Timp estimat pentru citit: 1 minut
Acest cheesecake copt fără blat este extraordinar de cremos și are un aspect rustic atât de frumos! Datorită crustei intens caramelizate se mai numește și cheesecake "ars". În plus, are ingrediente puține și este cea mai ușoară rețetă de cheesecake dintre toate!
Această rețetă de cheesecake copt este inspirată de rețeta spaniolă de cheesecake basc servit la La Viña din San Sebastián.
Acest desert unic este un cheesecake fără blat, care se coace la temperatură mare, ceea cea permite crustei exterioare să se caramelizeze puternic, ajungând până la culoare de un brun intens, care pe bună dreptate te duce cu gândul la o prăjitură arsă.
Dar ce arsură delicioasă cu aromă de caramel! Umplutura acestui cheesecake basc este spumoasă și cremoasă, gustul e blând, cu arome de citrice și de vanilie, ceea ce îl face absolut irezistibil.
În plus, este mult mai ușor de făcut decât un cheesecake obișnuit, pentru că în absența blatului economisim timp, manoperă și ingrediente. Marginile cu aspect rustic și mijlocul uneori crăpat și "scufundat" fac parte din farmecul acestui desert deosebit.
Puteți crede că seamănă cu o pască fără aluat, dar textura e foarte diferită. Cheesecake-ul basc este mult mai fin și mai mai cremos.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă, iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru acest cheesecake copt fără blat.
Câteva cuvinte despre ingredientele principale:
- crema de brânză - alegeți o cremă grasă, nu înlocuiți cu brânză de vaci sau cu ricotta pentru că sunt brânzeturi mai slabe și au texturi foarte diferite
- smântână - folosiți smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime
- vanilie - pentru cea mai plăcută aromă folosiți un extract natural de vanilie, în locul esențelor artificiale sau a zahărului vanilinat
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem cheesecake "ars" - rețeta pas cu pas
1. Într-un bol mare puneți crema de brânză, zahărul tos, vanilia și coaja rasă de lămâie. Amestecați cu o spatulă să se omogenizeze apoi adăugați ouăle pe rând, mixând după fiecare.
2. Cerneți făina în castron, peste celelalte ingrediente și amestecați apoi încorporați smântâna pentru frișcă.
3. Tapetați tava cu hârtie de copt în 2 straturi. Lasați mariginile hârtiei mai înalte decât tava. Turnați aici aluatul pregătit mai sus.
4. Așezați tava cu cheesecake într-o tavă mai mare și coaceți la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute cu căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta cea mai mare de temperatură. Cuptorul să fie preîncălzit!
5. Când e gata, cheesecake-ul trebuie să fie încă moale în mijloc, să "tremure" ușor. Stingeți cuptorul și lăsați cheesecake-ul în cuptor, cu ușa deschisă încă 30 de minute, apoi îl scoateți pe blatul de lucru și îl lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.
6. Dați cheesecake-ul la frigider pentru 6 ore sau peste noapte. Apoi îl scoateți din tavă ajutându-vă de marginile hârtiei de copt și îl mutați pe un platou intorducând sub el 2 palete mai late ca să nu se rupă.
Cum se servește acest cheesecake copt fără blat
Cheesecake-ul ars sau "burnt cheesecake" se servește la temperatura camerei sau ușor rece. Este perfect simplu, fără niciun adaos.
Pentru o presentare mai frumoasă, poate fi însoțit de câteva fructe proaspete de pădure, de un moț de frișcă sau de sosuri dulci: sos de ciocolată, sos de fructe.
Nu îl pudrați cu zahăr! Stricați tot farmecul crustei caramelizate!
Cum se păstrează cheesecake-ul
Păstrați cheesecake-ul la frigider într-un recipient cu capac sau acoperit cu olie alimentară până la 3 zile. Îl puteți lăsa și la temperatura camerei, dar doar o zi, nu mai mult.
Nu vă recomand să îl congelați pentru că își poate modifica textura cremoasă. Dar dacă totuși doriți să îl păstrați mai mult timp, puteți congela cheesecake-ul, întreg sau porționat. După ce s-a răcit la frigider, înveliți cheesecake-ul în folie alimentară, apoi puneți-l într-o pungă groasă pentru congelator.
Îl puteți păstra congelat 2-3 luni. Când vreți să îl consumați, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte în frigider.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru cele mai bune rezultate, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
- Dacă mixați ingredientele la robot, folosiți paleta pentru creme și nu telul pentru spume! Telul intorduce bule de aer în umplutură, iar noi vrem să obținem o textură cremoasă.
- Așezați 2 rânduri de hârtie de copt în tavă și asigurați-vă că acestea îmbracă complet tava, asfel încât compoziția lichidă să nu se scurgă pe sub hârtie.
- Pentru ca hârtia de copt să îmbrace cât mai bine tava și să facă mai puține falduri, udați-o și mototoliți-o puțin.
- Dacă cheesecake-ul nu se rumenește suficient, puteți porni grill-ul pentru câteva minute la finalul coacerii.
- Dacă dimpotrivă, vi se pare că se rumenește prea tare dar e încă prea moale, acoperiți-l cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
- Pentru ca aromele să se dezvolte pe deplin, iar mijlocul să se întărească, cheesecake-ul trebuie lăsat la frigider câteva ore.
- Scoateți cheesecake-ul din formă a doua zi, după răcirea la frigider, altefel, fiind foarte fraged, se poate rupe.
Întrebări frecvente
Această rețetă de cheesecae e ca un sufleu. În cuptor crește mult, apoi colapsează. E normal să se crape puțin și face parte din farmecul aspectului său rustic.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cheesecake copt fără blat - rețeta simplă de cheesecake "ars"
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
folosiți o tavă rotundă de 20-22 cm
- 600 g cremă fină de brânză (gen Philadelphia)
- 180 g de zahăr tos
- 4 ouă
- 400 g smântână pentru frișcă (cu minim 30% grăsime)
- 20 g de făină
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- ¼ linguriță sare fină
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol mare puneți crema de brânză, zahărul tos, vanilia și coaja rasă de lămâie. Amestecați cu o spatulă să se omogenizeze apoi adăugați ouăle pe rând, mixând după fiecare.
- Cerneți făina în castron, peste celelalte ingrediente și amestecați, apoi încorporați smântâna pentru frișcă.
- Tapetați tava cu hârtie de copt în 2 straturi. Lasați mariginile hârtiei mai înalte decât tava. Turnați aici aluatul pregătit mai sus.
- Așezați tava cu cheesecake într-o tavă mai mare și coaceți la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute cu căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta cea mai mare de temperatură. Cuptorul să fie preîncălzit!
- Când e gata, cheesecake-ul trebuie să fie încă moale în mijloc, să "tremure" ușor. Stingeți cuptorul și lăsați cheesecake-ul în cuptor, cu ușa deschisă încă 30 de minute, apoi îl scoateți pe blatul de lucru și îl lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.
- Dați cheesecake-ul la frigider pentru 6 ore sau peste noapte. Apoi îl scoateți din tavă ajutându-vă de marginile hârtiei de copt și îl mutați pe un platou intorducând sub el 2 palete mai late ca să nu se rupă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu