• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Fructele goji - elixirul tinereţii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 apr. 2025 · Publicată: 17 mart. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
38 shares

Află din acest articol tot ce vrei să știi despre fructele goji: ce valori nutriționale au, ce beneficii și cum să le incluzi în alimentație.

În ultima vreme fructele goji au devenit din ce în ce mai cunoscute şi la noi în ţară. Dacă acum câţiva ani, când am aflat prima dată despre goji se găseau doar la magazinele naturiste şi costau enorm, acum le-am găsit chiar şi la micul aprozar de la colţul blocului meu, iar preţul a devenit ceva mai suportabil.

fructe goji

Totuşi, de ce sunt fructele goji atât de căutate şi atât de speciale? Unii le numesc chiar "elixirul tinereţii" şi după ce iniţial am fost destul de sceptică, după ce m-am documentat mai ales pe site-uri din afara ţării, am început să le dau dreptate.

Mergi direct la:
  • Ce sunt fructele goji?
  • Beneficiile fructelor goji
  • Cum se consumă fructele goji?

Ce sunt fructele goji?

Goji sunt fructele unui arbust peren care creşte în regiunile temperate și subtropicale din China, Mongolia și în Tibet.  În Asia, fructele goji sunt consumate de generații întregi şi şi-au dovedit deja eficienţa în privinţa longevităţii. 

De-a lungul timpului, oamenii le-au folosit şi pentru a încerca să trateze probleme comune de sănătate cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau problemele de vedere, iar mai nou sunt folosite ca adjuvant şi în tratamentul cancerului. 

Un studiu chinez publicat în Jurnalul chinez de Oncologie din 1994 a arătat că 79 de persoane cu cancer au răspuns mai bine la tratament după ce fructele goji au fost adăugate în regimul lor zilnic.

Fructele sunt mici, roşii şi de obicei le găsim de cumpărat sub formă uscată, ca şi stafidele. Au un gust dulce-acrişor şi uşor picant.

calorii goji

Beneficiile fructelor goji

Fructele goji sunt cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare. Ele sunt de asemenea foarte bogate în vitaminele C, B1, B2, E, minerale, oligoelemente şi aminoacizi. Datorită tuturor acestora, consumul regulat al fructelor goji ajută foarte mult în:

  • protejarea ficatului
  • îmbunătăţirea vederii
  • îmbunătățirea funcției sexuale și fertilității
  • creşterea imunităţii
  • îmbunătăţirea circulaţiei sanguine
  • scăderea nivelului de colesterol
  • menţinerea unui sistem nervos sănătos
  • reduce îmbătrânirea celulară

De asemenea 1-2 linguri de fructe uscate pe zi combat celulita și pot fi un bun adjuvant în curele de slăbire.

Cum se consumă fructele goji?

  • În iaurtul de la micul dejun, eventual alături de una-două linguri de tărâţe de ovăz. Veţi avea un mic dejun minunat şi foarte sănătos.
  • Suc natural de goji. Îl găsiţi în magazinele cu produse naturiste. Sucul de goji se bea în cantităţi mici, câte 30 ml zilnic pe stomacul gol şi îmbunăţăţeşte circulatia, digestia  și sistemul imunitar.
  • Puteţi pregăti deserturi în care să înlocuiţi stafidele cu fructele goji, ca de exemplu în biscuiţi sau fursecuri. De asemeni, puteţi prepara acasă delicatul gem de goji cu care apoi să aromatizaţi budincile sau să umpleţi clătite.
  • Foarte bun este şi ceaiul de goji, fie că îl faceţi acasă, fie că îl cumpăraţi din magazinele specializate. Ceaiul de goji are efect antiinflamator, antibacterian și antimicotic.

Consumul recomandat este de aproximativ 10-30 g de fructe uscate pe zi pentru a te menţine sănătos.

pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta

Deşi au multe proprietăţi benefice şi o valoare nutriţională ridicată, consumul fructelor goji nu este eficient dacă nu însoțește o dietă echilibrată, bazată pe o alimentaţie în care să se regăsească şi alţi nutrienţi de bază cum ar fi: legumele şi fructele proaspete sau produsele lactate de bună calitate.

Fructele goji se găsesc de cumpărat în stare uscată, la magazinele cu produse naturiste, sau le puteţi comanda din magazinele online.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
38 shares

Comentarii

  1. Alina a zis

    decembrie 16, 2015 at 11:20 pm

    Bună Iuliana ! Mă bucur foarte mult ca te-am descoperit...Esi minunată ,ai niște rețete ft moderne și eficiente și sunt sigură ca sunt foarte gustoase !De acum înainte te voi fi fidelă rețetelor tale !!pupiciiii

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 17, 2015 at 8:37 am

      Multumesc, Alina! Ma bucur ca iti place blogul meu si te mai astept pe aici 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.