Sinceră să fiu, nu prea ştiu cum să abordez reţeta asta atât de simplă şi de banală. Eram chiar pe punctul de a renunţa să o mai scriu, însă m-am gândit că "dar din dar se face rai".
Ca să înţelegeţi ce vreau să spun cu asta, să vă povestesc: eram răcită cobză de nu mai ştiam cu ce să mă mai doftoricesc. De ceai cu miere şi lămâie mă săturasem până peste cap, nici nu mai vroiam să aud de el.
Totuşi ceva cald pentru gâtul meu era absolut necesar şi atunci s-a întâmplat să-mi pice sub ochi postarea Corinei despre compotul cald de iarnă. Tare bine mi-a prins, a fost exact ce-mi trebuia! Un compot aromat şi parfumat pe care l-am savurat călduţ, cuibărită între perne şi pături şi care m-a făcut să mă simt răsfăţată, nu răcită şi pedepsită să beau ceai cu lămâie.
Aşa că uite, m-am decis să scriu totuşi reţeta, că cine ştie pe unde ajunge şi cine o vede şi poate ajută pe cineva, aşa cum m-a ajutat şi pe mine postarea Corinei.
Nu am respectat întocmai reţeta Corinei, ci doar i-am furat ideea şi am adaptat-o la ce aveam prin casă. Presupun că aşa veţi face şi voi, căci asta e o reţetă minunată dar deloc bătută în cuie în privinţa fructelor sau a mirodeniilor folosite. Atâta doar, că vouă vă doresc să o puneţi în practică de voie, nu de nevoie ca mine.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru aprox. 4 căni de compot
- 1 litru de apă
- 3 mere
- 3 mandarine
- zeama de la o lămâie
- 4 linguri de zahăr
- 2 batoane de scorţişoară
- o linguriţă de seminţe de cardamom
Instrucțiuni de preparare
- Se taie merele şi feliile de mandarine în cuburi potrivit de mari.
- Se pun fructele în apă, împreună cu zahărul, zeama de lămâie şi mirodeniile din listă.
- Se lasă să fiarbă la foc potrivit doar până când zahărul este dizolvat iar cuburile de măr s-au înmuiat puţin, dar sunt încă crocante. Timpul diferă în funcţie de soiul de mere folosite, aşa că e pe gustate. La mine a durat cam 15 minute.
- Se lasă compotul acoperit încă 10-15 minute să se împrietenească mai bine toate aromele, apoi se savurează pe îndelete.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Să ştiţi că e foarte bun şi după ce se răceşte, mai ales dacă îi puneţi alături câteva fursecuri sau biscuiţi de casă, că tot e perioada în care meşterim bunătăţi cu care să îl aşteptăm pe Moş Crăciun 🙂
Dacă totuşi sunteţi amatori de ceai, vă recomand ceaiul cu miere de albine şi turmeric sau ceaiul de fructe goji. Click pe pozele de mai jos pentru reţete.
O iarnă fără răceli, vă doresc!
Ruxandra Simion a zis
Superbe fotografiile. Ai surprins toata toamna tarzie intr-un cadru. Ai un blog foarte frumos, nu stiu cum de nu te-am mai vizitat pana acum dar cu siguranta voi reveni. Felicitari.
Iuliana a zis
Multumesc, Ruxandra si te mai astept pe la mine.
Corina Ureche a zis
Iuliana vroiam sa spun, s-a strecurat o virgulita acolo :)))
Apropo, ai facut niste poze tare faine <3
Iuliana a zis
Ei, se mai intampla sa ne scape si cate o virgulita, ca doar suntem oameni, nu roboti 🙂 Cu pozele...am avut noroc de lumina buna in ziua aia, stii tu cum e 😉
Corina Ureche a zis
Iulia,a sa iti fie de bine, ma bucur ca ti-a fost de ajutor ideea!
Iuliana a zis
O, dar ce bine mi-a prins! Genial de bun, multumesc, Corina! 🙂
Claudia a zis
Vreau si eu!!! Arata prea imbietor 😉
Iuliana a zis
Clau, daca ai 2 mere si 15 minute la dispozitie, vei avea si tu! Vezi ce darnica sunt azi? :))