Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
Acasă » Retete » Aluaturi

Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare

Publicat la 4 martie 2025 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

7 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Dacă vreți să faceți pâine de casă fără prea mult efort, aceste baghete cu măsline și făină integrală sunt exact ce trebuie! Fără frământare, cu un timp de dospire lent în frigider și cu un minim de efort, veți obține baghete cu coajă crocantă și miez aerat, perfecte pentru sandvișuri, bruschette sau pur și simplu alături de o salată.

Cinci baghete rustice cu masline rumenite decorate cu rozmarin

În plus, măslinele și rozmarinul adaugă arome intense și irezistibile și un gust ușor sărat, iar făina integrală aduce o textură rustică și un plus de fibre. Baghetele cu măsline sunt bune și calde, dar și reci, pentru că uleiul de măsline din aluat le ajută să-și păstreze prospețimea mai multe zile.

Amatori de pâine de casă? Încercați și rețeta mea de franzele pufoase cu coajă super-crocantă !

Felii de baghete cu masline pe fund de lemn
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 6 baghete
  • Mod de preparare video
  • Cum facem baghete cu măsline - rețeta pas cu pas
  • Cum puteți adapta rețeta
  • Cum păstrezi baghetele proaspete
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 6 baghete

  • 120 g măsline fără sâmburi - oferă un gust mediteranean autentic.
  • 400 g făină albă tip 650 – asigură elasticitatea aluatului și ajută la dezvoltarea glutenului.
  • 100 g făină integrală – oferă baghetelor aromă și culoare rustică și aduc un conținut mai mare de fibre.
  • 5 g drojdie uscată instant - o puteți înlocui cu 17 g drojdie proaspătă
  • 450 ml apă călduță - la maxim 40°C pentru a activa rapid drojdia
  • 8 g sare – esențială pentru gust și pentru controlul fermentației.
  • 40 g ulei de măsline (aprox. 3 linguri) – menține aluatul fraged după coacere și aduce aromă.
  • 2 linguri rozmarin – oferă o aromă mediteraneană inconfundabilă.

Mod de preparare video

Pentru a vedea exact cum se fac împăturirile și cum se formează baghetele, urmăriți videoclipul detaliat de pe canalul meu de YouTube. Nu uitați să vă abonați la canal pentru mai multe rețete de pâine și alte preparate delicioase: Abonează-te aici !

Cum facem baghete cu măsline - rețeta pas cu pas

pregatire aluat fara framantare cu faina integrala pentru reteta de baghete cu masline

1. Într-un castron mare puneți făina, drojdia și sarea. Amestecați. Turnați apoi apa și uleiul de măsline, alternativ, puțin câte puțin și amestecați cu o lingură de lemn. Veți obține un aluat moale și lipicios. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să se odihnească 20 minute.

intinderea aluatului in bol dupa adaugarea maslinelor

2. Puneți măslinele taiate cuburi peste aluat, presărați rozmarinul tocat mărunt și faceți o împăturire (strech and fold) direct în castron. Puteți face împăturirea cu mâna ușor umezită cu apă, sau cu o racletă de plastic. Lăsați din nou aluatul deoparte 20 minute.

dospirea aluatului pentru baghete cu masline se face peste noapte la frigider

3. Faceți din nou o împăturire în castron, apoi puneți capacul și dați aluatul la frigider peste noapte. Această metodă de dospire lentă dezvoltă aroma și dă elasticitate aluatului. Aluatul poate sta la rece între 8 și 12 de ore.

aluatul pentru baghete se imparte in sase parti egale fara sa se framante

4. Scoateți castronul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei aprox. 30 de minute pentru ca aluatul să se încălzească, apoi îl răsturnați pe blatul presărat cu făină. Împărțiți aluatul în 6 părți egale, fără să îl frământați!

modelarea aluatului in forma de bagheta rustica

5. Împăturiți fiecare bucată de aluat în 3, sigilați marginea, apoi răsuciți și lungiți aluatul până capătă formă de baghetă. Ca lungime, orientați-vă după lățimea tăvii de copt.

dospirea baghetelor in tava la temperatura camerei

6. Așezați baghetele în tavă, peste hârtie de copt, apoi acoperiți tava cu un șervet de bumbac și lăsați-o pe masă încă 30 de minute.

preincalzire cuptor pentru coacerea baghetelor cu masline

7. Preîncălziți cuptorul la 240 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație) sau treapta înaltă la cuptoarele pe gaz. Tot acum așezați pe fundul cuptorului o tavă goală.

cum se coc baghetele cu abur format de cuburi de gheata

8. Chiar înainte să băgați baghetele în cuptor, pulverizați-le cu puțină apă și puneți rapid 4-5 cuburi de gheață în tava fierbinte de pe fundul cuptorului. Coaceți baghetele cu măsline timp de aprox. 25 de minute sau până când se rumenesc.

Cum puteți adapta rețeta

Dacă vreți să faceți modificări în rețetă, după preferințe sau după ingredientele disponibile, vă las mai jos câteva sugestii.

  • Rozmarinul – aroma de rozmarin e foarte importantă și se potrivește cel mai bine cu măslinele. Dacă nu aveți rozmarin, puteți folosi un amestec de ierburi de Provence sau un amestec de ierburi italiene. Ambele se găsesc în magazine și pe lângă alte ierburi aromatice (busuioc, măghiran, salvie, oregano, etc) conțin și rozmarin. Dacă nu vă place rozmarinul, îl puteți înlocui cu busuioc sau oregano uscat.
  • Făina integrală – se poate înlocui cu făină de secară pentru o aromă diferită sau cu făină albă dacă preferați o textură mai aerată și baghete mai pufoase. Dacă folosiți doar făină albă, reduceți lichidul din rețetă (apa) cu aprox. 25 ml.
  • Măslinele – ideal ar fi să folosiți mai multe tipuri de măsline pentru a obține o aromă mai complexă. Eu am pus: măsline negre, verzi și kalamata. Dar puteți folosi și un singur tip de măsline, în funcție de preferințe.
  • Uleiul de măsline – aduce aroma specifică care completează celelalte ingrediente, dar se poate înlocui cu unt topit pentru un gust mai bogat sau cu ulei de floarea soarelui pentru un gust neutru.
  • Semințe - dacă nu aveți măsline, puteți folosi în schimb un mix de semințe pentru pâine: in, floarea soarelui, dovleac, chia. E de preferat să hidratați semințele cu 1 oră înainte și să le scurgeți bine de apă înainte să le adăugați în aluat.
baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin

Cum păstrezi baghetele proaspete

Se păstrează 2-3 zile la temperatura camerei, înfășurate într-un șervet de bumbac. Se pot congela, iar pentru reîncălzire, le puneți 10 minute în cuptor la 180°C.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Dospirea la rece este cheia unui aluat bine aerat și plin de aromă. Nu săriți peste acest pas!
  • Împăturiți corect aluatul – această tehnică ajută la distribuirea uniformă a ingredientelor și la întărirea glutenului.
  • Nu exagerați cu făina pe blat – aluatul trebuie să fie moale și ușor lipicios, altfel baghetele vor ieși dense.
  • Gheața în cuptor – acest truc ajută la formarea unei coji crocante, exact ca la brutărie.
  • Rozmarinul proaspăt adaugă mai multă aromă decât cel uscat.

Întrebări frecvente

Pot face aluatul mai repede fără dospire la frigider?

Da, dar aroma nu va fi la fel de intensă.

Se pot face baghete fără măsline?

Sigur! Dacă nu sunteți fani măsline, le puteți omite.

Pot folosi doar făină integrală?

Se poate, dar baghetele vor ieși mai dense și mai puțin aerate.

Cum știu că baghetele sunt coapte?

