Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Gustări

Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 oct. 2025 · Publicată: 4 nov. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
53 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Află totul despre rețeta de creier pane. Cum e mai bun: la tigaie sau la cuptor? Eu am testat ambele variante și iată diferențele! 🙂

Când vine vorba de mâncăruri din organe , știu că multe persoane le refuză din principiu. Cele mai multe nici măcar nu au gustat vreodată o mâncare din limbă de porc, de exemplu. Ca să nu mai vorbim despre delicioasa ciorba de burtă de care mulți nici nu vor să audă!

Exact la fel se întâmplă și cu mâncărurile din creier de porc sau de vită, care sunt o delicatesă.

În ceea ce mă privește, eu am crescut cu acest fel de mâncăruri. Mama mea gătea des organe de pui, de porc sau de vită și tot cu plăcere le gătesc și eu acum.

creier pane la tigaie

V-am adus astăzi rețeta de creier pane în 2 variante:

  • varianta clasică de creier pane prăjit în baie de ulei, foarte moale, fraged, suculent și cu o crustă de pesmet aurie și ușor crocantă.
  • varianta mai "neortodoxă" de creier pane la cuptor. Creierul este doar puțin mai uscat decât la gătirea în ulei, dar rămâne totuși suficient de moale și de gustos. În schimb crusta de pesmet este mai tare, mai crocantă, iar contrastul de texturi dintre interior și exterior este foarte plăcut.

Creierul prăjit nu absoarbe atât de mult ulei pe cât s-ar putea crede și asta datorită crustei de pesmet care devine crocantă în contact cu uleiul încins și care nu permite pătrunderea uleiului în interior. Creierul pane prăjit în tigaie nu e deloc uleios și nici cu mult mai caloric decât varianta la cuptor.

Totuși, se întâmplă de multe ori să nu vreau să prăjesc nimic. Nu îmi place mirosul care rămâne în bucătărie toată ziua și nici faptul că, inevitabil, uleiul sare în toate părțile și trebuie apoi să curăț jumătate de bucătărie. De aceea accept compromisul de a găti la cuptor mâncăruri care în mod clasic se gătesc și sunt mai gustoase prăjite în tigaie.

Este și cazul rețetei de șnițele din piept de pui la cuptor sau a celei de chiftele la cuptor din carne amestec pe care le pregătesc de multe ori.

creier pane la cuptor

Tot ce trebuie să știi despre reușita rețetei

De ce să gătești mâncăruri cu creier?

Creierul este un aliment foarte bogat în colesterol , de aceea această carne nu este recomandată persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.
Altfel, creierul este un aliment foarte hrănitor și bogat în vitamina B6 și B12, precum și în fier. Așadar, avem suficiente motive să îl includem din când în când în meniu.

Creier de porc sau de vită

Ambele sunt la fel de potrivite în rețeta asta și se gătesc exact la fel. Singura diferență este că cel de porc este mai mic și puteți praji lobii așa cum sunt, iar cel de vită este ceva mai mare și va trebui porționat cu grijă ca sa nu se rupă.

Creier proaspăt sau congelat?

Firește, este de preferat să folosim creier proaspăt dacă avem o măcelărie care vinde așa ceva. Este bun și creierul congelat, dar pachetele sunt de obicei destul de mari, au aprox. 1 kg și sunteți nevoiți să îl gătiți pe tot odată deoarece creierul crud este foarte perisabil și nu se poate păstra de pe o zi pe alta.

Cum se pregătește creierul?

Înainte de gătire creierul se ține în apă rece pentru a elimina sângele care a mai rămas printre țesuturi. Apoi trebuie opărit 2-3 minute în apă cu oțet. După opărire se va întări, va fi mai ferm și mai ușor de manevrat pentru a-l pregăti pane.

Ce condimente folosim la creier pane?

