Am aflat despre laptele de aur, de fapt despre "golden milk" căci era un articol în engleză, răsfoind, ca de obicei, internetul. Articolul era ilustrat cu o cană conţinând un lichid într-adevăr auriu, foarte îmbietor pentru curioasa de mine. Atunci am aflat despre beneficiile acestei băuturi asupra sănătăţii.
Turmericul a pătruns târziu şi greu în bucătăria mea. Deşi mă declar curioasă şi deschisă oricând la gusturi noi, când e vorba să adopt definitiv un ingredient şi să îl folosesc eu însămi constant în tigăile mele, sunt destul de îndărătnică. Aşa a fost şi cu turmericul, dar uite că m-a convins până la urmă pudra asta aurie , iar acum îl folosesc cu drag şi spor în tot felul de reţete.
Despre turmeric se scriu multe. La o simplă căutare pe Google te ia ameţeala că nu ştii ce să citeşti mai întâi şi apoi apare inevitabil întrebarea dacă tot ce se scrie acolo e adevărat sau nu. Cum e şi firesc, ne lăsăm mai uşor convinşi de beneficiile oricărei plante de ceai care creşte pe dealurile patriei, decât de ierburi şi prafuri venite de aiurea şi care nu aparţin culturii noastre.
Cu siguranţă tot ce se scrie despre turmeric e bine documentat de secole pe alte meleaguri şi e adevărat, pentru că prea multe, prea variate şi prea unanim de acord sunt sursele de informare. Eu una iau de bun ce am citit şi merg pe încredere. Dar ca să fiu sinceră, nu neapărat speranţa unor minuni pentru sănătatea familiei mele mă face să îl folosesc. Pur şi simplu îmi place turmericul. Îmi place aroma lui subtilă, aproape imperceptibilă, dar totuşi foarte prezentă în orice preparat l-aş adăuga.
Îmi place culoarea pe care o lasă în aluaturile fară ou, cum e aluatul de sărăţele, de exemplu sau în supa de legume. Îmi mai place şi să îl adaug în borcanul cu miere şi scorţişoară ca să îl am la îndemână pentru ceaiuri. Dar pur şi simplu, nu mă gândisem deloc să îl pun în lapte. După ce am văzut articolul despre "golden milk" aproape că mi-am dat o palmă peste frunte: "tiii, cum de nu m-am gândit eu singură la aşa ceva"?
O cană cu lapte de aur acum, în sezonul rece, e mai mult decât binevenită pentru oricine. Pe lângă toate beneficiile pentru sănătate aduse de turmeric, e şi o băutură excelentă, reconfortantă, cu gust bun. Fiecare îşi poate personaliza cana de lapte cu turmeric după cum îi place, adăugându-i aromele preferate: vanilie, scorţişoară, anason, etc. Ingredientele obligatorii sunt doar turmericul şi piperul, fără de care absobţia elementelor benefice sănătăţii nu se poate face corect. Eu îi mai pun şi puţin unt de cocos pentru a-i da un pic de cremozitate şi o aromă mai plăcută.
Modul de preparare e cum nu se poate mai simplu: lapte încălzit, peste care se adaugă pudră de turmeric (nu face cocoloaşe), ulei de cocos, puţin piper şi apoi îndulcitor şi restul aromelor, după gust. Din câte am citit, laptele de aur se face de obicei cu lapte vegetal, fie de migdale, de orez, de soia, etc. Nu mi-e clar motivul, iar eu nu ţin neapărat la chestia asta. Dacă suntem în post, mă preocupă aspectul, dacă nu, îl fac cu orice lapte am în frigider şi mă bucur pur şi simplu de băutura mea cu gust bun.
Turmericul nu e scump deloc şi e foarte spornic, având în vedere că se foloseşte în cantităţi foarte mici. Îl găsiţi în magazinele naturiste sau îl puteţi comanda online de pe Vegis.
Mod de preparare lapte de aur - cu turmeric şi miere de albine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 ml de lapte
- 1 linguriţă de turmeric
- ½ linguriţă de ulei/unt de cocos
- 1 vârf de cuţit de piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriţă de miere (sau alt îndulcitor natural)
- opţional - scorţişoară (nucşoară, anason, cardamom, ghimbir, vanilie, cuişoare, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Încălziţi laptele într-un ibric.
- Adăugaţi pudra de turmeric şi uleiul/untul de cocos (dacă e solid se va topi imediat).
- Turnaţi laptele auriu în cană, adăugaţi piper negru proaspăt măcinat şi miere sau alt îndulcitor natural după gust.
- Opţional puteţi adăuga alte condimente aromate care vă plac: pudră de vanilie, scorţişoară, anason, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
lucica
Buna ziua, am o intrebare cate cani se consuma pe zi?
Iuliana Sbîrnea
Cred că 1 cană e de ajuns. Ca orice altceva, nici turmericul în exces nu face bine.
relutza68
Interesant! Po-ti sa-mi spui daca turmericul poate fi si proaspat sau numai praf? Aici se gaseste si unul si altul ,se numste curcuma.
Si o remarca personala:Ai niste fotografii senzationle.Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca blogul tau are un aer profesional. Ce mai incoace si'-ncolo ESTI FANTASTICA !Bravo!
relutza68
scuze pt. faptul ca lipsesc din litere,dar am un laptop din 1900 toamna si are o tastatura f.dura.
Iuliana
Buna Relutza!
Multumesc pentru aprecieri. Imi place sa fac fotografii si ma straduiesc cat pot sa fie si frumoase si sugestive pentru reteta respectiva. Uneori imi ies mai bine, alteori mai putin bine....mergem inainte 🙂
Referitor la turmeric, din pacate nu stiu ce sa-ti raspund pentru ca la noi nu am gasit niciodata turmeric proaspat, nici nu stiu ce gust are. Eu folosesc doar pudra.
relutza68
Multumesc pentru lamuriri! Si in privinta blogului esti modesta,eu cred ca e unul dintre cele mai bune.