• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Fără carne

    Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii

    Publicat la 2 august 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă de ouă gătite în sos de roșii. Este hrănitoare, sățioasă și vă garantez că odată gustată, o veți repeta de multe ori.

    tigaie cu shakshuka

    Dacă nu ați încercat shakshuka până acum, să știți că este o mâncare simplă, foarte populară în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Este consistentă și hrănitoare, se folosesc ingrediente simple și se prepară într-o singură tigaie.

    Poate fi servită la fel de bine la micul dejun, dar și la prânz sau cină, alături de o pâine bună sau cu turte coapte în tigaie.  

    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Cum se face shakshuka
    • Extra sfaturi pentru cea mai bună shakshuka
    • Întrebări frecvente
    • Rețete la fel de simple și de rapide
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Sunt sigură că aveți deja în casă ingredientele pentru o shakshuka grozavă! Iată ce ne trebuie:

    reteta de shakshuka
    • ulei de măsline
    • ceapă uscată
    • ardei gras
    • usturoi
    • roșii întregi din conservă (sau proaspete)
    • condimente: piper negru, chimen măcinat, boia de ardei, ardei iute sau fulgi de chilli, pătrunjel sau coriandru proaspăt
    • ouă mari

    Pentru cantități exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Cum se face shakshuka

    1. Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
    2. Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
    3. Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
    4. Cu dosul unei linguri, faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
    5. Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute. 
    6. Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
    tigaie de fontă cu shakshuka cu 4 oua si sos de rosii

    Extra sfaturi pentru cea mai bună shakshuka

    • Vă recomand să folosiți o conservă de roșii întregi, decojite pentru că de obicei are sosul mai gros, mai bine legat. Puteți folosi și roșii proaspete, dar timpul de gătire va fi mai lung și va trebui să le decojiți înainte.
    • Calculați 1 ou mare, XL pentru fiecare persoană. Dacă aveți ouă mici (S sau M) puteți pune câte 2 de persoană.
    • Ca să fiți siguri că nu scăpați bucățele de coajă, spargeți ouăle într-un castron mic și apoi turnați oul din castron în tigaie.
    • Dacă aveți probleme și vă temeți că shakshuka este prea acidă, adăugați o linguriță de zahăr în sosul de roșii.

    Întrebări frecvente

    Ce este shakshuka?

    Shakshuka este un fel de mâncare simplu, dar foarte popular în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cuvântul "shakshuka" se traduce prin „amestecat” sau „agitat”.
    Shakshuka se face din ingrediente simple, sănătoase și este o rețetă vegetariană (fără carne). 
    Varianta tradițională folosește doar sos de roșii, ceapă și condimente peste care se sparg ouăle. Totuși, rețeta a circulat și s-a diversificat, astfel că puteți găsi multe variante de shakshuka.
    Puteți adăuga feta sau brânză de capră, puteți adăuga și alte legume, de exemplu ciuperci, păstăi sau spanac și o puteți adapta după gustul vostru. Opțiunile sunt nesfârșite, ceea ce face ca această rețetă să fie atât de iubită.

    Shakshuka este o mâncare picantă?

    Shakshuka este mai degrabă o mâncare aromată, foarte ușor picantă. Totuși, condimentele din shakshuka pot varia. În rețeta originală veți găsi de obicei boia de ardei, chimen, ardei iute sau fulgi de chili și usturoi, dar nu este obligatoriu să le folosiți dacă nu mâncați picant. Rețeta este ușor de adaptat gusturilor voastre. 

    Ce facem cu resturile de shakshuka?

    Shakshuka este cea mai bună imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas, puneți resturile într-o caserolă cu capac. Se păstrează bine la frigider până la 3 zile.
    Când doriți să o serviți, încălziți caserola în cuptor, la 180 de grade, pentru 10 minute.

    Rețete la fel de simple și de rapide

    • Vas alb cu brânză feta și roșii coapte
      Brânză Feta cu roșii la cuptor
    • Brânză brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și rozmarin
      Brânză Brie în foietaj cu dulceață de ardei iuți și nuci
    • Cascaval pane
      Cașcaval pane, rețeta care reușește de fiecare dată
    • Cartofi dulci umpluți cu cremă de brânză și somon afumat
      Cartofi dulci umpluți cu brânză și somon afumat

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    reteta de shakshuka

    Shakshuka

    Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă de ouă gătite în sos de roșii. Este hrănitoare, sățioasă și vă garantez că odată gustată, o veți repeta de multe ori.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 50 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    tigaie cu capac
    tigaie cu capac

    Ingrediente
     

    • 3 linguri ulei de măsline
    • 1 ceapă uscată (tăiată cubulețe)
    • 1 ardei gras (tăiat cubulețe)
    • 4 căței de usturoi
    • 1 conservă de roșii întregi, decojite (400 g)
    • 1 linguriță cu vârf boia de ardei
    • 1 linguriță rasă chimen măcinat
    • ½ linguriță fulgi de chilli (sau 1 ardei iute mic, tocat)
    • ½ linguriță sare
    • ½ linguriță piper negru (măcinat)
    • 1 legătură mică pătrunjel (sau coriandru)
    • 4 ouă mari

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Adăugați ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu și aici căliți ceapa și ardeiul gras tăiate mărunt. Gătiți aproximativ 10-12 minute apoi puneți usturoiul trecut prin presă.
    • Presărați condimentele: boia de ardei, chimen, praf de chili, sare și piper. Lăsați-le să își dezvolte aromele și amestecați constant timp de 2 minute ca să nu se ardă.
    • Puneți în tigaie roșiile decojite din conservă. Dacă folosiți roșii întregi, le zdrobiți mai întâi cu o furculiță. Puneți acum sare și piper, după gust. Lăsați sosul să fiarbă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până când scade puțin și se îngroașă.
    • Cu dosul unei linguri faceți 4 gropițe în sosul gros de roșii. Spargeți ouăle și puneți câte unul în fiecare gropiță formată.
    • Acoperiți tigaia cu un capac și gătiți până când albușurile se întăresc, dar gălbenușurile sunt încă moi. Ar trebui să dureze aproximativ 12-15 minute. 
    • Decorați cu pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți shakshuka imediat, cu pâine sau cu lipii (turte).
    Valori nutriționale
    Shakshuka
    Valori per porție
    Calorii
    160
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    11
    g
    17
    %
    Colesterol
     
    164
    mg
    55
    %
    Carbohidrați
     
    9
    g
    3
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    7
    g
    14
    %
    Vitamina A
     
    1166
    IU
    23
    %
    Calciu
     
    71
    mg
    7
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • paste cu dovlecei, smantana si parmezan
      Paste cu dovlecei, smântână și parmezan - rețeta simplă și rapida
    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • ardei kapia umpluti cu branza si ceapa caramelizata
      Ardei kapia umpluți cu brânză și ceapă caramelizată, rețetă în stil grecesc
    • ciuperci rumanite in omleta
      Omletă cu ciuperci și cașcaval -rețetă rapidă pentru micul dejun sau prânz

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.