Timp estimat pentru citit: 10 minute
Iubim mucenicii, nu-i așa? Ei bine, acești mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic sunt o variantă modernă și absolut irezistibilă a desertului tradițional de 9 Martie. Cu un aluat pufos, aromat cu vanilie și coajă de lămâie, îmbogățit cu fulgi de ciocolată și decorat cu fistic crocant, acești mucenici sunt un răsfăț de sărbătoare.

Dacă sunteți fani ai cozonacului pufos, acești mucenici sigur vor fi pe placul vostru. Aluatul este foarte asemănător cu cel al cozonacului economic cu rahat și cacao, dar sunt mai ușor de modelat și nu necesită umplutură. În plus, fulgii de ciocolată adăugați în aluat rămân crocanți și aduc un gust intens de cacao. Iar dacă îi finisați cu miere, ciocolată topită și fistic, veți obține un desert rafinat, numai bun de savurat alături de cei dragi.
Dar dacă nu sunteți amatori de inovații culinare, pe Bucate Aromate găsiți și rețeta de mucenici moldovenești tradiționali, cu miere și nucă sau rețeta de mucenici muntenești fierți în sirop.

Mergi direct la:
Ingrediente pentru 8-10 mucenici
Din cantitățile de mai jos obțineți 8 mucenici mari sau puteți face 10 mucenici mai mici. Eu prefer să fac 8 mucenici ca să îi pot coace într-o singură tavă. Dacă faceți 10 mucenici, așezați-i în două tăvi și îi coaceți pe rând.

Pentru aluatul pufos de cozonac
- 650 g făină tip 000 – pentru mucenici pufoși alegeți făină specială pentru cozonac, cu procent mare de proteină.
- 7 g drojdie uscată (Dr. Oetker) – eu prefer întotdeauna drojdia uscată instant pentru ușurința folosirii. Se amestecă direct cu făină, nu trebuie hidratată și nu mai aștept să se activeze. Dacă vreți să folosiți drojdie proaspătă, aveți nevoie de 25 g.
- 3 gălbenușuri – ca și la aluatul de cozonac, folosim doar gălbenușurile, nu și albușurile.
- 300 ml lapte (3.5% grăsime) – trebuie să fie călduț, nu fierbinte, pentru activarea drojdiei.
- 120 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon - pentru aromă naturală de vanilie
- 5 g sare – intensifică aromele, nu o omiteți!
- 40 g unt - cu 82% grăsime, topit și răcit.
- 30 ml ulei – ajută la elasticitatea aluatului, făcându-l mai ușor de modelat.
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 100 g fulgi (picături) de ciocolată - alegeți termostabilă, trebuie să găsiți această indicație pe etichetă. Aceasta nu se topește și nu curge în cuptor, iar după răcire redevine crocantă și delicioasă.

Pentru finisare
- 1 gălbenuș + 1 lingură lapte – pentru un luciu frumos la copt.
Notă: Puteți unge cozonacii și cu un ou bătut, dacă vreți să folosiți și albușul, și gălbenușul, dar dacă folosiți doar gălbenuș și lapte, culoarea va fi mai profundă și mai lucioasă.
Opțional – pentru decor
- 50 g miere de albine
- 70 g fistic mărunțit – poate fi crud sau copt.
- 50 g ciocolată + 1 lingură ulei – pentru glazura de ciocolată topită.
Notă: Dacă vreți mucenici doar cu miere sau doar cu ciocolată topită, dublați cantitățile de mai sus.
Mod de preparare mucenici cu ciocolată și fistic - rețeta pas cu pas
Pregătirea aluatului de cozonac

1. Cerneți făina în vasul în care veți frământa. Adăugați drojdia uscată sarea și amestecați. Dacă folosiți drojdie proaspătă trebuie hidratată în puțin lapte călduț și lăsată să se activeze.

2. În alt vas bateți cu un tel gălbenușurile împreună cu zahărul tos, zahărul Bourbon și sarea. Apoi încorporați laptele ușor călduț, untul topit și răcit, uleiul și coaja de citrice.

3. Începeți să frământați la mână sau la robot , turnând puțin câte puțin din amestecul de mai sus până se leagă aluatul. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.

4. În ultimul minut adăugați fulgii de ciocolată și frământați încă puțin ca să se încorporeze uniform.
Dospire

5. Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul (depinde mult de temperatură).

6. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și îl împărțiți în 8 părți egale cărora le dați formă de bilă. Lăsați-le deoparte pentru 15 minute, acoperite cu un prosop ca să nu se usuce.
Important: pentru mine, cea mai eficientă dospire este cea făcută în cuptor, pentru că durează mai puțin. Aluatul și-a dublat volumul în 60 de minute. Dacă îi dospiți la temperatura camerei, e posibil să dureze mai mult, poate 90 de minute.
Modelarea mucenicilor

7. Luați fiecare bucată de aluat și o întindeți într-un sul de aprox. 40 cm lungime. Uniți capetele sulului și răsuciți aluatul în forma cifrei 8.

8. Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, acoperiți-i cu un șervet și lăsați-i să dospească încă 60 de minute sau când până își dublează din nou volumul. Eu i-am dospit tot în cuptor.
Coacere

9. Înainte de coacere, ungeți fiecare mucenic cu un gălbenuș de ou subțiat cu puțin lapte.

10. Coaceți mucenicii timp de ~30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos sau treapta medie la cuptoarele pe gaz). Sunt gata când sunt frumos rumeniți.
Decorare

11. Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere și presărați-i cu nucă sau fistic mărunțit.

12. Opțional, topiți ciocolata mărunțită împreună cu o lingură de ulei și lăsați-o să se prelingă peste mucenici. Presărați fistic mărunțit.
Cum se păstrează
- Pentru că sunt făcuți din aluat de cozonac, cu multe grăsimi, acești mucenici cu ciocolată și fistic se păstrează moi timp de 2-3 zile la temperatura camerei, acoperiți cu folie alimentară sau într-un recipient cu capac.
- Dacă ați făcut mai mulți, îi puteți congela după ce se răcesc, fără miere sau ciocolată topită. Când vreți să îi mâncați, îi lăsați să se decongeleze lent, peste noapte la temperatura camerei, apoi îi ungeți cu miere sau ciocolată și îi presărați cu fistic.
- Dacă doriți mucenici calzi, îi puteți reîncălzi câteva minute în cuptor, în air fryer sau microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu încălziți prea mult laptele – trebuie să fie doar călduț, nu fierbinte, ca să nu distrugă drojdia.
- Adăugați picăturile de ciocolată la finalul frământării, ca să nu se spargă sau să păteze prea mult aluatul.
- Frământați aluatul suficient, trebuie să fie elastic și neted, pentru a dezvolta rețeaua de gluten.
- Lăsați mucenicii din aluat de cozonac să dospească foarte bine înainte de copt, aproape să își dubleze volumul – vor fi mai pufoși!


Întrebări frecvente
Recomand făina tip 000 pentru cea mai bună textură. Orice alt tip de faină va face aluatul mai dens, mucenicii nu vor fi pufoși.
Da, se poate lăsa la frigider peste noapte și modela dimineața.
Nu recomand, laptele oferă frăgezime și un gust mai bun.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
Echipamente necesare
Ingrediente
aluat pufos de cozonac
- 650 g făină (tip 000)
- 7 g drojdie uscată instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 3 gălbenușuri
- 300 ml lapte (cu 3.5% grăsime)
- 120 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 5 g sare
- 40 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 30 ml ulei
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 100 g fulgi de ciocolată (termostabilă)
deasupra
- 1 gălbenuș
- 1 lingură lapte
opțional
- 50 g miere de albine
- 70 g fistic
- 50 g ciocolată
- 1 lingură ulei
Instrucțiuni de preparare
pregătirea aluatului de cozonac
- Cerneți făina în vasul în care veți frământa. Adăugați drojdia uscată sarea și amestecați. Dacă folosiți drojdie proaspătă trebuie hidratată în puțin lapte călduț și lăsată să se activeze.
- În alt vas bateți cu un tel gălbenușurile împreună cu zahărul tos, zahărul Bourbon și sarea. Apoi încorporați laptele ușor călduț, untul topit și răcit, uleiul și coaja de citrice.
- Începeți să frământați la mână sau la robot , turnând puțin câte puțin din amestecul de mai sus până se leagă aluatul. Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
- În ultimul minut adăugați fulgii de ciocolată și frământați încă puțin ca să se încorporeze uniform.
Dospire
- Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească în cuptor sau la temperatura camerei timp de 60-90 minute sau până când își dublează volumul (depinde mult de temperatură).
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și îl împărțiți în 8 părți egale cărora le dați formă de bilă. Lăsați-le deoparte pentru 15 minute, acoperite cu un prosop ca să nu se usuce.
Formarea mucenicilor
- Luați fiecare bucată de aluat și o întindeți într-un sul de aprox. 40 cm lungime. Uniți capetele sulului și răsuciți aluatul în forma cifrei 8.
- Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, acoperiți-i cu un șervet și lăsați-i să dospească încă 60 de minute sau când până își dublează din nou volumul.
Coacere
- Înainte de coacere, ungeți fiecare mucenic cu un gălbenuș de ou subțiat cu puțin lapte.
- Coaceți mucenicii timp de ~30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (căldură sus și jos sau treapta medie la cuptoarele pe gaz). Sunt gata când sunt frumos rumeniți.
Decorare
- Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere și presărați-i cu nucă sau fistic mărunțit.
- Opțional, topiți ciocolata mărunțită împreună cu o lingură de ulei și lăsați-o să se prelingă peste mucenici. Presărați fistic mărunțit.
Bine de știut:
-
- Nu încălziți prea mult laptele – trebuie să fie doar călduț, nu fierbinte, ca să nu distrugă drojdia.
- Adăugați picăturile de ciocolată la finalul frământării, ca să nu se spargă sau să păteze prea mult aluatul.
- Frământați aluatul suficient, trebuie să fie elastic și neted, pentru a dezvolta rețeaua de gluten.
- Lăsați mucenicii din aluat de cozonac să dospească foarte bine înainte de copt, aproape să își dubleze volumul – vor fi mai pufoși!
- Ppentru mine, cea mai eficientă dospire este cea făcută în cuptor, pentru că durează mai puțin. Aluatul și-a dublat volumul în 60 de minute. Dacă îi dospiți la temperatura camerei, e posibil să dureze mai mult, poate 90 de minute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu