Află totul despre rețeta de creier pane. Cum e mai bun: la tigaie sau la cuptor? Eu am testat ambele variante și iată diferențele! 🙂
Când vine vorba de mâncăruri din organe, știu că multe persoane le refuză din principiu. Cele mai multe nici măcar nu au gustat vreodată o mâncare din limbă de porc, de exemplu. Ca să nu mai vorbim despre delicioasa ciorba de burtă de care mulți nici nu vor să audă!
Exact la fel se întâmplă și cu mâncărurile din creier de porc sau de vită, care sunt o delicatesă.
În ceea ce mă privește, eu am crescut cu acest fel de mâncăruri. Mama mea gătea des organe de pui, de porc sau de vită și tot cu plăcere le gătesc și eu acum.
V-am adus astăzi rețeta de creier pane în 2 variante:
- varianta clasică de creier pane prăjit în baie de ulei, foarte moale, fraged, suculent și cu o crustă de pesmet aurie și ușor crocantă.
- varianta mai "neortodoxă" de creier pane la cuptor. Creierul este doar puțin mai uscat decât la gătirea în ulei, dar rămâne totuși suficient de moale și de gustos. În schimb crusta de pesmet este mai tare, mai crocantă, iar contrastul de texturi dintre interior și exterior este foarte plăcut.
Creierul prăjit nu absoarbe atât de mult ulei pe cât s-ar putea crede și asta datorită crustei de pesmet care devine crocantă în contact cu uleiul încins și care nu permite pătrunderea uleiului în interior. Creierul pane prăjit în tigaie nu e deloc uleios și nici cu mult mai caloric decât varianta la cuptor.
Totuși, se întâmplă de multe ori să nu vreau să prăjesc nimic. Nu îmi place mirosul care rămâne în bucătărie toată ziua și nici faptul că, inevitabil, uleiul sare în toate părțile și trebuie apoi să curăț jumătate de bucătărie. De aceea accept compromisul de a găti la cuptor mâncăruri care în mod clasic se gătesc și sunt mai gustoase prăjite în tigaie.
Este și cazul rețetei de șnițele din piept de pui la cuptor sau a celei de chiftele la cuptor din carne amestec pe care le pregătesc de multe ori.
Tot ce trebuie să știi despre reușita rețetei
Creierul este un aliment foarte bogat în colesterol, de aceea această carne nu este recomandată persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol în sânge.
Altfel, creierul este un aliment foarte hrănitor și bogat în vitamina B6 și B12, precum și în fier. Așadar, avem suficiente motive să îl includem din când în când în meniu.
Ambele sunt la fel de potrivite în rețeta asta și se gătesc exact la fel. Singura diferență este că cel de porc este mai mic și puteți praji lobii așa cum sunt, iar cel de vită este ceva mai mare și va trebui porționat cu grijă ca sa nu se rupă.
Firește, este de preferat să folosim creier proaspăt dacă avem o măcelărie care vinde așa ceva. Este bun și creierul congelat, dar pachetele sunt de obicei destul de mari, au aprox. 1 kg și sunteți nevoiți să îl gătiți pe tot odată deoarece creierul crud este foarte perisabil și nu se poate păstra de pe o zi pe alta.
Înainte de gătire creierul se ține în apă rece pentru a elimina sângele care a mai rămas printre țesuturi. Apoi trebuie opărit 2-3 minute în apă cu oțet. După opărire se va întări, va fi mai ferm și mai ușor de manevrat pentru a-l pregăti pane.
Creierul fiind foarte gras, trebuie bine condimentat, altfel va fi fad. Folosim doar sare și piper, dar în cantități un pic mai mari decât am pune în mod obișnuit la alt tip de carne.
Mod de preparare creier pane în 2 variante (scris și VIDEO)
Rețeta de creier pane, are câteva mici secrete, dar nu e deloc complicată, ba dimpotrivă! Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Creier pane în 2 variante - la tigaie și la cuptor
Rețeta Video
Ingrediente
pregătire creier
- 800 g creier de porc sau vită
- 2 litri apă
- 2 linguri oțet
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper boabe
- 1 frunză de dafin
crustă pane
- 3 ouă
- 100 g făină
- 100 g pesmet
- sare și piper
în plus
- ulei pentru prăjit (aprox. 400 ml)
- lămâie pentru servit - opțional
Instrucțiuni de preparare
cum se pregătește creierul pentru gătire
- Dacă folosiți creier congelat, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte la frigider.
- Înainte să vă apucați de gătit, fie că folosiți creier proaspăt sau congelat, țineți-l 15-20 de minute în apă rece. În acest fel se mai elimină sângele din țesuturi.
- Scurgeți creierul de apă și cercetați ușor, cu degetele să verificați dacă nu cumva au mai rămas așchii de oase printre bucățile de creier.
- Puneți la fiert 2 litri de apă, condimentele și oțetul. Când apa începe să clocotească puneți în oală bucățile de creier și le lăsați să se opărească pentru 2-3 minute dacă folosiți creier de porc și 5-6 minute dacă folosiți creier de vită care e mai mare.
- Scoateți creierul cu o spumieră pe prosoape de hârtie care să dreneze apa rămasă între țesuturi. Creierul va avea acum o textură mai fermă și va fi mai ușor de manevrat. Lăsați-l să se răcească puțin.
- Alegeți bucățile mai mari de creier și presărați-le cu sare și piper din abundență. Creierul trebuie bine asezonat, altfel va fi fad.
- Bucățile mai mici rămase le puteți transforma în pastă de creier care este delicioasă întinsă pe felii de pâine prăjită. O altă variantă este să le modelați puțin cu palmele ude și să le gătiți tot pane ca și pe celelalte.
- Spargeți ouăle într-un castron, puneți un praf de sare și puțin piper măcinat și le bateți puțin cu furculița cât să se desfacă. În alte 2 castroane puneți făina și pesmetul.
- Treceți bucățile de creier mai întâi prin făină, apoi prin ou bătut și la final prin pesmet.
- Pregătim în acest fel toate bucățile de creier și decidem dacă facem creier pane prăjit în ulei sau la cuptor.
dacă faceți creier pane prăjit în ulei
- Creierul pane se prăjește în baie de ulei. Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie adâncă. Uleiul trebuie să fie foarte bine încins atunci când puneți creierul în tigaie.
- Nu aglomerați tigaia! Puneți doar atâtea bucăți de creier cât să încapă lejer în tigaie și uleiul să sfârâie de jur împrejurul lor și să formeze o crustă crocantă și uniformă.
- Prăjiți creierul 2-3 minute pe fiecare parte până când crusta de pesmet devine aurie și este rumenită frumos. Când îl întoarceți de pe o parte pe alta, nu înțepați creierul cu furculița!
- Scoateți creierul pane pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
cum se face creier pane la cuptor
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Așezați bucățile de creier pe hârtia de copt și dați tava la cuptor pentru 10 minute. Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
- Creierul se va rumeni doar pe partea care este în contact cu tava, așa că după cele 10 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți bucățile de creier pe partea cealaltă.
- Lăsați creierul la cuptor încă 10 minute. Creierul pane gătit la cuptor va avea o crustă fermă, crocantă, foarte ușor rumenită și mai deschisă la culoare decât creierul prăjit.
cum se servește creierul pane
- Fie că îl gătiți în ulei sau la cuptor, creierul pane este foarte bun și cald, dar și după ce se răcește.
- Îl puteți servi ca aperitiv, cu puțină lămâie sau ca fel principal lângă o salată sau un piure de cartofi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu