Vanilia este una dintre cele mai folosite arome atunci când facem acasă torturi, prăjituri, budinci, creme, etc. Ne-am obişnuit să cumpărăm sticluţele din supermarket şi să le avem acolo, la îndemână când ne vine cheful de ceva bun. La cât sunt de mici sticluţele, desigur că au etichete minuscule, pe care sunt trecute ingredientele cu litere vizibile doar cu lupa. Cine stă să le citească? Ei bine, dacă le-am (putea) citi am afla că esenţa aia nici măcar n-a trecut pe lângă vreo păstaie de vanilie, darămite s-o mai şi conţină!
De ce sa faci acasă extract (esenţă) de vanilie
Ştiu, sticluţele cu esenţe sunt ieftine, păstăile de vanilie sunt scumpe. Iar extractul de vanilie natural e şi mai scump, foarte scump. Corect la prima vedere, dar nu şi dacă analizăm situaţia pe termen lung, cu liniuţă de la capăt ca să vedem lucrurile mai clar 🙂
- În primul rând nu e nevoie să cumpărăm extractul de vanilie. Îl putem face acasă aproape la fel de simplu precum facem zahărul vanilat. Vodka+păstăi de vanilie+timp pentru macerat=extract de vanilie.
- În al doilea rând păstăile de vanilie au o aromă superbă, fină, delicată, florală, venită din natură. Esenţele cumpărate parcă au miros de parfum, sau nu ştiu...de deodorant de cameră, de brăduţ agăţat la oglinda maşinii... şi mai completaţi voi, ar fi chiar amuzant.
- În al treilea rând, extractul făcut acasă va fi foarte concentrat şi vom folosi foarte puţin ca să aromatizăm cremele şi budincile noastre. Din experienţă vă spun că pentru a ajunge la o aromă care să ne satisfacă, folosim o cantitate mai mică de extract decât de esenţă. Turnăm o sticluţa întreagă de esenţă la o prăjitură cu crema de vanilie, dar extractul îl măsurăm cu linguriţa, la unele preparate e suficientă doar jumătate de linguriţă.
- În al patrulea rând extractul de vanilie e cel puţin la fel de ieftin precum esenţele 😉 Dacă facem o socoteală simplă, cu maxim 20 Ron (100 ml de vodka+ 2 păstăi de vanilie) facem 100 ml de extract natural din care consumăm câte puţin. Tot cu 20 Ron am putea cumpăra 10 sticluţe cu esenţă chimică care se duc imediat.
- Extractul îl putem împrospăta pe măsură ce mai consumăm păstăi de vanilie la alte preparate. E suficient să băgăm tecile în sticluţă, să mai turnăm vodkă dacă e cazul şi gata.
V-am convins? Hai să vă spun mai explicit cât de uşor se face extractul de vanilie acasă.
Mod de preparare extract (esenţă) de vanilie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 100 ml de vodka cu aprox. 40% alcool (Absolut am folosit eu)
- 2 păstăi de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Faceţi rost de o sticluţă (de sticlă, nu de plastic, da?) cu dop care se închide etanş. Eu am folosit, culmea ironiei, 2 sticluţe de câte 40 ml de la nişte foste esenţe cumpărate din comerţ.
- Desfaceţi păstaia de vanilie pe lung şi scoateţi seminţele.
- Puneţi păstaia în sticlă, puneţi seminţele în sticlă şi turnaţi vodka.
- Închideţi sticla etanş şi lăsaţi vanilia la macerat într-un loc întunecos cel puţin 4 săptămâni, ideal ar fi 3-4 luni. Amintiţi-vă să agitaţi din când in când sticluţa. Veţi vedea că începând chiar de a doua zi vodka îşi va schimba culoarea devenind din ce în ce mai maronie. Între cele două sticluţe ale mele din poză, e diferenţă de o zi. şi deja se vede diferenţa de culoare între ele.
- Cu cât lăsaţi mai mult păstaia la macerat, cu atât mai concentrat va fi extractul.
- Completaţi cu păstaie de vanilie sau cu vodka de câte ori aveţi ocazia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
În poza de mai jos vedeţi cum arată extractul de vanilie în ziua în care l-am făcut.
Următoarea poză este făcută 2 săptămâni mai târziu. Între timp am agitat aproape în fiecare zi sticluţele. Observaţi ce culoare frumoasă a căpătat extractul meu natural de vanilie!
Notă: Păstăi de vanilie găsiţi la orice supermarket serios, dar şi online, sau la magazinele de condimente care le vând vrac. Feriţi-vă să cumpăraţi păstăi uscate, seci, lemnoase. Alegeţi păstăi cât mai proaspete, moi, lucioase, cărnoase şi pline de seminţe parfumate.
Ce ziceţi, nu-i aşa că e foarte uşor de făcut extract de vanilie acasă? Vă mai vine să daţi banii pe esenţe sintetice? Mie nu! 🙂
Ioana Mihalache a zis
Mulțumim pentru idee! Ați încercat cu țuică, a ieșit ce trebuie? Am și eu palincă și aș încerca, însă mă tem de rezultat, poate e prea tare și îi schimbă gustul...
Iuliana a zis
Da, acum am 2 sticlute puse cu tuica. In prima luna m-am speriat ca era foarte pregnanta aroma de tuica, iar cea de vanilie nu se simtea aproape deloc. Am mai comsumat intre timp pastai si tecile golite de seminte le-am pus in sticlutele cu tuica. In timp s-a schimbat raportul de forte si acum pare a fi ok. Oricum, mai au de stat la macerat inca vreo 2 luni pana sa le folosesc.
Dar eu cred ca merita sa incerci macar cu o sticluta daca tot ai tuica in casa.
Liliana a zis
Am să o încerc și eu.
Dar, Iuliana, pe aceeași metodă am putea încerca și o esență de portocală?
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da! Poți folosi aceeași metodă pentru a face esență de portocală acasă. Folosește coaja de portocală (doar partea portocalie, fără partea albă) și las-o la macerat în alcool vreo 2-3 sămptămâni. O agiți din când în când. Vei obține o esență naturală și aromată. Spor la gătit și să te bucuri de rezultat!
addnia a zis
si eu mi-am facut extractul de vanilie in casa...cu palinka primita special pentru asa ceva. A iesit excelenta si asa...deci merge si asa.
Iuliana a zis
Merci, Dia! Deci pun si eu tuica la treaba 🙂
gabi8154 a zis
Felicitari pentru blog si pentru bucuria cu care te ocupi de el! Fotografiile sunt foarte frumoase, de asemenea, si sunt sigura ca nu e usor sa fotografiezi mancare. Imi place sa mananc, dar nu sa gatesc, asa ca admir pe oricine care a trecut la nivelul urmator- acela de dincolo de a praji oua! O gluma nu tocmai buna, Iuliana, nu te necaji! Toate cele bune, succes in tot ce faci!
Iuliana a zis
Hehe, ce surpriza! Multumesc pentru vizita si pentru aprecieri, Gabi!
Mie imi place sa gatesc, sa combin, sa fotografiez, sa citesc, sa scriu despre mancare...cred ca-mi place tot ce tine de ea (din pacate imi place foarte mult s-o si mananc 😀 )
Asa ca aici e locul meu de joaca virtual, menit sa ma faca sa uit ca in viata reala am o meserie foarte anosta care nu-mi lasa loc de niciun strop de creativitate. Se pare ca nu poti sa le ai pe toate in viata, sau in orice caz nu in acelasi timp :))))
Claudia a zis
Asa am facut si eu, cu tuica de casa :p
E, clar, cea mai buna esenta de vanilie. Nu se compara cu cea din comert 🙂
Iuliana a zis
Merge si cu tuica? Poate doar daca nu e prea aromata. As incerca si eu, ca vreau sa mai fac si parca n-as mai cumpara vodka, tuica am deja in camara si n-o consuma nimeni....