Budinca de macaroane cu brânză la cuptor este mâncarea copilăriei. E perfectă oricând, şi la micul dejun, şi la desert dar şi seara la cină.
În copilărie, mama mă răsfăţa destul de des seara cu câte o budincă de paste cu brânză la cuptor.
Cred că nu e copil să nu crescut cu bunătatea asta. Îmi amintesc şi acum pătratele mari, pudrate cu zahăr vanilat. A fost mâncarea preferată a copilăriei mele.
Dacă mai scăpa ceva nemâncat de seara, mama mi le punea pentru a doua zi la pachetul de la şcoală. Cred că era printre puţinele situaţii în care chiar îmi mâncam pachetul şi nu îl cedam băieţilor din clasă, aşa cum aveam obiceiul 🙂
La vremea aceea singurele paste care se găseau erau macaroanele şi fideaua pentru ciorbă. Acum n-am mai găsit macaroane groase cum erau cele din copilăria mea. Singurele pe care le-am găsit seamănă mai mult cu spaghetele, atât sunt de subțiri! Dar le-am cumpărat totuși, ca să fiu cu conștiința împăcată că am făcut macaroane 🙂
O variantă mai bună sunt pennele, chiar dacă sunt scurte. Dar reţeta iese la fel de bine şi cu spirale, fundiţe sau orice paste făinoase aveţi în casă.
Mod de preparare macaroane cu brânză la cuptor
În copilăria mea, probabil că nu se găsea în magazine decât telemea, așa că acesta este gustul meu de referință. Dar aceste paste cu brânză și stafide la cuptor ies foarte bune și dacă folosiți brânză de vaci, caș, urdă sau orice combinație între acestea.
Am povestit mai multe despre această rețetă simplă și despre combinațiile de ingrediente care se pot face, în videoclipul postat pe canalul de YouTube. Îl găsiți mai jos, sub rețeta scrisă și acolo puteți vedea exact cum am preparat eu acest desert al copilăriei.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g de macaroane (sau orice alt tip de paste)
- 400 g telemea (caș, brânză devaci, urdă, etc)
- 5 ouă
- 120 g de zahăr tos
- 1 plic zahăr Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 150 ml lapte
- 70 g stafide - opțional
- 25 ml rom pentru stafide
- 70 g unt rece pentru tavă
- un praf de sare
- zahăr pudră pentru servit - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Puneți stafidele la înmuiat în apă cu puțin rom.
- Puneți pastele la fiert în apă cu un praf de sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Dați telemeaua pe răzătoarea cu găuri mari.
- Într-un castron mare, bateți ouăle împreună cu zahărul tos și cel Bourbon.
- Adăugați laptele și coaja de lămâie.
- Dacă folosiți o brânză nesărată (urdă sau brânză de vaci) puneți și un praf de sare.
- Omogenizați amestecul, apoi puneți brânza rasă și pastele fierte și scurse bine de apă. Amestecați.
- Ungeți bine cu unt o formă care va merge la cuptor. Pe fundul formei puneți jumătate din cantitatea de unt, tăiat cubulețe.
- Turnați amestecul de paste, ouă și brânză în formă.
- Coaceți timp de 35-45 de minute, în funcție de cuptor, până când budinca este bine închegată și rumenită frumos.
- Serviți macaroanele cu brânză calde sau reci, presărate sau nu cu zahăr pudră, după cum preferați.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sunt la fel de bune si calde, dar si reci. Daca aveți răbdare să se raceasca se vor tăia mult mai frumos. Puteți de asemenea să faceți pastele cu brânză la cuptor în forme de brioşe pentru a fi mai uşor de servit şi de luat la pachet.
Nu uitaţi că reţeta de macaroane cu brânză la cuptor poate fi printată ca să o preparaţi mai uşor sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Poftă bună!
anda a zis
Nu prea stiu sa diferentiez telemeaua si branza.ma poti ajuta?
Iuliana a zis
Telemeaua e solida, se vinde in calupuri si e sarata. Branza de vaci e ca o pasta, sau ca o crema si e nesarata.