Creierul fiind foarte gras, trebuie bine condimentat, altfel va fi fad. Folosim doar sare și piper, dar în cantități un pic mai mari decât am pune în mod obișnuit la alt tip de carne.

creier pane interior

Mod de preparare creier pane în 2 variante (scris și VIDEO)

Rețeta de creier pane, are câteva mici secrete, dar nu e deloc complicată, ba dimpotrivă! Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

creier pane la tigaie

Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor

Află totul despre rețeta de creier pane. Cum e mai bun: la tigaie sau la cuptor? Eu am testat ambele variante și iată diferențele!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

pregătire creier

  • 800 g creier de porc sau vită
  • 2 litri apă
  • 2 linguri oțet
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 frunză de dafin

crustă pane

  • 3 ouă
  • 100 g făină
  • 100 g pesmet
  • sare și piper

în plus

  • ulei pentru prăjit (aprox. 400 ml)
  • lămâie pentru servit - opțional

Instrucțiuni de preparare
 

cum se pregătește creierul pentru gătire

  • Dacă folosiți creier congelat, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.
  • Înainte să vă apucați de gătit, fie că folosiți creier proaspăt sau congelat, țineți-l 15-20 de minute în apă rece. În acest fel se mai elimină sângele din țesuturi.
  • Scurgeți creierul de apă și cercetați ușor, cu degetele să verificați dacă nu cumva au mai rămas așchii de oase printre bucățile de creier.
  • Puneți la fiert 2 litri de apă, condimentele și oțetul. Când apa începe să clocotească puneți în oală bucățile de creier și le lăsați să se opărească pentru 2-3 minute dacă folosiți creier de porc și 5-6 minute dacă folosiți creier de vită care e mai mare.
  • Scoateți creierul cu o spumieră pe prosoape de hârtie care să dreneze apa rămasă între țesuturi. Creierul va avea acum o textură mai fermă și va fi mai ușor de manevrat. Lăsați-l să se răcească puțin.
  • Alegeți bucățile mai mari de creier și presărați-le cu sare și piper din abundență. Creierul trebuie bine asezonat, altfel va fi fad.
  • Bucățile mai mici rămase le puteți transforma în pastă de creier care este delicioasă întinsă pe felii de pâine prăjită. O altă variantă este să le modelați puțin cu palmele ude și să le gătiți tot pane ca și pe celelalte.
  • Spargeți ouăle într-un castron, puneți un praf de sare și puțin piper măcinat și le bateți puțin cu furculița cât să se desfacă. În alte 2 castroane puneți făina și pesmetul.
  • Treceți bucățile de creier mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut și la final prin pesmet.
  • Pregătim în acest fel toate bucățile de creier și decidem dacă facem creier pane prăjit în ulei sau la cuptor.

dacă faceți creier pane prăjit în ulei

  • Creierul pane se prăjește în baie de ulei. Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie adâncă. Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți creierul în tigaie.
  • Nu aglomerați tigaia! Puneți doar atâtea bucăți de creier cât să încapă lejer în tigaie și uleiul să sfârâie de jur împrejurul lor și să formeze o crustă crocantă și uniformă.
  • Prăjiți creierul 2-3 minute pe fiecare parte până când crusta de pesmet devine aurie și este rumenită frumos. Când îl întoarceți de pe o parte pe alta, nu înțepați creierul cu furculița!
  • Scoateți creierul pane pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.

cum se face creier pane la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Așezați bucățile de creier pe hârtia de copt și dați tava la cuptor pentru 10 minute. Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
  • Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
  • Lăsați creierul la cuptor încă 10 minute. Creierul pane gătit la cuptor va avea o crustă fermă, crocantă, foarte ușor rumenită și mai deschisă la culoare decât creierul prăjit.

cum se servește creierul pane

  • Fie că îl gătiți în ulei sau la cuptor, creierul pane este foarte bun și cald, dar și după ce se răcește.
  • Îl puteți servi ca aperitiv, cu puțină lămâie sau ca fel principal lângă o salată sau un piure de cartofi.
Nutrition Facts
Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor
Amount per Serving
Calorii
491
% Daily Value*
Grăsimi
 
23
g
35
%
Colesterol
 
141
mg
47
%
Carbohidrați
 
37
g
12
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
171
g
342
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
creier pane în 2 variante

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
53 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.