Timp estimat pentru citit: 9 minute
Kaiserschmarren sunt acele clătite austriece cu stafide, foarte moi și pufoase. Se servesc rupte sau "tocate" presărate cu zahăr pudră și însoțite de sos de mere sau gem acrișor. Au o consistență aparte, ceva între o omletă dulce și pancakes și se pregătesc foarte ușor.
Kaiserschmarren sunt un desert popular nu numai în Austria, nelipsite din cofetării și de la restaurantele de la baza pârtiilor de ski. Sunt la fel de iubite și în multe dintre țările fostului imperiu austro-ungar unde se prepară la fel, chiar dacă au primit alte denumiri.
Aceste clătite austriece sunt ideale la micul dejun dar pot fi servite și ca gustare sau desert.
Mergi direct la:
Ce sunt Kaiserschmarren - clătite austriece
Numele Kaiserschmarren este un compus din cuvintele Kaiser (împărat) și Schmarren (zgâriat sau mărunțit). Dar schmarren mai este, de asemenea, folosit în austriacă și bavareză ca: fleac, mizerie, mizerie, gunoi sau prostii.
Există multe legende frumoase cu privire la originea acestui desert delicios. Una dintre ele spune că un hangiu i-a servit împăratului Franz Joseph I o clătită nereușită, după care i-a returnat-o cu comentariul „ce prostii!”.
O altă legendă situează originea Kaiserschmarrn în Bavaria, patria împărătesei Sissi. Ea ar i adus desertul la curtea vieneză, iar soțul ei a comentat la început „o prostie!”, dar a devenit apoi desertul lui preferat și de atunci împărăteasa Sissi s-a referit la aceste clătite ca „Kaiserschmarren” un fel de "prostiile împăratului"
Rețeta de clătite austriece are doar din câteva ingrediente de bază: ouă, făină, lapte și zahăr, la fel ca și rețeta clasică de clătite pe care o știm noi. De altfel, Kaiserschmarrn nu este altceva decât o clătită foarte groasă, pufoasă, ruptă în bucăți.
Mâncărurile dulci sunt adesea asociate cu desertul, dar Kaiserschmarrn a fost inițial un fel principal, de aceea nu este foarte dulce. Deci, nu contează dacă doriți să serviți clătitele austriece la prânz cină sau ca mic dejun, oricum veți adora acest desert pufos și delicios!
Ingrediente pentru clătite austriece
Rețeta originală Kaiserschmarrn necesită doar câteva elemente de bază și pe toate probabil că le aveți deja în cămară sau frigider.
Iată mai jos ce vă trebuie, iar cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- ouă - separate, albușuri și gălbenușuri. Albușurile le veți bate spumă tare și astfel nu avem nevoie de pra de copt în acest desert.
- zahăr - destul de puțin în aluat pentru că desertul se servește presărat abundent cu zahăr pudră și însoțit de gem, care e de asemenea dulce. Puteți folosi zahăr alb sau zahăr bun pentru ușoare note de caramel.
- făină - pentru cele mai puoase clătite, folosiți făină de patiserie, tip 000. Puteți olosi și făinuri integrale, dar ar trebui să măriți puțin cantitatea de lapte.
- lapte - integral, cu cât mai gras și mai bun, cu atât mai bun și mai bogat va fi gustul. Ați putea folosi și lapte vegetal sau chiar apă, dacă nu consumați lactate.
- vanilie - este aroma care se potrivește cel mai bine în aceste clătite pufoase. Pentru cea mai fină și mai plăcută aromă, folosiți un extract sau o pudră, pastă de vanilie naturală. O variantă la îndemână este și zahărul vanilat Bourbon care conține păstaie de vanilie măcinată.
- sare - nu trebuie omisă pentru că echilibrează gustul și aromele. Fără sare, clătitele vor fi fade!
- unt - la origine, clătitele austriece se prăjeau în untură. Ați putea folosi și ulei, dar untul are acea aromă superbă și ar fi păcat să o pierdeți.
- stafide - lăsate la înmuiat în rom, să fie bine îmbibate atunci când faceți clătitele. Dacă nu vă plac, le puteți omite, dar nu le înlocuiți cu altceva.
- rom - pentru o aromă autentică, recomand să folosiți un rom bun, de exemplu rom Stroh care este tot austriac, dar firește că puteți folosi și alt rom sau esență de rom.
- pentru servit - zahăr pudră și sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem clătite austriece - Kaiserschmarren
Puteți face clătite austriece pe plită sau la cuptor. Eu prefer varianta la cuptor. Mi se pare mai simplu pentru că nu risc să le ard, clătitele rămân mai pufoase, iar zahărul presărat deasupra se caramelizează frumos.
Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.
Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.
Bateți gălbenușurile cu laptele, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.
Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.
Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.
Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.
Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.
Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.
Cum se păstrează
Pentru cel mai bun gust și cea mai plăcută consistență, serviți clătitele austrice calde, imediat după gătire.
Dacă totuși mai rămân, păstrați-le la frigider într-o caserolă cu capac și înainte de servire le încălziți pentru 2 minute la microunde sau pentru 7-8 minute în cuptor, la 180 de grade.
Extra-sfaturi
- Folosiți o tigaie sau o tavă de 24-26 cm astfel încât aluatul să se gătească uniform.
- Puteți pregăti aluatul cu maxim 30 de minute înainte, altfel albușurile se vor separa. O altă variantă ar fi să pregătiți dinainte doar laptele amestecat cu gălbenușurile și făina,urmând ca albușurile să le mixați când vreți să serviți clătitele.
- Pentru o textură și mai pufoasă, puteți înlocui o parte din lapte (cam ¼ din cantitate) cu apă minerală carbogazoasă.
Alte rețete de clătite pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clătite austrice - Kaiserschmarren
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 ouă (separate)
- 1-2 linguri zahăr
- 60 g făină
- 250 ml lapte
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 35 g unt
- 2 linguri stafide
- 40 ml rom Stroh (sau alt rom, esență de rom)
- 1 lingură zahăr tos pentru caramelizat
pentru servit
- zahăr pudră pentru servit
- sos de mere sau un gem acrișor (afine, vișine, prune, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți stafidele la înmuiat în rom cu cel puțin 20 minute înainte.
- Puneți untul să se topească la foc mic într-o tigaie sau tavă potrivită pentru cuptor.
- Bateți gălbenușurile cu laptele, adaugați zahărul, sarea și vanilia. Turnați amestecul peste făină și amestecați cu un tel să nu se formeze cocoloașe.
- Mixați albușurile cu zaharul până devin spumă. Încorporați spuma de albușuri în amestecul de lapte și făină.
- Turnați totul peste untul topit si presărați deasupra stafidele scurse bine de rom. Coaceți la 210 C (treapta înaltă pe gaz) timp de aproximativ 8-9 minute.
- Scoateți tava din cuptor. Cu o spatulă tăiați clătita în 4 și răsturnați fiecare bucată pe partea cealaltă. Tot cu spatula rupeți clătita în bucăți neregulate de 4-5 cm.
- Presărați zahăr tos pentru caramelizare și dați din nou tava la cuptor pe grătarul din mijloc încă 3-4 minute.
- Serviți imediat, direct din tigaie, cu zahăr pudră, gem sau sos de mere.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu