• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 mart. 2022 · Publicată: 13 mart. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
2089 shares
Mergi la rețetă

Campania bloggerilor culinari de a crea rețete tradiționale fără gluten folosind produsele specifice puse la dispoziție de Schar, continuă până pe 30 martie. La fel continui și eu să mă gândesc la rețete simple și banale de care mi-ar fi dor dacă să zicem, aș afla peste noapte că de mâine trebuie să exclud ingredientele cu gluten din meniu. Poate că într-o bună zi mi-ar fi teribil de poftă de exemplu, de o ciorbă de fasole verde cu rântaş, acrită cu zeamă de la varză murată. Sau cu borș . Acră să fie!

Ciorbă de fasole verde cu rântaş

Glutenul ăsta suna aşa de abstract, de nici n-ai zice că poate să-ți dea atâtea bătăi de cap! Intoleranța la gluten e un necaz din ăla de crezi ca li se poate întâmpla numai altora, în niciun caz ție sau celor dragi ție. Hm! Aşa credeam și eu, că intoleranța la gluten nu e aşa o mare chestie și că se poate ține ușor în frâu. Asta până când am acceptat provocarea să gătesc fără gluten. Abia atunci am realizat că da, se poate să te ferești de el, dar cu infinite precauții la orice fel de mâncare, chiar și la cele mai simple. Pentru că deși nu-l vedem și nu suntem conștienți de prezența lui, glutenul e peste tot! Iar pentru cei care nu îl tolerează, necazurile pot începe chiar și de la o banală lingură de făină pusă în rântașul unei ciorbe...

Vestea bună este că există produse special concepute pentru această problemă, care nu conțin gluten și datorită cărora persoanele cu intoleranță se pot bucura de rețetele preferate. Asta este de fapt și scopul campaniei "Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar ", ca noi, bloggerii culinari, să-i ajutăm pe cei interesaţi cu idei de rețete fără gluten, pregătind atât preparate dulci, cât și sărate. Astăzi, pentru rântaş am folosit făina pentru pâine Bread-Mix de la Schar. La fel de bine cred că ar fi mers şi făina neagră pentru pâine, sau cea pentru prăjituri.

Mod de preparare ciorbă de fasole verde cu rântaş

Ciorba de fasole verde cu rântaş e una dintre acele rețete de o simplitate cuceritoare. Multe legume strânse la un loc în zeama aia acră și delicioasă, îngroșată cu puțin rântaș, așa cum o făceau bunicile noaste. Oh, vă rog!! Nu mi-o spuneți pe aia cu rântașul care e nesănătos, pentru că deschidem o cutie a Pandorei și o să mă văd nevoită să vă spun și eu la ce vârstă m-au părăsit bunicile mele de la care am învățat să fac ciorba asta! Haideți mai bine să lăsăm obsesiile deoparte și să ne bucurăm de ciorbița asta tradiţională, care e aşa de gustoasă cum alta nu-i!

Eu am făcut-o în varianta de post, căci pentru bunicile mele, cele care găteau atât de "nesănătos" Postul Paștelui era sfânt! Dar dacă o doriți cu un pic de șunculiță afumată și dreasă cu smântână și oțet, găsiți la Laura Laurențiu - Rețete ca la mama,  o rețetă ardelenească grozavă 😉

Ciorbă de fasole verde cu rântaş

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorbă de fasole verde cu rântaş

Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g fasole verde (poate fi și congelată)
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1-2 felii de țelină
  • 2 caței de usturoi
  • 200 ml roșii pasate cu pulpă
  • 50 ml de ulei
  • 3 linguri de făină fără gluten de la Schar
  • 1-2 lingurițe de boia de ardei iute (sau dulce)
  • 100 ml zeamă de varză murată (sau suc de lămâie, borș fără gluten, etc.)
  • cimbru uscat (sau mărar, pătrunjel, tarhon, etc)
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Alegeți de la început o crăticioară potrivită în care să încapă 4 porții de ciorbă.
  • Ceapa tocată cuburi și usturoiul trecut prin presă se călesc 1-2 minute în uleiul încins până se înmoaie puțin ceapa și devine translucidă.
  • Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă la foc mic, să se îmbibe făina cu uleiul aromat din cratiță, dar să nu se ardă!
  • Se stinge ceapa călită cu aprox. 1 litru de apă caldă, apoi se adaugă morcovul, ardeiul gras și țelina tăiate cuburi.
  • Se adaugă puțină sare și se lasă legumele să fiarbă la foc mediu 5-7 minute. Atenţie!! Dacă urmează să acriți ciorba cu zeamă de la murături, aveți în vedere că și aceasta este sărată!
  • Se adaugă fasolea verde și roșiile pasate și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie și fasolea.
  • Separat se pune zeama de murături la fiert, să dea câteva clocote, apoi se toarnă în oală peste legume.
  • Se potrivește de sare (dacă mai este nevoie) și piper și se aromatizează cu crenguțe de cimbru uscat.
  • Se lasă ciorba să mai dea 2-3 clocote și se stinge focul.
  • Opţional se servește cu smântână, ardei iute și mămăliguță.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte reţete fără gluten din aceeaşi campanie:

  • Gulii pane făcute la cuptor
  • Sandviş de post cu chifteluţe din legume
  • Biluţe din biscuiţi cu vişine
  • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

Ciorbă de fasole verde cu rântaş

Poftă bună la ciorba de fasole verde cu rântaş!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
2089 shares

Comentarii

  1. Mircea Mioara Maria a zis

    iulie 30, 2018 at 1:27 am

    Exact.....fiecare cu părerea lui.....mie îmi place cea cu rântaș...haha... că doar sânt ardeleancă

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 30, 2018 at 7:22 am

      Eu nu sunt ardeleanca, dar tot imi place cea cu rantas 🙂

      Răspunde
  2. ariadne a zis

    martie 14, 2017 at 8:28 am

    Draga Iuliana, te respect mult pentru acest blog frumos si folositor, dar am o parere diferita aici. Nu putem compara viata noastra cu viata pe care o aveau bunicii nostri care faceau multa miscare in aer liber prin munca fizica la camp, la animale, in gradina de legume, in livada, aveau mancare buna dincurtea lor. Conteaza cum mancam noi, nu este acelasi consum fizic, noi suntem sedentari (stam pe scaun vreo 8 ore la serviciu, apoi acasa avem tv, internet), respiram un aer mult mai viciat.
    In mod sigur e foarte gustoasa ciorbita cu rantas, dar si daca ai fi facut-o fara rantas tot ar fi fost buna (am testat cu mult timp in urma cum iese mancarea daca nu se mai calesc ceapa, radacinoasele, ci se pun direct la fiert, cu apa si o lingura de ulei ... e foarte buna).
    Fiecare e liber sa aleaga pentru el, dar nu putem sfatui la modul general ca "n-are nimic" pentru ca bunicii nostri n-au avut nimic.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 14, 2017 at 9:10 am

      Multumesc pentru comentariu, Ariadne.
      E ok si daca ramanem fiecare la parerea ei :))

      Răspunde
      • Gili a zis

        iunie 10, 2022 at 6:51 pm

        Bucătăria franțuzească și italiană și multe altele sunt apreciate pentru că rețetele sunt păstrate din moși strămoși și nu modificate de fiecare după bunul lor plac. Felicitări și așteptăm și alte rețete așa cum le făcea binica.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          iunie 10, 2022 at 9:17 pm

          Mulțumesc mult!

          Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.