• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

    Publicat la 13 martie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Campania bloggerilor culinari de a crea rețete tradiționale fără gluten folosind produsele specifice puse la dispoziție de Schar, continuă până pe 30 martie. La fel continui și eu să mă gândesc la rețete simple și banale de care mi-ar fi dor dacă să zicem, aș afla peste noapte că de mâine trebuie să exclud ingredientele cu gluten din meniu. Poate că într-o bună zi mi-ar fi teribil de poftă de exemplu, de o ciorbă de fasole verde cu rântaş, acrită cu zeamă de la varză murată. Sau cu borș. Acră să fie!

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Glutenul ăsta suna aşa de abstract, de nici n-ai zice că poate să-ți dea atâtea bătăi de cap! Intoleranța la gluten e un necaz din ăla de crezi ca li se poate întâmpla numai altora, în niciun caz ție sau celor dragi ție. Hm! Aşa credeam și eu, că intoleranța la gluten nu e aşa o mare chestie și că se poate ține ușor în frâu. Asta până când am acceptat provocarea să gătesc fără gluten. Abia atunci am realizat că da, se poate să te ferești de el, dar cu infinite precauții la orice fel de mâncare, chiar și la cele mai simple. Pentru că deși nu-l vedem și nu suntem conștienți de prezența lui, glutenul e peste tot! Iar pentru cei care nu îl tolerează, necazurile pot începe chiar și de la o banală lingură de făină pusă în rântașul unei ciorbe...

    Vestea bună este că există produse special concepute pentru această problemă, care nu conțin gluten și datorită cărora persoanele cu intoleranță se pot bucura de rețetele preferate. Asta este de fapt și scopul campaniei “Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar“, ca noi, bloggerii culinari, să-i ajutăm pe cei interesaţi cu idei de rețete fără gluten, pregătind atât preparate dulci, cât și sărate. Astăzi, pentru rântaş am folosit făina pentru pâine Bread-Mix de la Schar. La fel de bine cred că ar fi mers şi făina neagră pentru pâine, sau cea pentru prăjituri.

    Mod de preparare ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Ciorba de fasole verde cu rântaş e una dintre acele rețete de o simplitate cuceritoare. Multe legume strânse la un loc în zeama aia acră și delicioasă, îngroșată cu puțin rântaș, așa cum o făceau bunicile noaste. Oh, vă rog!! Nu mi-o spuneți pe aia cu rântașul care e nesănătos, pentru că deschidem o cutie a Pandorei și o să mă văd nevoită să vă spun și eu la ce vârstă m-au părăsit bunicile mele de la care am învățat să fac ciorba asta! Haideți mai bine să lăsăm obsesiile deoparte și să ne bucurăm de ciorbița asta tradiţională, care e aşa de gustoasă cum alta nu-i!

    Eu am făcut-o în varianta de post, căci pentru bunicile mele, cele care găteau atât de "nesănătos" Postul Paștelui era sfânt! Dar dacă o doriți cu un pic de șunculiță afumată și dreasă cu smântână și oțet, găsiți la Laura Laurențiu - Rețete ca la mama,  o rețetă ardelenească grozavă 😉

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 500 g fasole verde (poate fi și congelată)
    • 1 morcov mare
    • 1 ceapă
    • 1 ardei gras
    • 1-2 felii de țelină
    • 2 caței de usturoi
    • 200 ml roșii pasate cu pulpă
    • 50 ml de ulei
    • 3 linguri de făină fără gluten de la Schar
    • 1-2 lingurițe de boia de ardei iute (sau dulce)
    • 100 ml zeamă de varză murată (sau suc de lămâie, borș fără gluten, etc.)
    • cimbru uscat (sau mărar, pătrunjel, tarhon, etc)
    • sare și piper după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Alegeți de la început o crăticioară potrivită în care să încapă 4 porții de ciorbă.
    • Ceapa tocată cuburi și usturoiul trecut prin presă se călesc 1-2 minute în uleiul încins până se înmoaie puțin ceapa și devine translucidă.
    • Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă la foc mic, să se îmbibe făina cu uleiul aromat din cratiță, dar să nu se ardă!
    • Se stinge ceapa călită cu aprox. 1 litru de apă caldă, apoi se adaugă morcovul, ardeiul gras și țelina tăiate cuburi.
    • Se adaugă puțină sare și se lasă legumele să fiarbă la foc mediu 5-7 minute. Atenţie!! Dacă urmează să acriți ciorba cu zeamă de la murături, aveți în vedere că și aceasta este sărată!
    • Se adaugă fasolea verde și roșiile pasate și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie și fasolea.
    • Separat se pune zeama de murături la fiert, să dea câteva clocote, apoi se toarnă în oală peste legume.
    • Se potrivește de sare (dacă mai este nevoie) și piper și se aromatizează cu crenguțe de cimbru uscat.
    • Se lasă ciorba să mai dea 2-3 clocote și se stinge focul.
    • Opţional se servește cu smântână, ardei iute și mămăliguță.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Alte reţete fără gluten din aceeaşi campanie:

    • Gulii pane făcute la cuptor
    • Sandviş de post cu chifteluţe din legume
    • Biluţe din biscuiţi cu vişine
    • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

    Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Poftă bună la ciorba de fasole verde cu rântaş!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • bors de sfecla rosie cu cartofi
      Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    • Ciorba de cartofi de post-reteta
      Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mircea Mioara Maria

      iulie 30, 2018 at 1:27 am

      Exact.....fiecare cu părerea lui.....mie îmi place cea cu rântaș...haha... că doar sânt ardeleancă

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 30, 2018 at 7:22 am

        Eu nu sunt ardeleanca, dar tot imi place cea cu rantas 🙂

        Răspunde
    2. ariadne

      martie 14, 2017 at 8:28 am

      Draga Iuliana, te respect mult pentru acest blog frumos si folositor, dar am o parere diferita aici. Nu putem compara viata noastra cu viata pe care o aveau bunicii nostri care faceau multa miscare in aer liber prin munca fizica la camp, la animale, in gradina de legume, in livada, aveau mancare buna dincurtea lor. Conteaza cum mancam noi, nu este acelasi consum fizic, noi suntem sedentari (stam pe scaun vreo 8 ore la serviciu, apoi acasa avem tv, internet), respiram un aer mult mai viciat.
      In mod sigur e foarte gustoasa ciorbita cu rantas, dar si daca ai fi facut-o fara rantas tot ar fi fost buna (am testat cu mult timp in urma cum iese mancarea daca nu se mai calesc ceapa, radacinoasele, ci se pun direct la fiert, cu apa si o lingura de ulei ... e foarte buna).
      Fiecare e liber sa aleaga pentru el, dar nu putem sfatui la modul general ca "n-are nimic" pentru ca bunicii nostri n-au avut nimic.

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 14, 2017 at 9:10 am

        Multumesc pentru comentariu, Ariadne.
        E ok si daca ramanem fiecare la parerea ei :))

        Răspunde
        • Gili

          iunie 10, 2022 at 6:51 pm

          Bucătăria franțuzească și italiană și multe altele sunt apreciate pentru că rețetele sunt păstrate din moși strămoși și nu modificate de fiecare după bunul lor plac. Felicitări și așteptăm și alte rețete așa cum le făcea binica.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            iunie 10, 2022 at 9:17 pm

            Mulțumesc mult!

            Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.