Poate v-au mai rămas câteva gogonele uitate pe vreun vrej din grădină. Sau poate au rămas câteva pe dinafară după ce aţi pus murăturile. Ei bine, atunci încercaţi tocăniţa asta. Este delicioasă! Gogonelele dau o aromă deosebită, uşor acrişoară, uşor amăruie...mi-e greu să o să descriu.... cred că cea mai potrivită descriere ar fi: o aromă de "verde proaspăt" 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii
- 3 gogonele verzi
- 2 roşii (eu am pus tot gogonele dar aproape coapte)
- 1 morcov mare
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 100 ml suc de roşii
- 50 ml de ulei
- 1 frunză de dafin
- sare şi piper după gust
- mărar proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Tocaţi ceapa mărunt, ardeiul cuburi, iar morcovul rondele, sau tot cuburi, cum doriţi. Căliţi-le câteva minute în uleiul încins, doar până când ceapa începe să îşi dezvolte aroma.
- Între timp tăiaţi gogonelele şi roşiile cuburi ceva mai măricele. Puneţi-le în cratiţă peste celelalte legume, puneţi şi frunza de dafin, potriviţi gustul de sare şi piper şi turnaţi 100 ml de apă. Amestecaţi şi lăsaţi la fiert la foc mic, cu capac.
- Când gogonelele s-au înmuiat, adăugaţi sucul de roşii. Amestecaţi şi lăsaţi tocăniţa tot pe foc mic, să mai dea câteva clocote. Cam vreo 10 minute e suficient, apoi e gata.
- Se serveşte caldă sau rece, de preferat lângă o mămăliguţă şi merge de minune presărată cu mărar proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de tocăniţă de gogonele verzi pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Luci a zis
Oare tine pentru iarna daca o vom steriliza?
Iuliana a zis
Sterilizata si depozitata corect, cu siguranta tine, asa cum tine si zacusca de exemplu. Succes!
Cristi a zis
Foarte buna mancarea facuta dupa reteta asta. Si inedita.
De altfel, am facut mai multe retete si toate mancarurile au iesit excelente!
Felicitari si pentru pagina de internet (retetele in format pdf plus posibilitatea de a le tipari)
Iuliana a zis
Multumesc mult pentru aprecieri. Te mai astept pe la mine 🙂
Claudia a zis
Ce pacat ca nu mai am gogonele ca m-ar fi tentat reteta ta de tocanita 🙂
Iuliana a zis
Iti trimit eu 🙂