Să zicem că e dimineaţă, trebuie să pleci la serviciu, sau la şcoală. Sau în excursie. Nu ţi-ai pregătit nimic pentru pachet şi eşti deja în mare întârziere. Ei bine, cam cât de repede poţi face un sandviș de post cu chifteluţe din legume şi să mai fie şi fără gluten? Păi dacă ai pâinea fără gluten de la Schar, îl faci cam uite-aşa de repede:
Fain, nu-i aşa? 🙂 Fiind în Postul Paştelui, eu am făcut un sandviş de post, cu chifteluţe din legume, salată verde şi roşii. Dacă nu ţineţi post şi nici vegani nu sunteţi, voi îl puteţi face în orice variantă doriţi: cu chifteluţe din carne, cu brânzeturi, chiar şi cu ouă. Important este dacă aveţi intoleranţă la gluten să fiţi atenţi la pâinea pe care o folosiţi. Fie o faceţi voi acasă, folosind una dintre făinurile pentru pâine de la Schar, fie o găsiţi gata făcută, feliată şi ambalată, tot la Schar.
Am primit pentru testare pachetul cu pâine din fotografia de mai sus în cadrul campaniei "Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar". Cum tocmai îmi pregăteam pachetul pentru serviciu, m-am gândit că e cea mai bună ocazie să văd care-i treaba cu el. Şi m-a surprins chiar foarte plăcut! Pâinea e foarte gustoasă, are coajă groasă şi rumenă şi miez consistent dar aerat. A trecut şi testul prăjitorului de pâine, adică s-a prăjit repede şi frumos. E o pâine perfectă şi mă gândesc că cei care au intoleranţă la gluten au un mare ajutor în acest produs.
Cât despre varianta mea de sandviş de post, am folosit chifteluţe de post făcute din legume crude, date pe răzătoare, legate cu puţină făină (tot fără gluten) şi apoi prăjite în ulei. Voi scrie mai jos reţeta acestor chifteluţe, în cazul în care vreţi să urmaţi întrutotul exemplul meu de gustare.
Mod de preparare sandviș de post cu chifteluţe din legume
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pâine feliată fără gluten (de la Schar)
- salată verde
- roşii
pentru chifteluţe din legume
- 1 morcov mare
- 1 dovlecel
- 1 felie de ţelină
- 1 cartof
- 1 ceapă micuţă
- ½ ardei gras
- ½ rădăcină de pătrunjel
- un căţel de usturoi
- 70-100 g de făină fără gluten de la Schar
- sare şi piper după gust
- mărar proaspăt tocat - opţional
- ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Toate legumele spălate şi curăţate de coajă după caz, se dau pe răzătoarea cu găuri mari, iar usturoiul se pisează sau se trece prin presă.
- Dovlecelul ras, fiind "cea mai apoasă" legumă, se presară cu puţină sare, apoi se pune într-o sită şi se apasă cu palmele pentru a elimina excesul de apă, după care se amestecă cu restul legumelor.
- Opţional puteţi adăuga tot acum mărar sau pătrunjel verde tocat foarte fin.
- Se adaugă sare şi piper după gust, apoi o lingură de făină fără gluten care va absorbi apa lăsată de legume şi va ajuta la legarea compoziţiei. În funcţie de legumele folosite, e posibil să fie nevoie de un pic mai multă făină.
- Se frământă compoziţia ca să se omogenizeze şi să se lege.
- Lăsaţi compoziţia deoparte 10-15 minute, timp necesar pentru ca făina să absoarbă apa din legume. Nu vă aşteptaţi să se lege la fel de bine precum chifteluţele din carne, dar va fi suficient cât să le puteti da o formă.
- Cu palmele uşor umede (sau unse cu foarte puţin ulei) se formează chifteluţe cât doriţi de mari, cât mai aplatizate ca să fim siguri că se vor coace şi legumele din interior.
- Se dau chifteluţele prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi în ulei încins. Când sunt rumenite frumos, sunt gata.
- Se scot pe un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Sunt bune şi calde, dar mai ales reci sunt excelente.
- Le puteţi păstra 2-3 zile la frigider.
sandviş
- Aşezaţi între două felii de pâine fără gluten: salata, felii de roşii şi chifteluţe din legume.
- Serviţi sandvişul la micul dejun, prânz sau cină, sau ambalaţi-l şi luaţi-l la pachet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte reţete fără gluten din aceeaşi campanie:
Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici). Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?
Lasă un comentariu