Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea

Publicat la 22 august 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

78 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Piperchi țârgâsiti, înseamnă în traducere ardei prăjiți. Este un preparat tradițional, foarte gustos și extrem de sățios, specific aromânilor din Dobrogea. Această mâncare este iubită și apreciată de generații întregi, fiind una dintre cele mai reprezentative rețete ale bucătăriei aromâne.

tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana

Vara este momentul perfect pentru a pregăti Piperchi țârgâsiti, deoarece ingredientele principale, sunt acum proaspete și la îndemână: ardei kapia, roșii, brânză și ouă. Deși rețeta cere ingrediente atât de puține și atât de simple, din combinația lor rezultă într-un preparat extrem de delicios.

Trebuie menționat că nu toți aromânii gătesc acest preparat în același mod. Unii folosesc brânză sărată de oaie, alții preferă urda pentru că este mai slabă și nu se topește în tigaie. De asemenea, unii pun ouă la final, în timp ce alții preferă să nu le adauge deloc. Cu toate acestea, esența rețetei rămâne aceeași: o tocană delicioasă de ardei prăjiți cu roșii și brânză sărată, îngroșată cu ouă, perfectă pentru a fi savurată în zilele călduroase de vară.

tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta aromână de Piperchi Țârgâsiti
  • Cum facem Piperchi Țârgâsiti - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți adapta rețeta
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta aromână de Piperchi Țârgâsiti

lista de ingrediente cu etichete pentru reteta piperchi targasiti
  • 3 ardei kapia mari - sunt ingredientul principal și aduc dulceață și textură preparatului.
  • 2-3 roșii mari - folosiți roșii dulci, foarte bine coapte care să lase mult sos în tigaie care să lege toate ingredientele.
  • 2 căței de usturoi - este opțional, dar după mine usturoiul adaugă un plus de savoare.
  • 2 linguri de ulei - pentru a sota legumele. Puteți folosi ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline
  • 300 g brânză - pentru un gust autentic alegeți brânză sărată sau urdă de oi sau de capră
  • 2 ouă - îmbogățesc mâncarea și o fac mai sățioasă și mai gustoasă
  • sare și piper - pentru condimentare, după gust

Cum facem Piperchi Țârgâsiti - rețeta pas cu pas

Mai jos găsiți varianta video a rețetei, foarte plăcut și ușor de urmărit.

Dacă preferați lucrurile scrise negru pe alb, găsiți mai jos varianta scrisă pas cu pas, cu fotografii pentru fiecare etapă de preparare. Dacă doriți să salvați sau să tipăriți rețeta, puteți face acest lucru din caseta de la finalul postării.

ardei kapia taiati bucati mari pentru  reteta de piperchi targasiti

1. Pregătirea legumelor: Spălați ardeii și roșiile. Tăiați ardeii în fâșii și roșiile în cuburi. Dacă folosiți usturoi, tăiați-l felii.

ardei kapia prajiti in tigaie pentru reteta de piperchi targasiti

2. Prăjirea ardeilor: Într-o tigaie mare, încălziți uleiul și adăugați ardeii și feliile de usturoi. Sotați la foc mediu, amestecând ocazional, până când ardeii se înmoaie și se rumenesc ușor, căpătând aroma specifică și delicioasă de ardei copt. Ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute.

cuburi de rosii in tigaie

3. Adăugarea roșiilor și condimentelor: Puneți roșiile tăiate în tigaie. Condimentați cu sare și piper. Gătiți până când roșiile se descompun și formează un sos gros, aproximativ 10-15 minute.

branza adaugata in tigaia cu ardei prajiti si sos de rosii pentru piperchi targasiti

4. Adăugarea brânzei: Dați brânza pe răzătoarea cu găuri mari sau sfărâmați-o pur și simplu între degete. Presărați brânza deasupra legumelor și amestecați ușor, lăsând-o să se topească parțial.

oua batute turnate in tigaia cu piperchi targasiti

5. Adăugarea ouălor: Bateți ouăle, dați focul la mimim și turnați-le uniform în tigaie, amestecând continuu timp de 1 minut, până când acestea se gătesc și se încorporează în sos. Ouăle nu trebuie gătite excesiv, ele trebuie să rămână cremoase.

tigaie cu piperchi targasiti reteta machedoneasca

6. Servire: Piperchi Țârgâsiti se mănâncă imediat după ce este dat jos de pe foc, dar e bun și rece. Tradițional, aromânii mâncau direct din tigaie, cu pâine proaspătă sau cu pâine prăjită.

Ce puteți adapta rețeta

De multe ori ne dorim să adaptăm rețeta după gusturile noastre sau după ingredientele pe care le avem disponibile pe moment. Iată mai jos câteva sugestii:

  • Ardeii kapia pot fi înlocuiți cu ardei gras de orice culoare.
  • Roșiile proaspete pot fi înlocuite cu roșii din conservă, dacă nu sunt în sezon.
  • Brânza sărată poate fi înlocuită cu feta sau telemea, în funcție de preferințe.
  • Uleiul de floarea-soarelui poate fi înlocuit cu ulei de măsline pentru un gust mai intens.
  • Un cub de unt pus în tigaie împreună cu uleiul de măsline aduce o aromă specială și deosebită în acest preparat.
  • Puteți adăuga un ardei iute tăiat felii sau fulgi de chilli pentru o notă picantă.

Cum se servește

Piperchi țârgâsiti se servește cald, alături de pâine proaspătă sau prăjită pe care să o înmuiați în sosul delicios.

Este delicios și cu mămăligă sau alături de o salată de sezon. Merge bine și cu un pahar de vin alb răcoritor.

Cum se păstrează

Păstrați piperchi țârgâsiti în frigider, într-un recipient etanș, pentru maxim 2 zile. Reîncălziți ușor pe aragaz sau la microunde înainte de servire.

Nu se recomandă congelarea acestui preparat, deoarece legumele își vor pierde textura și gustul.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Folosiți ardei proaspeți și crocanți pentru un gust optim și cea mai bună textură în mâncare.
  • Alegeți roșii cărnoase și moi, coapte foarte bine deoarece avem nevoie să lase cât mai mult suc în tigaie. Acessta va leagă toate ingredientele.
  • Nu grăbiți procesul de prăjitre a ardeilor; aceștia trebuie să fie moi și dulci și să capete urme de rumenire.
  • Amestecați constant în timp ce turnați ouăle în tigaie pentru a nu se transforma în omletă. Trebuie să se încorporeze fin și uniform în mâncare.
  • Piperchi poate fi o mâncare mai dietetică sau mai calorică în funcție de brânza folosită. Pentru o mâncare cu puține calorii, folosiți urdă.

Întrebări frecvente

Pot face piperchi țârgâsiti cu ardei copți?

Da, dar textura va fi diferită. În acest caz, preparatul se va numi piperchi fripti.

Pot folosi brânză Feta sau telemea?

Sigur că da, mâncarea va fi foarte gustoasă și cu feta, și cu telemea.

Se poate face fără ouă?

Da, puteți să nu adăugați ouă în piperchi țârgâsiti.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • ardei kapia umpluti cu branza si ceapa caramelizata
    Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețetă în stil grecesc
  • tigaie cu shakshuka
    Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
  • Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
    Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
  • Vas alb cu brânză feta și roșii coapte
    Brânză Feta cu roșii la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana

Piperchi Țârgâsiti - Deliciul Tradițional Aromân din Dobrogea

Piperchi țârgâsiti: rețetă tradițională aromână cu ardei, roșii, brânză și ouă, perfectă pentru o masă sățioasă și gustoasă de vară.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 ardei kapia (mari)
  • 2-3 roșii mari (foarte bine coapte)
  • 2 căței de usturoi (opțional)
  • 2 linguri de ulei (de floarea soarelui sau ulei de măsline)
  • 300 g brânză (brânză sărată sau urdă de oi sau de capră)
  • 2 ouă
  • sare și piper (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea legumelor: Spălați ardeii și roșiile. Tăiați ardeii în fâșii și roșiile în cuburi. Dacă folosiți usturoi, tăiați-l felii.
    ardei kapia taiati bucati mari pentru reteta de piperchi targasiti
  • Prăjirea ardeilor: Într-o tigaie mare, încălziți uleiul și adăugați ardeii și feliile de usturoi. Sotați la foc mediu, amestecând ocazional, până când ardeii se înmoaie și se rumenesc ușor, căpătând aroma specifică și delicioasă de ardei copt. Ar trebui să dureze aproximativ 10-15 minute.
    ardei kapia prajiti in tigaie pentru reteta de piperchi targasiti
  • Adăugarea roșiilor și condimentelor: Puneți roșiile tăiate în tigaie. Condimentați cu sare și piper. Gătiți până când roșiile se descompun și formează un sos gros, aproximativ 10-15 minute.
    cuburi de rosii in tigaie
  • Adăugarea brânzei: Dați brânza pe răzătoarea cu găuri mari sau sfărâmați-o pur și simplu între degete. Presărați brânza deasupra legumelor și amestecați ușor, lăsând-o să se topească parțial.
    branza adaugata in tigaia cu ardei prajiti si sos de rosii pentru piperchi targasiti
  • Adăugarea ouălor: Adăugarea ouălor: Bateți ouăle, dați focul la mimim și turnați-le uniform în tigaie, amestecând continuu timp de 1 minut, până când acestea se gătesc și se încorporează în sos. Ouăle nu trebuie gătite excesiv, ele trebuie să rămână cremoase.
    oua batute turnate in tigaia cu piperchi targasiti
  • Servire: Piperchi Țârgâsiti se mănâncă imediat după ce este dat jos de pe foc, dar e bun și rece. Tradițional, aromânii mâncau direct din tigaie, cu pâine proaspătă sau cu pâine prăjită.
    tigaie cu piperchi targasiti reteta machedoneasca

Bine de știut:

  • Folosiți ardei proaspeți și crocanți pentru un gust optim și cea mai bună textură în mâncare.
  • Alegeți roșii cărnoase și moi, coapte foarte bine deoarece avem nevoie să lase cât mai mult suc în tigaie. Acessta va leagă toate ingredientele.
  • Nu grăbiți procesul de prăjitre a ardeilor; aceștia trebuie să fie moi și dulci și să capete urme de rumenire.
  • Amestecați constant în timp ce turnați ouăle în tigaie pentru a nu se transforma în omletă. Trebuie să se încorporeze fin și uniform în mâncare.
  • Piperchi poate fi o mâncare mai dietetică sau mai calorică în funcție de brânza folosită. Pentru o mâncare cu puține calorii, folosiți urdă.
Valori nutriționale
Piperchi Țârgâsiti - Deliciul Tradițional Aromân din Dobrogea
Valori per porție
Calorii
582
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
39
g
60
%
Colesterol
 
240
mg
80
%
Carbohidrați
 
35
g
12
%
Fibre
 
10
g
42
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
28
g
56
%
Vitamina A
 
11648
IU
233
%
Calciu
 
393
mg
39
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
  • reteta traditionala de ciulama de dovlecei cu smantana si marar
    Rețeta de ciulama de dovlecei cu smântână și mărar - rapidă și gustoasă
78 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x