Bateți ușor pe partea de jos – dacă sună a gol, sunt gata!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • batoane cu mac în secțiune
    Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
  • Japoneze coapte în tavă.
    Chifle împletite cu lapte - rețeta de japoneze pufoase

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cinci baghete rustice cu masline rumenite decorate cu rozmarin

Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare

Încearcă aceste baghete crocante cu măsline și rozmarin! Fără frământare, coajă crocantă, miez aromat, perfecte pentru sandvișuri și gustări.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
dospire la rece: 8 hours hours
Timp total: 8 hours hours 40 minutes minutes
Număr de porții: 6 baghete
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g făină albă tip 650 (făină pentru pâine)
  • 100 g făină integrală
  • 5 g drojdie uscată instant (sau 17 g drojdie proaspătă)
  • 450 ml apă ușor călduță (maxim 40 de grade)
  • 8 g sare
  • 40 g ulei de măsline (aprox. 3 linguri mari)
  • 120 g măsline fără sâmburi (de preferat mix de 2-3 feluri)
  • 2 linguri rozmarin proaspăt (sau uscat)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un castron mare puneți făina, drojdia și sarea. Amestecați. Turnați apoi apa și uleiul de măsline, alternativ, puțin câte puțin și amestecați cu o lingură de lemn. Veți obține un aluat moale și lipicios. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să se odihnească 20 minute.
    pregatire aluat fara framantare cu faina integrala pentru reteta de baghete cu masline
  • Puneți măslinele taiate cuburi peste aluat, presărați rozmarinul tocat mărunt și faceți o împăturire (strech and fold) direct în castron. Puteți face împăturirea cu mâna ușor umezită cu apă, sau cu o racletă de plastic. Lăsați din nou aluatul deoparte 20 minute.
    intinderea aluatului in bol dupa adaugarea maslinelor
  • Faceți din nou o împăturire în castron, apoi puneți capacul și dați aluatul la frigider peste noapte. Această metodă de dospire lentă dezvoltă aroma și dă elasticitate aluatului. Aluatul poate sta la rece între 8 și 12 de ore.
    dospirea aluatului pentru baghete cu masline se face peste noapte la frigider
  • Scoateți castronul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei aprox. 30 de minute pentru ca aluatul să se încălzească, apoi îl răsturnați pe blatul presărat cu făină. Împărțiți aluatul în 6 părți egale, fără să îl frământați!
    aluatul pentru baghete se imparte in sase parti egale fara sa se framante
  • Împăturiți fiecare bucată de aluat în 3, sigilați marginea, apoi răsuciți și lungiți aluatul până capătă formă de baghetă. Ca lungime, orientați-vă după lățimea tăvii de copt.
    modelarea aluatului in forma de bagheta rustica
  • Așezați baghetele în tavă, peste hârtie de copt, apoi acoperiți tava cu un șervet de bumbac și lăsați-o pe masă încă 30 de minute.
    dospirea baghetelor in tava la temperatura camerei
  • Preîncălziți cuptorul la 240 de grade (căldură sus și jos, fără ventilație) sau treapta înaltă la cuptoarele pe gaz. Tot acum așezați pe fundul cuptorului o tavă goală.
    preincalzire cuptor pentru coacerea baghetelor cu masline
  • Chiar înainte să băgați baghetele în cuptor, pulverizați-le cu puțină apă și puneți rapid 4-5 cuburi de gheață în tava fierbinte de pe fundul cuptorului. Coaceți baghetele cu măsline timp de aprox. 25 de minute sau până când se rumenesc.
    cum se coc baghetele cu abur format de cuburi de gheata

Bine de știut:

  • Dospirea la rece este cheia unui aluat bine aerat și plin de aromă. Nu săriți peste acest pas!
  • Împăturiți corect aluatul – această tehnică ajută la distribuirea uniformă a ingredientelor și la întărirea glutenului.
  • Nu exagerați cu făina pe blat – aluatul trebuie să fie moale și ușor lipicios, altfel baghetele vor ieși dense.
  • Gheața în cuptor – acest truc ajută la formarea unei coji crocante, exact ca la brutărie.
  • Rozmarinul proaspăt adaugă mai multă aromă decât cel uscat.
Valori nutriționale
Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
Valori per porție
Calorii
392
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Carbohidrați
 
62
g
21
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
0.4
g
0
%
Proteine
 
10
g
20
%
Vitamina A
 
80
IU
2
%
Calciu
 
24
mg
2
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
  • foi coapte pentru turte
    Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
7 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.