Este recomandat să folosiți castraveți proaspeți pentru a obține cea mai bună textură și aroma autentică a sosului grecesc. Castraveții murați pot fi prea moi sau pot avea un gust diferit.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă și vrei să încerci și altele asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Maioneza dietetica cu iaurt-
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!
  • Salata de vinete cu maioneza
    Salată de vinete cu maioneză
  • Guacamole
    Guacamole Autentic - Sos Mexican de Avocado
  • sos de caramel sarat
    Sos de caramel sărat - gata în 10 minute

Cu ce poți servi acest sos tzatziki

Iată mai jos câteva dintre mâncărurile mele favorite de servit împreună cu un sos tzatziki autentic:

  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)
  • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
    Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
  • Creveti la tigaie in crusta crocanta
    Creveți la tigaie în crustă crocantă
  • chiftele de post din linte uscata
    Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Reteta tzatziki_sos grecesc de iaurt

Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică

Rețeta autentică de sos tzatziki grecesc. Cum să pregătiți sos de iaurt cremos, cu castraveți și usturoi, servit în cele mai bune taverne!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 castravete Fabio (aprox. 250 g)
  • 500 g iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
  • sucul de la ½ de lămâie (sau oțet după gust)
  • 1-2 căței usturoi
  • mentă proaspătă (sau uscată)
  • opțional - mărar proaspăt
  • sare după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați castravetele de coajă și îl dați pe răzătoarea cu găuri mari, apoi îl stoarceți foarte bine de apă folosind un prosop curat de bucătărie.
  • Puneți într-un castron: iaurtul, castravetele stors, menta și mărarul tocat, sucul de lămâie (sau oțet), uleiul de măsline, usturoiul și sarea.
  • Amestecați până când toate ingredientele sunt combinate și aveți un sos cremos și omogen.
  • Lăsați tzatziki să se odihnească la rece 5-10 minute înainte de servire pentru ca aromele să aibă timp să se combine.
Valori nutriționale
Sos Tzatziki - rețeta grecească autentică
Valori per porție
Calorii
122
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Colesterol
 
8
mg
3
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
18
g
36
%
Vitamina A
 
79
IU
2
%
Calciu
 
200
mg
20
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Castron cu salată ciuperci cu maioneză presărată cu pătrunjel.
    Salată de ciuperci cu maioneză dietetică și usturoi - rețeta pas cu pas
6512 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x