Asta e de departe cea mai bună fasole cu cârnaţi pe care am făcut-o eu până acum. Ca or fi fost cârnaţii de casă care au lăsat un gust divin, că or fi fost legumele călite în grăsimea lăsată de cârnaţi, nu ştiu ce-o fi fost, dar ştiu că am lins farfuriile tot întingând cu pâine proaspătă în sosul ăla delicios.
Dacă voi aveţi cârnaţi făcuţi în casă, care pe deasupra să mai fie şi afumaţi, e şi mai bine, fasolea o să iasă şi mai gustoasă. Dacă staţi la bloc ca şi mine şi nu aveţi afumătoare, daţi click pe poza de mai jos să vedeţi reţeta de cârnaţi simpli, făcuţi în casă, din amestec de carne de vită şi porc. O bunătate!
Iar acum, presupunând că avem cârnaţii gata, să trecem la reţeta de azi şi să-i combinăm cu fasole şi ceva legume şi mirodenii. Nimic complicat, veţi vedea, dar rezultatul e gustos de lingi pe degete!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 2 porţii
- 2 cârnaţi de casă (de preferat afumaţi)
- 300 g fasole uscată (sau o conservă de fasole de 400 g, fiartă gata)
- 1 ceapă mare
- 3 căţei de usturoi
- 1 ardei gras
- 150 ml sos concentrat de roşii (sau bulion)
- 50 ml de ulei
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- ½ linguriţă de boia de ardei dulce
- 1 frunză de dafin
Instrucțiuni de preparare
- Dacă nu folosiţi fasole din conservă, atunci boabele trebuiesc alese, spălate bine în mai multe ape şi dacă ştiţi că fasolea e mai veche, e bine să o lăsaţi la înmuiat timp de câteva ore înainte să o puneţi la fiert în apă cu un praf de sare.
- Fasolea fiartă o scurgem şi o păstrăm deoparte cât ne ocupăm de cârnaţi şi de restul de legume.
- Prăjim cârnaţii în uleiul încins în prealabil, întorcându-i ca să se rumenească pe toate părţile. Puteţi să profitaţi, aşa cum am făcut eu, şi să prăjiţi mai mulţi cârnăciori.
- După ce cărnaţii s-au prăjit, se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas în tigaie călim ceapa şi ardeiul gras.
- Când ceapa devine translucidă, adăugăm şi usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presă.
- Lăsăm usturoiul să se călească 1 minut cât să îsi dezvolte aroma, apoi adăugăm sosul de roşii şi boabele de fasole fiartă. Dacă sosul e mai grosuţ, aşa cum a fost al meu, sau dacă folosiţi bulion, adăugaţi tot acum cam 150 ml apă.
- Condimentaţi cu sare, piper, cimbru şi boia de ardei. Strecuraţi şi frunza de dafin în tigaie, puneţi cârnaţii deasupra şi lăsaţi mâncărica să fiarbă molcom la foc mic cam 30 de minute, ca să scadă sosul şi să se întrepătrundă toate aromele. Chiar mai simplu ar fi să o băgaţi la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Va scădea frumos şi în felul acesta nici nu mai staţi cu grijă că se prinde de fundul tigăii.
- Fasolea cu cârnaţi este excelentă alături de câteva murături asortate sau cu o salată de ceapă roşie murată rapid în oţet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă ţineţi post, sau nu aveţi cârnăciori la îndemână, sau pur şi simplu vă doriţi o mâncărică de fasole fără carne, vă recomand să încercaţi una din reţetele de mai jos: iahnie de fasole sau fasole picantă.
Puteţi printa reţeta de fasole cu cârnaţi pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete aromate pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia a zis
Ah.. ce foame mi s-a facut uitandu-ma la poze 🙂
Pe o vreme ca asta e perfecta fasolica ta tu carnati asa ca ma bate gandul sa imi fac si eu pentru pranz 😉