• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

    Publicat la 13 martie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Campania bloggerilor culinari de a crea rețete tradiționale fără gluten folosind produsele specifice puse la dispoziție de Schar, continuă până pe 30 martie. La fel continui și eu să mă gândesc la rețete simple și banale de care mi-ar fi dor dacă să zicem, aș afla peste noapte că de mâine trebuie să exclud ingredientele cu gluten din meniu. Poate că într-o bună zi mi-ar fi teribil de poftă de exemplu, de o ciorbă de fasole verde cu rântaş, acrită cu zeamă de la varză murată. Sau cu borș. Acră să fie!

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Glutenul ăsta suna aşa de abstract, de nici n-ai zice că poate să-ți dea atâtea bătăi de cap! Intoleranța la gluten e un necaz din ăla de crezi ca li se poate întâmpla numai altora, în niciun caz ție sau celor dragi ție. Hm! Aşa credeam și eu, că intoleranța la gluten nu e aşa o mare chestie și că se poate ține ușor în frâu. Asta până când am acceptat provocarea să gătesc fără gluten. Abia atunci am realizat că da, se poate să te ferești de el, dar cu infinite precauții la orice fel de mâncare, chiar și la cele mai simple. Pentru că deși nu-l vedem și nu suntem conștienți de prezența lui, glutenul e peste tot! Iar pentru cei care nu îl tolerează, necazurile pot începe chiar și de la o banală lingură de făină pusă în rântașul unei ciorbe...

    Vestea bună este că există produse special concepute pentru această problemă, care nu conțin gluten și datorită cărora persoanele cu intoleranță se pot bucura de rețetele preferate. Asta este de fapt și scopul campaniei “Gătim româneşte şi fără gluten cu Schar“, ca noi, bloggerii culinari, să-i ajutăm pe cei interesaţi cu idei de rețete fără gluten, pregătind atât preparate dulci, cât și sărate. Astăzi, pentru rântaş am folosit făina pentru pâine Bread-Mix de la Schar. La fel de bine cred că ar fi mers şi făina neagră pentru pâine, sau cea pentru prăjituri.

    Mod de preparare ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Ciorba de fasole verde cu rântaş e una dintre acele rețete de o simplitate cuceritoare. Multe legume strânse la un loc în zeama aia acră și delicioasă, îngroșată cu puțin rântaș, așa cum o făceau bunicile noaste. Oh, vă rog!! Nu mi-o spuneți pe aia cu rântașul care e nesănătos, pentru că deschidem o cutie a Pandorei și o să mă văd nevoită să vă spun și eu la ce vârstă m-au părăsit bunicile mele de la care am învățat să fac ciorba asta! Haideți mai bine să lăsăm obsesiile deoparte și să ne bucurăm de ciorbița asta tradiţională, care e aşa de gustoasă cum alta nu-i!

    Eu am făcut-o în varianta de post, căci pentru bunicile mele, cele care găteau atât de "nesănătos" Postul Paștelui era sfânt! Dar dacă o doriți cu un pic de șunculiță afumată și dreasă cu smântână și oțet, găsiți la Laura Laurențiu - Rețete ca la mama,  o rețetă ardelenească grozavă 😉

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)

    5 from 4 votes
    Tipărește
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 30 minutes
    Timp total: 40 minutes
    Număr de porții: 4

    Ingrediente
     

    • 500 g fasole verde (poate fi și congelată)
    • 1 morcov mare
    • 1 ceapă
    • 1 ardei gras
    • 1-2 felii de țelină
    • 2 caței de usturoi
    • 200 ml roșii pasate cu pulpă
    • 50 ml de ulei
    • 3 linguri de făină fără gluten de la Schar
    • 1-2 lingurițe de boia de ardei iute (sau dulce)
    • 100 ml zeamă de varză murată (sau suc de lămâie, borș fără gluten, etc.)
    • cimbru uscat (sau mărar, pătrunjel, tarhon, etc)
    • sare și piper după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Alegeți de la început o crăticioară potrivită în care să încapă 4 porții de ciorbă.
    • Ceapa tocată cuburi și usturoiul trecut prin presă se călesc 1-2 minute în uleiul încins până se înmoaie puțin ceapa și devine translucidă.
    • Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă la foc mic, să se îmbibe făina cu uleiul aromat din cratiță, dar să nu se ardă!
    • Se stinge ceapa călită cu aprox. 1 litru de apă caldă, apoi se adaugă morcovul, ardeiul gras și țelina tăiate cuburi.
    • Se adaugă puțină sare și se lasă legumele să fiarbă la foc mediu 5-7 minute. Atenţie!! Dacă urmează să acriți ciorba cu zeamă de la murături, aveți în vedere că și aceasta este sărată!
    • Se adaugă fasolea verde și roșiile pasate și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie și fasolea.
    • Separat se pune zeama de murături la fiert, să dea câteva clocote, apoi se toarnă în oală peste legume.
    • Se potrivește de sare (dacă mai este nevoie) și piper și se aromatizează cu crenguțe de cimbru uscat.
    • Se lasă ciorba să mai dea 2-3 clocote și se stinge focul.
    • Opţional se servește cu smântână, ardei iute și mămăliguță.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Alte reţete fără gluten din aceeaşi campanie:

    • Gulii pane făcute la cuptor
    • Sandviş de post cu chifteluţe din legume
    • Biluţe din biscuiţi cu vişine
    • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

    Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! 🙂

    Ciorbă de fasole verde cu rântaş

    Poftă bună la ciorba de fasole verde cu rântaş!

    « Sandviș de post cu chifteluţe din legume (fără gluten)
    Prăjitura semiluna de post. Rețeta fără gluten. »

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. ariadne

      martie 14, 2017 at 8:28 am

      Draga Iuliana, te respect mult pentru acest blog frumos si folositor, dar am o parere diferita aici. Nu putem compara viata noastra cu viata pe care o aveau bunicii nostri care faceau multa miscare in aer liber prin munca fizica la camp, la animale, in gradina de legume, in livada, aveau mancare buna dincurtea lor. Conteaza cum mancam noi, nu este acelasi consum fizic, noi suntem sedentari (stam pe scaun vreo 8 ore la serviciu, apoi acasa avem tv, internet), respiram un aer mult mai viciat.
      In mod sigur e foarte gustoasa ciorbita cu rantas, dar si daca ai fi facut-o fara rantas tot ar fi fost buna (am testat cu mult timp in urma cum iese mancarea daca nu se mai calesc ceapa, radacinoasele, ci se pun direct la fiert, cu apa si o lingura de ulei ... e foarte buna).
      Fiecare e liber sa aleaga pentru el, dar nu putem sfatui la modul general ca "n-are nimic" pentru ca bunicii nostri n-au avut nimic.

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 14, 2017 at 9:10 am

        Multumesc pentru comentariu, Ariadne.
        E ok si daca ramanem fiecare la parerea ei :))

        Răspunde
        • Gili

          iunie 10, 2022 at 6:51 pm

          Bucătăria franțuzească și italiană și multe altele sunt apreciate pentru că rețetele sunt păstrate din moși strămoși și nu modificate de fiecare după bunul lor plac. Felicitări și așteptăm și alte rețete așa cum le făcea binica.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            iunie 10, 2022 at 9:17 pm

            Mulțumesc mult!

            Răspunde
    2. Mircea Mioara Maria

      iulie 30, 2018 at 1:27 am

      Exact.....fiecare cu părerea lui.....mie îmi place cea cu rântaș...haha... că doar sânt ardeleancă

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 30, 2018 at 7:22 am

        Eu nu sunt ardeleanca, dar tot imi place cea cu rantas 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
    • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu căpșuni

    Nou pe blog

    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
    • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.